Vizuál

Minden, ami a film mögött van – Beszámoló a Magyar Mozgókép Fesztiválról

2022.06.14. 10:10
Ajánlom
Bár a veszprémi vár barokk főterét felújítás miatt csak távolabbról csodálhattuk, a magyar film legnagyobb éves seregszemléjének idén is elsőrangú helyszínt nyújtott Veszprém gyönyörű belvárosa, Füred és Almádi vízparti hangulata. Szubjektív beszámoló a II. Magyar Mozgókép Fesztiválról. 

A fesztivál élő, friss, modern filmek sokaságát kínálta mindenféle és -fajta műfajban, így aztán tovább reménykedhetünk abban, hogy folytatódhat a magyar film megújulása. Ahogy tavaly, úgy idén is fájóan hiányoztak a középgeneráció nagy rendezőinek munkái, ott voltak azonban a fiatalok, és újra elsőfilmes rendező nyerte el a legjobb film díját (sőt, a legjobb elsőfilm díját is), Kis Hajni Külön falkája ezúttal is mindenkit lenyűgözött. 

Premierek

A százas nagyságrendben beválogatott mozgóképek között idén mindössze három premierre került sor Veszprémben, mindhárom méltó felvezetéssel, nagy érdeklődés mellett futott, mi is ott voltunk A játszma, a Szia életem! és a Bereményi kalapja bemutatóin. A játszma megnyitó díszelőadásával kezdődött a filmünnep, másnap a könnyű szórakoztató vígjáték, a Szia, életem! töltötte meg a Hangvilla nagytermét, a közönség imádta, és vette a poénokat, szombat este pedig a Bereményi Gézáról készült portréfilmmel lélegezhettünk együtt – és lehettünk szemtanúi egy elveszettnek hitt kalap visszatérésének is.

Hiába, az alkotók jelenlétében és a közös mozizás erejében válik újra átélhetővé a film, mindegy, milyen a műfaja, egyszerűen befogadóbbakká válunk ezeken a kivételes alkalmakon. Tényleg érdemes visszatalálni a mozikba, a filmklubokba.

mmfszia-082351.jpg

A Szia, életem! bemutatója (Fotó/Forrás: Magyar Mozgókép Fesztivál)

Minden, ami a film mögött van

A Veszprémben töltött napok alatt szerencsére jutott idő a szakmai beszélgetések meghallgatására is. Fontos és okos gondolatokat hallhattunk a filmipar expanziójáról és a stúdiófejlesztésekről, a filmes oktatás, a szakmai képzések helyzetéről, és megérkezett az első nemzetközi vendég is, Bernd Buder, a Cottbusi Filmfesztivál igazgatója személyében. Bemutatkozott a hungarikumnak beillő Inkubátor Program (olyan filmek bölcsője, mint például a Külön falka, a Természetes fény vagy az Egy nap), és újra beszélgetést rendeztek a dokumentumfilmesek, igaz, Lajos Tamás producer sajnos lemondta a részvételét.

Kétség nem fér hozzá, a filmek a fő attrakciók, mégis ezek a háttérbeszélgetések mélyítik el a fesztiválélményt,

és mutatnak rá arra a sokszor feledésbe merülő tényre, hogy milyen összetett és szövevényes is ez a műfaj, hogy milyen komplex szellemi és technológiai infrastruktúra mozgatja – és mozgatta már a kezdetektől – a filmezést. És jó belegondolni abba is, hogy milyen gazdagok vagyunk a tehetséges szakemberekben, jó példa erre a nemrégiben Oscar-díjjal elismert Sipos Zsuzsanna, a Dűne díszletberendezőjének sikere.

mmffilmipar-082352.jpg

Filmipari beszélgetés, Deák Dániel, Káel Csaba, Taba Miklós és Balika Gergő (Fotó/Forrás: Magyar Mozgókép Fesztivál)

Janovics Jenő és Kertész Mihály

Az Óváros téren hallgattuk meg a fesztivál legérdekesebb kerekasztal-beszélgetését két korszakos zseniről, a 150 éve született Janovics Jenőről, és egyik felfedezettjéről, Kertész Mihályról.

A magyar film egyik aranykorát köszönhetjük Janovics Jenőnek, a kolozsvári színigazgatónak és filmproducernek, akit aztán méltatlanul elfeledtünk, és csak mostanában fedezünk fel újra.

KM-090157.jpg

Kertész Mihály (Fotó/Forrás: Líra Könyváruház)

Többek között Korda Sándor (Sir Alexander Korda) és Kertész Mihály (Michael Curtiz) is nála kezdtek – és ez csak a jéghegy csúcsa. Zágoni Bálint rendező, filmtörténész készített róla portréfilmet, aki természetesen részt vett a beszélgetésben is, Lukácsy György, a Magyar Mozgókép Fesztivál fesztiváligazgatója, Muszatics Péter programigazgató, Ráduly György, az NFI – Filmarchívum igazgatója, Kurucz Márton filmtörténész és a moderátor Kolozsi László mellett.

Janovics Jenő sorsa és karrierje a monarchia széthullásának is a metaforája lehetne, nem csoda, hogy állítólag Szabó István szeretne filmet készíteni róla.

Ráduly György bejelentette, hogy a washingtoni kongresszusi könyvtárban megtalálták Janovics Jenő 1916-os némafilmjének három felvonását, és keresik a negyediket is.

A gyónás szentsége külön érdekessége – a témája mellett –, hogy az egyik főhőst, az elhivatott papot, maga Janovics alakítja.

Alan K. Rode nemrég megjelent Kertész Mihály-monográfiája kapcsán Kertész szédítő karrierje és életútja volt a beszélgetés másik iránya. A könyvbemutatónak is elsőrangú sztorizgatás során kiderült, hogy a szeptemberi Budapesti Klasszikus Film Maratonon Kertész Mihály filmjei kerülnek középpontba, és Budapestre látogat a könyv szerzője is.

Memory Project

Óriási sikere volt szombat délelőtt a Hangvilla nagytermében a Memory Project 1956/2021 című dokumentumfilmnek, Pigniczky Réka és Andrea Lauer Rice alkotásának. A film egy 2015-ben útjára indított online archívum, a Memory Project interjúiból ad válogatást, személyes visszaemlékezések formájában dolgozza fel az 1956-os forradalom leverését követő emigráció történetét.

A megrázó vallomásrészletek vetítését követően záporoztak a kérdések a közönség soraiból a rendező felé.

Pignitzky Réka elmondta, hogy mostanában ukrán menekült gyerekekkel foglalkozik, és számára is megindító, hogy milyen hasonlóak az 1956-os és a mai traumák.  

Memory Project 1956/2021 (Rövid, Magyar) from Réka Pigniczky on Vimeo.

Nem beszéltünk még a gyerek- és gasztroprogramokról, a nagyszerű koncertekről, az éjszakai véget nem érő beszélgetésekről, törzshelyeink, a Fricska és a Papírkutya közötti vándorlásokról, a Pekedli szatócsbolt zsíros kenyeréről és a Zirci Apátság söréről. Bár a viharos időjárás elmosott néhány szabadtéri vetítést, összességében elmondható, hogy a II. Magyar Mozgókép Fesztivál teljesítette vállalását: igazi találkozóhelyet jelentett a szakmának és a közönségnek, körvonalazódni látszanak saját hagyományai, és megpróbálja továbbvinni az egykori budapesti, pécsi, sőt veszprémi filmszemlék örökségét. Bízzunk benne, hogy jövőre, amikor Veszprém Európa egyik kulturális fővárosa lesz, még nagyobb lehetőséget kap a fesztivál, és a 120 éves magyar film még inkább a nemzetközi érdeklődés figyelmébe kerülhet. És abban is bízzunk, hogy jövőre nem az Ünnepi Könyvhéttel egy időben rendezik meg. 

Fejléckép forrása: Magyar Mozgókép Fesztivál

Átadták a Magyar Mozgókép Díjakat

Kapcsolódó

Átadták a Magyar Mozgókép Díjakat

Kis Hajni Külön falka című filmje kapta a legjobb nagyjátékfilmnek járó elismerést a Magyar Mozgókép Fesztivál zárógáláján, ahol mások mellett Kulka János, Hámori Gabriella, Enyedi Ildikó és Rév Marcell is díjat vehetett át.

Udvaros Dorottya és Rófusz Ferenc is életműdíjat kap a filmakadémiától

Udvaros Dorottya és Rófusz Ferenc is életműdíjat kap a filmakadémiától

Idén öt művész kiemelkedő pályáját méltatja a Magyar Filmakadémia a június 9-én kezdődő Magyar Mozgókép Fesztiválon. Hildebrand István életművét posztumusz díjjal ismerik el. A filmes seregszemlén a legfrissebb magyar alkotások mellett klasszikusokkal is találkozhatnak a résztvevők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Fotókiállítás nyílt az MMA-ösztöndíjasok alkotásaiból

Február 25-ig a Pesti Vigadóban látható a Generációk című kiállítás, amely hűen tükrözi a fiatal fotóművész-nemzedékek vizuális érzékenységét. 
Vizuál ajánló

A klímaváltozás kérdéseivel foglalkozik a PIM új Madách-kiállítása

A múzeum tárlatának fókuszában az Az embert tragédiája Eszkimó színe áll. A disztópikus jövőkép vizuális megidézése mellett a szervezők szakértők megszólaltatásával keresnek válaszokat a Madách által felvetett, de a ma viszonyokra is érvényes kérdésekre. 
Vizuál ajánló

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál ajánló

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.
Vizuál hír

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.