Vizuál

Menekültet változtatott szuperhőssé Mundruczó

2017.05.19. 16:09
Ajánlom
Péntek este tartják Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmjének hivatalos bemutatóját a Cannes-i Filmfesztiválon, a magyar nézők pedig június 8-tól láthatják a mozikban.

Aryant, egy fiatal menekültet meglövik a határon.

A menekülttábor kórházában kiderül, hogy ettől képessé vált a levitációra.

 A tábor racionális, meghasonlott orvosa, Dr. Stern lehetőséget lát a fiúban. Megígéri, hogy kimenekíti a táborból és szerez neki útlevelet, a fiú pedig elfogadja a kétes szövetséget. A mozi nem az amerikai szuperhős alakokból merít, hanem a vallás, hit és a csoda kérdéskörét vizsgálja egy olyan világban, melyet az alkotói nem szántak aktuálpolitikainak, de a valóság utolérte a filmet.

"Nem menekültfilmet akartunk készíteni, hanem kontextusként használni a ma krízisét a csoda újragondolásához. Miközben finanszíroztuk a filmet, valósággá vált minden" - vázolta kétségeit a rendező.

Sokáig azon is vitatkoztunk, hogy így megszabad-e csinálni. Nem vált-e túl aktuálissá, én magam ódzkodom az aznapi ideologikus történetektől.

"Sokkal inkább hiszek a klasszikus nagybetűs művészetben, ami úgy működik, mint a víz a betonnal, felőrli, szétmállasztja. A konkrét és politikai művészet számomra mindig kicsit érdektelen marad. Ezért amikor átdolgoztuk a forgatókönyvet, megpróbáltunk újra távolabb is kerülni, mind történetben mind filmnyelvileg."

Mundruczó már a film címével egyértelműen jelezni akarta, hogy európai történetről van szó. A Jupiter címben szereplő holdja a Galilei felfedezte, Európa. "Egy válságban lévő Európában játszódik, azon belül is Magyarországon. Ugyanakkor

szerettem volna, hogy megjelenjen egy kortárs science-fiction gondolat. 

Ezért a műfajért gyerekkorom óta rajongok, ez talán tetten érhető a korábbi munkáimban is, a  Fehér Istenben , vagy a  Szelíd teremtésben  is " - magyarázza a rendező. " Az idegenség gondolatával is játszottunk, azzal, hogy ki hol idegen, az valóban csak nézőpont kérdése. A Jupiter olyan messzeségben van, ahonnan már érdemes újra feltenni a kérdéseinket Istenről, csodáról, idegenségről."

Mundruczó Kornél ötödik alkalommal szerepel a Cannes-i Filmfesztivál hivatalos programjában. Május 17-től 28-ig tartó jubileumi, 70. fesztiválon pénteken este mutatják be a Jupiter holdját, ami 18 másik alkotással versenyez az a fődíjért, az Arany Pálmáért. 

A sajtó képviselői már csütörtökön este megtekinthették a filmet. A teltházas sajtóvetítés után

az újságírókat megosztotta a lélegzetállító és lenyűgöző látványvilágú, pergő tempójú kétórás akciófilm:

 néhányan pfujoltak, mások viszont tapssal jutalmazták a magyar versenyfilmet - számolt be az MTI tudósítója, amit az Index munkatársa is megerősített. A neves filmes szaklapok (Variety, az IndieWire, a Hollywood Reporter) hosszú kritikát közöltek, melyekben főleg az operatőr, Rév Marcell munkáját dicsérik. 

The Guardian című brit lap írásában Peter Bradshaw kritikus kifejtette, hogy szerint nehéz a filmet műfajilag behatárolni: nem egyértelmű, hogy az alkotás "a menekültellenes paranoia szatírája, vallási parabola a bűnről és megváltástörténet, vagy pedig a szuperhős-mítoszt feldolgozó szerzői film". A kritikus szerint a Jupiter holdja "nem hibátlan film, de a csillagokba tör".

Jupiter holdja

Főszereplők: Jéger Zsombor, Merab Ninidze, Balsai Mónika, Cserhalmi György

Operatőr: Rév Marcell, Vágó: Jancsó Dávid, Látvány: Ágh Márton, Írta: Mundruczó Kornél, Wéber Kata, Rendezte: Mundruczó Kornél

Mozibemutató: 2017. június 8., Játékidő: 123 perc, Korhatár: 12E

A filmfesztiválon idén különösen erős a magyar részvétel.

Az Arany Pálmáért futó Jupiter holdja mellett Kristóf György első játékfilmje, az Out című alkotás a második legjelentősebb szekcióba, az Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) című válogatásba került be. Szentpéteri Áron Láthatatlanul című alkotása a vizsgafilmek válogatásában szerepel. 

Hatvanegy évvel a cannes-i világpremier után pénteken újra bemutatták Fábri Zoltán Körhinta című alkotását a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató programban, a Cannes Classics-ban.

Pótolják a Körhinta hiányzó kockáit

Kapcsolódó

Pótolják a Körhinta hiányzó kockáit

Soha nem látott minőségben kerülhetnek mozikba a régi magyar filmek. Évente 15 klasszikus magyar film kockáról kockára történő, teljes körű restaurálását indította el az idén 60 éves filmarchívum. Idén többek közt a Körhinta, a Valahol Európában és Enyedi Ildikó klasszikusa, Az én XX. századom lesz soron.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.