Vizuál

Megy a gőzös, megy a gőzös

2009.12.14. 13:06
Ajánlom
Állítólag a játékvasút a kisfiúk legkedvesebb játéka. Állítólag.

Mert ahogy a klasszikus viccekből is tudjuk, lehet, hogy a kisfiúk legkedvesebb játéka, de az apukájuk veszi meg, és épp ezért jó ideig az ő legkedvesebb játékuk. Ugyanakkor nincs ezen mit csodálkozni; a mini városok, falvak és hegyek között futó kisvasút kortól, nemtől függetlenül mindenkit levesz a lábáról. A műfaj igazi sztárja pedig a Märklin vasút, aminek a nevét még az ismeri, aki soha életében egy játék vasutat sem vett.
A cég 150 éves lett, ennek alkalmából egy 300 darabot felvonultató csoda kállítást szerveztek a Közlekedési Múzeumba, működő vasutakkal és igazi ritkaságokkal. Ez utóbbi kategóriába tartozik a Märklin 1890-ben gyártott, Storhenbein azaz Gólyaláb becenévre hallgató mozdonya, a szintén beszédes nevű Krokodil mozdony és az amerikai Commodore Vanderbilt vasút kicsinyített mása. A nemzetközi csodák mellett magyar vonatok mása is szerepel a tárlaton, így a '60-as évektől közlekedő, és kultikusnak számító, NOHAB (hivatalos neve MÁV M61) mozdony, amely modellje nemcsak kinézetében teljesen élethű, de még a mozdonykürt hangját is képes utánozni. A másik magyar mozdony a MÁV Taurus, amely modellje szintén képes az eredeti óriás mozdony fényeinek és hangjainak előállítására.

A kiállított vonatok H0-s (1:87) méretűek, de megtekinthető a világon sorozatban gyártott legkisebb, Z (1:220) méretű járgány is.

150 éves a Märklin

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Nyitva: január 24-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Szeptemberben megtartják a Velencei filmfesztivált

A járványhelyzet miatt valószínűleg kevesebb produkció szerepel majd a programban.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Háttériparosok

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Most a háttéremberekre irányítja a reflektort.
Vizuál Film

Film készül Emily Brontë írónőről

Emmy Mackey játssza Emily Brontë írónőt, az Üvöltő szelek szerzőjét egy új életrajzi fimben, amely egyúttal Frances O'Connor rendezői bemutatkozása lesz.
Vizuál Film

Az irodista bosszúja Deák Kristóf első mozifilmjében

Mire képes egy középosztálybeli, nagyvárosi "jófiú" akkor, amikor kénytelen kitörni a komfortzónájából, hogy rosszfiúk üldözésébe fogjon és igazságot szolgáltasson a szeretteinek? A Mindenki című rövidfilmjével Oscar-díjat nyerő rendező lehetőséget kap, hogy mozifilmmel is bizonyítson.
Vizuál hír

Egy teljes évvel csúsznak a Velencei Biennálék

Az augusztus végére áttolt időpontban sem nyílik meg a 17. Velencei Építészeti Biennále. A koronavírus-járvány miatt csak 2021-ben rendezik meg az építészeti és 2022-ben a képzőművészeti seregszemlét.