Vizuál

Mi, magyarok - Játszva megismerni a magyarságot

2015.04.20. 16:21
Ajánlom
Itt élünk Magyarországon, nap mint nap találkozunk, közben mégsem tesszük fel a kérdést: milyenek is vagyunk mi, magyarok.

A magyarokkal kapcsolatban mindenki tud említeni néhány világhírű eredményt, ilyenkor eszünkbe juthat az Aranycsapat, a népszerű magyar konyha, a magyar borok, esetleg a Sziget fesztivál. Múltunk és jelenünk viszont jóval gazdagabb ennél. Számos büszkeségre okot adó siker és eredmény fűződik a magyarokhoz, még ha ezek nem is annyira közismertek. Egyik legnagyobb tudósunk, Bolyai János például megreformálta a geometriát, később pedig Einstein az ő elméleteit is felhasználva alkotta meg a relativitás elméletét. Kevésbé jelentős, inkább csak történelmi érdekesség, a legkeményebb fejű magyar huszár története. Mecséry Dániel ugyanis, egy csata során kilenc fejsérülést kapott, ebből az egyik 14, a másik 22 cm-es seb volt. Halálosnak jósolt sérüléseiből azonban felgyógyult, és 10 évvel később ismét szolgálatra jelentkezett.

Ilyen, és ehhez hasonló anekdotákkal, magyar sikerekkel, tényekkel és eredményekkel találkozhatnak a Mi, magyarok kiállítás látogatói. A tárlat szervezőelve a Kosztolányi Dezső által kiválasztott legszebb 10 magyar szó, amelyek tematikus blokkokba szervezik a kiállítást. A látogatók összesen 18 termen keresztül ismerhetik meg a magyarság kincseit, így a nyelvtörténet, az irodalom, a természettudomány, a földrajz, a történelem, a matematika és a fizika tudományterületeit bejárva találkozhatnak közös értékeinkkel. A kiállítás interaktív, így a látogatók kipróbálhatják a különböző eszközöket, használhatnak dinamikus térképeket és applikációkat, ezzel újszerű, szórakoztató módon tanulhatnak, művelődhetnek. A tárgyak, sikerek és értékek bemutatását a legkorszerűbb látványelemek és technikai eszközök segítik.

A kiállítás elsődleges célja, hogy a fiatalok játszva ismerkedhessenek meg mindannyiunk számára fontos közös, de nem feltétlenül köztudott értékekkel. A tárlat kiegészítéseként a Mi, magyarok több vonatkozó eseménnyel igyekszik színesíteni a kiállítás programját, és személyes részvételre buzdítani. Februárban például rendhagyó nyelvórákon ismerkedhettek meg a résztvevők a magyar nyelv szépségeivel és sokszínűségével, március 20-án, a Víz világnapján pedig a Földön és a Marson található víz természetéről hallgathattak előadásokat a Magyarság Házába látogatók. Legújabb programjuk április 10-én a költészet napjához kapcsolódott, ahol egy flashmob jellegű közös versmondásra is sor került Jordán Tamás vezetésével, majd az esemény egy slam poetry-esttel zárult.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kult50

A gerillaszobrász és szomjas trollok költője a Kult50-ben

Kolodko Mihály a gerillaszobrairól ismert, Varró Dániel pedig A szomjas troll című kötetéért került be a Kult50-be. A két alkotó videónkban a játékról és a meséről beszélgetett, és sok közöset találtak egymásban.
Vizuál fényképTár

Szabotázs a Felszabadulási emlékmű koszorúzásán? – FényképTár

Az itt bemutatott felvételek a Rákosi- és Kádár-korszakra jellemző, kevés meglepetést tartogató protokoll riportfotóknak tűnnek. Az alábbi történet elolvasása után azonban a megörökített esemény izgalmasabb színezetet ölt.
Vizuál tűzfal

Ideiglenesnek szánták a budai tűzfalfestményt, mégis marad a kócsag

A Zsuffa Zsanna Lídia által tervezett tűzfalfestményt leszedték volna egy év elteltével, de a közönségszavazás alapján mégis marad a falon.
Vizuál ajánló

A legelső magyar absztrakt festmény is megcsodálható az újragondolt Czóbel kiállításon

Tovább folytatódik Czóbel Béla életművének bemutatása Szentendrén, a Templomdombon, a művész egykori lakóhelyén kialakított múzeumban. Az Újragondolt Czóbel 4.0. kiállítás egyik szenzációja a legkorábbi magyar absztrakt festmény.
Vizuál napszállta

Nemes Jeles László a legjobb rendező Pekingben

Nemes Jeles László nyerte a legjobb rendező díját Ázsia nagyszabású seregszemléjén, a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon a Napszállta című filmjéért. A filmet pénteken vetítik a Magyar Filmhéten, a Corvin moziban.