Vizuál

Megszólal a manhattani Kossuth-szobor

2022.03.16. 09:40
Ajánlom
A New York-i Riverside-on álló Kossuth-szobor egy applikáció segítségével akár meg is szólalhat. A Talking Statues nevű nemzetközi kulturális projekt keretében nemrég ez a szobor is hangot kapott, hozzá Réti Barnabásét, hogy angolul és magyarul szóljon a járókelőkhöz. A színművész ezzel olyan színészgárdához csatlakozott, amelynek tagjai például Meryl Streep, Viola Davis vagy Mads Mikkelsen.

A kulturális projektet David Peter Fox producer 2013-ban Koppenhágából indította el, amelyben ismert történelmi figurák köztéri szobrai egy applikáció segítségével hosszabb monológot intéznek az utca emberéhez. Azóta a világ számos nagyvárosában találunk beszélő szobrokat, amelyeknek olyan sztárok kölcsönzik a hangjukat, mint Meryl Streep, Zoe Saldana, Rita Moreno, Patrick Stewart és Dominic West – olvasható a lapunkhoz eljuttatott sajtóanyagban.

Lajos-Kossuth-New-York-City-050104.png

Kossuth Lajos szobra a manhattani Riverside-on (Fotó/Forrás: Louis Waweru / Wikipedia)

Réti Barnabás hosszabb ideig élt Londonban, és elmondása szerint meglepte a felkérés, hogy egyetlen magyar színészként csatlakozzon az illusztris gárdához:

Nagyon megtisztelő egy nemzetet képviselni a nagyvilágban, és őszintén szólva nem tudtam, hogy létezik New Yorkban Kossuth-szobor. Izgalmas volt a kutatómunka, megtudni, hogy Kossuth az amerikai látogatása alkalmával milyen sikereket ért el a képviselőházban tartott beszédével.

Amikor a felvételt csináltuk Londonban, éppen nagyon sokat dolgoztam az amerikai akcentusomon és éppen az jelentett nehézséget, hogy David, a producer kérésére visszaerősítsem a magyar akcentust.”

A korábban a Barátok közt színészeként megismert színésznek nem ez volt az egyetlen nemzetközi munkája, amikor a magyar kiejtésével kellett dolgoznia: az Amazon Agatha Christie-adaptációjában, a Gyilkosság az Orient Expresszen rádiójáték verziójában Andrényi gróf szerepét alakította Ruta Gedmintas (Tudorok, Az Úr sötét anyagai) színésznő oldalán, a BBC Radio Hijacked Histories című sorozatában pedig több kelet-európai karaktert is megszólaltatott.

Réti Barnabás hosszú ideig New Yorkban és Londonban tanulta a színészmesterséget. A pandémia óta főként itthon dolgozik, a Karinthy Színházban nagy sikerrel bemutatott Fat Pig - Kövér disznó című darabban, melynek fordítója és producere is egyben, Balázs Andreával játszik. Dobó Kata oldalán az Egy különleges nap című darabban is találkozhat vele a közönség a 6színben és vidéken egyaránt. A színház mellett főleg amerikai és angol filmekben forgat, a brit Channel 5 legújabb krimijeiben, a The Teacherben és a Deadline-ban is szerepet kapott.

Fejléckép: Réti Barnabás színművész (forrás: Réti Barnabás)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.