Vizuál

Megy a gőzös, megy a gőzös

2009.12.14. 13:06
Ajánlom
Állítólag a játékvasút a kisfiúk legkedvesebb játéka. Állítólag.

Mert ahogy a klasszikus viccekből is tudjuk, lehet, hogy a kisfiúk legkedvesebb játéka, de az apukájuk veszi meg, és épp ezért jó ideig az ő legkedvesebb játékuk. Ugyanakkor nincs ezen mit csodálkozni; a mini városok, falvak és hegyek között futó kisvasút kortól, nemtől függetlenül mindenkit levesz a lábáról. A műfaj igazi sztárja pedig a Märklin vasút, aminek a nevét még az ismeri, aki soha életében egy játék vasutat sem vett.
A cég 150 éves lett, ennek alkalmából egy 300 darabot felvonultató csoda kállítást szerveztek a Közlekedési Múzeumba, működő vasutakkal és igazi ritkaságokkal. Ez utóbbi kategóriába tartozik a Märklin 1890-ben gyártott, Storhenbein azaz Gólyaláb becenévre hallgató mozdonya, a szintén beszédes nevű Krokodil mozdony és az amerikai Commodore Vanderbilt vasút kicsinyített mása. A nemzetközi csodák mellett magyar vonatok mása is szerepel a tárlaton, így a '60-as évektől közlekedő, és kultikusnak számító, NOHAB (hivatalos neve MÁV M61) mozdony, amely modellje nemcsak kinézetében teljesen élethű, de még a mozdonykürt hangját is képes utánozni. A másik magyar mozdony a MÁV Taurus, amely modellje szintén képes az eredeti óriás mozdony fényeinek és hangjainak előállítására.

A kiállított vonatok H0-s (1:87) méretűek, de megtekinthető a világon sorozatban gyártott legkisebb, Z (1:220) méretű járgány is.

150 éves a Märklin

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Nyitva: január 24-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.
Vizuál oscar-díj

Egyre kétségbeesettebb az Oscar: jöhet a Legjobb populáris film kategória?

A nézettségért folytatott harc egyre elkeseredettebb döntéseket eredményez az Oscart kiosztó Akadémiánál - lehet, hogy néhány év múlva Marvel-filmek, Michael Bay-akciómozik és fantasyk is Oscar-díjasnak vallhatják magukat?
Vizuál ajánló

Jön a szenzációs műkincsrablásról szóló animációs thriller

Augusztusban és szeptemberben elővetítéseken mutatkozik be Milorad Krstic rendező Ruben Brandt, a gyűjtő című egészestés animációs akció-thrillere.