Vizuál

Mézbe burkolt élőszobrok

2015.03.06. 12:00
Ajánlom
Nem, ez nem az ókori temetkezésről szóló tanulmány, hanem egy amerikai fotóművész legújabb projektje, amelyben élő embereket zúdít le mézzel, majd egy fotósorozaton örökíti meg a szokatlan látványt.

Az amerikai Little Blake celebfotósként vált ismertté, mostanában viszont elfordult a mainstream tartalmaktól és valami egészen hajmeresztő projektbe fogott - számolt be róla a designboom.

Az utóbbi időben leginkább az foglalkoztatja őt, hogy milyen jelentéstartalmakat hordoz a társadalomban az emberi bőr. Mostani projektjének a Tartósítás (Preservation) címet adta.

Little Blake különböző korosztály, nemzetiség, testalkat képviselőinek meztelen testét ragacsos, nyúlós mézzel leöntve örökíti meg, a bőrszín azonban eltompul a sűrű borostyánszínű méz hatására.

Blake úgy fogalmaz: "A méz a demokrácia megtestesítője. Ha leöntjük vele a társadalmat, elhalványulnak a különbségek". A mézbe burkolt élőszobrok egészen erős drámaisággal bírnak, hiszen olyan, mintha foglyul ejtenék "viselőjüket". Más képeken viszont furcsa érzékiséget sugároznak a csöpögős portrék.

És mit szóltak ehhez az alanyok? Egyikőjük elmondta, hogy - bár a stúdióban nagyon hideg volt - a méz teljesen felforrósította a bőrt. A fotóművész egyébként a projekthez több mint kilencszáz liter mézet használt el.

Blake ötlete nem minden előzmény nélkül való. Az ősi keleten a méhviaszt balzsamozásra is használták, a mézet pedig konzerválóként. Nagy Sándor holttestét is mézzel teli koporsóban szállították haza Ázsiából Makedóniába.

Az egyik gizai piramisban pedig még ma is látható egy gyermekholttest, amely tökéletesen megmaradt egy mézzel teli edényben. És valóban - a fotók mintha a halhatatlanság üzenetét is közvetítenék. Ennek tudatában még szívszorítóbb látványt nyújt a fotó, melyen egy síró csecsemő látható tetőtől talpig mézben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.