Vizuál

Megszűnt az AVIVA-díj

2011.08.29. 15:54
Ajánlom
A romló gazdasági helyzet miatt megvonta a díj támogatását az Aviva Életbiztosító.

Alig két évet élt meg az Aviva Életbiztosító és a Műcsarnok közös kezdeményezése, amely célja a fiatal (40 alatti alkotók) támogatása volt. Mint arról a Népszabadság csütörtöki cikkében beszámolt, az Aviva a cég nehéz anyagi helyzetével indokolta a támogatás megszüntetését. A 2009-ben alapított díjat az indulás évében és 2010-ben adták át a Műcsarnokban, ahol az érdeklődők a jelöltek műveit bemutató kiállítást is megtekinthették. A biztosító mind a két alkalommal 12 millió forinttal járult hozzá az eseményhez, ami nem csak a díjak, hanem a tárlatok költségeit is fedezte.

A Népszabadság elérte Gulyás Gábort, a Műcsarnok igazgatóját, aki a lapnak elmondta, hogy a nyáron derült ki, hogy a cég még a pénz felét sem tudja előteremteni. Mivel pedig a kiállítás és a díj egy bizonyos cégnévhez kötődött, a sorozat ilyenformán sajnos nem folytatható - tette hozzá az igazgató. A Műcsarnok azonban a történtek dacára sem mondott le arról, hogy helyet és támogatást nyújtson a fiatal kortárs alkotóknak. Gulyás Gábor elárulta, hogy folyamatosan keresik a szponzorokat, sőt már több tárgyaláson is túl vannak. De mint Gulyás Gábor leszögezte, hogy ha folytatni is tudják a kultúrprojektet, nem cégről fogják elnevezni, így elkerülhetik a mostanihoz hasonló helyzetet.

Az eddig két alkalommal átadott, ötmillió forinttal járó, díjat 2009-ben a Gálik András és Havas Bálint alkotta Kis Varsó, tavaly pedig Gróf Ferencből és Baptiste Naudy-ból álló Societé Realiste alkotócsoport kapta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A világ múzeumainak 90 százaléka zárt be a járvány miatt

Az UNESCO ezt megállapító tanulmánya arra is figyelmeztetett, hogy minden nyolcadik múzeumnak számolnia kell vele, hogy talán nem nyit ki többet.
Vizuál hír

Szeptemberben megtartják a Velencei filmfesztivált

A járványhelyzet miatt valószínűleg kevesebb produkció szerepel majd a programban.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Háttériparosok

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Most a háttéremberekre irányítja a reflektort.
Vizuál Film

Film készül Emily Brontë írónőről

Emmy Mackey játssza Emily Brontë írónőt, az Üvöltő szelek szerzőjét egy új életrajzi fimben, amely egyúttal Frances O'Connor rendezői bemutatkozása lesz.
Vizuál Film

Az irodista bosszúja Deák Kristóf első mozifilmjében

Mire képes egy középosztálybeli, nagyvárosi "jófiú" akkor, amikor kénytelen kitörni a komfortzónájából, hogy rosszfiúk üldözésébe fogjon és igazságot szolgáltasson a szeretteinek? A Mindenki című rövidfilmjével Oscar-díjat nyerő rendező lehetőséget kap, hogy mozifilmmel is bizonyítson.