Vizuál

Miénk az utca!

2012.08.17. 08:56
Ajánlom
Vivian Maier neve pár éve robbant be a köztudatba, azóta pedig a huszadik század egyik kiemelkedő fotósaként tartják számon - a Mai Manóban szeptember 20. és január 6. között lehet megnézni a képeit. November 4-ig párhuzamosan, szintén szeptember 20-tól Nadja Massun mexikói munkáit is bemutatja a ház: az Alice Zapata országában című kiállítás a Mexikói Nagykövetséggel együttműködésben valósul meg.

Vivian Maier

A fotós munkáit egy véletlen folytán fedezte felegy amerikai ingatlanközvetítő, John Maloof 2007-ben - azóta az alkotó különleges története és képei szinte az egész világot bejárták. A dadaként dolgozó francia és osztrák-magyar származású Vivian Maier fényképezőgépe mögébújva - hiszen őt magát csak visszatükröződésekben vagy épp árnyportrékonkeresztül láthatjuk, - New York és Chicago utcáit járva az urbánus Amerika legérdekesebb csodáit éskülönleges pillanatait örökítette meg az ötvenes évektől kezdve egészen akilencvenes évek végéig.

 A több mint százezer negatívot tartalmazó életműaz úgynevezett utcai fotográfia műfajának értékes elemévé vált. Ez idáig azEgyesület Államokban, Angliában, Németországban, Dániában és Norvégiábanállították ki munkáit, számos cikk, valamint egy könyv is megjelent róla2011-ben Vivian Maier: Street Photographer címmel. Kiállítása a MagyarFotográfusok Házában egyszerre hozza el ezt a különleges fotográfiai hagyatékota magyar közönségnek, valamint tiszteleg a Street Photography újjáéledő műfajaelőtt. 

Nadja Massun

Nadja Massun francia-magyar származásúfotográfus, mexikói festőművész férjével és két lányávalközel húsz éve él Mexikó déli fekvésű Oaxaca államában. Eredetilegszociológusnak készült, később az ENSZ menekültügyi szervezeténéltevékenykedett, illetve őslakos közösségekkel dolgozott együtt fejlesztésiprogramokban. 2000-től a CentroFotográfico Manuel Alvarez Bravo műhelyében sajátította el a fotográfiafortélyait, több egyéni és csoportos kiállításon vett részt. A Mexikói Nagykövetség (Budapest) és a MagyarFotográfusok Háza közös szervezésében megvalósuló Alice Zapata országában című kiállítás Mexikó világának színesarcait, mágikus helyszíneit mutatja be. Képei felfedezni engedik az egykoriMexikót, illetve azt, ahogy a ma hagyományai tovább őrzik az ősi hagyományokat.

A Mai Manóban éppen látható, Benkő Imre Sziget-képeiből készült kiállításról kritikánkat itt olvashatják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

A világ legszebb mozijai között a Puskin

A Los Angeles-i Cinemarama és a római Dei Piccoli mellett a budapesti Puskin mozi is szerepel Timeout ötvenes listáján - írja a Telex.
Vizuál hír

Fényfestőversenyt hirdet a Zsolnay Fényfesztivál

Bár a tavalyi Zsolnay Fényfesztivált a járványhelyzet miatt nem tudták megtartani, a pécsi fesztivál szervezői idén igazán látványos akcióra készülnek. A programsorozat legnagyobb attrakciója egy nemzetközi fényfestőverseny lesz.
Vizuál hír

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál hír

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Vizuál interjú

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.