Vizuál

Megnyitják a legelső Gaudí-házat a látogatók előtt

2017.04.25. 15:00
Ajánlom
Idén ősszel nyílik meg az a több mint százéves ház, amelyet legelőször tervezett meg Antoni Gaudí. Az eddig privát otthonként szolgáló épületből építészeti múzeum lesz - adta hírül a news.artnet.com.

A Casa Vicens-ként ismert épület egyéves késéssel, idén ősszel nyílik meg a látogatók előtt Barcelonában. A gyönyörűen díszített ház a legendás katalán építész, Antoni Gaudí első munkája volt. 1883-ban, 31 évesen kezdett el dolgozni rajta, és 1885-ben készült el vele.

A további hét másik Gaudí-épülettel – pl. a máig befejezetlen Sagrada Familia, a Güell Park - együtt a Casa Vicens-t is a világörökség részének nyilvánította az UNESCO még 2005-ben. A szervezet szerint az épület csak minimális karbantartásra és restaurálásra szorult.

„A Casa Vicens megalkotásának formái nagyon különböznek azoktól, amiket megszokhattunk (Gaudítól)” - írja a leendő múzeum weboldala.

Az épület Gaudí orientalista stílusának nagyszerű példája, a Casa Vincens dizájnját Egyiptom, Marokkó és India építészete inspirálta, emellett Spanyolország és az Ibériai-félsziget iszlám építészeti hagyományai is nyomot hagytak az épületen.

A háromemeletes ház Manel Vicens iparos számára készült, melyet Gaudí barátja, a szintén építész Joan Baptista Serra de Martínez 1925-ben átépített, és három különálló lakást hozott benne létre. (Mindezt Gaudí jóváhagyásával tette, az eredeti lépcsősort eltávolította.) Egy évszázadig egy szerencsés család otthonaként szolgált az épület.

Az andorrai MoraBanc bank 2014-ben megvásárolta az épületet. A renoválás 2015 áprilisa óta zajlik Martínez Lapeña-Torres Arquitectes S.L.P. építészeti iroda felügyelésével. Amikor megnyílik a múzeum, egy külön kiállítás fog foglalkozni a ház történetével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.