Vizuál

Mi, magyarok - Játszva megismerni a magyarságot

2015.04.20. 16:21
Ajánlom
Itt élünk Magyarországon, nap mint nap találkozunk, közben mégsem tesszük fel a kérdést: milyenek is vagyunk mi, magyarok.

A magyarokkal kapcsolatban mindenki tud említeni néhány világhírű eredményt, ilyenkor eszünkbe juthat az Aranycsapat, a népszerű magyar konyha, a magyar borok, esetleg a Sziget fesztivál. Múltunk és jelenünk viszont jóval gazdagabb ennél. Számos büszkeségre okot adó siker és eredmény fűződik a magyarokhoz, még ha ezek nem is annyira közismertek. Egyik legnagyobb tudósunk, Bolyai János például megreformálta a geometriát, később pedig Einstein az ő elméleteit is felhasználva alkotta meg a relativitás elméletét. Kevésbé jelentős, inkább csak történelmi érdekesség, a legkeményebb fejű magyar huszár története. Mecséry Dániel ugyanis, egy csata során kilenc fejsérülést kapott, ebből az egyik 14, a másik 22 cm-es seb volt. Halálosnak jósolt sérüléseiből azonban felgyógyult, és 10 évvel később ismét szolgálatra jelentkezett.

Ilyen, és ehhez hasonló anekdotákkal, magyar sikerekkel, tényekkel és eredményekkel találkozhatnak a Mi, magyarok kiállítás látogatói. A tárlat szervezőelve a Kosztolányi Dezső által kiválasztott legszebb 10 magyar szó, amelyek tematikus blokkokba szervezik a kiállítást. A látogatók összesen 18 termen keresztül ismerhetik meg a magyarság kincseit, így a nyelvtörténet, az irodalom, a természettudomány, a földrajz, a történelem, a matematika és a fizika tudományterületeit bejárva találkozhatnak közös értékeinkkel. A kiállítás interaktív, így a látogatók kipróbálhatják a különböző eszközöket, használhatnak dinamikus térképeket és applikációkat, ezzel újszerű, szórakoztató módon tanulhatnak, művelődhetnek. A tárgyak, sikerek és értékek bemutatását a legkorszerűbb látványelemek és technikai eszközök segítik.

A kiállítás elsődleges célja, hogy a fiatalok játszva ismerkedhessenek meg mindannyiunk számára fontos közös, de nem feltétlenül köztudott értékekkel. A tárlat kiegészítéseként a Mi, magyarok több vonatkozó eseménnyel igyekszik színesíteni a kiállítás programját, és személyes részvételre buzdítani. Februárban például rendhagyó nyelvórákon ismerkedhettek meg a résztvevők a magyar nyelv szépségeivel és sokszínűségével, március 20-án, a Víz világnapján pedig a Földön és a Marson található víz természetéről hallgathattak előadásokat a Magyarság Házába látogatók. Legújabb programjuk április 10-én a költészet napjához kapcsolódott, ahol egy flashmob jellegű közös versmondásra is sor került Jordán Tamás vezetésével, majd az esemény egy slam poetry-esttel zárult.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Egy sorozatgyilkos sármja

Ted Bundy harminc nő meggyilkolását ismerte be, mielőtt villamosszékbe került, de a valódi szám valószínűleg jóval meghaladja ezt. A sorozatgyilkos, akiért ennek ellenére rajongtak a nők, megmutatta Amerikának, hogy a jó modor és a kellemes arc semmit nem jelent.
Vizuál fotó

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.
Vizuál videó

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál rövidfilm

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Vizuál Film

Boksz, zene, Porrajmos - kezdődik a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivál

Hogyan él az európai romaság? Milyen a Porrajmos emlékezete? Kilencedik alkalommal rendezik meg csütörtöktől vasárnapig a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivált - a Romani Film Festet az Art+ Cinema moziban Budapesten.