Vizuál

Michelangelo hamisítóként kezdte pályafutását?

2016.11.13. 16:05
Ajánlom
Michelangelóról mindenki tudja, hogy nem csak a reneszánsz, de a képzőművészet egyik legjelentősebb alkotója volt. Azt azonban kevesebben sejtik, hogy hogyan kezdte pályáját. Erről írt cikket a news.artnet.com.

A Dávid-szobor, a Pietá (Krisztus siratása), a freskók a Sixtus-kápolna mennyezetén – Michelangelo mesterművei bizonyítják, hogy a reneszánsz alkotó az egyik legfontosabb és legbefolyásosabb művész a nyugati világ művészettörténetében. Fiatalkorában azonban ő is átélte a kezdő művészek összes kínját. Pályája elején kora legelismertebb szobrászai, köztük Lorenzo de' Medici szárnyai alatt dolgozott, neki is végig kellett járnia azt a bizonyos „szamárlétrát”.

Az egyik leghíresebb idézet tőle így hangzik;

Ha tudnátok, hogy milyen rengeteg munkába került ez, nem mondanátok rá, hogy zseniális.

De kizárólag a kemény munkával nem tudta volna olyan sikeressé válni, mint amilyenné vált élete során. Az Atlas Obscura cikke szerint Michelangelo első áttörését egy hamisított szoborral érte el.

Miguel Ángel, por Daniele da Volterra (detalle), The Metropolitan Museum of Art

Miguel Ángel, por Daniele da Volterra (detalle), The Metropolitan Museum of Art (Fotó/Forrás: Trujillo, wikipedia)

A korai reneszánsz korában, Firenzében a művészetkedvelő mecénások inkább a klasszikus szobrokat gyűjtötték, mintsem az akkor élő művészektől vásároltak műveket. Michelangelo, aki pályája elején járt, és még az önfenntartásért küzdött, belekeveredett egy hamisítási ügybe; egy ókori szobor hamisítványát készítette el, melyen túl is adtak.

Egy másik anekdota szerint egy Baldassarre del Milanese nevű műkereskedő egy, az ókorból származó, alvó cupido-szobrot „alkottatott újra” - tudtán kívül - Michelangelóval.

Tényleg egy női méhet festett Michelangelo a Sixtus-kápolna freskójára?

Nem is egyet! Brazil tudósok feltételezése szerint valóban ez történt; okunk van feltételezni, hogy a freskón látható koponyák a női méh alakjával vannak összefüggésben - írta meg az independent.co.uk.

A hamisítvány vevője egy bíboros volt, aki amikor megtudta, hogy átverték, borzasztó dühös lett, és visszakövetelte a kifizetett összeget az eladótól. Ez azonban nem tartotta vissza a gátlástalan műkincskereskedőt abban, hogy újra és újra eladja a szobrot. A cupido végül a Whitehall Palace-ban kötött ki Londonban, ahol az 1698-as tűzvészben megsemmisült. A bíborosnak azonban helyén volt az esze, és felfedezte a szobor megalkotójának zsenialitását; a fiatal művészt meghívta Rómába, ahol Michelangelo karrierje felívelt.

Michelangelo: Pietá (Krisztus siratása)

Michelangelo: Pietá (Krisztus siratása) (Fotó/Forrás: wikipedia)

Ebben az időben a művészek elsősorban a klasszikus mestereket szerették volna felülmúlni, az eredetiségre kevésbé törekedtek. Michelangelo szobrai, melyet az ókori római alkotásokról másolt, bizonyítékul szolgáltak tehetségének és zsenialitásának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.