Vizuál

Megszólalt a MODEM igazgatója

2014.07.14. 11:50
Ajánlom
A debreceni MODEM igazgatója elhibázottnak tartja azt az önkormányzati tervet, hogy a központ a jövőben a Déri Múzeum tagintézményeként működjön.

Kukla Krisztián július 11-én kelt közleményében "ezt az intézkedéstervet sietősen elhibázottnak, indoklását pedig különösen kétségesnek" nevezte. A debreceni közgyűlés július 10-én határozatban rögzítette azt a szándékát, hogy a MODEM Nonprofit Kft.-t megszünteti és az "általa ellátott közfeladat jövőbeni ellátása érdekében az előzetes miniszteri vélemény beszerzését követően a Déri Múzeumban új tagintézményt hoz létre".

A Kósa Lajos polgármester által jegyzett előterjesztés indoklása szerint azzal, hogy 2013-tól a Déri Múzeum önkormányzati fenntartásba került, két jelentős kulturális intézmény párhuzamos fenntartásáról kell gondoskodni. "Ez az állapot felveti a kulturális szolgáltatások ésszerűsítésének átgondolását a színvonal és az elért eredmények megőrzése mellett" - olvasható az előterjesztésben.

Az indokok között szerepel továbbá, hogy a Déri Múzeum jelentős modern és kortárs gyűjteménnyel rendelkezik, és magasabb összegű állami támogatáshoz juthat. Kukla Krisztián kifogásolja, hogy az elfogadott szándéknyilatkozatot semmiféle egyeztetés, hatásvizsgálat nem előzte meg.

Megítélése szerint a MODEM a legjelentősebb vidéki kortárs képzőművészeti kiállítóhely, az elmúlt három évben 27 nagyszabású kiállítást rendezett, hiánypótló hazai és fontos nemzetközi tárlatokat, amelyeknek erőteljes szakmai és sajtóvisszhangjuk volt. Az intézmény munkájának az alapja és értelme eddig az autonómia volt - mutatott rá.

Megjegyezte: a Déri Múzeumnak elismerten csupán a számadatokat tekintve van terjedelmes kortárs és modern anyaga. A két intézmény profilja nyilvánvalóan különböző: a Déri Múzeum valóban fontos néprajzi és például egyiptomi gyűjteménnyel rendelkezik, kortárs és modern művészeti gyűjteménye azonban semmiképpen sem nevezhető kimagaslónak. Ugyanakkor a két intézmény eddigi együttműködése zavartalan és intenzív volt, egymás közelsége kölcsönös előnyökkel járt.

A MODEM "betagozódásával" az eltérő nézőpontok izgalma, a sokszínűség tűnne el a városi kulturális kínálatból. Ezen kívül a Déri Múzeum maga is számtalan, jól ismert gonddal küzd: a 2012-es újranyitás óta nem sikerült az állandó kiállítást megnyitni, a problematikus felújítás kérdései máig rendezetlenek, nem készült még el az irodalmi állandó gyűjtemény a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum telephelyén sem, a legújabb hírek alapján pedig a múzeum legnagyobb vonzerejű műve, a Munkácsy-trilógia sem tartható immár egyben - véli a MODEM igazgatója.

Noha számos példa akad a hasonló összevont múzeumi szerkezetre országszerte, a MODEM esetében ez egyértelmű visszalépést jelentene - jegyezte meg Kukla Krisztián, aki szerint az intézkedés gazdasági racionalitása is erősen megkérdőjelezhető. Tavaly 18 millió 476 ezer forint volt a mérleg szerinti eredménye a MODEM Modern Debreceni Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-nek. A csökkenő önkormányzati támogatás mellett minden évben jelentős pályázati forrásokat nyert el az intézmény állami, illetve európai uniós forrásokból - jelezte, hozzátéve: a MODEM gazdálkodását a néhány hete elfogadott 2013-as beszámoló alapján mintaszerűnek minősítette az önkormányzat. Meggyőződése szerint "a megcélzott nagyobb mértékű állami támogatást a tervezett összevonás egyáltalán nem garantálja".

Kukla Krisztián végezetül reményét fejezte ki, hogy "a közeljövőben elindulhat egy párbeszéd az érintett felek között a MODEM jövőjével kapcsolatban".

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Színház

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Az emberek csodálatosak – kritika A bálnáról

A bálna nem a legjobb, de a legszebb filmje Darren Aronofskynak, aki végső soron hitet tesz az emberiség mellett. Nagyon nagy csodának kellene történnie, hogy Brendan Fraser ne kapja meg érte az Oscar-díjat.
Vizuál magazin

Így hülyültünk mi, avagy Stirlitz 95 évesen még mindig tudná

Február 8-án lenne 95 éves a szovjet színész, Vjacseszlav Vasziljevics Tyihonov, akit csak Stirlitzként ismer az a korosztály, akit mi korai X generációként tartunk számon. Annak igyekszünk utánajárni, hogy ebben a sajátos helyzetben voltaképpen ki mit tud.  
Vizuál ajánló

Az alkotás képessége mindenkiben ott van – művészetterápiás workshopra hív a Csokonai

Február 11-én és 18-án izgalmas programokkal várja az érdeklődőket a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház: Terenyei Tímea grafikusművész művészetterápiás workshopjain mindenki kipróbálhatja, hogyan lehet átültetni a zenét a színek és formák világába.
Vizuál ajánló

Minden idők legátfogóbb Deim-tárlata nyílik a Virág Judit Galériában – KÉPEK

A Virág Judit Galéria fogadja be és bővíti ki a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Deim Pál: Csendek című életműkiállítását, amelyet február 3. és március 17. között ingyen tekinthet meg a közönség.
Vizuál ajánló

Hatalom és tehetetlenség témáját boncolgatja új filmjében Prikler Mátyás

Február 1-jén mutatkozott be a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon Prikler Mátyás legújabb filmje, a Hatalom. A szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült alkotás főszerepében Hajdu Szabolcs látható.