Vizuál

Megnyílt a World Press Photo

2010.10.04. 18:34
Ajánlom
Ismét a legjobb sajtóképek töltik meg a Millenárist.

Rekordszámú pályamunkából válogatták az idei World Press Photo kiállítás anyagát. A kiállításon 167 díjnyertes kép szerepel, köztük Szentpéteri L. József biológus-fotóriporter vadászó jégmadarat ábrázoló felvétele.

Eric de Kruijf, a World Press Photo projektmenedzsere a kiállítás megnyitóját megelőző sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a pályázat a világ legrégebbi és legnagyobb versenye a műfajban. 1955 óta minden évben megtartották, hogy így hívják fel a figyelmet a hivatásos sajtófotósok munkájára. Idén 128 ország 5847 fotóriportere összesen 101 960 pályaművet adott be a megmérettetésre. Mint Eric de Kruijf fogalmazott, a rekordszámú fotót két zsűri bírálta el mintegy két hét alatt, az ítészek a világ legnevesebb fotósai, fotószerkesztői közül kerültek kik. A projektmenedzser hozzátette: idén először indulhattak a versenyen nem hivatásos fotósok is, számukra külön díjat hoztak létre.

Révész Tamás fotóriporter, a kiállítás hazai szervezője, a sajtótájékoztatón elmondta, hogy idén negyedik éve magyar fotóst is díjaz a World Press Photo zsűrije. Kiemelte: külön érdem, hogy a Joe Petersburger művésznéven alkotó Szentpéteri L. József az egyedi természetfotó kategóriában kapta az első díjat, hiszen „itt mindig óriási a verseny".
A sajtótájékoztatón jelen volt Szentpéteri L. József is, aki elmondta, hogy a jégmadarakról szóló képsorozatot két év alatt, elsősorban Magyarországon készítette el. „Több jégmadárcsaládot követtem, főleg Somogy megyében, a viselkedési szokásaikat tanulmányoztam." A díjazott felvételről elmondta, hogy az a „hal nézőpontjából" mutat be egy jégmadár-légitámadást. A fényképezőgépet távirányítással sütötte el. A témaválasztásról szólva így válaszolt: „Biológus vagyok, ezért főleg a természetrajzi, néprajzi témák érdekelnek, különösen a veszélyeztetett életformák, fajok. Olyan történetek felé fordulok, ahol szükség van a figyelemfelhívásra."

A világ 45 országában látható vándorkiállítást Budapesten két kísérő tárlat egészíti ki. A Csiga Galériában az úgynevezett Civil Expo virtuális kiállítás látható. Az Index hírportál, az Indafotó és a tárlat szervezője által kiírt fotópályázatra bárki küldhet képet a kiállítás ideje alatt, a galérián elhelyezett projektoron ezekből a fotókból látható válogatás. A Pódium Galéria ad otthon az Árnyékban ‒ szegénység, kirekesztettség című, magyar fotósok képriportjait felvonultató tárlatnak, amely abból az apropóból szerveződött, hogy az Európai Parlament és az Európai Tanács 2010-et a Szegénység és a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem európai évének nyilvánította. A kiállítás kurátora Révész Tamás és Bánkúti András fotográfusok voltak. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a tervek szerint a kiállítás nemsokára más európai országokban is bemutatkozik.

A kiállítás október 31-ig látható a Millenárison illetve az összes díjazott fotó megtekinthető a kiállítás honlapján.

Forrás: MTI

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.