Vizuál

Mindannyian fényérzékenyek vagyunk

2010.07.05. 10:57
Ajánlom
Bruno Bourel francia fotóművészt elkapta, és nem engedte el Budapest, a csodás.

A nyugatról érkezett idegen a rendszerváltás változó időszakában fotózta végig a város utcáit, hogy a fények minimumával és összegével adjon fekete-fehér képet az igazi pesti Pestről. Bourel bemutatja, hogyan lehetséges a megszámlálhatatlanul sok szín közül összesen kettővel megszólalni ezer nyelven.

2002-ben Fényrajzok-Budapest címen a Magvető kiadásában Parti Nagy Lajos kísérőszövegével album formájában már megjelentek Bourel munkái, most július 8-tól a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában pedig a kifejezetten a zsidó negyedben készült fotókat nézhetjük majd meg. A rendszerváltást követően a pesti zsidó élet éppen a helyét kereste, újjáalakultak kulturális és vallásos szervezetek is. A régi gettóban a kóser mészárszék vagy mikve (rituális fürdésre kialakított fürdő) mellett nyíltak kávézók és szórakozóhelyek is. Bourel képein a sakter vág, a kántor énekel, a Tóra tekeredik, a tánc pedig gyorsan forog. Valahogy úgy, mint ahogy a zsidó élet a ritmusa jár körbe a brit milától egészen a temetési szertartásokig, vagy ahogy az ünnepek sora jut el az egyik Rosh Hashanától a következőig.
A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga sokszor szolgál helyszínéül kulturális eseményeknek, ez esetben pedig mint kiállító tér eleve izgalmas hátteret ad a 45 képet bemutató kiállításnak. Az 1859-ben felavatott Dohány utcai neológ zsinagógával ellentétben az Otto Wagner építette Rumbach utcai a status quo ante irányzat híveinek imahelye volt. A templom és a múzeum fogalmának párhuzamairól, a szent helyeket és a műtárgyakat övező tisztelet mibenlétéről már sokféle gondolatot fogalmaztak meg művészek és műértők (például Nam June Paik Jacob's Ladder című munkájában). Ehhez a gondolathoz különösen jól illeszkedik Bourel tárlata, amely a vallásgyakorlás helyszíne és a művészet fogalmát definiáló intézmény kapcsolatának egy ötvözött formáját adja, miközben emlékképekbe zárja egy már elmúlt idő történéseit. Bourel maga így fogalmazott a fotóiról: „Ez a munka egy állandó fejlődés, amiben egy vallási, spirituális és emberi újjászületésről kívánok tanúskodni, a fotográfia kifejezési eszközök segítségével, ami a kompozíció, grafizmus, fény, ami egy szóval összefoglalva az érzelem."    
A Magyar Zsidó Múzeum tárlatán Závada Pál fia, Závada Péter társított gondolatokat a képekhez, az ő verses és prózai asszociáció jelennek meg a fotókkal együtt. AkkezdetPhiai együttesben szövegíró rapperként működő Závada szerint mindannyian fényérzékenyek vagyunk, csupán „ki így, ki úgy". Igaza lehet.

Nappapírok - Bruno Bourel fotókiállítása
Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga (VII., Rumbach Sebestyén u. 11-13.)
Megnyitó: július 8. 18:00 (a kiállítást megnyitja Perczel Anna építész)
Nyitva: augusztus 15-ig

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Senki sem pótolható – Maxim Jemeljanyicsev és az Európai Kamarazenekar koncertje Kismartonban

Bravúros beugrással tartották meg a kismartoni Herbstgold Fesztivál koncertjét. A fiatal és igen impulzív karmester, Maxim Jemeljanyicsev sikeresen elterelte a közönség figyelmét arról, hogy igazából valaki helyett áll a színpadon.
Színház

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Zenés színház

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.
Könyv

„A krimi reneszánszát éli” – Patkó Ágnes és Hidas Bence a Lírástudók vendégei

A napokban jelentek meg első könyveik: a két bűnügyi regényről, a műfaj újjáéledéséről és a lehetséges folytatásokról is beszélgettek a Lírástudók legújabb adásában, amiben a könyvesboltok újdonságai között is segítünk eligazodni.
Színház

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Vizuál hír

Vasárnap estig ingyenesen látható három magyar filmklasszikus a Filmión

A frissen felújított Egy szoknya, egy nadrág (1943), a Pesti mese (1937), valamint Gazdag Gyula 1971-es megjelenésekor betiltott szatírája, A sípoló macskakő ingyenesen tekinthető meg a magyar filmek streamingplatformján szeptember 21-24. között.
Vizuál hír

Mads Mikkelsen kapja a Zürichi Filmfesztivál Arany Ikon-díját

Az ötvenhét éves dán színész személyesen veheti át majd a kitüntetést október 6-án. A zürichi közönségnek is bemutatják legújabb filmjét, A fattyú című történelmi drámát, amelyben a főszerepet alakítja.
Vizuál ajánló

Társításaim – Erdélyi Gábor kiállítása a Szentendrei Képtárban

Erdélyi Gábor munkáiból nyílik kiállítás TÁRSÍTÁSAIM címmel az IKON – Szentendrei Képtárban szeptember 30-án. A számos kísérőprogrammal jelentkező tártlat október 1. és december 31. között látogatható.
Vizuál hír

Látkép a világunkról - megnyílt a World Press Photo kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Az évente megrendezett World Press Photo pályázat az elmúlt év legjobb fotóriporteri és dokumentarista fotóit ismeri el és díjazza. A kiállítás szeptember 22. és november 5. között látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.