Vizuál

Milyen kiállításokat ajánl a Fidelio novemberre?

2016.10.30. 11:59
Ajánlom
Három hagyományos és két rendhagyó tárlat a Fidelio ehavi ajánlatai között. Novemberben az irodalom, a film és a színház is a képzőművészet szolgálatába áll.

KONTAKT - Keleti Éva fotói

szeptember 22.–november 20. Magyar Nemzeti Múzeum

Keleti Éva hetvenes-nyolcvanas évek művészeiről készült, soha nem látott fényképeit mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum.

Évtizedeken keresztül fotózta a magyar kulturális élet szereplőit és eseményeit az idén nyolcvanötödik születésnapját ünneplő Keleti Éva. Az MTI fotóriportereként induló, végül saját képügynökség vezető fotósnak itt elsősorban a színészportréi kerültek a falakra. A Nemzeti Múzeum kiállításán több, mára befutott és köztiszteletnek örvendő színész bizonytalan kezdőként látható, de akadnak azóta eltávozott legendák is. Még személyesebbé teszik a tárlat hangulatát a fotós anekdotikus képaláírásai.

#Bartók

október 08.-2017. január 29. Ludwig Múzeum

Bartók Béla születésének 135. évfordulója kapcsán értelmezi újra az életművet vizuálisan és hangművészetileg a Ludwig Múzeum tárlata.

A kiállítók a zenei örökség áttekintése mellett a kultúrantropológiai, médiatörténeti és a zeneszerzőhöz kötődő személyes anyagok feldolgozása révén vetnek fel új nézőpontokat. A neoavantgárd klasszikusai mellett a képzőművészet, a tudomány és a zene határán létrejött friss művek láthatók a kiállításon. Az alkotások többsége műfaji és technikai értelemben vegyes. A kiállítást változatos társművészeti programsorozat kíséri; előadások, tárlatvezetések, prezentációk és zenei események.

FOTO Ludwig RAVASZ András Music Puzzle, 2016. Interaktív hangins

FOTO Ludwig RAVASZ András Music Puzzle, 2016. Interaktív hangins

Gyerek/Kor/Kép – Gyermek a magyar képzőművészetben

október 12.- 2017. február 19. Budapesti Történet Múzeum

Gondolatébresztően és sok humorral mutatja be a Magyar Történeti Múzeum kiállítása a gyerekábrázolást a magyar alkotók műveiben.

A Gyerek/Kor/Kép tárlat a felvilágosodástól napjainkig követi a gyerek fogalmának képtörténeti-kultúratudományi változásait a képzőművészetben. A több mint kétszáz művet nem időrendben, hanem tematikailag csoportosítva mutatják be. Így kerülhet a „család” címszó alatt egymás mellé a Habsburg-Lotharingiai ház családfája és egy ötvenes évekbeli, a Ratkó-korszak idilljét bemutató alkotás. Emellett megjelennek a gyerekkorhoz kötődő jellegzetes tárgyak (eszközök, játékok, könyvek) is.

Textúra-2016 – Magyar Highlights

november 8.-december 13. Magyar Nemzeti Galéria

Idén a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből merítettek ihletet a neves haza szerzők, akiknek szövegeit Valló Péter rendezésében adják elő a múzeum termeiben.

Harmadik éve találkozik a képzőművészet, irodalom és színház. A helyszín a restaurálódó Szépművészeti Múzeum helyett idén Nemzeti Galéria. Az alapötlet változatlan: tíz kortárs magyar szerző – többek közt Dragomán György és Kemény Zsófi - írt új irodalmi szöveget a múzeum állandó kiállításából kiválasztott képzőművészeti alkotáshoz. Az elkészült irodalmi műveket tíz színművész tolmácsolásában, hat esti előadás alkalmával ismerhetik meg az érdeklődők a Galéria kiállítótereiben.

Vermeer és a zene

november 13. Uránia Nemzeti Filmszínház

A világ jelentős tárlatait bemutató sorozat ezúttal a londoni Nemzeti Galériába kalauzolja a nézőket, hogy Johannes Vermeer festményeit tanulmányozhassák.

A németalföldi festő munkásságából mindössze harmincegynéhány festmény maradt ránk, melyek közül a zenével kapcsolatosakat mutatja be ezen a kiállításon. Ez a kor németalföldi festészetének egyik kedvelt témája volt. Alkalmat adott rá, hogy a művész jellemezze modelljét, és a kor társadalmát. A film segítségével bepillantást nyerhetünk Vermeer életébe is.

jan vermeer the guitar player forras urania VERMEER

jan vermeer the guitar player forras urania VERMEER

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.