Vizuál

Megnyílt a Nemzeti Portrétár kiállítóterme

2015.02.25. 10:44
Ajánlom
A báji Patay család történetét bemutató kiállítással nyílt meg február 25-én Budapesten a Nemzeti Portrétár kiállítóterme a Bartók Béla úton.

A három hónapig látható tárlat portrékon, festményeken és fényképeken keresztül mutatja be a báji Patay család történetét. L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára köszöntő beszédében hangsúlyozta: a kiállítás portréin szereplő, anyagiakban is tehetős Patay család tagjainak életútját követve izgalmas történetek rajzolódnak ki. A Nemzeti Portrétár Közhasznú Alapítvány munkája során a magyar történelmet alakító családoknak állít emléket, miközben ráirányítja az utókor figyelmét arra, hogy miként lehet szellemileg építkezni életútjukból és munkásságukból - mondta.

A család a 17. században a Felső-Tisza vidéken bukkant fel. Birtokokat szereztek a térségben, az előnevüket adó Bájon (ma Taktabáj), valamint Cekeházán (ma Abaújszántó). Ezen kívül Gombán és Nyírmadán is számottevő javakkal rendelkeztek. Részt vettek a Wesselényi-összeesküvésben, bujdostak Thökölyvel, valamint felléptek a II. Rákóczi Ferenc fejedelem oldalán, szerepet játszottak az 1848-1849-es szabadságharcban, harcoltak a II. világháborúban. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere szintén azt emelte ki, hogy a kerület kulturális fő utcájában megnyílt kiállítótérben azokon a családokon keresztül kívánják megmutatni a magyar történelmi értékeket, amelyek sokat tettek a nemzetért fejlődéséért, gyarapodásáért.

Reicher Péter, a Nemzeti Portrétár főtitkára az alapítvány munkájáról szólva elmondta: a szervezet az elmúlt öt évben módszeresen, tematikusan kutatta fel és azonosította a magyar történelemben meghatározó szerepet játszó személyiségek fennmaradt arcképeit, amelyek digitális adatbázisa minden érdeklődő számára ingyenesen elérhető és letölthető. A főtitkár hangsúlyozta, hogy az alapítvány munkája során a Magyar Nemzeti Múzeum történelmi arcképcsarnokának immár 3200 darabot számláló gyűjteményét is gyarapította. Jelenleg a kolozsvári unitárius portrék könyvbe rendezésén dolgoznak, emellett felkérést kaptak a lőcsei evangélikus közösségtől, de terveik között szerepel Erdős Lóránt Prima Primissa-díjas idegsebész családi hagyatékának feldolgozása is. Az alapítvány kiemelt célja, hogy a történelmi Magyarország területén fellelhető portrék felkutatásával, azonosításával segítse a közművelődési és oktatási-kutatásokat. A kiállítótér megnyitásával a képeket időszakos történelmi kiállításokon is bemutatják a közönségnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Zenés színház

Plácido Domingo bocsánatot kért

A világhírű spanyol operaénekes közleményben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akik szexuális zaklatással vádolták meg az elmúlt fél évben - adta hírül a spanyol média kedden.
Könyv

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Könyv

Feleannyi könyv az idei Aegon-díj döntőjében

Gumicsizma, kiskocsma és magadra ismerés – mi fér bele egy igazán személyes könyvajánlóba? Az Aegon Irodalmi Díj idei zsűrije szerint mindezek és még sok más érdekesség…

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál morphoto

KÉP-regény: A zene meg a tévé

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a Petőfi Csarnokra és az MTV Europe arankorára emlékezik.
Vizuál ajánló

Lelkendezések és siránkozások - Eszik Alajos kiállítása a Pesti Vigadóban

Eszik Alajos grafikusművész a Magyar Képzőművészeti Egyetem nyugalmazott docense válogatott anyaggal mutatkozik be a Vigadó Galéria földszinti és alagsori termeiben.
Vizuál hír

Elítélték Weinsteint - Hollywoodi hírességek és aktivisták üdvözölték a döntést

Egy New York-i esküdtszék hétfőn bűnösnek találta Harvey Weinstein filmmogult szexuális bűncselekmények vádjában.
Vizuál Film

Ingyen nézhető online az első magyar színesfilm, a Lúdas Matyi

A 70 éve bemutatott első mozinak már a forgatása is izgalmas volt. Egyformán bajlódtak a színek beállításával és a libák terelésével.
Vizuál gyász

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.