Vizuál

Milyen kiállításokat ajánl a Fidelio novemberre?

2016.10.30. 11:59
Ajánlom
Három hagyományos és két rendhagyó tárlat a Fidelio ehavi ajánlatai között. Novemberben az irodalom, a film és a színház is a képzőművészet szolgálatába áll.

KONTAKT - Keleti Éva fotói

szeptember 22.–november 20. Magyar Nemzeti Múzeum

Keleti Éva hetvenes-nyolcvanas évek művészeiről készült, soha nem látott fényképeit mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum.

Évtizedeken keresztül fotózta a magyar kulturális élet szereplőit és eseményeit az idén nyolcvanötödik születésnapját ünneplő Keleti Éva. Az MTI fotóriportereként induló, végül saját képügynökség vezető fotósnak itt elsősorban a színészportréi kerültek a falakra. A Nemzeti Múzeum kiállításán több, mára befutott és köztiszteletnek örvendő színész bizonytalan kezdőként látható, de akadnak azóta eltávozott legendák is. Még személyesebbé teszik a tárlat hangulatát a fotós anekdotikus képaláírásai.

#Bartók

október 08.-2017. január 29. Ludwig Múzeum

Bartók Béla születésének 135. évfordulója kapcsán értelmezi újra az életművet vizuálisan és hangművészetileg a Ludwig Múzeum tárlata.

A kiállítók a zenei örökség áttekintése mellett a kultúrantropológiai, médiatörténeti és a zeneszerzőhöz kötődő személyes anyagok feldolgozása révén vetnek fel új nézőpontokat. A neoavantgárd klasszikusai mellett a képzőművészet, a tudomány és a zene határán létrejött friss művek láthatók a kiállításon. Az alkotások többsége műfaji és technikai értelemben vegyes. A kiállítást változatos társművészeti programsorozat kíséri; előadások, tárlatvezetések, prezentációk és zenei események.

FOTO Ludwig RAVASZ András Music Puzzle, 2016. Interaktív hangins

FOTO Ludwig RAVASZ András Music Puzzle, 2016. Interaktív hangins

Gyerek/Kor/Kép – Gyermek a magyar képzőművészetben

október 12.- 2017. február 19. Budapesti Történet Múzeum

Gondolatébresztően és sok humorral mutatja be a Magyar Történeti Múzeum kiállítása a gyerekábrázolást a magyar alkotók műveiben.

A Gyerek/Kor/Kép tárlat a felvilágosodástól napjainkig követi a gyerek fogalmának képtörténeti-kultúratudományi változásait a képzőművészetben. A több mint kétszáz művet nem időrendben, hanem tematikailag csoportosítva mutatják be. Így kerülhet a „család” címszó alatt egymás mellé a Habsburg-Lotharingiai ház családfája és egy ötvenes évekbeli, a Ratkó-korszak idilljét bemutató alkotás. Emellett megjelennek a gyerekkorhoz kötődő jellegzetes tárgyak (eszközök, játékok, könyvek) is.

Textúra-2016 – Magyar Highlights

november 8.-december 13. Magyar Nemzeti Galéria

Idén a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből merítettek ihletet a neves haza szerzők, akiknek szövegeit Valló Péter rendezésében adják elő a múzeum termeiben.

Harmadik éve találkozik a képzőművészet, irodalom és színház. A helyszín a restaurálódó Szépművészeti Múzeum helyett idén Nemzeti Galéria. Az alapötlet változatlan: tíz kortárs magyar szerző – többek közt Dragomán György és Kemény Zsófi - írt új irodalmi szöveget a múzeum állandó kiállításából kiválasztott képzőművészeti alkotáshoz. Az elkészült irodalmi műveket tíz színművész tolmácsolásában, hat esti előadás alkalmával ismerhetik meg az érdeklődők a Galéria kiállítótereiben.

Vermeer és a zene

november 13. Uránia Nemzeti Filmszínház

A világ jelentős tárlatait bemutató sorozat ezúttal a londoni Nemzeti Galériába kalauzolja a nézőket, hogy Johannes Vermeer festményeit tanulmányozhassák.

A németalföldi festő munkásságából mindössze harmincegynéhány festmény maradt ránk, melyek közül a zenével kapcsolatosakat mutatja be ezen a kiállításon. Ez a kor németalföldi festészetének egyik kedvelt témája volt. Alkalmat adott rá, hogy a művész jellemezze modelljét, és a kor társadalmát. A film segítségével bepillantást nyerhetünk Vermeer életébe is.

jan vermeer the guitar player forras urania VERMEER

jan vermeer the guitar player forras urania VERMEER

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál sixtus-kápolna

Egyetlen hétre visszatérnek a Sixtus-kápolnába Raffaello falikárpitjai

Évszázadok után ismét együtt láthatóak a sorozat darabjai a Sixtus-kápolnában. A kárpitokat Raffaello tervezte X. Leó pápa megbízásából a pápai magánkápolnába. A különleges kiállítással ünneplik a reneszánsz festőművész és építész halálának 500. évfordulóját a Vatikáni Múzeumok.
Vizuál oszk

Száz évvel ezelőtti bálok titokzatos kincsei

Az Országos Széchényi Könyvtár a legnagyobb magyar közgyűjteményként ritkán megtekinthető és sokszor első látásra meglepő kincsek egész sorát őrzi. Ezekből válogatva mutatunk be minden hónapban egy-egy olyan ereklyét, kuriózumot, amelyeket eddig alkalmanként, vagy egyáltalán nem láthatott a magyar közönség.
Vizuál interjú

Filmzenét írt hat óra alatt, nyert – interjú Hodován Milánnal

A Zeneakadémia hallgatója huszonegy évesen hozta el a legjobb filmzenéért járó díjat az Eindhoveni Film­fesztivál 48 Hour Film Project versenyéről decemberben. Hodován Milánnal beszélgettem. A FIGARO MAGAZIN CIKKE.
Vizuál ajánló

Az azeri tájak festői világába invitálnak az Azerbajdzsáni Filmnapok

A fiatal azerbajdzsáni rendezők új hullámának alkotásaiból válogat az Azerbajdzsáni Filmnapok, amelyen hét alkotás látható február 18. és 22. között három helyszínen, Budapesten, Szegeden és Pécsen.
Vizuál hír

Bocsánatot kért az installációt véletlenül összetörő kritikus

Egy üres poharat akart letenni mellé, amikor véletlenül összetört egy 20 ezer dollár (hatmillió forint) értékű kortárs installációt egy mexikói művészeti vásáron.