Vizuál

Mi mindent csinálunk az ágyban?

2015.04.30. 14:30
Ajánlom
Mi a közös a születésben, a szerelemben és a halálban? A helyszín, vagyis az ágy. Aki a közeljövőben Bécsbe tesz kirándulást, semmiképp ne hagyja ki a 21er Haus múzeum Sleepless című tárlatát, ahol az ágy kultúrtörténetét kísérheti végig művészeti alkotásokon keresztül.

Több mint negyven évvel ezelőtt John Lennon és Yoko Ono az ágyból tiltakoztak a háború ellen. A világ legnépszerűbb művészházaspárja nyilvánosságra hozta mézesheteiről készült képeit, hogy hirdesse a szállóigévé vált mondatot: "Szeretkezz, ne háborúzz'" Ezzel párhuzamosan az ágy politikai eszközzé vált a vizuális művészetben.

Bécsben Sleepless címmel nyílt kiállítás januárban a 21er Haus Múzeumban. Az Ágyak a történelemben és a kortárs művészetben alcímet viselő tárlat éppúgy fókuszál az ágyak történelmi jelentőségére, mint az ikonográfiában betöltött szerepére, és festményeket, szobrokat, rajzokat, fotókat, videókat is magában foglal. Megcsodálhatjuk itt a régi mesterek műveit és a kortárs művészek alkotásait, olyan elrendezésben, hogy a művek egymás viszonylatában további asszociációkat keltsenek a befogadóban.

Mivel az ágy egyszerre a születés, a szerelem, a betegség és a halál színhelye és minden civilizációban hatalmas jelentőséggel bír, az ágy talán az egyik legerősebb metaforája az emberi állapotnak, ezáltal pedig az egyik legkézzelfoghatóbb művészeti téma. Az emberek többsége ágyban születik, tehát az élet egyik legnagyobb csodájakötődik hozzá. Itt kezdődik és végződik az élet. A kiállítás egyik legfontosabb anyaga egy tizenhatodik századi festmény Lavinia Fontana-tól, aki először ábrázol csecsemőt bölcsőben, nem pedig az anyja kezében, ezzel pedig a maga nemében első volt a művészettörténetben. A születés efféle ábrázolása egészen a mai napig tart, elég ha csak Robert Gober vagy Sherrie Levnie alkotásaira gondolunk.


További kulturális érdekességeket talál Bécsből ide kattintva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál rajzolj nekem

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál magazin

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.
Vizuál ajánló

Festőnek született, nem igazgatónak – Életműkiállítás nyílt Farkas István műveiből

Kihűlt világ címmel a 75 éve Auschwitzban meggyilkolt Farkas István életművét bemutató kiállítás nyílt december 12-én a Nemzeti Galériában.
Vizuál hír

Előkerült egy lopott Klimt

Egy 1997-ben az észak-olaszországi Piancenza egyik galériájából ellopott Gustav Klimt-portré bukkant fel Olaszországban.
Vizuál gyász

Elhunyt Varga Imre szobrászművész

A neves művész életének 97. évében, hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után december 9-én hunyt el otthonában - tette közzé honlapján a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kedden.