Vizuál

Mi, magyarok - Játszva megismerni a magyarságot

2015.04.20. 16:21
Ajánlom
Itt élünk Magyarországon, nap mint nap találkozunk, közben mégsem tesszük fel a kérdést: milyenek is vagyunk mi, magyarok.

A magyarokkal kapcsolatban mindenki tud említeni néhány világhírű eredményt, ilyenkor eszünkbe juthat az Aranycsapat, a népszerű magyar konyha, a magyar borok, esetleg a Sziget fesztivál. Múltunk és jelenünk viszont jóval gazdagabb ennél. Számos büszkeségre okot adó siker és eredmény fűződik a magyarokhoz, még ha ezek nem is annyira közismertek. Egyik legnagyobb tudósunk, Bolyai János például megreformálta a geometriát, később pedig Einstein az ő elméleteit is felhasználva alkotta meg a relativitás elméletét. Kevésbé jelentős, inkább csak történelmi érdekesség, a legkeményebb fejű magyar huszár története. Mecséry Dániel ugyanis, egy csata során kilenc fejsérülést kapott, ebből az egyik 14, a másik 22 cm-es seb volt. Halálosnak jósolt sérüléseiből azonban felgyógyult, és 10 évvel később ismét szolgálatra jelentkezett.

Ilyen, és ehhez hasonló anekdotákkal, magyar sikerekkel, tényekkel és eredményekkel találkozhatnak a Mi, magyarok kiállítás látogatói. A tárlat szervezőelve a Kosztolányi Dezső által kiválasztott legszebb 10 magyar szó, amelyek tematikus blokkokba szervezik a kiállítást. A látogatók összesen 18 termen keresztül ismerhetik meg a magyarság kincseit, így a nyelvtörténet, az irodalom, a természettudomány, a földrajz, a történelem, a matematika és a fizika tudományterületeit bejárva találkozhatnak közös értékeinkkel. A kiállítás interaktív, így a látogatók kipróbálhatják a különböző eszközöket, használhatnak dinamikus térképeket és applikációkat, ezzel újszerű, szórakoztató módon tanulhatnak, művelődhetnek. A tárgyak, sikerek és értékek bemutatását a legkorszerűbb látványelemek és technikai eszközök segítik.

A kiállítás elsődleges célja, hogy a fiatalok játszva ismerkedhessenek meg mindannyiunk számára fontos közös, de nem feltétlenül köztudott értékekkel. A tárlat kiegészítéseként a Mi, magyarok több vonatkozó eseménnyel igyekszik színesíteni a kiállítás programját, és személyes részvételre buzdítani. Februárban például rendhagyó nyelvórákon ismerkedhettek meg a résztvevők a magyar nyelv szépségeivel és sokszínűségével, március 20-án, a Víz világnapján pedig a Földön és a Marson található víz természetéről hallgathattak előadásokat a Magyarság Házába látogatók. Legújabb programjuk április 10-én a költészet napjához kapcsolódott, ahol egy flashmob jellegű közös versmondásra is sor került Jordán Tamás vezetésével, majd az esemény egy slam poetry-esttel zárult.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bolyki György elmondta: nem lesz tizenegyedik Kaposfest

Tíz év után búcsúzik a Kaposfest, ahogy azt a társalapító igazgatótól megtudtuk. Bolyki György távozik a Liszt Ferenc Kamarazenekar éléről is, pedig tovább tervezett maradni. Eközben hangsúlyozza: nagyon büszke mindkettőre. Elsőként a Fideliónak beszélt a változásokról. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Megütközéssel fogadta Bolyki György állításait a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyelőre nem kíván érdemben reagálni Bolyki György lapunknak tett kijelentéseire, ám jelezték, megütközéssel fogadták az interjúban szereplő, a valóságnak nem megfelelő állításokat.
Klasszikus

Beethovent, ahogy kevesen – Jevgenyij Kiszin koncertjéről

Jevgenyij Kiszin az ötvenhez közelítve is csodagyerek maradt. Nem Beethoven-játékosként ismerjük, de olyan órákat okozott a Müpában, amilyent csak a legnagyobbak tudnak.
Vizuál

A nap, amikor Charlie Chaplin 20. lett a Chaplin-hasonmás versenyen

Igaz, vagy csupán legenda – nem tudni. Mindenesetre az alábbi történet olyan, mintha Charlie Chaplin rendezte volna.
Klasszikus

Komolyzene szól a budapesti szórakozóhelyeken

A zene éjszakáján, november 16-án este hat órától éjfélig nyolc frekventált szórakozóhelyen hallhatunk ingyenes komolyzenei koncerteket. A fellépők között találjuk a Budapesti Fesztiválzenekar zenészeit és Fischer Annie-ösztöndíjas muzsikusokat is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Vecsei H. Miklós: „Nagyon remélem, hogy a Szép csendben bátorságot ad” 

„Végre egy gondolat, ami nem bűnöst és vádlottat hirdet, hanem a viszonyok teljes újragondolását” - mondja Vecsei H. Miklós a Szép csendben című új magyar filmről, amelyből két nappal a bemutató előtt több filmrészlet is felkerült a netre. Mutatjuk.
Vizuál hír

Hamis érmékre cserélte egy múzeum kiállítási darabjait egy tolvaj

Az Index értesülései szerint valaki hamis darabokra cserélte a győri Rómer Flóris Múzeum éremgyűjteményét, így az intézmény hónapokig hamis érméket mutathatott be a látogatóknak.
Vizuál galéria

Férje betiltotta birodalmában Grace Kelly filmjeit

Az Oscar-díjas amerikai filmszínésznő, akinek élete is egy tündérmesébe illő filmre hasonlított, hiszen filmcsillagból lett valódi, monacói hercegné.
Vizuál hír

Vízipók-csodapók egy tűzfalon

Újabb házfal változott mesésen színessé a tűzfalfestő-csapatnak köszönhetően.
Vizuál ajánló

5 + 1 lírai dokumentumfilm a Verzió Filmfesztiválról

Szubjektív ajánlónkban a kedden kezdődő 16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál programjából a lírai igénnyel készült dokumentumfilmek és egy új médium, a virtuális valóság alkotásai közül válogattunk.