Vizuál

Megnyílt a World Press Photo

2010.10.04. 18:34
Ajánlom
Ismét a legjobb sajtóképek töltik meg a Millenárist.

Rekordszámú pályamunkából válogatták az idei World Press Photo kiállítás anyagát. A kiállításon 167 díjnyertes kép szerepel, köztük Szentpéteri L. József biológus-fotóriporter vadászó jégmadarat ábrázoló felvétele.

Eric de Kruijf, a World Press Photo projektmenedzsere a kiállítás megnyitóját megelőző sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a pályázat a világ legrégebbi és legnagyobb versenye a műfajban. 1955 óta minden évben megtartották, hogy így hívják fel a figyelmet a hivatásos sajtófotósok munkájára. Idén 128 ország 5847 fotóriportere összesen 101 960 pályaművet adott be a megmérettetésre. Mint Eric de Kruijf fogalmazott, a rekordszámú fotót két zsűri bírálta el mintegy két hét alatt, az ítészek a világ legnevesebb fotósai, fotószerkesztői közül kerültek kik. A projektmenedzser hozzátette: idén először indulhattak a versenyen nem hivatásos fotósok is, számukra külön díjat hoztak létre.

Révész Tamás fotóriporter, a kiállítás hazai szervezője, a sajtótájékoztatón elmondta, hogy idén negyedik éve magyar fotóst is díjaz a World Press Photo zsűrije. Kiemelte: külön érdem, hogy a Joe Petersburger művésznéven alkotó Szentpéteri L. József az egyedi természetfotó kategóriában kapta az első díjat, hiszen „itt mindig óriási a verseny".
A sajtótájékoztatón jelen volt Szentpéteri L. József is, aki elmondta, hogy a jégmadarakról szóló képsorozatot két év alatt, elsősorban Magyarországon készítette el. „Több jégmadárcsaládot követtem, főleg Somogy megyében, a viselkedési szokásaikat tanulmányoztam." A díjazott felvételről elmondta, hogy az a „hal nézőpontjából" mutat be egy jégmadár-légitámadást. A fényképezőgépet távirányítással sütötte el. A témaválasztásról szólva így válaszolt: „Biológus vagyok, ezért főleg a természetrajzi, néprajzi témák érdekelnek, különösen a veszélyeztetett életformák, fajok. Olyan történetek felé fordulok, ahol szükség van a figyelemfelhívásra."

A világ 45 országában látható vándorkiállítást Budapesten két kísérő tárlat egészíti ki. A Csiga Galériában az úgynevezett Civil Expo virtuális kiállítás látható. Az Index hírportál, az Indafotó és a tárlat szervezője által kiírt fotópályázatra bárki küldhet képet a kiállítás ideje alatt, a galérián elhelyezett projektoron ezekből a fotókból látható válogatás. A Pódium Galéria ad otthon az Árnyékban ‒ szegénység, kirekesztettség című, magyar fotósok képriportjait felvonultató tárlatnak, amely abból az apropóból szerveződött, hogy az Európai Parlament és az Európai Tanács 2010-et a Szegénység és a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem európai évének nyilvánította. A kiállítás kurátora Révész Tamás és Bánkúti András fotográfusok voltak. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a tervek szerint a kiállítás nemsokára más európai országokban is bemutatkozik.

A kiállítás október 31-ig látható a Millenárison illetve az összes díjazott fotó megtekinthető a kiállítás honlapján.

Forrás: MTI

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A főváros egyetlen sörgyárát is bejárhatjuk a Múzeumok Éjszakáján

Idén is megnyitja kapuit a Dreher Söripari Emléktár a Múzeumok Éjszakáján. Ennek apropóján egy négy részből álló talkshow sorozatot indítanak Sztorik habbal címmel, amelyben építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművaészetről és a múzeumok működéséről beszélgetnek.  
Vizuál magazin

KÉP-regény: A trombitavirág

A Fidelio sorozatában hétről hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, akinek ezúttal egy falból előbukkanó váratlan vendégről az emberiség múltja, jelene és jövője jutott eszébe. 
Vizuál hír

Gergye Krisztián emlékezetkísérletbe kezdett

A táncművész-koreográfus Szent Iván éjjelére időzítette legújabb performanszának kezdetét: összekötve a múltat a jelennel, 40 festményt állított ki Kőszegen, kitéve az alkotásokat az időjárás viszontagságainak.
Vizuál ajánló

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Vizuál ajánló

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én.