Vizuál

Megnyitotta kapuit a Szépművészeti Múzeum felújított Barokk Csarnoka – GALÉRIA

2022.06.03. 12:05
Ajánlom
Közel 80 év után léphet be újra látogató a Szépművészeti Múzeum három, a legfontosabb építészeti stílusjegyeket megidéző impozáns csarnokába. A termeket három ütemben rekonstruálták: előbb a Reneszánsz, majd 2018-ban a Román Csarnok került átadásra, a felújítás utolsó ütemeként pedig a Barokk Csarnok készült el.

A megnyíló épületrész szépsége mellett a rekonstrukció jelentőségét jelzi, hogy a három csarnok utoljára 80 éve volt egyidejűleg nyitva. Az épületrész a múzeum átfogó felújításának és modernizációjának köszönhetően újult meg – ezzel befejeződött az intézmény városligeti szárnyának felújítása.

A csarnok mellett az elmúlt időszakban a Régi Képtár 17., illetve 18. századi műveit bemutató kiállítótere is megnyílt.

A Barokk Csarnokban mintegy 40, az építészeti stílushoz kapcsolódó szobrot és domborművet helyeztek el, köztük az itáliai öntőműhelyek kisbronzait, valamint velencei mesterek márványból és fából faragott remekműveit.

Festményekkel is találkozhatnak a látogatók – itáliai, spanyol és német kollekcióból válogattak a tárlat létrehozói – ügyelve a barokk festészet stiláris sokszínűségének és tematikus gazdagságának megmutatására.

A Barokk Csarnok 1906-os megnyitása idején a tervezők a Román és a Reneszánsz Csarnokhoz hasonlóan díszes festést terveztek az épületszárnyba, amit ismert szobrok gipszmásolatai tettek volna teljessé. A festés azonban nem valósult meg, mint ahogy a barokk szobrok másolatainak elkészítése sem, csupán az aranyozott stukkódekoráció készült el. A hiányosságok miatt a terem sokáig csak raktárként funkcionált, csak a II. világháború után kezdték el kiállítótérként is használni. Az átfogó rekonstrukcióra egészen 2015-ig kellett várni, melynek során a termet újból felújították, és a barokk stílusnak megfelelően berendezték.

A felújított Barokk Csarnokról fotógaléria a képre kattintva nyílik:

Fejléckép: A Szépművészeti Múzeum Barokk Csarnoka (forrás: Szépművészeti Múzeum)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A főváros egyetlen sörgyárát is bejárhatjuk a Múzeumok Éjszakáján

Idén is megnyitja kapuit a Dreher Söripari Emléktár a Múzeumok Éjszakáján. Ennek apropóján egy négy részből álló talkshow sorozatot indítanak Sztorik habbal címmel, amelyben építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművaészetről és a múzeumok működéséről beszélgetnek.  
Vizuál magazin

KÉP-regény: A trombitavirág

A Fidelio sorozatában hétről hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, akinek ezúttal egy falból előbukkanó váratlan vendégről az emberiség múltja, jelene és jövője jutott eszébe. 
Vizuál hír

Gergye Krisztián emlékezetkísérletbe kezdett

A táncművész-koreográfus Szent Iván éjjelére időzítette legújabb performanszának kezdetét: összekötve a múltat a jelennel, 40 festményt állított ki Kőszegen, kitéve az alkotásokat az időjárás viszontagságainak.
Vizuál ajánló

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Vizuál ajánló

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én.