Vizuál

Megszűnt az AVIVA-díj

2011.08.29. 15:54
Ajánlom
A romló gazdasági helyzet miatt megvonta a díj támogatását az Aviva Életbiztosító.

Alig két évet élt meg az Aviva Életbiztosító és a Műcsarnok közös kezdeményezése, amely célja a fiatal (40 alatti alkotók) támogatása volt. Mint arról a Népszabadság csütörtöki cikkében beszámolt, az Aviva a cég nehéz anyagi helyzetével indokolta a támogatás megszüntetését. A 2009-ben alapított díjat az indulás évében és 2010-ben adták át a Műcsarnokban, ahol az érdeklődők a jelöltek műveit bemutató kiállítást is megtekinthették. A biztosító mind a két alkalommal 12 millió forinttal járult hozzá az eseményhez, ami nem csak a díjak, hanem a tárlatok költségeit is fedezte.

A Népszabadság elérte Gulyás Gábort, a Műcsarnok igazgatóját, aki a lapnak elmondta, hogy a nyáron derült ki, hogy a cég még a pénz felét sem tudja előteremteni. Mivel pedig a kiállítás és a díj egy bizonyos cégnévhez kötődött, a sorozat ilyenformán sajnos nem folytatható - tette hozzá az igazgató. A Műcsarnok azonban a történtek dacára sem mondott le arról, hogy helyet és támogatást nyújtson a fiatal kortárs alkotóknak. Gulyás Gábor elárulta, hogy folyamatosan keresik a szponzorokat, sőt már több tárgyaláson is túl vannak. De mint Gulyás Gábor leszögezte, hogy ha folytatni is tudják a kultúrprojektet, nem cégről fogják elnevezni, így elkerülhetik a mostanihoz hasonló helyzetet.

Az eddig két alkalommal átadott, ötmillió forinttal járó, díjat 2009-ben a Gálik András és Havas Bálint alkotta Kis Varsó, tavaly pedig Gróf Ferencből és Baptiste Naudy-ból álló Societé Realiste alkotócsoport kapta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.
Vizuál liget

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.