Vizuál

Megszólalt a hoppon maradt győztes

2014.05.28. 21:30
Ajánlom
Semmilyen racionális érvet, okot nem lát Getto Tamás, a látványterv-pályázaton győztes munkát készítő tervezőpáros egyik tagja arra, hogy miért nem az ő elképzeléseik szerint épül meg a magyar pavilon a 2015. évi milánói világkiállításra.

"A hírt rossz érzéssel fogadtam, de nem mondhatnám, hogy sokkolóan hatott volna, mert gyanúsnak találtam azt a csöndet, ami a dolgot már egy ideje övezte" - mondta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Belsőépítészeti és Környezettervezési Tanszékének vezetője szerdán az MTI megkeresésére. Megjegyezte: a kormányzati döntésről nem kaptak tájékoztatást, arról a Facebookról értesültek.

A magyar pavilonra kiírt látványötlet-pályázat győztesét idén januárban hirdették ki, az első díjat Gettó Tamás és Hutter Ákos A malom című terve kapta meg, a második lett az Alakor, a Sárkány Sándor és Ertsey Attila által vezetett építészcsapat munkája. Szőcs Géza, a világkiállításért felelős magyar kormánybiztos kedden bejelentette: úgy döntött, hogy a megvalósíthatóság időbeni korlátai, valamint a nehezen tervezhető költségek miatt nem a győztes, hanem a második helyezett munkát valósítják meg. A kormánybiztos indoklása szerint A malom számos olyan kérdést vetett fel, amelyek miatt az adott idő- és költségkeretben nem látott garanciát a méltó megvalósításra.

"A győztes pályázat szerint mintegy ezer köbméter vizet kellett volna a helyszínre szállítani, 12 méter magasba felvinni, lezúdítani, mozgatni. Menet közben derült ki, hogy az odatervezett föld alatti medence kialakítását nem engedélyezték volna, másrészt a nyitott terű, zaj- és hangszigetelési szempontból problémás malom funkcionálisan sem tudta volna betölteni a magyar pavilonnak szánt szerepet" - fejtette ki a kormánybiztos.

Getto Tamás ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy a hátralévő idő még mindig elég lenne a terv megvalósításához, és egyetlen szakértő sem cáfolta annak megvalósíthatóságát. "Megvalósíthatósági tanulmányt készítettünk, amelyben a műszaki kérdéseket tisztáztuk, a költségeket kimunkáltuk" - tette hozzá. Kijelentette: A malom a kormánybiztos által említett ezer köbméter víznek a töredékével is működőképes, medence építésére nem lenne szükség, a 12 méteres magasság laikus kifogás, a hangszigetelés is rendben van, a projekt költsége pedig 1,5 milliárd forint, amely - tudomása szerint - sokkal kevesebb a második helyezett mű megvalósításának összegénél.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol, akkor miért esett mégis az Alakorra a választás, a tanszékvezető azt mondta: ha erre válaszolna, "rosszindulatúsággal, alulinformáltsággal, és számos dologgal" lenne megvádolható. Szeretik azt a művet, amit létrehoztak, nem szeretnének és nem is lenne értelme a kormányzattal szembefordulni - fogalmazott, majd hozzátette: "az építészi morális alapállásuk" az, hogy ha egy megbízóval a bizalmi viszony megszakad, a tervező visszalép.

Getto Tamás kitért rá, egyelőre nem tudják, hogy ötletük megvalósulhat-e a jövőben valamilyen formában, "de kár lenne veszni hagyni". Megjegyezte: eredeti anyagokból elkészítették A malom 4,5 méter hosszú makettjét, ezzel is bizonyítva megvalósíthatóságát.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Színház

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Peruban is szerették Vörös Eszter Márquez-filmjét

Tovább folytatódik A Nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről című film sikersorozata. Vörös Eszter sajátos zenei és személyes nézőpontból készült dokumentumfilmje legutóbb Peruban nyert fődíjat. 
Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: Mindenki vegyen egy nagy levegőt!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a pekingi szürke szmogról készített fotójáról mesélt.
Vizuál magazin

Kávéba öntött művészet

A tavalyi Mizo Art Coffee népszerűségén felbuzdulva a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria ismét festők alkotásaival teszi élvezetesebbé a kávézást, a Mizo Coffee Selection új, limitált kollekciójában 30 festmény kapott helyet.
Vizuál ajánló

Kiállítás nyílt az SZFE-blokád eddig nem látott fotóiból

A Freeszfe Egyesület szervezésében megvalósuló tárlat az egyetemfoglalás 71 napjába enged betekintést, eddig nem látott felvételeken keresztül.
Vizuál ajánló

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt.