Vizuál

Megszűnt az AVIVA-díj

2011.08.29. 15:54
Ajánlom
A romló gazdasági helyzet miatt megvonta a díj támogatását az Aviva Életbiztosító.

Alig két évet élt meg az Aviva Életbiztosító és a Műcsarnok közös kezdeményezése, amely célja a fiatal (40 alatti alkotók) támogatása volt. Mint arról a Népszabadság csütörtöki cikkében beszámolt, az Aviva a cég nehéz anyagi helyzetével indokolta a támogatás megszüntetését. A 2009-ben alapított díjat az indulás évében és 2010-ben adták át a Műcsarnokban, ahol az érdeklődők a jelöltek műveit bemutató kiállítást is megtekinthették. A biztosító mind a két alkalommal 12 millió forinttal járult hozzá az eseményhez, ami nem csak a díjak, hanem a tárlatok költségeit is fedezte.

A Népszabadság elérte Gulyás Gábort, a Műcsarnok igazgatóját, aki a lapnak elmondta, hogy a nyáron derült ki, hogy a cég még a pénz felét sem tudja előteremteni. Mivel pedig a kiállítás és a díj egy bizonyos cégnévhez kötődött, a sorozat ilyenformán sajnos nem folytatható - tette hozzá az igazgató. A Műcsarnok azonban a történtek dacára sem mondott le arról, hogy helyet és támogatást nyújtson a fiatal kortárs alkotóknak. Gulyás Gábor elárulta, hogy folyamatosan keresik a szponzorokat, sőt már több tárgyaláson is túl vannak. De mint Gulyás Gábor leszögezte, hogy ha folytatni is tudják a kultúrprojektet, nem cégről fogják elnevezni, így elkerülhetik a mostanihoz hasonló helyzetet.

Az eddig két alkalommal átadott, ötmillió forinttal járó, díjat 2009-ben a Gálik András és Havas Bálint alkotta Kis Varsó, tavaly pedig Gróf Ferencből és Baptiste Naudy-ból álló Societé Realiste alkotócsoport kapta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Jazz/World

Libabőrösek lettünk Freddie Mercury elveszettnek hitt felvétele hallatán

A Time című dal egyetlen zongorával előadott, elveszettnek hitt változata Time Waits For No One címen jelent meg csütörtökön.
Klasszikus

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fényképTár

Az újságírás szenzációja

A fotótörténeti szövegek és kiállítások előszeretettel fókuszálnak sztárriporterekre, ám a szerkesztők és az olvasók igényei és elvárásai, rokon- és ellenszenve nélkül a világhírű karrierek sem szökkentek volna szárba. Mai írásunk a fiktív bűnügyi zsurnaliszta, Gordon Zsigmond lapjának korai szakaszáról szól.
Vizuál galéria

Aki még a Keleti pályaudvart is varázslatosra festette - Csontváry Kosztka Tivadar

Képei ma rekordokat döntenek az árveréseken, saját korában azonban olyan elutasítás fogadta, hogy felhagyott a festéssel. Halála után örökösei kocsiponyvaként akarták eladni a festményeit, amelyet az utolsó pillanatban mentett meg egy fiatal építész. 1919. június 20-án halt meg Csontváry Kosztka Tivadar, "a Napút festője". 
Vizuál ajánló

Egy tucat program, amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján!

Megpróbálunk némi iránymutatást nyújtani a szombat éjszakai hihetetlen mennyiségű programhoz. Listánk szubjektív, mindenkinek ajánljuk a programfüzet vagy a honlap tüzetes vizsgálatát, mert tele van gyöngyszemekkel a kínálat.
Vizuál gyász

Elhunyt Horváth Ádám, a Szomszédok rendezője

Hosszan tartó betegség után szerdán elhunyt Horváth Ádám rendező, a Magyar Televízió volt elnöke - tájékoztatta családja az MTI-t.
Vizuál gyász

Firenze elbúcsúzott Franco Zeffirellitől

Firenzeiek és a világ minden tájáról érkezett turisták ezrei vettek búcsút hétfőn a firenzei Palazzo Vecchióban a város nagy szülöttjétől, a 96 éves korában szombaton elhunyt Franco Zeffirelli filmrendezőtől.