Vizuál

Megy a gőzös, megy a gőzös

2009.12.14. 13:06
Ajánlom
Állítólag a játékvasút a kisfiúk legkedvesebb játéka. Állítólag.

Mert ahogy a klasszikus viccekből is tudjuk, lehet, hogy a kisfiúk legkedvesebb játéka, de az apukájuk veszi meg, és épp ezért jó ideig az ő legkedvesebb játékuk. Ugyanakkor nincs ezen mit csodálkozni; a mini városok, falvak és hegyek között futó kisvasút kortól, nemtől függetlenül mindenkit levesz a lábáról. A műfaj igazi sztárja pedig a Märklin vasút, aminek a nevét még az ismeri, aki soha életében egy játék vasutat sem vett.
A cég 150 éves lett, ennek alkalmából egy 300 darabot felvonultató csoda kállítást szerveztek a Közlekedési Múzeumba, működő vasutakkal és igazi ritkaságokkal. Ez utóbbi kategóriába tartozik a Märklin 1890-ben gyártott, Storhenbein azaz Gólyaláb becenévre hallgató mozdonya, a szintén beszédes nevű Krokodil mozdony és az amerikai Commodore Vanderbilt vasút kicsinyített mása. A nemzetközi csodák mellett magyar vonatok mása is szerepel a tárlaton, így a '60-as évektől közlekedő, és kultikusnak számító, NOHAB (hivatalos neve MÁV M61) mozdony, amely modellje nemcsak kinézetében teljesen élethű, de még a mozdonykürt hangját is képes utánozni. A másik magyar mozdony a MÁV Taurus, amely modellje szintén képes az eredeti óriás mozdony fényeinek és hangjainak előállítására.

A kiállított vonatok H0-s (1:87) méretűek, de megtekinthető a világon sorozatban gyártott legkisebb, Z (1:220) méretű járgány is.

150 éves a Märklin

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Nyitva: január 24-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fotó

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.
Vizuál videó

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál rövidfilm

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Vizuál Film

Boksz, zene, Porrajmos - kezdődik a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivál

Hogyan él az európai romaság? Milyen a Porrajmos emlékezete? Kilencedik alkalommal rendezik meg csütörtöktől vasárnapig a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivált - a Romani Film Festet az Art+ Cinema moziban Budapesten.
Vizuál hír

Brad Pitt, DiCaprio, Margot Robbie a vörös szőnyegen - Bemutatták Tarantino új filmjét Cannes-ban

Lelkes fogadtatásban részesült Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmje kedd este a 72. Cannes-i fesztiválon. Az idei fesztiválon eddig nem látott tömeg fogadta az alkotókat a Croisette-en.