Vizuál

Mijazaki állandó zeneszerzője Prágában koncertezik

2017.04.19. 15:53
Ajánlom
Bár idén különösen jól el vagyunk látva belföldi filmzenei koncertekkel is, érdemes 6 órát utazni, hogy meghallgassuk Hiszaisi Dzsó műveit, melyeket maga a szerző vezényel vasárnap. A Chihiro Szellemországban, a Totoró - a varázserdő titka vagy a Vándorló palota zeneszerzője ritkán ruccan át Európába koncertezni.

"Találkozzon Hollywood csillagaival" - az április 20. és 23. között Prágában rendezett Filmzene Fesztivál mottója, ami Hiszaisi Dzsó esetében valóban egyedülálló alkalmat jelent.

A japán zeneszerző júniusban két - teltházas - koncertet ad Párizsban, ezen kívül pedig Tajvanon és otthon Japánban koncertezik.

A négynapos rendezvény minden estéjére jut egy nagyszabású koncert, napközben pedig panelbeszélgetéseket és mesterkurzusokat szerveznek.  A cseh hanglemezgyártó a 440 audio nevű céggel összefogva olyan relaxációs zónát hoznak létre a Fesztivál Központban, ahol a látogatók híres filmdallamokat hallgathatnak - bakelit lemezen.  A 440 audio az egyik egyedi gramofonját biztosítja erre a célra és csúcsminőségű hangrendszert. A belépés ingyenes, a megnyitó kivételével délben kezdődő programban olyan filmek zenéje szerepel, mint a Vissza a jövőbe, az Egy gésa emlékiratai vagy a Star Wars. A menetrendről a fesztivál honlapján lehet tájékozódni. 

hisaishi4

hisaishi4 (Fotó/Forrás: Film Music Prague)

Az első esti koncertet, az Egy történet a szerelemről (“A STORY OF LOVE”) című gálát a skót zeneszerző, Craig Armstrong munkásságának szentelik. A Moulin Rouge-tól A nagy Gatsby-n át az Igazából szerelemből hangoznak majd fel dallamok. Miriam Nemcova vezényli az általa alapított Praga Sinfonietta zenekart és a Vox Pragae énekkart. Közreműködik Christina Johnston szoprán, Tereza Cernochova és Martin Chodur. 

Az est tiszteletvendége pedig maga a zeneszerző, Craig Armstrong.

Szombat este speciális effektekkel tűzdelt koncertet ad Chuhei Iwasaki vezényletével a Filmova filharmoni zenekar és a Kühn Kórus.  A nyolcadik utas: a Halál : A szimfónia (Alien: The Symphony) címűesten az említett film, illetve a Prometheus zenéjét hallgathatja meg a közönség élőben.

A fesztivál Hiszaisi Dzsó (Joe Hisaishi) japán zeneszerző koncertjével zárul, ahol

a komponista nemcsak részt vesz, hanem ő maga vezényli a Prágai Városi Filharmonikusokat. 

Hiszaisi Dzsó 1984-ben dolgozott először a Ghibli stúdió alapító-rendezőjével,  Mijazaki Hajaoval, akivel össze is barátkoztak. Ettől kezdve minden filmjéhez ő szerezte a zenét. A vasárnapi koncerten A vadon hercegnője, a Chihiro szellemországban és a Vándorló palota mellett más munkáiból is kapnak ízelítőt a nézők.

A fesztivált 2011 óta minden évben megrendezik a cseh fővárosban. Az első két évben a cseh tudósok rákkutatásának támogatására gyűjtöttek. Azóta több, árvaházban élő gyerekeket támogató alapítvánnyal működnek együtt. A gyerekek ingyenesen látogathatják a koncerteket.

A Prágai Filmzene Fesztivál Programja:

2017. ápr. 21 - 20:00 Egy történet a szerelemről - A Story of Love (with Craig Armstrong)

2017. április 22. 20:00 A nyolcadik utas: a Halál : A szimfónia (Alien: The Symphony)

2017. április 23.20:00 Joe Hisaishi világa - Joe Hisaishival - (The World of Joe Hisaishi (with Joe Hisaishi)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.