Vizuál

Miénk az utca!

2012.08.17. 08:56
Ajánlom
Vivian Maier neve pár éve robbant be a köztudatba, azóta pedig a huszadik század egyik kiemelkedő fotósaként tartják számon - a Mai Manóban szeptember 20. és január 6. között lehet megnézni a képeit. November 4-ig párhuzamosan, szintén szeptember 20-tól Nadja Massun mexikói munkáit is bemutatja a ház: az Alice Zapata országában című kiállítás a Mexikói Nagykövetséggel együttműködésben valósul meg.

Vivian Maier

A fotós munkáit egy véletlen folytán fedezte felegy amerikai ingatlanközvetítő, John Maloof 2007-ben - azóta az alkotó különleges története és képei szinte az egész világot bejárták. A dadaként dolgozó francia és osztrák-magyar származású Vivian Maier fényképezőgépe mögébújva - hiszen őt magát csak visszatükröződésekben vagy épp árnyportrékonkeresztül láthatjuk, - New York és Chicago utcáit járva az urbánus Amerika legérdekesebb csodáit éskülönleges pillanatait örökítette meg az ötvenes évektől kezdve egészen akilencvenes évek végéig.

 A több mint százezer negatívot tartalmazó életműaz úgynevezett utcai fotográfia műfajának értékes elemévé vált. Ez idáig azEgyesület Államokban, Angliában, Németországban, Dániában és Norvégiábanállították ki munkáit, számos cikk, valamint egy könyv is megjelent róla2011-ben Vivian Maier: Street Photographer címmel. Kiállítása a MagyarFotográfusok Házában egyszerre hozza el ezt a különleges fotográfiai hagyatékota magyar közönségnek, valamint tiszteleg a Street Photography újjáéledő műfajaelőtt. 

Nadja Massun

Nadja Massun francia-magyar származásúfotográfus, mexikói festőművész férjével és két lányávalközel húsz éve él Mexikó déli fekvésű Oaxaca államában. Eredetilegszociológusnak készült, később az ENSZ menekültügyi szervezeténéltevékenykedett, illetve őslakos közösségekkel dolgozott együtt fejlesztésiprogramokban. 2000-től a CentroFotográfico Manuel Alvarez Bravo műhelyében sajátította el a fotográfiafortélyait, több egyéni és csoportos kiállításon vett részt. A Mexikói Nagykövetség (Budapest) és a MagyarFotográfusok Háza közös szervezésében megvalósuló Alice Zapata országában című kiállítás Mexikó világának színesarcait, mágikus helyszíneit mutatja be. Képei felfedezni engedik az egykoriMexikót, illetve azt, ahogy a ma hagyományai tovább őrzik az ősi hagyományokat.

A Mai Manóban éppen látható, Benkő Imre Sziget-képeiből készült kiállításról kritikánkat itt olvashatják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fortepan

Minden múlt a múltam: FORTEPAN

A népszerű Fortepan digitális fotóarchívum anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállítása.
Vizuál kult50

A gerillaszobrász és szomjas trollok költője a Kult50-ben

Kolodko Mihály a gerillaszobrairól ismert, Varró Dániel pedig A szomjas troll című kötetéért került be a Kult50-be. A két alkotó videónkban a játékról és a meséről beszélgetett, és sok közöset találtak egymásban.
Vizuál fényképTár

Szabotázs a Felszabadulási emlékmű koszorúzásán? – FényképTár

Az itt bemutatott felvételek a Rákosi- és Kádár-korszakra jellemző, kevés meglepetést tartogató protokoll riportfotóknak tűnnek. Az alábbi történet elolvasása után azonban a megörökített esemény izgalmasabb színezetet ölt.
Vizuál tűzfal

Ideiglenesnek szánták a budai tűzfalfestményt, mégis marad a kócsag

A Zsuffa Zsanna Lídia által tervezett tűzfalfestményt leszedték volna egy év elteltével, de a közönségszavazás alapján mégis marad a falon.
Vizuál ajánló

A legelső magyar absztrakt festmény is megcsodálható az újragondolt Czóbel kiállításon

Tovább folytatódik Czóbel Béla életművének bemutatása Szentendrén, a Templomdombon, a művész egykori lakóhelyén kialakított múzeumban. Az Újragondolt Czóbel 4.0. kiállítás egyik szenzációja a legkorábbi magyar absztrakt festmény.