Vizuál

Millió dolláros bébik

2013.01.06. 14:26
Ajánlom
Az Artinfo.com szerint 2012-ben leginkább Munch, Richter és Rothko munkáinak köszönhetően mozgolódott az aukciók számokból, címkékből és trendekből építkező, véresen komoly világa. A lap összesen tíz eseményt gyűjtött össze, mi kiválasztottuk ötöt.

Impozáns épület, licitáló tárcsák, faparketta. Székek csinosan elrendezett sorokban. Csillogó karórák, elegáns öltönyök, tikkelő izmok, összehúzott szemek. A filmekből az aukciók bekiabálós, mértéktelenül elegáns és sokszor szürreális (mégiscsak milliókkal tárgyakért dobálózós) világát ismerhetjük. Az Artinfo.com nyomán most valódi hírek következnek.

Munch
2012-ben a piac legnagyobb durranása Edvard Munch megahíres pasztellképének, a Sikonynak a rekordja volt. A norvég festő 1893 és 1910 között négy különböző példányban készítette el munkáját, a vásznak közül hármat múzeumokban őriznek. A negyediket - egy 1895-ös változatot - bocsátották licitre tavaly tavasszal. A Sotheby's közel 120 millió dollárért vált meg a képtől májusban - ennyit még sosem fizettek műalkotásért aukción. Korábban Pablo Picasso volt az árverések királya, a Christie's-nél összesen majdnem 107 millió dollárt fizetett egy vevő a Nude, Green Leaves and Bust című képért. A Sikoly új tulajdonosának kiléte találgatások tárgyát képezte, majd a Wall Street Journal bemutatta a bankár Leon Black-et, aki mellesleg a New York-i MoMA igazgatótanácsának tagja. A kép így április 29-ig a világhírű múzeumban parkol.

Hopper
A legdrágább online aukción résztvevő képpé avanzsált Edward Hopper October On Cape Cod című munkája novemberben. A röviden házat tájjal ábrázoló festmény végül 9,6 millió dollárért kelt el a Christie's LIVE oldalon keresztül. 2011-ben a licitek száma 25 százalékkal növekedett a honlapon. A jövőben a netes árverések feltehetőleg egyre népszerűbbek lesznek, 2012-ben a Christie's új kategóriákban - például bor, kultúra, nyomatok - már több, csak online működő aukciót is hirdetett.

Richter
Újabb rekordállítót köszönthettünk tavaly a német Gerhard Richter személyében: a maga 34 millió dollárjával az Abstraktes Bild (809-4) a még élő művészek között a legmagasabb kikiáltási árat tudhatja magáénak. Richter így korábbi, potom 22 millió dolláros csúcsát is túlszárnyalta. A leginkább piros, fekete és zöldes színekből építkező munka korábbi tulajdonosa miatt is népszerű lehetett: eddig Eric Clapton tudhatta magáénak a képet. Ő mindössze három milliót fizetett az alkotásért még 2001-ben.

Rothko
Közel 87 millió dollárért kelt el a Christie's-nél az amerikai absztrakt expresszionizmus egyik királyának számító Mark Rothko Orange, Red, Yellow című munkája. Amellett, hogy ez az ár felállította a művész rekordját, a 87 millió dollár a háború utáni képek piacának is új vezetőt adott - Rothko így beelőzte Francis Bacont.

Warhol
Nem készülhet aukciós lista Andy Warhol nélkül: A Jackie című nyomat majdnem megduplázta becsült értékét, ára 626,500 dollárig kúszott fel a Christie's tavaly novemberi árverésén. Kivételesen maga az esemény is kiemelkedően fontos volt az eladott képek és az értük adott súlyos összegek mellett. Az Andy Warhol Foundation ugyanis tavaly óta online-és magánvásárokon adja el a raktáron felhalmozódott munkáit, hogy a befolyó tőkét jótékony célokra fordítsa.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Szelfinvázió

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, miért kéne letennünk a telefonunkat, és a fényképezés helyett a pillanatnak átadni magunkat.
Vizuál ajánló

Remény és jövőbetekintés a Ludwig Múzeum műveivel

A Ludwig Múzeum The Dead Web – The End című kiállításán bemutatott alkotások között több olyan munka is szerepel, amelyek a Ludwig gyűjteményének művei, és amelyeket a jövőben biztosan láthatunk, ha a múzeum újranyitja kapuit. Melyek ezek az alkotások?
Vizuál Nemzeti Filmintézet

Azonnali segély a szabadúszó filmeseknek

A Nemzeti Filmintézet 50 milliós Filmipari Segélyalapot nyit a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére.
Vizuál fotó

Fény az éjszakában – Az első ismert éjszakai felvétel Budapestről

Mi vonzott 300 ezer embert a Duna-partra egy májusi estén 1903-ban? A Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársa az első ismert éjszakai Budapest-felvételről ír.
Vizuál hír

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.