Vizuál

Megnyílt a Párisi Galéria és Művészeti Szalon

2011.10.13. 10:40
Ajánlom
Párizs varázslatos hangulata, a galériák vonzó világa tárul fel egy izgalmas budapesti térben, az Andrássy út 39. szám alatt, az egykori Párizsi Divatcsarnok patinás épületében. Egy galéria, ahová nemcsak sok pénzzel a zsebben, de alkalmi ajándékot keresve is érdemes betérni.

A Párisi Galéria és Művészeti Szalon profilját elsősorban antik és modern bútorok, festmények, szobrok, valamint a kortárs magyar festészet alkotói határozzák meg. A falakon sorakoznak többek között Galambos Tamás, Deim Pál, Bernáth Aurél, Orbán Dezső, Szabó Vladimir, Klie Zoltán, Czóbel Béla, Kernstock Károly és Munkácsy képei. A galéria vezetői, Dobi Dia és Varga László célja, hogy a közel 700 négyzetméteres kiállítótérben egy igazi kulturális központot, igényes művészeti szalont hozzanak létre a "pesti Broadway" közelében.

A kínálat egyedülálló, többek között azért, mert a Párisi Galéria része az a 200 négyzetméteres Zsolnay Szalon is, amely a nagy hírű manufaktúra sokszínű kínálatát mutatja be. Napjainkban a Zsolnay újra virágkorát éli, mindenekelőtt a historizáló, és a szecessziós stílusú tárgyak iránt van komoly érdeklődés. De nem egy szokványos minta- vagy márkabolt ez, hanem egyfajta különlegességeket kínáló szalon, ahol a gyár egyedi mestermunkáit is láthatja az érdeklődő.

Ilyen például a Gésák elnevezésű váza, amely limitált darabszámban készült, s megtalálható a világhírű operaénekes, José Carreras otthonában is. Kapható lesz olyan bonbonier is, amilyet az ománi szultánnak készítettek Pécsett, néhány évvel ezelőtt. A különleges keleti motívumok mindig kedveltek voltak a Zsolnay-gyár repertoárjában, így eleget tudtak tenni az uralkodó által megbízott művészettörténészeknek, akik száz évvel ezelőtti mintákból állíttatták össze a kívánt porcelánokat.

De aki Rippl-Rónai motívumaival díszített étkészletből szeretné kikanalazni a vasárnapi ebédet vagy elszürcsölni egy finom teát, megteheti, mert a Zsolnay Manufaktúra megvalósította egykori tervezője, Magyarország egyik legismertebb festőművésze terveit. A készlet a szépségen túl praktikus is: a 21. század elvárásaihoz alkalmazkodva mosogatógépben és mikróban is használható.

Zsolnayval terít a Gundel Étterem is, a gyár Pompadúr fantázianévre hallgató, egyedi emblémázású készletével. Az étkészleteket, ha igény van rá, saját monogrammal is ellátják - ilyen van például a finn nagykövetnek is. A hölgyvásárlókat Zoób Kati ékszerei nyűgözik le, de a férfiakra is gondoltak, számukra eozin mandzsettagombokat készítettek a tervezők. A borkedvelők számára értékes ajándék lehet egy-egy eozin bordugó, de névjegytartó, tolltartó, sőt mobiltelefon-tartó is szerepel a Zsolnay kínálatában.

Kevéssé ismert, de jó néhány épületet díszít Zsolnay-épületkerámia. Talán a legismertebb az Iparművészeti Múzeum teteje, de a Margit híd boltozatát is ezzel vonták be. Egyedi minták, elképzelések alapján a gyár kandallókat, cserépkályhákat, kerti kutakat is épít. A galéria teret ad majd kisebb-nagyobb rendezvényeknek, iparművészek és ékszertervezők bemutatójának, lesznek tárlatvezetések, fogadások,

sőt a tervek szerint neves színészek, előadók tartják majd itt estjeiket.

A Párisi Galéria létrehozóinak célja, hogy a nap bármely szakában betérjenek ide a látogatók, akár egy kellemes színházi előadás után is, mert este 22 óráig a hét minden napján történik majd valami érdekesség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Több hónapos programsorozattal emlékeznek a száz éve elhunyt Csontváryra

A június 19-én kezdődő sorozat keretében neves szakemberek tematikus előadásai vezetik végig az érdeklődőket Csontváry Kosztka Tivadar életútján, szakmai és személyes megközelítésből egyaránt.
Vizuál interjú

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Vizuál gyász

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Vizuál Film

Málnaszörp, fröccs, Szánsájn – nyári fesztivált rendez a Cirko-Gejzír mozi

Hagyományosan a Szánsájn fesztivállal kezdődik a nyár a Cirko-Gejzír moziban, ahol három héten át több mint 60 filmből válogathatunk, köztük olyan kedvencekből, mint a Kedi – Isztambul macskái, a Paterson vagy a Rúzs, reptér, satöbbi.
Vizuál galéria

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.