Vizuál

Mindig farmernadrágot viselt – Szomjas Györgyre emlékezett Gelencsér Gábor

2021.04.09. 11:40
Ajánlom
Az április 7-én elhunyt filmrendező, Szomjas György művei is láthatók lesznek a Műcsarnok hamarosan megnyíló, filmesek fotóit bemutató tárlatán, ám készítőjük már nem lehet jelen a megnyitón. Gelencsér Gábor filmtörténész búcsúzott tőle a Műcsarnok oldalán.

Szomjas György (1940–2021)

Mindig farmernadrágot viselt. Tavaly töltötte be a 80. évét, ami teljesen hihetetlen volt számomra, de ezt a viseletet mindvégig megőrizte. Zakó, ing – és farmer. Talán nem sértő, ha ezt az emlékem idézem fel róla, mivel úgy gondolom, ez fejezi ki legjobban gondolkodásmódját és művészetét.

Lázadó volt; lázadó 1968 után és Magyarországon.

Lázadás volt már, hogy az építészmérnöki tanulmányokat odahagyta a filmművészeti főiskoláért. Lázadás volt, ahogy a Balázs Béla Stúdió vezetőségének tagjaként a hatvanas–hetvenes évek fordulóján megnyitotta a műhely kapuit a filmes diplomával nem rendelkező művészek előtt. Lázadás volt játékfilmes pályakezdése a hetvenes évek közepén, amikorra a magyar filmből szinte kihalt a műfajiság, de ő műfajteremtő filmekkel mutatkozott be, a western mintájára megalkotott easternnel, s forgatta le ennek a különös képződménynek két legsikeresebb darabját, a Talpuk alatt fütyül a szél és a Rosszemberek című filmeket. S a folytatás is az volt, a Kopaszkutya rocklázadóival, majd a különféle szerelmi-érzelmi bonyodalomba keveredő hősökkel, akiket legalább annyira meghatározott a közeg, amelyben élniük adatott, Kőbányától (Könnyű testi sértés) a lakótelepek világán át (Falfúró) a VIII. kerületi Szigony utcáig (Roncsfilm). S persze lázadók a Mr. Universe két poszt ’68-as, Amerikát egy sárga taxin átszelő hősei, akik a legenda nyomába erednek, de közben nem veszik észre, hogy azoknak az időknek már vége. Szomjas azonban nagyon is tudta.

Így aztán művészként úgy lázadt, hogy legjobb filmjeiben bátor iróniával fordította ki a műfaji sémákat, miközben a modern film szerzői megoldásait is idézőjelbe tette.

Tudta, hogy ezt már nem lehet komolyan csinálni – s így tette komollyá. Másfajta lázadást jelentett, főleg a Kádár-korban, a táncházmozgalom szeretete és kitartó dokumentálása. S hogy miből is táplálkozott mindez? Nos, arról e rendkívül közvetlen, mégis szemérmes alkotó egyetlen, ám utolsóként leforgatott játékfilmje, A Nap utcai fiúk vallott, amelyben saját ’56-os kamaszélményét mesélte el. Szomjas a maga „így jöttem” történetével 66 éves koráig várt – ez is sokat elárult róla. S még egy ’68-as vonás: igazi közösségi ember volt, amelyről a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkári pozíciója – de jóval inkább fáradhatatlan szervező tevékenysége, ügyszeretete, elkötelezettsége – tanúskodott. Mindig és mindenhol ott volt, így kiállító művészként a Műcsarnok hamarosan megnyíló, filmesek fotóit bemutató tárlatán is. De nem csak ennek a kiállításnak a megnyitójáról fog hiányozni mosolygó, szemüveges, szálfatermetű alakja – farmerban.

Gelencsér Gábor

forrás: Műcsrnok

Elhunyt Szomjas György

Kapcsolódó

Elhunyt Szomjas György

Megrendülten olvastuk a Magyar Filmművészek Szövetsége gyászhírét, miszerint 2021. április 7-én, 80 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt Szomjas György filmrendező. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Magyar gyökerű amerikai színészekre fókuszál a Csokonai Hollywood-sorozatának következő estje

Március 23-án ötödik alkalommal rendeznek Hollywood-estet a XV. kerületben, ahol ezúttal magyar felmenőkkel rendelkező, köztük Oscar-díjas amerikai színészekről lesz szó.
Vizuál ajánló

Pillants be a Budapest Bábszínház kulisszái mögé! – új kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendez közös kiállítást a Deák17 Galéria és a Budapest Bábszínház. A MINDEN BÁB! című tárlat legfőbb ambíciója, hogy bevezesse a látogatókat a színház kulisszái mögé.
Vizuál magazin

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.
Vizuál ajánló

Az Őrségi Fazekasság múltja, jelene és jövője elevenedik meg a Pesti Vigadóban

A Tiszta forrásból című tárlat április 2-ig látogatható még. Márciusban két alkalommal is részt vehetünk kurátori tárlatvezetésen.
Vizuál hír

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.