Vizuál

Megszólalt a MODEM igazgatója

2014.07.14. 11:50
Ajánlom
A debreceni MODEM igazgatója elhibázottnak tartja azt az önkormányzati tervet, hogy a központ a jövőben a Déri Múzeum tagintézményeként működjön.

Kukla Krisztián július 11-én kelt közleményében "ezt az intézkedéstervet sietősen elhibázottnak, indoklását pedig különösen kétségesnek" nevezte. A debreceni közgyűlés július 10-én határozatban rögzítette azt a szándékát, hogy a MODEM Nonprofit Kft.-t megszünteti és az "általa ellátott közfeladat jövőbeni ellátása érdekében az előzetes miniszteri vélemény beszerzését követően a Déri Múzeumban új tagintézményt hoz létre".

A Kósa Lajos polgármester által jegyzett előterjesztés indoklása szerint azzal, hogy 2013-tól a Déri Múzeum önkormányzati fenntartásba került, két jelentős kulturális intézmény párhuzamos fenntartásáról kell gondoskodni. "Ez az állapot felveti a kulturális szolgáltatások ésszerűsítésének átgondolását a színvonal és az elért eredmények megőrzése mellett" - olvasható az előterjesztésben.

Az indokok között szerepel továbbá, hogy a Déri Múzeum jelentős modern és kortárs gyűjteménnyel rendelkezik, és magasabb összegű állami támogatáshoz juthat. Kukla Krisztián kifogásolja, hogy az elfogadott szándéknyilatkozatot semmiféle egyeztetés, hatásvizsgálat nem előzte meg.

Megítélése szerint a MODEM a legjelentősebb vidéki kortárs képzőművészeti kiállítóhely, az elmúlt három évben 27 nagyszabású kiállítást rendezett, hiánypótló hazai és fontos nemzetközi tárlatokat, amelyeknek erőteljes szakmai és sajtóvisszhangjuk volt. Az intézmény munkájának az alapja és értelme eddig az autonómia volt - mutatott rá.

Megjegyezte: a Déri Múzeumnak elismerten csupán a számadatokat tekintve van terjedelmes kortárs és modern anyaga. A két intézmény profilja nyilvánvalóan különböző: a Déri Múzeum valóban fontos néprajzi és például egyiptomi gyűjteménnyel rendelkezik, kortárs és modern művészeti gyűjteménye azonban semmiképpen sem nevezhető kimagaslónak. Ugyanakkor a két intézmény eddigi együttműködése zavartalan és intenzív volt, egymás közelsége kölcsönös előnyökkel járt.

A MODEM "betagozódásával" az eltérő nézőpontok izgalma, a sokszínűség tűnne el a városi kulturális kínálatból. Ezen kívül a Déri Múzeum maga is számtalan, jól ismert gonddal küzd: a 2012-es újranyitás óta nem sikerült az állandó kiállítást megnyitni, a problematikus felújítás kérdései máig rendezetlenek, nem készült még el az irodalmi állandó gyűjtemény a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum telephelyén sem, a legújabb hírek alapján pedig a múzeum legnagyobb vonzerejű műve, a Munkácsy-trilógia sem tartható immár egyben - véli a MODEM igazgatója.

Noha számos példa akad a hasonló összevont múzeumi szerkezetre országszerte, a MODEM esetében ez egyértelmű visszalépést jelentene - jegyezte meg Kukla Krisztián, aki szerint az intézkedés gazdasági racionalitása is erősen megkérdőjelezhető. Tavaly 18 millió 476 ezer forint volt a mérleg szerinti eredménye a MODEM Modern Debreceni Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-nek. A csökkenő önkormányzati támogatás mellett minden évben jelentős pályázati forrásokat nyert el az intézmény állami, illetve európai uniós forrásokból - jelezte, hozzátéve: a MODEM gazdálkodását a néhány hete elfogadott 2013-as beszámoló alapján mintaszerűnek minősítette az önkormányzat. Meggyőződése szerint "a megcélzott nagyobb mértékű állami támogatást a tervezett összevonás egyáltalán nem garantálja".

Kukla Krisztián végezetül reményét fejezte ki, hogy "a közeljövőben elindulhat egy párbeszéd az érintett felek között a MODEM jövőjével kapcsolatban".

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.