Vizuál

Mindig farmernadrágot viselt – Szomjas Györgyre emlékezett Gelencsér Gábor

2021.04.09. 11:40
Ajánlom
Az április 7-én elhunyt filmrendező, Szomjas György művei is láthatók lesznek a Műcsarnok hamarosan megnyíló, filmesek fotóit bemutató tárlatán, ám készítőjük már nem lehet jelen a megnyitón. Gelencsér Gábor filmtörténész búcsúzott tőle a Műcsarnok oldalán.

Szomjas György (1940–2021)

Mindig farmernadrágot viselt. Tavaly töltötte be a 80. évét, ami teljesen hihetetlen volt számomra, de ezt a viseletet mindvégig megőrizte. Zakó, ing – és farmer. Talán nem sértő, ha ezt az emlékem idézem fel róla, mivel úgy gondolom, ez fejezi ki legjobban gondolkodásmódját és művészetét.

Lázadó volt; lázadó 1968 után és Magyarországon.

Lázadás volt már, hogy az építészmérnöki tanulmányokat odahagyta a filmművészeti főiskoláért. Lázadás volt, ahogy a Balázs Béla Stúdió vezetőségének tagjaként a hatvanas–hetvenes évek fordulóján megnyitotta a műhely kapuit a filmes diplomával nem rendelkező művészek előtt. Lázadás volt játékfilmes pályakezdése a hetvenes évek közepén, amikorra a magyar filmből szinte kihalt a műfajiság, de ő műfajteremtő filmekkel mutatkozott be, a western mintájára megalkotott easternnel, s forgatta le ennek a különös képződménynek két legsikeresebb darabját, a Talpuk alatt fütyül a szél és a Rosszemberek című filmeket. S a folytatás is az volt, a Kopaszkutya rocklázadóival, majd a különféle szerelmi-érzelmi bonyodalomba keveredő hősökkel, akiket legalább annyira meghatározott a közeg, amelyben élniük adatott, Kőbányától (Könnyű testi sértés) a lakótelepek világán át (Falfúró) a VIII. kerületi Szigony utcáig (Roncsfilm). S persze lázadók a Mr. Universe két poszt ’68-as, Amerikát egy sárga taxin átszelő hősei, akik a legenda nyomába erednek, de közben nem veszik észre, hogy azoknak az időknek már vége. Szomjas azonban nagyon is tudta.

Így aztán művészként úgy lázadt, hogy legjobb filmjeiben bátor iróniával fordította ki a műfaji sémákat, miközben a modern film szerzői megoldásait is idézőjelbe tette.

Tudta, hogy ezt már nem lehet komolyan csinálni – s így tette komollyá. Másfajta lázadást jelentett, főleg a Kádár-korban, a táncházmozgalom szeretete és kitartó dokumentálása. S hogy miből is táplálkozott mindez? Nos, arról e rendkívül közvetlen, mégis szemérmes alkotó egyetlen, ám utolsóként leforgatott játékfilmje, A Nap utcai fiúk vallott, amelyben saját ’56-os kamaszélményét mesélte el. Szomjas a maga „így jöttem” történetével 66 éves koráig várt – ez is sokat elárult róla. S még egy ’68-as vonás: igazi közösségi ember volt, amelyről a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkári pozíciója – de jóval inkább fáradhatatlan szervező tevékenysége, ügyszeretete, elkötelezettsége – tanúskodott. Mindig és mindenhol ott volt, így kiállító művészként a Műcsarnok hamarosan megnyíló, filmesek fotóit bemutató tárlatán is. De nem csak ennek a kiállításnak a megnyitójáról fog hiányozni mosolygó, szemüveges, szálfatermetű alakja – farmerban.

Gelencsér Gábor

forrás: Műcsrnok

Elhunyt Szomjas György

Kapcsolódó

Elhunyt Szomjas György

Megrendülten olvastuk a Magyar Filmművészek Szövetsége gyászhírét, miszerint 2021. április 7-én, 80 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt Szomjas György filmrendező. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál aukció

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.
Vizuál hír

Jelentős elismerésben részesül Marina Abramović

Marina Abramović világhírű performanszművész kapja idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat művészeti kategóriában – adta hírül a Papageno, a Pledge Times hírportálra hivatkozva. Az Asztúria hercegnője Alapítvány minden évben nyolc kategóriában osztja ki az elismerést, melynek első kihirdetett győztese a szerb művész.
Vizuál premier

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 
Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.