Vizuál

„Mindegyik képen megjelennek a hőseim” – Korniss Péter 55 éve tartó széki meséi

2023.03.22. 08:45
Ajánlom
Korniss Péterrel beszélgetni olyan, mintha egy magyar népmesét hallgatnánk. Úgy mesél egy eltűnő világról, hogy közben a jelenről sem feledkezik meg. Mindegyik fénykép egy-egy történet, amelyben a múlt egy darabkája éppúgy kiviláglik, mint a jelen, benne a járványidőszakkal és a globalizáció nyomaival. A Várfok Galériában látható legújabb, Hosszú úton című kiállítása az erdélyi községbe, Székre vezet, ahová a fotóművész ötvenöt éve hazajár. Nemcsak fényképezni, hanem együtt lenni a község lakóival, akik időközben a barátai, mondhatni családtagjai lettek.

„Bevallom, nincs kedvenc képem. Azért sem tudok egyetlen fotót kiemelni, mert az egész egy kerek, ötvenöt éven át tartó történet. Egy folyamat, aminek itt, a kiállítótérben az elejét és a végét látjuk” – válaszolja Korniss Péter fotóművész, amikor a tárlaton látható kedvenc fényképeiről kérdezem.

Ez az első kiállítás, ami kizárólag színes képeket mutat be a Korniss-életműből, ráadásul a felvételek nagy része az elmúlt két évben készült.

Ahogy a művész fogalmaz, van olyan téma, amit fekete-fehérben jobban tud hangsúlyozni, és van, amit inkább színesben.

„Most arról akartam beszélni, hogy az elmúlt két évben, a járványidőszak alatt, mi történt a faluban. Ehhez a színes képek alkalmasabbak” – mondja.

A legfrissebb, 2022-ben készült képeken maszkos diákok és maszkos, fekete viseletben üldögélő idős asszonyok láthatóak, mellettük pedig a Misi-bár diszkréten mosolygó pultosa, Brigi. Kiderül, ő az egyik menyasszony a felvételeken.

Brigi-es-Istvan-a-vetett-agy-elott-2022_MG_9609-151815.jpg

Brigi és István a vetett ágy előtt, 2022, 73x110 cm giclée print (Fotó/Forrás: Várfok Galéria)

„Ez az ő otthonuk, elől pedig a menyasszony nagypapája ül” – mutat a falon lévő egyik képre. Két menyasszonyt is látunk a fotókon, mindkét felvétel az úgynevezett széki szobában készült, ahol megtaláljuk a házasság szimbólumát: a vetett ágyat, párnákkal feltornyozva. Széken székiszoba, Kalotaszegen kalotaszegiszoba, Magyarországon pedig tisztaszoba a helyiség neve. Nem használják őket, csak ha valamilyen jelentős esemény történik a család életében, mint például egy esküvő vagy haláleset. (Régen a tisztaszobában található fekhely ravatalként is szolgált – a szerk.)

korniss-105319.jpg

Korniss Péter: Koszorús lányok és fiúk a nagyapával, 2022 (Fotó/Forrás: Korniss Péter /Várfok Galéria)

Amikor modern esküvői fotóiról kérdezem, Korniss elmondja, magát a lakodalom szót sem használják már, sokkal inkább esküvőnek hívják, a nyoszolyólányokat pedig koszorús lánynak nevezik. Ezek is a változásokat jelzik.

A táncházak is megszűntek mára, pedig

1967 novemberében egy széki táncházba sétált be Korniss, nem is sejtve akkor, hogy az az este az egész életére hatással lesz.

A kis helyiséget petróleumlámpák világították be, a pislákoló fényben mulattak az emberek, hangosan szólt a népzene, pörögtek a párok, a szalmakalapok és a piros pántlikák pedig röpültek a levegőben.

„Káprázatos látvány volt mindez. Jó barátom, Novák Ferenc Tata vitt el oda, aki néprajzkutatóként Székről írta a disszertációját.

Annyira magával ragadott ez a világ, hogy szép lassan elkezdtem vissza-visszajárni, közelebbről is megismertem az embereket, életre szóló barátságok szövődtek”

– emlékszik vissza.

kornissnovaktatahollandmihaly_jeneiboldizsar-151817.jpg

Novák Ferenc Tata, Holland Mihály és Korniss Péter a megnyitón a Várfok Galériában (Fotó/Forrás: Várfok Galéria)

Az erdélyi táncházakban készült fekete-fehér felvételeken keresztül sikerült egy mára eltűnt világot átcsempészni az országhatáron, a táncházmozgalom ugyanis a budapesti klubokba is eljutott, Halmos Béla, Sebő Ferenc és mások segítségével.

Boldizsár Mari és a „Kicsi Mari”, Korniss Péter keresztlánya

Korniss Péter legendás barátságot kötött egy házaspárral, Boldizsár Marival és Balogh Mártonnal. 1971-ben Kallós Zoltán néprajzkutató vitte el a lakodalmukra, itt ismerték meg egymást.

„A feleségemmel úgy megszerettük őket, hogy visszajártunk hozzájuk Székre. Ők is meglátogattak minket Budapesten, és a Balatonon is nyaraltunk együtt. Amikor megszületett a lányuk, Kicsi Mari, felkértek minket keresztszülőnek. Több volt ez, mint barátság, Mari mindig azt mondta, egy család vagyunk” – meséli Korniss. Olyannyira megszerették egymást, hogy

a mostani kiállítás a 2021-ben elhunyt Boldizsár Mari emléke előtt tiszteleg.

kornisseskissmari-151817.jpg

Korniss Péter keresztlányával a megnyitón. (Fotó/Forrás: Várfok Galéria)

A tárlat egyetlen objektje is főhajtás az asszony előtt: esküvői pártájuk 1971-ből ott díszeleg a kiállítótérben, a közelében pedig egy 1974-es felvétel is látható Mariról, amint a mezőn álldogál egy kapával.

„Az ugyan nem látszik a felvételen, de elárulom, hogy Kicsi Marit akkor már a szíve alatt hordta. Fantasztikus ember volt, intelligens, vidám, soha nem fogyott ki a történetekből. Szerettem hallgatni az ízes beszédét. Sajnos nem tudtunk elmenni a temetésére, mert Szék vesztegzár alá került a járványidőszakban” – meséli. 

korniss_peter_kapara_tamaszkodo_asszony-151818.jpg

Korniss Péter: Kapára támaszkodó asszony 1974 - 60x60 cm - Ed. 5 + A, Fuji Light Jet Print (Fotó/Forrás: Várfok Galéria)

„Ők is régi barátaim, egy széki házaspár” – mutat egy másik fotóra a falon. „Az asszonyt Sárinak hívják, a legelső táncházi képemen is szerepel. Az a felvétel itt nem látható, de a most készülő, Hosszú úton című könyvemben igen. Sárit is végigkísértem az elmúlt ötvenöt évben: egy ideig, más erdélyi vendégmunkás nőkkel Budapesten dolgozott, egy idős asszonyt gondozott.” (Korniss Péter 2017-es, a Magyar Nemzeti Galériában megrendezett kiállításán láthatóak voltak azok a fényképek, amelyek az Erdélyből Budapestre induló vendégmunkások mindennapjait örökítették meg.)

335480347_1445618546182318_6713555046192398155_n-151815.jpg

Korniss Péter Szalóky Károllyal, a Várfok Galéria tulajdonosával. (Fotó/Forrás: Jenei Barnabás/Várfok Galéria)

A kiállításon csak egy töredékét látjuk az életműnek. Az album azonban 1967 novemberétől indul, így az olvasó a múltból a jelenbe, 2022-be érkezik, úgy, ahogy a Várfok Galériában is egyik teremből sétálhatunk át a másikba, a jelen fényképeihez.

335304030_240400965071290_501739412088369336_n-151815.jpg

Megnyitó, 2023. március 8-án a Várfok Galériában. (Fotó/Forrás: Jenei Barnabás/Várfok Galéria)

Holland Mihály birodalma Széken

Korniss Péter április végén megjelenő könyve a soron következő huszonnegyedik albuma lesz. Legelső, Elindultam a világ útján című, 1975-ben kiadott könyvének angol verzióját vásárolta meg egy amszterdami boltban egy szép napon Michel van Langeveld, akit Szék ma már csak Holland Mihályként emleget. Annyira megtetszett neki a fényképeken ábrázolt világ, hogy az első adandó alkalommal elutazott Székre, és bele is szeretett a faluba.

Először csak egy házat vett, majd még egyet, és múzeumot hozott létre benne, ahol Korniss Péter állandó kiállítása látható.

Amikor Hollandiában meghalt az édesanyja, mindent eladott, és Székre költözött. Elvett feleségül egy özvegyasszonyt, két gyerekkel, és most ott élnek boldogan. Ha valaki tudni szeretné, milyen is volt régen a hagyományos, széki népi kultúra, azt ma már csak Holland Mihály birodalmában találja meg, ahol csűr és egy újjáépített táncház is áll.

Holland-Mihaly-muzeumaban-2021_MG_5327-152911.jpg

Holland Mihály múzeumában, 2021, 73x110 cm - Ed. 5 + AP, 40,5x60 cm - Ed. 5 + AP, giclée print (Fotó/Forrás: Várfok Galéria)

„Mindegyik képen megjelennek a hőseim.

Ő itt a falu legfontosabb embere, mert ő főzi a pálinkát”

– mutat mosolyogva a Nagy Pista, pálinkafőzdéjében című fotóra, gyorsan hozzátéve, hogy a széki pálinka verhetetlen, nincs párja a Földön. Mellette Rózsi, a tehénpásztor áll a mezőn, a háttérben a teheneivel, kezében egy reklámszatyorral. András, a tehenészgazda a munkaadója, aki már jó ideje fejőgépeket használ kézi fejés helyett.

Nagy-Pista-palinkafozdejeben-2022_MG_6282-Cr-151818.jpg

Korniss Péter: Nagy Pista pálinkafőzdéjében, 40,5x60 cm, giclée print, 2022 (Fotó/Forrás: Várfok Galéria)

Amikor arról kérdezem, mit lehetett érzékelni a 70-es, 80-as években a kemény diktatúrából Széken, elmeséli, hogy keveset, mert ha a milicistákat megkente az ember, zavartalanul élvezhette az ottlétet.

A faluban azonban tilos volt ott aludni, azt csak az elsőfokú rokonoknak engedélyezték.

A szabályt ők sem szegték meg a feleségével, mert nem akarták a barátaikat bajba sodorni. Így minden alkalommal Kolozsvárra tértek vissza, ahol azonban erősen lehetett érezni a diktatúra szűk levegőjét.

„Gyerekkoromban nagyon szerettem Kolozsvárt. Selmeczi György barátommal (Kossuth-díjas zeneszerző – a szerk.) laktam egy utcában, aki azóta szintén áttelepült Magyarországra. A sötét diktatúra idején azonban valósággal menekültem a városból.

Fojtogató és nyomasztó légkör uralkodott akkoriban arrafelé, az utóbbi tizenöt évben azonban ismét nagyon megszerettem a várost,

többször ki is állítottam ott a munkáimat” – mondja Korniss.

A tárlaton egy dokumentumfilm (Solyóm András: Korniss Péter kötődése) is látható, amelyen végigkövethetjük, hogyan nyitották meg 2012-ben Korniss Péter állandó kiállítását az újjáépített széki táncházban.

037-Lany-a-tanchazban_1971-151814.jpg

Lány a táncházban, 1971 - 60x60 cm - Fuji Light Jet print Ed. 5 + AP, Fuji Light Jet print (Fotó/Forrás: Várfok Galéria)

„Nem messze innen születtem, Kolozsvárt. És amikor Pestre kerültem, akkor tizenkét éves voltam, és egy olyan másfél-két évre megkukultam. Nekem hiányzott az a melegség. Kolozsvár egy kisváros volt még akkor. Elvesztettem a barátaimat, az egy nagyon nagy váltás volt. (…) A Ferencvárosba kerültem, a vagányok közé. (…) Nagyon nehezen találtam magamra, és mindig ott volt bennem ez a hiány. (…)

Amikor Székre eljöttem, és megismertem az embereket, úgy éreztem, hogy hát ez a hang. Én ezt a nyelvet beszélem.”

– hangzik el a filmben.

A filmet nézve a hiány és a Széken újra megtalált közösség gondolata úgy hat, mint a mesékben kapott hamuba sült pogácsa. Gyorsan zsebre is tesszük, és ezzel az útravalóval indulunk haza.

Fejléckép: Korniss Péter Boldizsár Mariról (1974) készített felvétele előtt a Várfok Galériában (Jenei Boldizsár/Várfok Galéria)

Egy letűnt világ megörökítője – Megnyílt Korniss Péter új kiállítása a Várfokban

Kapcsolódó

Egy letűnt világ megörökítője – Megnyílt Korniss Péter új kiállítása a Várfokban

Március 8-án megnyílt Korniss Péter HOSSZÚ ÚTON című kiállítása a Várfok Galériában. A tárlat az életmű legfontosabb helyszínére, az erdélyi Székre fókuszál, valamint Korniss legújabb fotográfiáit is bemutatja.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Százegy éves korában elhunyt Francoise Gilot festőművész

A művész hosszú ideje tüdő- és szívproblémákkal küzdött. Francoise Gilot-ra sokáig Pablo Picasso múzsájaként tekintettek csak, de idővel saját munkái révén is kivívta a világ figyelmét.
Vizuál hír

Retrospektív vetítéssorozattal tisztelegnek Tarr Béla előtt Los Angelesben

Június 6. és 10. között a Kossuth-díjas magyar rendező hét felejthetetlen alkotását láthatja az amerikai közönség, méghozzá felújított formában.
Vizuál hír

Ami a fa mögött szárazon marad – Fusz Mátyás a 2023-as Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyertese

Hetedik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy a kortárs magyar képzőművészeket támogassa és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti színtéren.
Vizuál gyász

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A punk mókamester

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Green Day együttes kissé őrült énekeséről nosztalgiázott, egy friss sztori kapcsán.