Vizuál

Megrongált műalkotásokat állítanak ki Londonban

2013.07.09. 09:38
Ajánlom
A Tate Britain októberre tervezett új tárlatának központi darabja egy sérült Krisztus-szobor lesz, amely évszázadokon át hevert elrejtve egy londoni imaház padlózata alatt.

A The Statue of the Dead Christ című alkotásról hiányzik Jézus töviskoszorúja, karjai és lábfejei. A sérülésekről úgy vélik, hogy a 16. században keletkeztek, amikor a radikális protestánsok hadat üzentek a hagyományos katolikus művészeti alkotásoknak. A szobrot 1954-ben fedezték fel egy közép-londoni imaház padlózata alatt, ahová a szakértők szerint a további károsodás elkerülése érdekében rejtették el annak idején.

Az Art under Attack: Histories of Iconoclasm (Ostrom alatt a művészet: a képrombolás története) című tárlat kurátora, Penelope Curtis elmondta, a szobrot ezen a kiállításon láthatja először a nagyközönség, olyan brit művészeti alkotásokkal karöltve, amelyeket az elmúlt nagyjából ötszáz évben vallási, politikai, vagy esztétikai okokból megrongáltak.

Az október 2-án megnyíló tárlat különösen aktuálissá vált a brit múzeumok műtárgyai ellen a közelmúltban indított támadássorozat fényében. Múlt héten John Constable 1821-es, The Hay Wain (A szénásszekér) című alkotására ragasztotta egy kisgyermek - valószínűleg saját fia - fényképét egy férfi. Tavaly októberben pedig Mark Rothko falfestményét firkálták össze a Tate Modernben.

Curtis szerint azonban a kiállítás ötlete már jóval ezek előtt megfogant és három évbe telt a tárlat összeállítása. A kiállításon festett üvegablakok szilánkjai, a 19. század során szüfrazsettek által megszaggatott portrék és Carl Andre Equivalent VIII című minimalista szobra is helyet kapott: utóbbit 1976-ban vödörnyi természetes kék festékkel locsolta le egy feldühödött néző, ám a folyadékot könnyen le lehetett mosni az alkotásról, amely nem károsodott.

A kiállításon szerepel továbbá Oliver Cromwell portréja, amelyet annak idején a rendíthetetlen monarchistaként ismert Frederick Victor Duleep Singh fejjel lefelé fordított, valamint III. Vilmos angol király szobrának és Dublin egykori hatalmas gránit oszlopának - Nelson's Pillar - maradványai is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.