Vizuál

Miért költözött el a fiatal Dalí Párizsba?

2021.12.16. 11:40
Ajánlom
A Salvador Dalí ifjúkora című dokumentumfilm a művész születésétől a szürrealista mozgalomhoz való csatlakozásig tartó korszakot mutatja be. Exkluzív kísérőfilmként Salvador Dalí és Walt Disney Destino című, sokáig elveszettnek hitt animációs filmje is látható a mozikban.

Salvador Dalí szürrealizmushoz vezető útja

A Gala-Salvador Dalí Alapítvány támogatásával és szakmai közreműködésével elkészült film a művész születésétől, 1904-től 1929-ig, a szürrealista mozgalomhoz való csatlakozásáig tartó korszakra és Dalí ifjúi éveinek helyszíneire, Figueresre, Barcelonara, Madridra és Párizsra fókuszál.

David Pujol rendező filmje számos, eddig még sohasem látott archív dokumentumot és felvételt mutat be, amelyek új fényt vetnek a szürrealizmus mesterének gyermek- és fiatalkorára, köztük Dalí személyes naplójának részleteit, és a korabeli interjúkban elhangzott visszaemlékezéseit. 

Ezeknek köszönhetően új nézőpontból tárul fel a festő fiatalkora, amelyre kétségtelenül nagy hatást gyakorolt bátyja kisgyermekkori halála és a művészettörténetbe való korai bepillantása.

Federico-Garcia-Lorca-es-Salvador-Dali_Cadaques-110545.jpg

Frederico Garcia Lorca és Salvador Dali (Fotó/Forrás: Pannonia Entertainment)

Dalí kezdetben szülővárosában, Figueresben, később Madridban folytatta művészeti tanulmányait, ahol olyan meghatározó egyéniségekkel találkozott, mint Federico García Lorca és Luis Buñuel. Fiatal felnőttként utazott először Párizsba is – s nem sokkal később oda is költözött –, ott ismerkedett meg Miróval, Picassóval és a szürrealista csoporttal, akikhez 1929-ben csatlakozott.

A film feltárja Dalí művészeti fejlődését és bemutatja azt a folyamatot, ahogyan alkotói stílusa a hagyományosból az avantgárd felé tolódott. Megmutatja, miként alakult ki Dalí utánozhatatlan látásmódja és jellegzetes alkotói stílusa, amely mára az egyetemes művészet elválaszthatatlan részévé vált.

Destino

A művészettörténeti dokumentumfilm exkluzív kísérőfilmje a mozikban a Destino (magyarul: Végzet) című különleges animációs rövidfilm, amelynek készítése Salvador Dalí és Walt Disney együttműködésében indult 1945-ben, ám a világháború miatt félbeszakadt, és csak 2003-ban fejezték be a Disney Studio animátorai Roy E. Disney, Walt Disney unokaöccse kezdeményezésére.

A végeredmény egy csaknem teljes egészében tradicionális animációval megalkotott csodálatos rövidfilm, egy halandó lány és Kronosz, az idő istene közötti beteljesületlen szerelemről.

A filmben egy jellegzetes Disney-nőalak táncolja végig a történetet, számtalan Dalí-motívumban bővelkedő szürrealista környezetben. Az eredeti rajzok és storyboard alapján megvalósult hatperces alkotást a világ legnagyobb animációs filmfesztiválján, a franciaországi Annecy-ben mutatták be először, és 2004-ban Oscar-díjra jelölték a Legjobb animációs rövidfilm kategóriában.

destino-disney-dali-06-110545.jpeg

Destino (Végzet) c. film jelenete (Fotó/Forrás: Pannonia Entertainment)

A filmet az Uránia Nemzeti Filmszínház mellett országszerte számos helyszínen vetítik, többek között Debrecenben, Szolnokon, Szombathelyen, Pécsett, Miskolcon és Székesfehérváron is bemutatják.

A művészet templomai – Salvador Dalí ifjúkora
Bemutató: 2021. december 16. 
Forgalmazó: Pannonia Entertainment

Fejléckép: Salvador Dalí ifjúkora (forrás: Pannonia Entertainment)

Így készült a legendás fotó Dalíról és a repülő macskákról

Kapcsolódó

Így készült a legendás fotó Dalíról és a repülő macskákról

Philippe Halsman, a múlt század egyik legkiemelkedőbb portréfotósa egész munkássága alatt arra törekedett, hogy feltárja alanyai személyiségének valódi lényegét. De Dalí belső valóságának megragadása összetett feladat volt.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kiállítás

Dante, a kiapadhatatlan forrás

A Dante emlékév nem zárult le a naptári év befejeztével. A Dante univerzuma című kiállítás a szegedi Reök-palotában folytatja útját, március 16-án pedig a pesterzsébeti Gaál Imre Galériában Sárkány Győző Végtelen színjáték című tárlata tiszteleg Dante Alighieri munkássága előtt.
Vizuál kiállítás

A műgyűjtés szenvedély, izgalom, meglepetés – válogatás a Millot-Durrenberger kollekcióból

Madeleine Millot-Durrenberger Budapesten, a Mai Manó Házban mutatja be nem mindennapi fotográfiai gyűjteményének egy válogatását. A műgyűjtés szenvedélye című tárlat mégsem egyszerű tematikus válogatás, hanem magának a műgyűjtés folyamatának érzékeltetésére vállalkozik.
Vizuál hír

Most vagy soha! – 4,5 milliárdból készül grandiózus Petőfi-film

A Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk forgatókönyvéből készülő alkotás a márciusi ifjak sorsfordító napjának, 1848. március 15-nek állít emléket.
Vizuál ajánló

Helen Mirren közreműködésével elevenedik meg Anne Frank tragikus története

A január 27-től látható Anne Frank – Párhuzamos történetek című dokumentumfilm új perspektívából mutatja be az emberiség történetének egyik legsötétebb időszakát és a háborúban elhurcolt gyerekek tragikus sorsát.
Vizuál hír

Saját Banksy-képeit árverezteti el Robbie Williams

A három alkotás között szerepel a Girl With Balloon (Lány lufival) című kép is, amelyre a Sotheby's londoni árverésén lehet majd licitálni március 2-án.