Vizuál

Mézbe burkolt élőszobrok

2015.03.06. 12:00
Ajánlom
Nem, ez nem az ókori temetkezésről szóló tanulmány, hanem egy amerikai fotóművész legújabb projektje, amelyben élő embereket zúdít le mézzel, majd egy fotósorozaton örökíti meg a szokatlan látványt.

Az amerikai Little Blake celebfotósként vált ismertté, mostanában viszont elfordult a mainstream tartalmaktól és valami egészen hajmeresztő projektbe fogott - számolt be róla a designboom.

Az utóbbi időben leginkább az foglalkoztatja őt, hogy milyen jelentéstartalmakat hordoz a társadalomban az emberi bőr. Mostani projektjének a Tartósítás (Preservation) címet adta.

Little Blake különböző korosztály, nemzetiség, testalkat képviselőinek meztelen testét ragacsos, nyúlós mézzel leöntve örökíti meg, a bőrszín azonban eltompul a sűrű borostyánszínű méz hatására.

Blake úgy fogalmaz: "A méz a demokrácia megtestesítője. Ha leöntjük vele a társadalmat, elhalványulnak a különbségek". A mézbe burkolt élőszobrok egészen erős drámaisággal bírnak, hiszen olyan, mintha foglyul ejtenék "viselőjüket". Más képeken viszont furcsa érzékiséget sugároznak a csöpögős portrék.

És mit szóltak ehhez az alanyok? Egyikőjük elmondta, hogy - bár a stúdióban nagyon hideg volt - a méz teljesen felforrósította a bőrt. A fotóművész egyébként a projekthez több mint kilencszáz liter mézet használt el.

Blake ötlete nem minden előzmény nélkül való. Az ősi keleten a méhviaszt balzsamozásra is használták, a mézet pedig konzerválóként. Nagy Sándor holttestét is mézzel teli koporsóban szállították haza Ázsiából Makedóniába.

Az egyik gizai piramisban pedig még ma is látható egy gyermekholttest, amely tökéletesen megmaradt egy mézzel teli edényben. És valóban - a fotók mintha a halhatatlanság üzenetét is közvetítenék. Ennek tudatában még szívszorítóbb látványt nyújt a fotó, melyen egy síró csecsemő látható tetőtől talpig mézben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Klasszikus

Ők most a legjobb fiatal kamarazenészek Vásáry Tamás zsűrije szerint

A Korossy-Khayll Csongor, Tóth Kristóf (hegedű), Albert Julianna (brácsa) és Devich Gergely (cselló) alkotta együttes nyerte a Weiner Leó Országos Kamarazenei Verseny vonósnégyes kategóriáját, mindannyian a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fényképTár

Róbert bácsi – jótevő vagy csaló?

A nagylelkű adakozót mindenki csak így ismerte Budapesten: Róbert bácsi. A városhoz tartozó egyik jellegzetes figura volt ő. Hogy ki is ő valójában, az már a kortársaknak is komoly fejtörést okozott, sőt rendőrségi nyomozás is volt az ügyben..
Vizuál interjú

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Vizuál születésnap

Aki nélkül elképzelhetetlen a magyar film - 80 éves Ragályi Elemér

Régi idők focija, Az ajtó, 1945 - néhány film a magyar operatőri iskola egyik nagy alakjától, aki 1991-ben a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díj sikerében is osztozhatott. Április 18-án ünnepli nyolcvanadik születésnapját Ragályi Elemér Kossuth- és Emmy-díjas operatőr, filmrendező.
Vizuál galéria

Történeteket keresnek a talált képekhez – Fortepan

A Fortepan digitális fotóarchívum anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállítása. A kiállításon szereplő képek szorosan kapcsolódnak Magyarország XX. századi történelméhez. Mindegyikhez tartozik, tartozott történet, ezeknek azonban csak egy részét ismerjük.
Vizuál Film

Ma este látható először a digitálisan restaurált Jób lázadása

Április 16-án, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján vetíti az M5 csatorna Gyöngyössy Imre és Kabay Barna 1983-as filmjének 4K felbontású, teljeskörűen restaurált változatát. A film szín- és fényvilágát az operatőr, Szabó Gábor vezetésével rekonstruálták.