Vizuál

Milyen kiállításokat ajánl a Fidelio novemberre?

2016.10.30. 11:59
Ajánlom
Három hagyományos és két rendhagyó tárlat a Fidelio ehavi ajánlatai között. Novemberben az irodalom, a film és a színház is a képzőművészet szolgálatába áll.

KONTAKT - Keleti Éva fotói

szeptember 22.–november 20. Magyar Nemzeti Múzeum

Keleti Éva hetvenes-nyolcvanas évek művészeiről készült, soha nem látott fényképeit mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum.

Évtizedeken keresztül fotózta a magyar kulturális élet szereplőit és eseményeit az idén nyolcvanötödik születésnapját ünneplő Keleti Éva. Az MTI fotóriportereként induló, végül saját képügynökség vezető fotósnak itt elsősorban a színészportréi kerültek a falakra. A Nemzeti Múzeum kiállításán több, mára befutott és köztiszteletnek örvendő színész bizonytalan kezdőként látható, de akadnak azóta eltávozott legendák is. Még személyesebbé teszik a tárlat hangulatát a fotós anekdotikus képaláírásai.

#Bartók

október 08.-2017. január 29. Ludwig Múzeum

Bartók Béla születésének 135. évfordulója kapcsán értelmezi újra az életművet vizuálisan és hangművészetileg a Ludwig Múzeum tárlata.

A kiállítók a zenei örökség áttekintése mellett a kultúrantropológiai, médiatörténeti és a zeneszerzőhöz kötődő személyes anyagok feldolgozása révén vetnek fel új nézőpontokat. A neoavantgárd klasszikusai mellett a képzőművészet, a tudomány és a zene határán létrejött friss művek láthatók a kiállításon. Az alkotások többsége műfaji és technikai értelemben vegyes. A kiállítást változatos társművészeti programsorozat kíséri; előadások, tárlatvezetések, prezentációk és zenei események.

FOTO Ludwig RAVASZ András Music Puzzle, 2016. Interaktív hangins

FOTO Ludwig RAVASZ András Music Puzzle, 2016. Interaktív hangins

Gyerek/Kor/Kép – Gyermek a magyar képzőművészetben

október 12.- 2017. február 19. Budapesti Történet Múzeum

Gondolatébresztően és sok humorral mutatja be a Magyar Történeti Múzeum kiállítása a gyerekábrázolást a magyar alkotók műveiben.

A Gyerek/Kor/Kép tárlat a felvilágosodástól napjainkig követi a gyerek fogalmának képtörténeti-kultúratudományi változásait a képzőművészetben. A több mint kétszáz művet nem időrendben, hanem tematikailag csoportosítva mutatják be. Így kerülhet a „család” címszó alatt egymás mellé a Habsburg-Lotharingiai ház családfája és egy ötvenes évekbeli, a Ratkó-korszak idilljét bemutató alkotás. Emellett megjelennek a gyerekkorhoz kötődő jellegzetes tárgyak (eszközök, játékok, könyvek) is.

Textúra-2016 – Magyar Highlights

november 8.-december 13. Magyar Nemzeti Galéria

Idén a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből merítettek ihletet a neves haza szerzők, akiknek szövegeit Valló Péter rendezésében adják elő a múzeum termeiben.

Harmadik éve találkozik a képzőművészet, irodalom és színház. A helyszín a restaurálódó Szépművészeti Múzeum helyett idén Nemzeti Galéria. Az alapötlet változatlan: tíz kortárs magyar szerző – többek közt Dragomán György és Kemény Zsófi - írt új irodalmi szöveget a múzeum állandó kiállításából kiválasztott képzőművészeti alkotáshoz. Az elkészült irodalmi műveket tíz színművész tolmácsolásában, hat esti előadás alkalmával ismerhetik meg az érdeklődők a Galéria kiállítótereiben.

Vermeer és a zene

november 13. Uránia Nemzeti Filmszínház

A világ jelentős tárlatait bemutató sorozat ezúttal a londoni Nemzeti Galériába kalauzolja a nézőket, hogy Johannes Vermeer festményeit tanulmányozhassák.

A németalföldi festő munkásságából mindössze harmincegynéhány festmény maradt ránk, melyek közül a zenével kapcsolatosakat mutatja be ezen a kiállításon. Ez a kor németalföldi festészetének egyik kedvelt témája volt. Alkalmat adott rá, hogy a művész jellemezze modelljét, és a kor társadalmát. A film segítségével bepillantást nyerhetünk Vermeer életébe is.

jan vermeer the guitar player forras urania VERMEER

jan vermeer the guitar player forras urania VERMEER

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megvan, hová költözik az SZFE a Vas utcából

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése, amelyben az új oktatási helyszíneken túl az átalakuló intézeteket is bemutatják. A három helyszínen folyó képzés megújult, modern struktúrát ígér.
Klasszikus

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Színház

HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
Vizuál

9+1 műalkotás az amszterdami Rijksmuseumból, amit egyszer újra látni akarunk

Rembrandt, Vermeer és Avercamp festményei, több korszak fajanszkerámiái, babaházak és csendéletek sajttal, gyümölccsel. Szabadon böngészhető az amszterdami Rijksmuseum gyűjteménye az interneten. Tíz must-see műalkotást válogattunk össze az alábbi cikkben, amiket látni akarunk az újranyitás után.
Színház

Szarka Gábor az SZFE-ről: „Egészen megdöbbentő állapotokat találtunk”

Péntek este Szarka Gábor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában reagált az elmúlt napok SZFE-vel kapcsolatos híreire és vádjaira, hangsúlyozva, hogy minden intézkedés a hallgatók érdekeit szolgálja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.
Vizuál galéria

9+1 műalkotás az amszterdami Rijksmuseumból, amit egyszer újra látni akarunk

Rembrandt, Vermeer és Avercamp festményei, több korszak fajanszkerámiái, babaházak és csendéletek sajttal, gyümölccsel. Szabadon böngészhető az amszterdami Rijksmuseum gyűjteménye az interneten. Tíz must-see műalkotást válogattunk össze az alábbi cikkben, amiket látni akarunk az újranyitás után.
Vizuál filmzene

Megjelent Mundruczó Kornél filmjének eredeti filmzenéje

Neves hollywoodi komponista írt zenét a Pieces of a Woman című filmhez, de nem csak eredeti filmzene, hanem Sigur Rós és Duke Ellington is szerepel Mundruczó első angol nyelven forgatott mozijában.
Vizuál hír

A legígéretesebb európai színésztehetségek közé választották Stork Natasát

Stork Natasát Európa tíz ígéretes színésztehetsége között mutatja be a European Film Promotion (EFP) a nemzetközi filmszakmának február végén. A filmpromóciós szervezeteket tömörítő EFP által felkért szakmai zsűri a magyar színésznőt beválasztotta a „Shooting Stars” programba.
Vizuál rijksmuseum

Több mint 700 ezer művészeti alkotást tesz ingyen elérhetővé a Rijksmuseum

Az amszterdami múzeum Vermeer, Rembrandt, Van Dyck és Van Gogh festményeinek kiállítójaként rendkívül népszerű a turisták körében. Az intézmény 709 ezer műalkotást online tett elérhetővé bárki számára.