Vizuál

Megnyitotta kapuit a Szépművészeti Múzeum felújított Barokk Csarnoka – GALÉRIA

2022.06.03. 12:05
Ajánlom
Közel 80 év után léphet be újra látogató a Szépművészeti Múzeum három, a legfontosabb építészeti stílusjegyeket megidéző impozáns csarnokába. A termeket három ütemben rekonstruálták: előbb a Reneszánsz, majd 2018-ban a Román Csarnok került átadásra, a felújítás utolsó ütemeként pedig a Barokk Csarnok készült el.

A megnyíló épületrész szépsége mellett a rekonstrukció jelentőségét jelzi, hogy a három csarnok utoljára 80 éve volt egyidejűleg nyitva. Az épületrész a múzeum átfogó felújításának és modernizációjának köszönhetően újult meg – ezzel befejeződött az intézmény városligeti szárnyának felújítása.

A csarnok mellett az elmúlt időszakban a Régi Képtár 17., illetve 18. századi műveit bemutató kiállítótere is megnyílt.

A Barokk Csarnokban mintegy 40, az építészeti stílushoz kapcsolódó szobrot és domborművet helyeztek el, köztük az itáliai öntőműhelyek kisbronzait, valamint velencei mesterek márványból és fából faragott remekműveit.

Festményekkel is találkozhatnak a látogatók – itáliai, spanyol és német kollekcióból válogattak a tárlat létrehozói – ügyelve a barokk festészet stiláris sokszínűségének és tematikus gazdagságának megmutatására.

A Barokk Csarnok 1906-os megnyitása idején a tervezők a Román és a Reneszánsz Csarnokhoz hasonlóan díszes festést terveztek az épületszárnyba, amit ismert szobrok gipszmásolatai tettek volna teljessé. A festés azonban nem valósult meg, mint ahogy a barokk szobrok másolatainak elkészítése sem, csupán az aranyozott stukkódekoráció készült el. A hiányosságok miatt a terem sokáig csak raktárként funkcionált, csak a II. világháború után kezdték el kiállítótérként is használni. Az átfogó rekonstrukcióra egészen 2015-ig kellett várni, melynek során a termet újból felújították, és a barokk stílusnak megfelelően berendezték.

A felújított Barokk Csarnokról fotógaléria a képre kattintva nyílik:

Fejléckép: A Szépművészeti Múzeum Barokk Csarnoka (forrás: Szépművészeti Múzeum)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Így etesd a sirályaidat

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt szemlélteti, hogyan dobhatjuk fel a fényképeinket némi street food, a turisták, valamint a sirályok segítségével. 
Vizuál gyász

Elhunyt Szirtes András filmrendező

Az operatőrként, vágóként, színészként és zenészként is ismert művészt nagyon személyes hangulatú alkotásai tették híressé. Hetvenkét éves korában érte a halál.
Vizuál hír

Siket, vak és néma Leninek, megnőtt orrú Sztálinok – Sam Havadtoy kiállítása a Terror Házában

„Nagy bűntetthez nagy eszme kell!” címmel nyílt meg szeptember 27-én Sam Havadtoy amerikai-magyar képzőművész időszaki kiállítása a Terror Háza Múzeumban.
Vizuál gyász

Elhunyt Sir Michael Gambon

Az ír-angol színész, aki a Harry Potter-filmekben Dumledore alakját öltötte magára, nyolcvankét éves korában hunyt el tüdőgyulladás következtében.