Vizuál

Mi mindent csinálunk az ágyban?

2015.04.30. 14:30
Ajánlom
Mi a közös a születésben, a szerelemben és a halálban? A helyszín, vagyis az ágy. Aki a közeljövőben Bécsbe tesz kirándulást, semmiképp ne hagyja ki a 21er Haus múzeum Sleepless című tárlatát, ahol az ágy kultúrtörténetét kísérheti végig művészeti alkotásokon keresztül.

Több mint negyven évvel ezelőtt John Lennon és Yoko Ono az ágyból tiltakoztak a háború ellen. A világ legnépszerűbb művészházaspárja nyilvánosságra hozta mézesheteiről készült képeit, hogy hirdesse a szállóigévé vált mondatot: "Szeretkezz, ne háborúzz'" Ezzel párhuzamosan az ágy politikai eszközzé vált a vizuális művészetben.

Bécsben Sleepless címmel nyílt kiállítás januárban a 21er Haus Múzeumban. Az Ágyak a történelemben és a kortárs művészetben alcímet viselő tárlat éppúgy fókuszál az ágyak történelmi jelentőségére, mint az ikonográfiában betöltött szerepére, és festményeket, szobrokat, rajzokat, fotókat, videókat is magában foglal. Megcsodálhatjuk itt a régi mesterek műveit és a kortárs művészek alkotásait, olyan elrendezésben, hogy a művek egymás viszonylatában további asszociációkat keltsenek a befogadóban.

Mivel az ágy egyszerre a születés, a szerelem, a betegség és a halál színhelye és minden civilizációban hatalmas jelentőséggel bír, az ágy talán az egyik legerősebb metaforája az emberi állapotnak, ezáltal pedig az egyik legkézzelfoghatóbb művészeti téma. Az emberek többsége ágyban születik, tehát az élet egyik legnagyobb csodájakötődik hozzá. Itt kezdődik és végződik az élet. A kiállítás egyik legfontosabb anyaga egy tizenhatodik századi festmény Lavinia Fontana-tól, aki először ábrázol csecsemőt bölcsőben, nem pedig az anyja kezében, ezzel pedig a maga nemében első volt a művészettörténetben. A születés efféle ábrázolása egészen a mai napig tart, elég ha csak Robert Gober vagy Sherrie Levnie alkotásaira gondolunk.


További kulturális érdekességeket talál Bécsből ide kattintva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.