Vizuál

Megnyílt a Párisi Galéria és Művészeti Szalon

2011.10.13. 10:40
Ajánlom
Párizs varázslatos hangulata, a galériák vonzó világa tárul fel egy izgalmas budapesti térben, az Andrássy út 39. szám alatt, az egykori Párizsi Divatcsarnok patinás épületében. Egy galéria, ahová nemcsak sok pénzzel a zsebben, de alkalmi ajándékot keresve is érdemes betérni.

A Párisi Galéria és Művészeti Szalon profilját elsősorban antik és modern bútorok, festmények, szobrok, valamint a kortárs magyar festészet alkotói határozzák meg. A falakon sorakoznak többek között Galambos Tamás, Deim Pál, Bernáth Aurél, Orbán Dezső, Szabó Vladimir, Klie Zoltán, Czóbel Béla, Kernstock Károly és Munkácsy képei. A galéria vezetői, Dobi Dia és Varga László célja, hogy a közel 700 négyzetméteres kiállítótérben egy igazi kulturális központot, igényes művészeti szalont hozzanak létre a "pesti Broadway" közelében.

A kínálat egyedülálló, többek között azért, mert a Párisi Galéria része az a 200 négyzetméteres Zsolnay Szalon is, amely a nagy hírű manufaktúra sokszínű kínálatát mutatja be. Napjainkban a Zsolnay újra virágkorát éli, mindenekelőtt a historizáló, és a szecessziós stílusú tárgyak iránt van komoly érdeklődés. De nem egy szokványos minta- vagy márkabolt ez, hanem egyfajta különlegességeket kínáló szalon, ahol a gyár egyedi mestermunkáit is láthatja az érdeklődő.

Ilyen például a Gésák elnevezésű váza, amely limitált darabszámban készült, s megtalálható a világhírű operaénekes, José Carreras otthonában is. Kapható lesz olyan bonbonier is, amilyet az ománi szultánnak készítettek Pécsett, néhány évvel ezelőtt. A különleges keleti motívumok mindig kedveltek voltak a Zsolnay-gyár repertoárjában, így eleget tudtak tenni az uralkodó által megbízott művészettörténészeknek, akik száz évvel ezelőtti mintákból állíttatták össze a kívánt porcelánokat.

De aki Rippl-Rónai motívumaival díszített étkészletből szeretné kikanalazni a vasárnapi ebédet vagy elszürcsölni egy finom teát, megteheti, mert a Zsolnay Manufaktúra megvalósította egykori tervezője, Magyarország egyik legismertebb festőművésze terveit. A készlet a szépségen túl praktikus is: a 21. század elvárásaihoz alkalmazkodva mosogatógépben és mikróban is használható.

Zsolnayval terít a Gundel Étterem is, a gyár Pompadúr fantázianévre hallgató, egyedi emblémázású készletével. Az étkészleteket, ha igény van rá, saját monogrammal is ellátják - ilyen van például a finn nagykövetnek is. A hölgyvásárlókat Zoób Kati ékszerei nyűgözik le, de a férfiakra is gondoltak, számukra eozin mandzsettagombokat készítettek a tervezők. A borkedvelők számára értékes ajándék lehet egy-egy eozin bordugó, de névjegytartó, tolltartó, sőt mobiltelefon-tartó is szerepel a Zsolnay kínálatában.

Kevéssé ismert, de jó néhány épületet díszít Zsolnay-épületkerámia. Talán a legismertebb az Iparművészeti Múzeum teteje, de a Margit híd boltozatát is ezzel vonták be. Egyedi minták, elképzelések alapján a gyár kandallókat, cserépkályhákat, kerti kutakat is épít. A galéria teret ad majd kisebb-nagyobb rendezvényeknek, iparművészek és ékszertervezők bemutatójának, lesznek tárlatvezetések, fogadások,

sőt a tervek szerint neves színészek, előadók tartják majd itt estjeiket.

A Párisi Galéria létrehozóinak célja, hogy a nap bármely szakában betérjenek ide a látogatók, akár egy kellemes színházi előadás után is, mert este 22 óráig a hét minden napján történik majd valami érdekesség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.