Vizuál

Mijazaki állandó zeneszerzője Prágában koncertezik

2017.04.19. 15:53
Ajánlom
Bár idén különösen jól el vagyunk látva belföldi filmzenei koncertekkel is, érdemes 6 órát utazni, hogy meghallgassuk Hiszaisi Dzsó műveit, melyeket maga a szerző vezényel vasárnap. A Chihiro Szellemországban, a Totoró - a varázserdő titka vagy a Vándorló palota zeneszerzője ritkán ruccan át Európába koncertezni.

"Találkozzon Hollywood csillagaival" - az április 20. és 23. között Prágában rendezett Filmzene Fesztivál mottója, ami Hiszaisi Dzsó esetében valóban egyedülálló alkalmat jelent.

A japán zeneszerző júniusban két - teltházas - koncertet ad Párizsban, ezen kívül pedig Tajvanon és otthon Japánban koncertezik.

A négynapos rendezvény minden estéjére jut egy nagyszabású koncert, napközben pedig panelbeszélgetéseket és mesterkurzusokat szerveznek.  A cseh hanglemezgyártó a 440 audio nevű céggel összefogva olyan relaxációs zónát hoznak létre a Fesztivál Központban, ahol a látogatók híres filmdallamokat hallgathatnak - bakelit lemezen.  A 440 audio az egyik egyedi gramofonját biztosítja erre a célra és csúcsminőségű hangrendszert. A belépés ingyenes, a megnyitó kivételével délben kezdődő programban olyan filmek zenéje szerepel, mint a Vissza a jövőbe, az Egy gésa emlékiratai vagy a Star Wars. A menetrendről a fesztivál honlapján lehet tájékozódni. 

hisaishi4

hisaishi4 (Fotó/Forrás: Film Music Prague)

Az első esti koncertet, az Egy történet a szerelemről (“A STORY OF LOVE”) című gálát a skót zeneszerző, Craig Armstrong munkásságának szentelik. A Moulin Rouge-tól A nagy Gatsby-n át az Igazából szerelemből hangoznak majd fel dallamok. Miriam Nemcova vezényli az általa alapított Praga Sinfonietta zenekart és a Vox Pragae énekkart. Közreműködik Christina Johnston szoprán, Tereza Cernochova és Martin Chodur. 

Az est tiszteletvendége pedig maga a zeneszerző, Craig Armstrong.

Szombat este speciális effektekkel tűzdelt koncertet ad Chuhei Iwasaki vezényletével a Filmova filharmoni zenekar és a Kühn Kórus.  A nyolcadik utas: a Halál : A szimfónia (Alien: The Symphony) címűesten az említett film, illetve a Prometheus zenéjét hallgathatja meg a közönség élőben.

A fesztivál Hiszaisi Dzsó (Joe Hisaishi) japán zeneszerző koncertjével zárul, ahol

a komponista nemcsak részt vesz, hanem ő maga vezényli a Prágai Városi Filharmonikusokat. 

Hiszaisi Dzsó 1984-ben dolgozott először a Ghibli stúdió alapító-rendezőjével,  Mijazaki Hajaoval, akivel össze is barátkoztak. Ettől kezdve minden filmjéhez ő szerezte a zenét. A vasárnapi koncerten A vadon hercegnője, a Chihiro szellemországban és a Vándorló palota mellett más munkáiból is kapnak ízelítőt a nézők.

A fesztivált 2011 óta minden évben megrendezik a cseh fővárosban. Az első két évben a cseh tudósok rákkutatásának támogatására gyűjtöttek. Azóta több, árvaházban élő gyerekeket támogató alapítvánnyal működnek együtt. A gyerekek ingyenesen látogathatják a koncerteket.

A Prágai Filmzene Fesztivál Programja:

2017. ápr. 21 - 20:00 Egy történet a szerelemről - A Story of Love (with Craig Armstrong)

2017. április 22. 20:00 A nyolcadik utas: a Halál : A szimfónia (Alien: The Symphony)

2017. április 23.20:00 Joe Hisaishi világa - Joe Hisaishival - (The World of Joe Hisaishi (with Joe Hisaishi)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Picassót vagy egy applikációt könnyebb restaurálni?

Ezen a héten nyílik a Ludwig Múzeum 30 éves fennállását ünneplő kiállítássorozat második, Eszközök című tárlata, amely az elmúlt 20 év médiaművészeti alkotásait mutatja be a múzeum gyűjteményéből.
Vizuál galéria

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Vizuál magazin

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Vizuál hír

Hallott már a Mediciek titkos folyosójáról?

A firenzei Palazzo Vecchiót a Pitti-palotával összekötő Vasari-folyosó különleges építmény, amelynek segítségével a nagyhatalmú Medici család észrevétlenül kikémlelhette, mi történik Firenze belvárosában.
Vizuál hír

Új Van Dyck-festmény a Szépművészeti gyűjteményében

Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. Ez az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése.