Vizuál

Megnyílt a Nemzeti Portrétár kiállítóterme

2015.02.25. 10:44
Ajánlom
A báji Patay család történetét bemutató kiállítással nyílt meg február 25-én Budapesten a Nemzeti Portrétár kiállítóterme a Bartók Béla úton.

A három hónapig látható tárlat portrékon, festményeken és fényképeken keresztül mutatja be a báji Patay család történetét. L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára köszöntő beszédében hangsúlyozta: a kiállítás portréin szereplő, anyagiakban is tehetős Patay család tagjainak életútját követve izgalmas történetek rajzolódnak ki. A Nemzeti Portrétár Közhasznú Alapítvány munkája során a magyar történelmet alakító családoknak állít emléket, miközben ráirányítja az utókor figyelmét arra, hogy miként lehet szellemileg építkezni életútjukból és munkásságukból - mondta.

A család a 17. században a Felső-Tisza vidéken bukkant fel. Birtokokat szereztek a térségben, az előnevüket adó Bájon (ma Taktabáj), valamint Cekeházán (ma Abaújszántó). Ezen kívül Gombán és Nyírmadán is számottevő javakkal rendelkeztek. Részt vettek a Wesselényi-összeesküvésben, bujdostak Thökölyvel, valamint felléptek a II. Rákóczi Ferenc fejedelem oldalán, szerepet játszottak az 1848-1849-es szabadságharcban, harcoltak a II. világháborúban. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere szintén azt emelte ki, hogy a kerület kulturális fő utcájában megnyílt kiállítótérben azokon a családokon keresztül kívánják megmutatni a magyar történelmi értékeket, amelyek sokat tettek a nemzetért fejlődéséért, gyarapodásáért.

Reicher Péter, a Nemzeti Portrétár főtitkára az alapítvány munkájáról szólva elmondta: a szervezet az elmúlt öt évben módszeresen, tematikusan kutatta fel és azonosította a magyar történelemben meghatározó szerepet játszó személyiségek fennmaradt arcképeit, amelyek digitális adatbázisa minden érdeklődő számára ingyenesen elérhető és letölthető. A főtitkár hangsúlyozta, hogy az alapítvány munkája során a Magyar Nemzeti Múzeum történelmi arcképcsarnokának immár 3200 darabot számláló gyűjteményét is gyarapította. Jelenleg a kolozsvári unitárius portrék könyvbe rendezésén dolgoznak, emellett felkérést kaptak a lőcsei evangélikus közösségtől, de terveik között szerepel Erdős Lóránt Prima Primissa-díjas idegsebész családi hagyatékának feldolgozása is. Az alapítvány kiemelt célja, hogy a történelmi Magyarország területén fellelhető portrék felkutatásával, azonosításával segítse a közművelődési és oktatási-kutatásokat. A kiállítótér megnyitásával a képeket időszakos történelmi kiállításokon is bemutatják a közönségnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Tánc

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál tűz

Kimentették a Notre-Dame festményeit

Az utolsó festményeket, 15 darab 17. századi képet is átszállították pénteken a tűzvész pusztította párizsi Notre-Dame-ból a Louvre múzeumába, miután a műkincseket és ereklyéket már az elmúlt napokban kimenekítették a katedrálisból.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A Notre-Dame lángjai

Ezt az egészet igazándiból sosem akartam megírni, de most olyan helyzetet teremtett az élet, hogy egyszerűen muszáj! 1992 nyarát Párizsban hédereltem végig egy cimbimmel, és ez megváltoztatta az egész életemet. Előtte ugyanis szerelmes voltam, utána meg már nem. Miközben állítólag Párizs a szerelmesek városa. Hát, nekem sikerült ezt is inverzben lehozni!
Vizuál Cannes 2019

A nagy visszatérők fesztiváljának ígérkezik Cannes

Jim Jarmusch zombifilmjével nyílik a 72. cannes-i fesztivál május 14-én. Visszatér és versenybe száll az Arany Pálmáért Pedro Almodóvar, Ken Loach, Xavier Dolan, Terrence Malick és a Dardenne fivérek is, a zsűri elnöke Alejandro González Inárritu lesz.
Vizuál fényképTár

Róbert bácsi – jótevő vagy csaló?

A nagylelkű adakozót mindenki csak így ismerte Budapesten: Róbert bácsi. A városhoz tartozó egyik jellegzetes figura volt ő. Hogy ki is ő valójában, az már a kortársaknak is komoly fejtörést okozott, sőt rendőrségi nyomozás is volt az ügyben..
Vizuál interjú

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel.