Vizuál

Mészáros Mártát ünnepli a Lincoln Center

2022.01.05. 12:00
Ajánlom
Mészáros Márta decemberben életműdíjat vett át az Európai Filmakadémiától, a MUBI-n a filmjeit csodálja a fél világ, ősszel őt köszöntötte a FILMIO és a Budapesti Klasszikus Film Maraton is. Január végén New Yorkban, a Lincoln Centerben 11 frissen felújított filmjét láthatja a filmszerető közönség.

Nyár végén Londonban, a BFI Southbank tartott retrospektív vetítéssorozatot Mészáros Márta tiszteletére, 2022. január 21. és 26. között pedig a New York-i Lincoln Center is csatlakozik a rendező életművét ünneplő rangos intézmények közé. 

A retrospektív vetítéssorozaton tizenegy, a közelmúltban felújított Mészáros Márta film látható, az Eltávozott nap (1968), a Holdudvar (1969), a Szép lányok, ne sírjatok! (1970), a Szabad lélegzet (193), az Örökbefogadás (1975), a Kilenc hónap (1976), az Ők ketten (1977), az Örökség (1980), a Napló gyermekeimnek (1984), a Napló szerelmeimnek (1987) és a Napló apámnak, anyámnak (1990).

Bár a Lincoln Center szerkesztői is mint feminista filmrendezőt ünneplik Mészáros Mártát, ő magát inkább tartja nőpártinak, és a feminizmusról - a szó fundamentális értelmében - korábbi interjúnkban másképp nyilatkozott

Nem tudom, hogy mennyire igaz, de a feminizmus az egy filozófia. Ilyen szempontból nem voltam filozófus, hogy ez lett volna a filozófiám. De rájöttem arra, hogy sokkal jobb és érdekesebb nekem nőkről filmet csinálni, mint férfiakról. Ahhoz, hogy egy érdekes férfiról filmet csináljak, ahhoz bele kellett volna menni a politikába.

A felújítások a Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Program keretében, a Filmarchívum és Filmlabor munkájának köszönhetően valósultak meg. 

 

 

Fejléckép: Mészáros Márta / fotó: Stekovics Gáspár

„Azért élek, mert valamit el akarok mondani” – interjú Mészáros Mártával

Kapcsolódó

„Azért élek, mert valamit el akarok mondani” – interjú Mészáros Mártával

Mészáros Márta szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját. Ebből az alkalomból kerestük fel a rendezőt, akivel a film lényegéről, filmtörténeti csókjeleneteiről, a valósághoz vezető lépésekről és új filmtervéről is beszélgettünk. 

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Online folytatódik a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Tíz kategóriában hirdettek győztest a rangos fesztivál versenyprogramjában, amelyen negyvenhat alkotás mérettette meg magát. Jó hír, hogy február 12-ig online is elérhetőek a filmek a BIDF oldalán.
Vizuál ajánló

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Vizuál hír

Elek Judit munkássága előtt tiszteleg a rotterdami filmfesztivál

A rendezvény közönsége retrospektív sorozatban láthatja a Kossuth-díjas játék- és dokumentumfilmrendező tizennyolc alkotását.
Vizuál hír

Ők kapták a 2022-es Barcsay-díjakat

Január 26-án átadták a 2022-es Barcsay-díjakat, ezzel egy időben pedig megnyitották a három díjazott, Krizbai Gergely Krizbo képzőművész, M. Kiss Márti és Szabó Franciska festőművészek kiállítását a szentendrei ÚjMűhely Galériában.
Vizuál hír

Hátrányos helyzetű fiataloknak szerveznek ingyenes vetítést a Larry készítői

Bernáth Szilárd filmje szemléletformáló hatású lehet a nehéz sorsú tinédzserek számára. A vetítésen való részvétel regisztrációhoz kötött, a programra intézményvezetők, illetve nevelők jelentkezhetnek.