Vizuál

Megújult a Kovács Margit Múzeum

2011.01.21. 15:02
Ajánlom
Régi-új helyszínen várja az érdeklődőket a szentendrei Kovács Margit Múzeum.

Január 21-től ismét a szentendrei Vastagh György utcai házban láthatóak Kovács Margit kerámiái. A Kovács Margit (1902-1977) Kossuth-díjas kerámiaművész életművét bemutató gyűjtemény 1973-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A múzeumnak, amely közel két évtizeden át Magyarország egyik leglátogatottabb közgyűjteménye volt, a 18. században épült sóház, később postakocsi-állomás, majd a Vastagh család lakóháza ad otthont. Az épület 1979-ben új szárnnyal bővült, itt az első állandó kiállítás szinte változatlan megtartása mellett Kovács Margit művészeti hagyatékát állították ki, azonban a kiállításban a nyitás óta néhány kisebb felújításon kívül nem történt jelentős változtatás.

A múzeum menedzsmentje ezért célul tűzte ki a meglévő múzeum új épületrésszel történő bővítését, a kiállításnak a 21. századi muzeológiai elvárásoknak megfelelő felújítását, látogatóbarát múzeumi attrakciók, interaktív információs szolgáltatások bevezetését és többnyelvű tájékoztató rendszer kiépítését. Az áttörést egy 2008-ban benyújtott nyertes pályázat hozta, aminek köszönhetően 2010. május 5-én megkezdték az építési munkákat. A közel 110 négyzetméteres - Kocsis József Ybl-díjas építész tervei alapján készült - új épületszárnyban helyet kapott a mosdókon és a múzeumi bolton kívül az emeleten egy interaktív 3D vetítésre alkalmas előadóterem is, amelyben egy 3D-s digitális program segítségével a látogatók maguk forgathatják körbe a művek virtuális képét.

A kiállítás rendezési koncepciója is megújult. Kovács Margit munkásságát a kezdetektől kaleidoszkóp-jellegűen bemutató kiállítás most új szemléletmóddal gazdagodott. A megújult tárlat igyekszik megőrizni a bensőséges viszonyt a látogató és a műtárgyak között, de emellett nagyobb hangsúlyt fektet a teljes életmű kronologikus bemutatására. Emellett a múzeum történetének egy másik szegmensébe is bepillanthatunk annak a válogatásnak a segítségével, amelyik az intézményben megforduló politikusokat, közéleti szereplőket mutatja be 1973-tól a rendszerváltásig. Az új szárny földszintjén ezekről a magas szintű delegációkról - és az őket fogadó múzeumi kollégákról - készült fényképek láthatóak.

Az új épület akadálymentes, az emeletre személyfelvonóval is fel lehet menni, a kiállítás utolsó termében pedig kerekesszékről is elérhető magasságban elhelyezett műtárgymásolatok alkalmazásával vakok és gyengén látók számára "tapintható" tárlatot alakítottak ki, amely minden látogatónak különleges élményt nyújthat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.
Vizuál liget

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.