Vizuál

Menekültet változtatott szuperhőssé Mundruczó

2017.05.19. 16:09
Ajánlom
Péntek este tartják Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmjének hivatalos bemutatóját a Cannes-i Filmfesztiválon, a magyar nézők pedig június 8-tól láthatják a mozikban.

Aryant, egy fiatal menekültet meglövik a határon.

A menekülttábor kórházában kiderül, hogy ettől képessé vált a levitációra.

 A tábor racionális, meghasonlott orvosa, Dr. Stern lehetőséget lát a fiúban. Megígéri, hogy kimenekíti a táborból és szerez neki útlevelet, a fiú pedig elfogadja a kétes szövetséget. A mozi nem az amerikai szuperhős alakokból merít, hanem a vallás, hit és a csoda kérdéskörét vizsgálja egy olyan világban, melyet az alkotói nem szántak aktuálpolitikainak, de a valóság utolérte a filmet.

"Nem menekültfilmet akartunk készíteni, hanem kontextusként használni a ma krízisét a csoda újragondolásához. Miközben finanszíroztuk a filmet, valósággá vált minden" - vázolta kétségeit a rendező.

Sokáig azon is vitatkoztunk, hogy így megszabad-e csinálni. Nem vált-e túl aktuálissá, én magam ódzkodom az aznapi ideologikus történetektől.

"Sokkal inkább hiszek a klasszikus nagybetűs művészetben, ami úgy működik, mint a víz a betonnal, felőrli, szétmállasztja. A konkrét és politikai művészet számomra mindig kicsit érdektelen marad. Ezért amikor átdolgoztuk a forgatókönyvet, megpróbáltunk újra távolabb is kerülni, mind történetben mind filmnyelvileg."

Mundruczó már a film címével egyértelműen jelezni akarta, hogy európai történetről van szó. A Jupiter címben szereplő holdja a Galilei felfedezte, Európa. "Egy válságban lévő Európában játszódik, azon belül is Magyarországon. Ugyanakkor

szerettem volna, hogy megjelenjen egy kortárs science-fiction gondolat. 

Ezért a műfajért gyerekkorom óta rajongok, ez talán tetten érhető a korábbi munkáimban is, a  Fehér Istenben , vagy a  Szelíd teremtésben  is " - magyarázza a rendező. " Az idegenség gondolatával is játszottunk, azzal, hogy ki hol idegen, az valóban csak nézőpont kérdése. A Jupiter olyan messzeségben van, ahonnan már érdemes újra feltenni a kérdéseinket Istenről, csodáról, idegenségről."

Mundruczó Kornél ötödik alkalommal szerepel a Cannes-i Filmfesztivál hivatalos programjában. Május 17-től 28-ig tartó jubileumi, 70. fesztiválon pénteken este mutatják be a Jupiter holdját, ami 18 másik alkotással versenyez az a fődíjért, az Arany Pálmáért. 

A sajtó képviselői már csütörtökön este megtekinthették a filmet. A teltházas sajtóvetítés után

az újságírókat megosztotta a lélegzetállító és lenyűgöző látványvilágú, pergő tempójú kétórás akciófilm:

 néhányan pfujoltak, mások viszont tapssal jutalmazták a magyar versenyfilmet - számolt be az MTI tudósítója, amit az Index munkatársa is megerősített. A neves filmes szaklapok (Variety, az IndieWire, a Hollywood Reporter) hosszú kritikát közöltek, melyekben főleg az operatőr, Rév Marcell munkáját dicsérik. 

The Guardian című brit lap írásában Peter Bradshaw kritikus kifejtette, hogy szerint nehéz a filmet műfajilag behatárolni: nem egyértelmű, hogy az alkotás "a menekültellenes paranoia szatírája, vallási parabola a bűnről és megváltástörténet, vagy pedig a szuperhős-mítoszt feldolgozó szerzői film". A kritikus szerint a Jupiter holdja "nem hibátlan film, de a csillagokba tör".

Jupiter holdja

Főszereplők: Jéger Zsombor, Merab Ninidze, Balsai Mónika, Cserhalmi György

Operatőr: Rév Marcell, Vágó: Jancsó Dávid, Látvány: Ágh Márton, Írta: Mundruczó Kornél, Wéber Kata, Rendezte: Mundruczó Kornél

Mozibemutató: 2017. június 8., Játékidő: 123 perc, Korhatár: 12E

A filmfesztiválon idén különösen erős a magyar részvétel.

Az Arany Pálmáért futó Jupiter holdja mellett Kristóf György első játékfilmje, az Out című alkotás a második legjelentősebb szekcióba, az Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) című válogatásba került be. Szentpéteri Áron Láthatatlanul című alkotása a vizsgafilmek válogatásában szerepel. 

Hatvanegy évvel a cannes-i világpremier után pénteken újra bemutatták Fábri Zoltán Körhinta című alkotását a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató programban, a Cannes Classics-ban.

Pótolják a Körhinta hiányzó kockáit

Kapcsolódó

Pótolják a Körhinta hiányzó kockáit

Soha nem látott minőségben kerülhetnek mozikba a régi magyar filmek. Évente 15 klasszikus magyar film kockáról kockára történő, teljes körű restaurálását indította el az idén 60 éves filmarchívum. Idén többek közt a Körhinta, a Valahol Európában és Enyedi Ildikó klasszikusa, Az én XX. századom lesz soron.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.
Zenés színház

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Vizuál

Nyaralástörténeti kiállítással nyílt meg a balatonfüredi Esterházy-kastély, amely újra régi fényében látható

A közelmúltban átadott Esterházy-kastély állandó kiállítása mélyebben foglalkozik a város kultúrtörténetével, minden oldalról körüljárva a gyógyvíz és a köré épült komplex gyógyászati központ múltját.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Színház

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.
Vizuál ajánló

A közelmúlt legjobb francia filmjeit vetítik a Tabánban

Franciadrazsé címmel egyhetes vetítéssorozatot tartanak a budapesti művészmoziban, ahol az elmúlt időszakban bemutatott alkotásokat, köztük vígjátékokat, romantikus történeteket és feszült thrillereket is láthat a közönség.
Vizuál hír

Falfestmény őrzi majd a II. kerületben Szenes Hanna emlékét

Új, ezúttal történelmi témájú akcióval jelentkezik a Színes Város Csoport. A tűzfalfestmény megalkotásával Szenes Hanna, a mártírhalált halt költő és ejtőernyős előtt tisztelegnek.
Vizuál ajánló

Nyaralástörténeti kiállítással nyílt meg a balatonfüredi Esterházy-kastély, amely újra régi fényében látható

A közelmúltban átadott Esterházy-kastély állandó kiállítása mélyebben foglalkozik a város kultúrtörténetével, minden oldalról körüljárva a gyógyvíz és a köré épült komplex gyógyászati központ múltját.