Vizuál

Mészáros Mártát ünnepli a Lincoln Center

2022.01.05. 12:00
Ajánlom
Mészáros Márta decemberben életműdíjat vett át az Európai Filmakadémiától, a MUBI-n a filmjeit csodálja a fél világ, ősszel őt köszöntötte a FILMIO és a Budapesti Klasszikus Film Maraton is. Január végén New Yorkban, a Lincoln Centerben 11 frissen felújított filmjét láthatja a filmszerető közönség.

Nyár végén Londonban, a BFI Southbank tartott retrospektív vetítéssorozatot Mészáros Márta tiszteletére, 2022. január 21. és 26. között pedig a New York-i Lincoln Center is csatlakozik a rendező életművét ünneplő rangos intézmények közé. 

A retrospektív vetítéssorozaton tizenegy, a közelmúltban felújított Mészáros Márta film látható, az Eltávozott nap (1968), a Holdudvar (1969), a Szép lányok, ne sírjatok! (1970), a Szabad lélegzet (193), az Örökbefogadás (1975), a Kilenc hónap (1976), az Ők ketten (1977), az Örökség (1980), a Napló gyermekeimnek (1984), a Napló szerelmeimnek (1987) és a Napló apámnak, anyámnak (1990).

Bár a Lincoln Center szerkesztői is mint feminista filmrendezőt ünneplik Mészáros Mártát, ő magát inkább tartja nőpártinak, és a feminizmusról - a szó fundamentális értelmében - korábbi interjúnkban másképp nyilatkozott

Nem tudom, hogy mennyire igaz, de a feminizmus az egy filozófia. Ilyen szempontból nem voltam filozófus, hogy ez lett volna a filozófiám. De rájöttem arra, hogy sokkal jobb és érdekesebb nekem nőkről filmet csinálni, mint férfiakról. Ahhoz, hogy egy érdekes férfiról filmet csináljak, ahhoz bele kellett volna menni a politikába.

A felújítások a Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Program keretében, a Filmarchívum és Filmlabor munkájának köszönhetően valósultak meg. 

 

 

Fejléckép: Mészáros Márta / fotó: Stekovics Gáspár

„Azért élek, mert valamit el akarok mondani” – interjú Mészáros Mártával

Kapcsolódó

„Azért élek, mert valamit el akarok mondani” – interjú Mészáros Mártával

Mészáros Márta szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját. Ebből az alkalomból kerestük fel a rendezőt, akivel a film lényegéről, filmtörténeti csókjeleneteiről, a valósághoz vezető lépésekről és új filmtervéről is beszélgettünk. 

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Vizuál

„Járt-e Cecile a Török utcában?” - film készült a Kék rókából 

A megújuló Duna televízióban látható először Herczeg Ferenc legnépszerűbb művéből, a Kék rókából készült egészestés romantikus játékfilm. Pacskovszky József filmes adaptációja a '30-as évek Budapestjén játszódó izgalmas szerelmi történet közepébe, egy „modern házassági sokszögbe" repít vissza.
Plusz

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Zenés színház

Egy halálraítélt utolsó percei – Újra műsoron Jake Heggie operája, a Ments meg, Uram!

Mindössze egyetlen élő előadást ért meg a járványhelyzet miatt az Opera tavalyi kortárs bemutatója. Január 21-től ismét a közönség elé kerül Jake Heggie-nek az azonos című film története alapján készült operája, a Ments meg, Uram!
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Vizuál interjú

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Vizuál hír

Így gondolkodnak a fiatal animációsok – Jön a 7. Animascope

Két év kihagyás után újra itt az Animascope, melyen a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció szakos hallgatóinak legfrissebb munkáit láthatja nagyvásznon a közönség.
Vizuál gyász

Síbalesetben elhunyt Gaspard Ulliel francia színész

A 37 éves művész az Alpokban szenvedett súlyos balesetet síelés közben, adta hírül a telex.hu az AFP értesüléseire hivatkozva.
Vizuál interjú

„A legegyszerűbb dolgokat megfesteni a legbonyolultabb”

A szilágysomlyói születésű Jovián György huszonöt alkotása tölti meg realista jellegű kifejezőerővel a Pesti Vigadó hatodik emeletét a 2021. december 10-től 2022. január 30-ig terjedő időszakban. A kiállított alkotások kapcsán Zuh Deodáth-tal, a tárlat kurátorával beszélgettünk.