Vizuál

Milyen kiállításokat ajánl a Fidelio novemberre?

2016.10.30. 11:59
Ajánlom
Három hagyományos és két rendhagyó tárlat a Fidelio ehavi ajánlatai között. Novemberben az irodalom, a film és a színház is a képzőművészet szolgálatába áll.

KONTAKT - Keleti Éva fotói

szeptember 22.–november 20. Magyar Nemzeti Múzeum

Keleti Éva hetvenes-nyolcvanas évek művészeiről készült, soha nem látott fényképeit mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum.

Évtizedeken keresztül fotózta a magyar kulturális élet szereplőit és eseményeit az idén nyolcvanötödik születésnapját ünneplő Keleti Éva. Az MTI fotóriportereként induló, végül saját képügynökség vezető fotósnak itt elsősorban a színészportréi kerültek a falakra. A Nemzeti Múzeum kiállításán több, mára befutott és köztiszteletnek örvendő színész bizonytalan kezdőként látható, de akadnak azóta eltávozott legendák is. Még személyesebbé teszik a tárlat hangulatát a fotós anekdotikus képaláírásai.

#Bartók

október 08.-2017. január 29. Ludwig Múzeum

Bartók Béla születésének 135. évfordulója kapcsán értelmezi újra az életművet vizuálisan és hangművészetileg a Ludwig Múzeum tárlata.

A kiállítók a zenei örökség áttekintése mellett a kultúrantropológiai, médiatörténeti és a zeneszerzőhöz kötődő személyes anyagok feldolgozása révén vetnek fel új nézőpontokat. A neoavantgárd klasszikusai mellett a képzőművészet, a tudomány és a zene határán létrejött friss művek láthatók a kiállításon. Az alkotások többsége műfaji és technikai értelemben vegyes. A kiállítást változatos társművészeti programsorozat kíséri; előadások, tárlatvezetések, prezentációk és zenei események.

FOTO Ludwig RAVASZ András Music Puzzle, 2016. Interaktív hangins

FOTO Ludwig RAVASZ András Music Puzzle, 2016. Interaktív hangins

Gyerek/Kor/Kép – Gyermek a magyar képzőművészetben

október 12.- 2017. február 19. Budapesti Történet Múzeum

Gondolatébresztően és sok humorral mutatja be a Magyar Történeti Múzeum kiállítása a gyerekábrázolást a magyar alkotók műveiben.

A Gyerek/Kor/Kép tárlat a felvilágosodástól napjainkig követi a gyerek fogalmának képtörténeti-kultúratudományi változásait a képzőművészetben. A több mint kétszáz művet nem időrendben, hanem tematikailag csoportosítva mutatják be. Így kerülhet a „család” címszó alatt egymás mellé a Habsburg-Lotharingiai ház családfája és egy ötvenes évekbeli, a Ratkó-korszak idilljét bemutató alkotás. Emellett megjelennek a gyerekkorhoz kötődő jellegzetes tárgyak (eszközök, játékok, könyvek) is.

Textúra-2016 – Magyar Highlights

november 8.-december 13. Magyar Nemzeti Galéria

Idén a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből merítettek ihletet a neves haza szerzők, akiknek szövegeit Valló Péter rendezésében adják elő a múzeum termeiben.

Harmadik éve találkozik a képzőművészet, irodalom és színház. A helyszín a restaurálódó Szépművészeti Múzeum helyett idén Nemzeti Galéria. Az alapötlet változatlan: tíz kortárs magyar szerző – többek közt Dragomán György és Kemény Zsófi - írt új irodalmi szöveget a múzeum állandó kiállításából kiválasztott képzőművészeti alkotáshoz. Az elkészült irodalmi műveket tíz színművész tolmácsolásában, hat esti előadás alkalmával ismerhetik meg az érdeklődők a Galéria kiállítótereiben.

Vermeer és a zene

november 13. Uránia Nemzeti Filmszínház

A világ jelentős tárlatait bemutató sorozat ezúttal a londoni Nemzeti Galériába kalauzolja a nézőket, hogy Johannes Vermeer festményeit tanulmányozhassák.

A németalföldi festő munkásságából mindössze harmincegynéhány festmény maradt ránk, melyek közül a zenével kapcsolatosakat mutatja be ezen a kiállításon. Ez a kor németalföldi festészetének egyik kedvelt témája volt. Alkalmat adott rá, hogy a művész jellemezze modelljét, és a kor társadalmát. A film segítségével bepillantást nyerhetünk Vermeer életébe is.

jan vermeer the guitar player forras urania VERMEER

jan vermeer the guitar player forras urania VERMEER

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Klasszikus

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Vizuál

Nemecsek Ernő szobrot kapott a Füvészkertben

Már megint megfürdették nemecsek ernőt. A Pál utcai fiúk bandájának közlegényéről a Füvészkertben mintáztak szobrot.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Vizuál kolozsvár

„A fotográfus a valóság kiszolgáltatottja” - Megnyílt Korniss Péter fotókiállítása Kolozsváron

Két háznyira Korniss Péter szülőházától, a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban látható szeptember 12-ig a művész Változások című fotókiállítása. 
Vizuál hír

Locarnói nagydíj A létezés eufóriájáért

Szabó Réka dokumentumfilmje nyerte locarnói fesztivál Kritikusok Hete programjának nagydíját. A Tünet Együttes 2015-ben bemutatott táncszínház előadásának próbafolyamatát feldolgozó egészestés film rendezője személyesen vette át a rangos elismerést szombaton Locarnóban.
Vizuál Film

140 éve született a sztárokat felfedező Samuel Goldwyn

Megalapította az MGM stúdiót, majd inkább függetlenként dolgozott. Aranyköpéseit máig emlegeti a szakma. 1879. augusztus 17-én született Samuel Goldwyn, a film hőskorának egyik legsikeresebb független producere. 
Vizuál fényképTár

Az 1800-as évek aktív újságolvasói

A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal arról az időszakról mesélnek, amikor az újságok az önkéntes vidéki "tudósítók" jóvoltából értesültek a helyi hírekről. Sőt, a lelkes amatőr fotósok képeket is küldtek, hiszen önmagában a megjelenés is dicsőség volt.