Vizuál

Megrongált műalkotásokat állítanak ki Londonban

2013.07.09. 09:38
Ajánlom
A Tate Britain októberre tervezett új tárlatának központi darabja egy sérült Krisztus-szobor lesz, amely évszázadokon át hevert elrejtve egy londoni imaház padlózata alatt.

A The Statue of the Dead Christ című alkotásról hiányzik Jézus töviskoszorúja, karjai és lábfejei. A sérülésekről úgy vélik, hogy a 16. században keletkeztek, amikor a radikális protestánsok hadat üzentek a hagyományos katolikus művészeti alkotásoknak. A szobrot 1954-ben fedezték fel egy közép-londoni imaház padlózata alatt, ahová a szakértők szerint a további károsodás elkerülése érdekében rejtették el annak idején.

Az Art under Attack: Histories of Iconoclasm (Ostrom alatt a művészet: a képrombolás története) című tárlat kurátora, Penelope Curtis elmondta, a szobrot ezen a kiállításon láthatja először a nagyközönség, olyan brit művészeti alkotásokkal karöltve, amelyeket az elmúlt nagyjából ötszáz évben vallási, politikai, vagy esztétikai okokból megrongáltak.

Az október 2-án megnyíló tárlat különösen aktuálissá vált a brit múzeumok műtárgyai ellen a közelmúltban indított támadássorozat fényében. Múlt héten John Constable 1821-es, The Hay Wain (A szénásszekér) című alkotására ragasztotta egy kisgyermek - valószínűleg saját fia - fényképét egy férfi. Tavaly októberben pedig Mark Rothko falfestményét firkálták össze a Tate Modernben.

Curtis szerint azonban a kiállítás ötlete már jóval ezek előtt megfogant és három évbe telt a tárlat összeállítása. A kiállításon festett üvegablakok szilánkjai, a 19. század során szüfrazsettek által megszaggatott portrék és Carl Andre Equivalent VIII című minimalista szobra is helyet kapott: utóbbit 1976-ban vödörnyi természetes kék festékkel locsolta le egy feldühödött néző, ám a folyadékot könnyen le lehetett mosni az alkotásról, amely nem károsodott.

A kiállításon szerepel továbbá Oliver Cromwell portréja, amelyet annak idején a rendíthetetlen monarchistaként ismert Frederick Victor Duleep Singh fejjel lefelé fordított, valamint III. Vilmos angol király szobrának és Dublin egykori hatalmas gránit oszlopának - Nelson's Pillar - maradványai is.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Klasszikus

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Könyv

A könyvek lapjain elevenedik meg Dante alakja

Az itáliai mester halálának évfordulója alkalmából Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás július 30-án a szegedi Somogyi könyvtárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Enyedi Ildikó filmje meghívást kapott a Toronto Nemzetközi Filmfesztiválra

Szeptember 9. és 18. között tartják az amerikai kontinens egyik legnagyobb filmes seregszemléjét, melyre Enyedi Ildikó új filmje, a Feleségem története is meghívást kapott.
Vizuál hír

Nagyszabású Cézanne- és szürrealista tárlat nyílik a Tate-ben

Cézanne alkotásai mellett a Surrealism Beyond Borders (Határok nélküli szürrealizmus) című kiállításon a szürrealisták világába nyerhetnek betekintést a látogatók, de az egyik legjelentősebb brit kortárs művészeti díj, a Turner nyerteseinek műveit is bemutatják – adta hírül a The Guardian.
Vizuál ajánló

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Vizuál hír

Liszt Ferenc miniszobra díszíti Szöul főutcáját

Új miniszobrot készített Kolodko Mihály, aki ezúttal egészen Ázsiáig repült, hogy leleplezze legújabb alkotását.
Vizuál interjú

A magyar animáció világhírű műhelye - interjú Mikulás Ferenccel

1971-ben a Pannónia Rajzfilmstúdió vidéki műtermeként jött létre az immár 50 éves Kecskemétfilm. A legegyszerűbb háttérmunkával, a kifestéssel kezdtek, ma már Balázs Béla-díjas munkatársakkal büszkélkednek és 3D-ben is gyártanak egészestés filmeket. A stúdió vezetőjével, Mikulás Ferenccel beszélgettünk.