Vizuál

Miénk az utca!

2012.08.17. 08:56
Ajánlom
Vivian Maier neve pár éve robbant be a köztudatba, azóta pedig a huszadik század egyik kiemelkedő fotósaként tartják számon - a Mai Manóban szeptember 20. és január 6. között lehet megnézni a képeit. November 4-ig párhuzamosan, szintén szeptember 20-tól Nadja Massun mexikói munkáit is bemutatja a ház: az Alice Zapata országában című kiállítás a Mexikói Nagykövetséggel együttműködésben valósul meg.

Vivian Maier

A fotós munkáit egy véletlen folytán fedezte felegy amerikai ingatlanközvetítő, John Maloof 2007-ben - azóta az alkotó különleges története és képei szinte az egész világot bejárták. A dadaként dolgozó francia és osztrák-magyar származású Vivian Maier fényképezőgépe mögébújva - hiszen őt magát csak visszatükröződésekben vagy épp árnyportrékonkeresztül láthatjuk, - New York és Chicago utcáit járva az urbánus Amerika legérdekesebb csodáit éskülönleges pillanatait örökítette meg az ötvenes évektől kezdve egészen akilencvenes évek végéig.

 A több mint százezer negatívot tartalmazó életműaz úgynevezett utcai fotográfia műfajának értékes elemévé vált. Ez idáig azEgyesület Államokban, Angliában, Németországban, Dániában és Norvégiábanállították ki munkáit, számos cikk, valamint egy könyv is megjelent róla2011-ben Vivian Maier: Street Photographer címmel. Kiállítása a MagyarFotográfusok Házában egyszerre hozza el ezt a különleges fotográfiai hagyatékota magyar közönségnek, valamint tiszteleg a Street Photography újjáéledő műfajaelőtt. 

Nadja Massun

Nadja Massun francia-magyar származásúfotográfus, mexikói festőművész férjével és két lányávalközel húsz éve él Mexikó déli fekvésű Oaxaca államában. Eredetilegszociológusnak készült, később az ENSZ menekültügyi szervezeténéltevékenykedett, illetve őslakos közösségekkel dolgozott együtt fejlesztésiprogramokban. 2000-től a CentroFotográfico Manuel Alvarez Bravo műhelyében sajátította el a fotográfiafortélyait, több egyéni és csoportos kiállításon vett részt. A Mexikói Nagykövetség (Budapest) és a MagyarFotográfusok Háza közös szervezésében megvalósuló Alice Zapata országában című kiállítás Mexikó világának színesarcait, mágikus helyszíneit mutatja be. Képei felfedezni engedik az egykoriMexikót, illetve azt, ahogy a ma hagyományai tovább őrzik az ősi hagyományokat.

A Mai Manóban éppen látható, Benkő Imre Sziget-képeiből készült kiállításról kritikánkat itt olvashatják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Plusz

9,3 milliárd forintot kaptak tavaly a zeneszerzők

2019-ben több mint 17 ezer új dal született és közel 14 ezer magyar szerző részesült jogdíjból. Minden korábbinál több jutott a hazai alkotóknak, mint a külföldieknek: közel 5 milliárd Ft jogdíjat kaptak egy év alatt. Az Artisjus szerzői egyesület közzétette 2019-es zenepiaci statisztikáit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

Filmzenét írt hat óra alatt, nyert – interjú Hodován Milánnal

A Zeneakadémia hallgatója huszonegy évesen hozta el a legjobb filmzenéért járó díjat az Eindhoveni Film­fesztivál 48 Hour Film Project versenyéről decemberben. Hodován Milánnal beszélgettem. A FIGARO MAGAZIN CIKKE.
Vizuál ajánló

Az azeri tájak festői világába invitálnak az Azerbajdzsáni Filmnapok

A fiatal azerbajdzsáni rendezők új hullámának alkotásaiból válogat az Azerbajdzsáni Filmnapok, amelyen hét alkotás látható február 18. és 22. között három helyszínen, Budapesten, Szegeden és Pécsen.
Vizuál hír

Bocsánatot kért az installációt véletlenül összetörő kritikus

Egy üres poharat akart letenni mellé, amikor véletlenül összetört egy 20 ezer dollár (hatmillió forint) értékű kortárs installációt egy mexikói művészeti vásáron.
Vizuál magazin

Női vámpír, vérszívó zenetanár és magyar Drakula – 10 érdekesség a vámpírokról

Mi a retró vámpír film rendezőjének kedvenc vérszívó fun fact-je? Mi az, ami nem fért már be Nagy Zsolt és Walters Lili figurájába? A Drakulics elvtárs rendezőjével összegyűjtöttünk tíz meglepő infót a vámpírokról.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: Csináljunk lemezborítót!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten egy koncertfotó kalandos utóéletével foglalkozik.