Vizuál

Menekültet változtatott szuperhőssé Mundruczó

2017.05.19. 16:09
Ajánlom
Péntek este tartják Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmjének hivatalos bemutatóját a Cannes-i Filmfesztiválon, a magyar nézők pedig június 8-tól láthatják a mozikban.

Aryant, egy fiatal menekültet meglövik a határon.

A menekülttábor kórházában kiderül, hogy ettől képessé vált a levitációra.

 A tábor racionális, meghasonlott orvosa, Dr. Stern lehetőséget lát a fiúban. Megígéri, hogy kimenekíti a táborból és szerez neki útlevelet, a fiú pedig elfogadja a kétes szövetséget. A mozi nem az amerikai szuperhős alakokból merít, hanem a vallás, hit és a csoda kérdéskörét vizsgálja egy olyan világban, melyet az alkotói nem szántak aktuálpolitikainak, de a valóság utolérte a filmet.

"Nem menekültfilmet akartunk készíteni, hanem kontextusként használni a ma krízisét a csoda újragondolásához. Miközben finanszíroztuk a filmet, valósággá vált minden" - vázolta kétségeit a rendező.

Sokáig azon is vitatkoztunk, hogy így megszabad-e csinálni. Nem vált-e túl aktuálissá, én magam ódzkodom az aznapi ideologikus történetektől.

"Sokkal inkább hiszek a klasszikus nagybetűs művészetben, ami úgy működik, mint a víz a betonnal, felőrli, szétmállasztja. A konkrét és politikai művészet számomra mindig kicsit érdektelen marad. Ezért amikor átdolgoztuk a forgatókönyvet, megpróbáltunk újra távolabb is kerülni, mind történetben mind filmnyelvileg."

Mundruczó már a film címével egyértelműen jelezni akarta, hogy európai történetről van szó. A Jupiter címben szereplő holdja a Galilei felfedezte, Európa. "Egy válságban lévő Európában játszódik, azon belül is Magyarországon. Ugyanakkor

szerettem volna, hogy megjelenjen egy kortárs science-fiction gondolat. 

Ezért a műfajért gyerekkorom óta rajongok, ez talán tetten érhető a korábbi munkáimban is, a  Fehér Istenben , vagy a  Szelíd teremtésben  is " - magyarázza a rendező. " Az idegenség gondolatával is játszottunk, azzal, hogy ki hol idegen, az valóban csak nézőpont kérdése. A Jupiter olyan messzeségben van, ahonnan már érdemes újra feltenni a kérdéseinket Istenről, csodáról, idegenségről."

Mundruczó Kornél ötödik alkalommal szerepel a Cannes-i Filmfesztivál hivatalos programjában. Május 17-től 28-ig tartó jubileumi, 70. fesztiválon pénteken este mutatják be a Jupiter holdját, ami 18 másik alkotással versenyez az a fődíjért, az Arany Pálmáért. 

A sajtó képviselői már csütörtökön este megtekinthették a filmet. A teltházas sajtóvetítés után

az újságírókat megosztotta a lélegzetállító és lenyűgöző látványvilágú, pergő tempójú kétórás akciófilm:

 néhányan pfujoltak, mások viszont tapssal jutalmazták a magyar versenyfilmet - számolt be az MTI tudósítója, amit az Index munkatársa is megerősített. A neves filmes szaklapok (Variety, az IndieWire, a Hollywood Reporter) hosszú kritikát közöltek, melyekben főleg az operatőr, Rév Marcell munkáját dicsérik. 

The Guardian című brit lap írásában Peter Bradshaw kritikus kifejtette, hogy szerint nehéz a filmet műfajilag behatárolni: nem egyértelmű, hogy az alkotás "a menekültellenes paranoia szatírája, vallási parabola a bűnről és megváltástörténet, vagy pedig a szuperhős-mítoszt feldolgozó szerzői film". A kritikus szerint a Jupiter holdja "nem hibátlan film, de a csillagokba tör".

Jupiter holdja

Főszereplők: Jéger Zsombor, Merab Ninidze, Balsai Mónika, Cserhalmi György

Operatőr: Rév Marcell, Vágó: Jancsó Dávid, Látvány: Ágh Márton, Írta: Mundruczó Kornél, Wéber Kata, Rendezte: Mundruczó Kornél

Mozibemutató: 2017. június 8., Játékidő: 123 perc, Korhatár: 12E

A filmfesztiválon idén különösen erős a magyar részvétel.

Az Arany Pálmáért futó Jupiter holdja mellett Kristóf György első játékfilmje, az Out című alkotás a második legjelentősebb szekcióba, az Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) című válogatásba került be. Szentpéteri Áron Láthatatlanul című alkotása a vizsgafilmek válogatásában szerepel. 

Hatvanegy évvel a cannes-i világpremier után pénteken újra bemutatták Fábri Zoltán Körhinta című alkotását a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató programban, a Cannes Classics-ban.

Pótolják a Körhinta hiányzó kockáit

Kapcsolódó

Pótolják a Körhinta hiányzó kockáit

Soha nem látott minőségben kerülhetnek mozikba a régi magyar filmek. Évente 15 klasszikus magyar film kockáról kockára történő, teljes körű restaurálását indította el az idén 60 éves filmarchívum. Idén többek közt a Körhinta, a Valahol Európában és Enyedi Ildikó klasszikusa, Az én XX. századom lesz soron.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Színház

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Klasszikus

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Hallott már a Mediciek titkos folyosójáról?

A firenzei Palazzo Vecchiót a Pitti-palotával összekötő Vasari-folyosó különleges építmény, amelynek segítségével a nagyhatalmú Medici család észrevétlenül kikémlelhette, mi történik Firenze belvárosában.
Vizuál hír

Új Van Dyck-festmény a Szépművészeti gyűjteményében

Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. Ez az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése.
Vizuál rembrandt

Halálos betegek utolsó kívánságát teljesíti egy alapítvány a Rembrandt-kiállításon

Több ágyhoz kötött vagy súlyos betegségben szenvedő utolsó kívánsága volt már, hogy szeretné még látni Rembrandt valamelyik művét. Különösen az Éjjeli őrjárat számít népszerű kérésnek. Nekik segít egy holland jótékonysági szervezet, hogy teljesüljön a vágyuk és eljuthassanak a számukra különösen fontos helyekre.
Vizuál oscar-díj

Mégis mutat mindenkit a tévé az Oscar-átadón

Visszakozott a filmakadémia: mind a 24 díjat a gálaműsor közvetítése alatt adják át. A filmakadémia pénteki rövid közleménye szerint a tagságtól kapott visszajelzések miatt változtatták meg a korábbi döntést.
Vizuál hír

Megvannak a Berlinale idei nyertesei

François Ozon Ezüst Medvével távozhat, a legjobb női és férfi színész díjazottja pedig ugyanabból a filmből került ki és a független díjak között egy magyar győzelemnek is örülhetünk.