Vizuál

Mindannyian fényérzékenyek vagyunk

2010.07.05. 10:57
Ajánlom
Bruno Bourel francia fotóművészt elkapta, és nem engedte el Budapest, a csodás.

A nyugatról érkezett idegen a rendszerváltás változó időszakában fotózta végig a város utcáit, hogy a fények minimumával és összegével adjon fekete-fehér képet az igazi pesti Pestről. Bourel bemutatja, hogyan lehetséges a megszámlálhatatlanul sok szín közül összesen kettővel megszólalni ezer nyelven.

2002-ben Fényrajzok-Budapest címen a Magvető kiadásában Parti Nagy Lajos kísérőszövegével album formájában már megjelentek Bourel munkái, most július 8-tól a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában pedig a kifejezetten a zsidó negyedben készült fotókat nézhetjük majd meg. A rendszerváltást követően a pesti zsidó élet éppen a helyét kereste, újjáalakultak kulturális és vallásos szervezetek is. A régi gettóban a kóser mészárszék vagy mikve (rituális fürdésre kialakított fürdő) mellett nyíltak kávézók és szórakozóhelyek is. Bourel képein a sakter vág, a kántor énekel, a Tóra tekeredik, a tánc pedig gyorsan forog. Valahogy úgy, mint ahogy a zsidó élet a ritmusa jár körbe a brit milától egészen a temetési szertartásokig, vagy ahogy az ünnepek sora jut el az egyik Rosh Hashanától a következőig.
A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga sokszor szolgál helyszínéül kulturális eseményeknek, ez esetben pedig mint kiállító tér eleve izgalmas hátteret ad a 45 képet bemutató kiállításnak. Az 1859-ben felavatott Dohány utcai neológ zsinagógával ellentétben az Otto Wagner építette Rumbach utcai a status quo ante irányzat híveinek imahelye volt. A templom és a múzeum fogalmának párhuzamairól, a szent helyeket és a műtárgyakat övező tisztelet mibenlétéről már sokféle gondolatot fogalmaztak meg művészek és műértők (például Nam June Paik Jacob's Ladder című munkájában). Ehhez a gondolathoz különösen jól illeszkedik Bourel tárlata, amely a vallásgyakorlás helyszíne és a művészet fogalmát definiáló intézmény kapcsolatának egy ötvözött formáját adja, miközben emlékképekbe zárja egy már elmúlt idő történéseit. Bourel maga így fogalmazott a fotóiról: „Ez a munka egy állandó fejlődés, amiben egy vallási, spirituális és emberi újjászületésről kívánok tanúskodni, a fotográfia kifejezési eszközök segítségével, ami a kompozíció, grafizmus, fény, ami egy szóval összefoglalva az érzelem."    
A Magyar Zsidó Múzeum tárlatán Závada Pál fia, Závada Péter társított gondolatokat a képekhez, az ő verses és prózai asszociáció jelennek meg a fotókkal együtt. AkkezdetPhiai együttesben szövegíró rapperként működő Závada szerint mindannyian fényérzékenyek vagyunk, csupán „ki így, ki úgy". Igaza lehet.

Nappapírok - Bruno Bourel fotókiállítása
Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga (VII., Rumbach Sebestyén u. 11-13.)
Megnyitó: július 8. 18:00 (a kiállítást megnyitja Perczel Anna építész)
Nyitva: augusztus 15-ig

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.
Plusz

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Zenés színház

Egy halálraítélt utolsó percei – Újra műsoron Jake Heggie operája, a Ments meg, Uram!

Mindössze egyetlen élő előadást ért meg a járványhelyzet miatt az Opera tavalyi kortárs bemutatója. Január 21-től ismét a közönség elé kerül Jake Heggie-nek az azonos című film története alapján készült operája, a Ments meg, Uram!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Breckl János jelmeztervező

A magyar film- és színházvilág megkerülhetetlen alakját 63 éves korában érte a halál.
Vizuál ajánló

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Vizuál interjú

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Vizuál hír

Így gondolkodnak a fiatal animációsok – Jön a 7. Animascope

Két év kihagyás után újra itt az Animascope, melyen a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció szakos hallgatóinak legfrissebb munkáit láthatja nagyvásznon a közönség.
Vizuál gyász

Síbalesetben elhunyt Gaspard Ulliel francia színész

A 37 éves művész az Alpokban szenvedett súlyos balesetet síelés közben, adta hírül a telex.hu az AFP értesüléseire hivatkozva.