Vizuál

Mi van veletek most? – Készíts te is közösségi filmet a koronavírusról

2020.03.19. 09:35
Ajánlom
Felelősség - Érzetek címmel, a Józsefváros Újság videós szerkesztősége közösségi videó létrehozására invitál. A közösen elkészítendő film témája az, amihez mindannyiunknak köze van: a koronavírus. 

Az együtt elkészítendő közösségi film a koronavírus terjedése miatt megváltozott életmódunkat szeretné megmutatni. 

Ott van minden nap a gondolatainkban, a cselekedeteinkben, az érzéseinkben. Radikálisan megváltoznak a hétköznapjaink."

– írják a felhívásukban, és folytatják: „Fizikailag távolodnunk kell egymástól: nem megyünk be az iskolába, sokan a munkahelyükre sem, nem ülünk be este sörözni a haverokkal, vagy étterembe a családdal, és aligha megyünk hétvégén színházba vagy moziba. Sőt, vasárnap lehet, hogy a rokonainkkal sem találkozunk, nehogy megfertőzzük őket. Sokan egyedül maradnak – fizikailag is és az érzéseikkel is.

Mutassuk meg egymásnak, mit kezdünk a hétköznapokkal ebben az új helyzetben! Osszuk meg egymással azokat a perceket, amik nem történtek volna meg a veszélyhelyzet kihirdetése nélkül.”

61634557_470515010389739_7926837906885312512_n-132305.jpg

Felelősség-Érzetek felhívás (Fotó/Forrás: Józsefvárosi Újság)

A pályázat kiírói mobiltelefonnal, vagy kamerával készített pár perces felvételeket várnak, arról, hogy kivel mi történik most az otthonában vagy a munkahelyén, falun vagy városban, tömegközlekedési eszközön vagy biciklin. Ki mivel tölti az idejét, és kinek tud segítséget nyújtani.

Kiért vagytok felelősek és hogyan támogatjátok őt? Mivé változik a szabadidő fogalma ebben az időszakban? Mutassátok meg, mi van veletek most!

A cím, ahová a filmet vagy a feltöltött anyag linkjét várják: jozsefvarosujsag@gmail.com
Az email tárgya legyen: Felelősség-Érzetek

A beküldött felvételeket összevágják, és rövid, pár perces videókként (néhány naponta) jelentetik meg Facebook oldalukon, majd legvégül egy nagy közösségi dokumentumfilmmé szerkesztik össze, amit a Facebookon és a YouTube-on is megosztanak majd.

A technikai és adatvédelmi tudnivalók ITT  olvashatók:

Posted by Józsefváros újság on Saturday, March 14, 2020

 

Fejléckép: (Fotó: Józsefvárosi Újság)

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Klasszikus

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Könyv

Az orvos, aki naplót vezetett Auschwitzban

Eddy de Wind műve különbözik minden más, a holokausztról és a haláltáborokról szóló beszámolótól, a zsidó orvos feljegyzései ugyanis nem visszaemlékezések, hanem a helyszínen született naplóbejegyzések. A szerző fia arról is mesélt, szülei története hogyan hatott az egész családra.
Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Slow Art Day a Ludwig Múzeum Facebook-oldalán

A Ludwig Múzeumban áprilisban nyílt volna a Lassú élet – Radikális hétköznapok című kiállítás, amely a koronavírus-járvány miatt csak később lesz látható. A veszélyhelyzet miatt a szombati nemzetközi Slow Art Day múzeumba meghirdetett programjai is elmaradnak, a Ludwig azonban két online programot kínál, amelyek a lassú élethez és a kiállításhoz kapcsolódnak.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Szelfinvázió

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, miért kéne letennünk a telefonunkat, és a fényképezés helyett a pillanatnak átadni magunkat.
Vizuál ajánló

Remény és jövőbetekintés a Ludwig Múzeum műveivel

A Ludwig Múzeum The Dead Web – The End című kiállításán bemutatott alkotások között több olyan munka is szerepel, amelyek a Ludwig gyűjteményének művei, és amelyeket a jövőben biztosan láthatunk, ha a múzeum újranyitja kapuit. Melyek ezek az alkotások?
Vizuál Nemzeti Filmintézet

Azonnali segély a szabadúszó filmeseknek

A Nemzeti Filmintézet 50 milliós Filmipari Segélyalapot nyit a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére.
Vizuál fotó

Fény az éjszakában – Az első ismert éjszakai felvétel Budapestről

Mi vonzott 300 ezer embert a Duna-partra egy májusi estén 1903-ban? A Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársa az első ismert éjszakai Budapest-felvételről ír.