Vizuál

Megtalálod a farkasokat ezen a képen? – megérkezett az első előzetes Martin Scorsese új filmjéhez

2023.05.19. 16:15
Ajánlom
Robert De Niro és Leonardo DiCaprio főszereplésével októberben érkezik az Oscar-díjas rendező új western-drámája, amelynek alapjául egy az 1920-as években lezajlott gyilkosságsorozat szolgált. A nagyszerű rendező a közelmúltban egy őszinte interjúban beszélt arról, hogy úgy érzi, nincs már elég ideje.

Napjaink egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb filmrendezője, az Oscar-díjas Martin Scorsese ezúttal is egy hatalmas ívű történet elmesélésére vállalkozott, új westernjének játékideje ugyanis 3 óra 26 perc lesz. Mivel karrierje során sokszor bebizonyította, hogy ha valakinek, hát az ő alkotásaira érdemes bármennyi időt rászánni, érthető, miért előzi meg hatalmas várakozás a Killers of the Flower Moon című munkáját. A most megjelent első előzetes fenyegető, feszült atmoszférájú történetet ígér. Na meg mindenfelé megbúvó farkasokat.

Az első képsorok alapján nem meglepő, hogy a főszereplők között ott találjuk Robert De Nirót, akinek a neve szinte összeforrt Scorsese filmjeivel, illetve Leonardo DiCapriót, aki ugyancsak számtalan alkalommal dolgozott együtt a rendezővel. Rajtuk kívül a filmben szerephez jut Lily Gladstone, Jesse Plemons, Tantoo Cardinal, Cara Jade Myers, JaNae Collins és Jillian Dion is.

A Killers of the Flower Moon hivatalos ajánlója szerint a 19-20. század fordulóján játszódik Oklahoma egyik városában, ahol az olajnak köszönhetően az Osage indiántörzs tagjai óriási vagyonra tettek szert. A hirtelen gazdagság miatt azonban özönleni kezdenek a fehér emberek a településre, hogy zsarolással, manipulációval és gyilkossággal próbálják megszerezni a törzs pénzét. A történet alapjául egy, az 1920-as években elkövetett gyilkosságsorozat szolgált, amelyről David Grann írt könyvet.

A film október 20-án debütál az Apple TV-n.

A nyolcvanéves Martin Scorsese a közelmúltban egy interjúval is felhívta magára a figyelmet, amelyben szokatlan őszinteséggel nyilatkozott karrierje jelenlegi fázisáról. Arról beszélt ugyanis, hogy azonnal hozzá kell látnia újabb filmjéhez. Mint mondta, azt kívánja, bárcsak egyszerre kivehetne nyolc hét szabadságot, illetve készíthetne filmet, de már túl késő. Amikor arra kérték, fejtse ki, mire gondol, így fogalmazott:

Öreg vagyok. Sokat olvasok. Látok dolgokat. Történeteket akarok mesélni, és már nincs idő.

Felidézte, hogy amikor Akira Kurosawa átvette az Oscar-díját, ugyanerre utalt, mondván, csak túl későn értette meg, mennyi lehetőség rejtőzik a filmművészetben. „Nyolcvanhárom éves volt. Akkoriban nem értettem, mire gondol. Most már pontosan tudom” – mondta Scorsese. 

Fejléckép: Robert De Niro és Leonardo DiCaprio a Killers of the Flower Moon című filmben (Fotó/Forrás: Apple TV)

Ezek voltak a legjobb filmek 2022-ben

Kapcsolódó

Ezek voltak a legjobb filmek 2022-ben

Szubjektív listánkban kiemeljük azt a tíz filmet, amely a leginkább lenyűgözött minket 2022-ben. Pszichotikus vikingdráma, depresszív szuperhőstörténet, önironikus multiverzumfilm és gúnyos szatíra is remekül megfér egymás mellett válogatásunkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Klasszikus

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?
Vizuál hír

Mohos Márton és Erdős Dénes vehette át a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat fődíjait

A pályázat legjobb fényképeiből nyílt tárlatot június 2-ig láthatja a közönség a budapesti Robert Capa Központban. A díjátadón Balogh László fotóriporteri életműdíjat vehetett át.
Vizuál hír

Nyilvános a 2024-es Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramja – George Lucas tiszteletbeli Arany Pálmát kap

Mások mellett Francis Ford Coppola, Jórgosz Lánthimosz, Kirill Szerebrennyikov, David Cronenberg, Paul Schrader és Jacques Audiard is a világ legrangosabb szemléjén mutathatja be új filmjét.
Vizuál ajánló

Kortárs magyar designkiállítás nyílik Berlinben

A Collegium Hungaricum Berlin a Berlin Design Week 2024 keretében szervezett csoportos kiállításán a magyar designerek legfiatalabb nemzedékének alkotásaival ismerkedhet meg a közönség.