Vizuál

Miről beszélhet a képzőművészet háború idején?

2022.03.30. 11:05
Ajánlom
Az acb Galéria mindkét új kiállítását megérintette a háború. Ahogy mi is más szemmel nézünk a kortárs művekre a háború kitörése óta, úgy Nemes Márton és Mladen Miljanovic alkotásai is egészen mást jelentenek. Kopeczky Róna kurátor eközben a menekülő művészeket segítő honlapot indított.

Márton Nemes: Napba nézni csukott szemmel

Nemes Márton jelenleg talán a legfelkapottabb fiatal magyar képzőművésznek számít. Az elmúlt éveket Londonban töltötte – a legfrissebb hír vele kapcsolatban, hogy New Yorkba költözött. Ez az első önálló kiállítása az acb Galériában. A kiállítás megszületésekor természetesen nem lehetett tudni, hogy az ukrajnai háború mennyi mindent átértelmez majd, azonban már az ő vibrálóan mai képzőművészetében is éreztette hatását. Például azok a játékos fémcsövek, amik a kiállításon látható képfelületeket összefogják és keretezik, mára már hiánycikkek – mivel Kelet-Ukrajnában készültek.

Nemes Márton multimédiás művész, festményeket, szobrokat, installációkat és hangokat egyaránt készít, ezúttal legújabb, élénk színű és kontrasztosan hibrid műveit mutatja be. A fiatal alkotó 2018-ban MFA-fokozatot kapott a londoni Chelsea College of Arts-ban, festészete eleinte a figurális és az absztrakt között mozgott, majd londoni évei alatt nagy hatással voltak rá a londoni techno szubkultúrák.

acb_NemesMarton_Napbaneznicsukorrszemmel_marc11-apr15_foto_BiroDavid15-105350.jpg

Nemes Márton: Napba nézni csukott szemmel (Fotó/Forrás: Bíró Dávid / acb Galéria)

Színes absztrakt képeivel később megpróbált kilépni a festmények két dimenziójából, megidézni a rave kultúra összetett élményét, létrehozva a képi állapot szétesését és átrendeződését. Nemes újabb alkotásai már szívesen bővülnek installációkká, a művek nem pusztán a falra akasztható festményekként léteznek, hanem kiterjeszkednek a térbe, lazán feszegetik a műfaji határokat is.

Az acb Galériában látható kiállításának fő műve már-már képszobor: mozgó installáció és összetett fény- és hangforrás egyszerre.

A műben négy különböző színűre festett ventilátor is működik, ami a mű színeit zenére nemcsak állandóan változó forma- és hanghatássá teszi, de még az erős légmozgatás dimenziójával is bőíti. (A művet egyébként a legendás londoni éjszakai klub, a Ministry of Sound egyik terme ihlette, ahol a minőségi hangrendszer, a fények és a dizájn mellett még a légbefúvás is a zene ritmusára befolyásolja az érzékeket.) Az alkotó képtárgyaiban sokat játszik az átláthatóság lehetőségeivel is, a táblaképek megnyitott, áttört felületei egyedi térdinamikát hoznak létre. Képi nyelvében a kétdimenziós és a plasztikus művészet teljesen új elegyét keverte ki a – a 21. század színpalettájával.

acb Galéria Attachment

2022. március 11. – 2022. április 22.

fotoAknayCsaba-105350.jpg

Mladen Miljanovic (Fotó/Forrás: Aknay Csaba / acb Galéria)

Mladen Miljanović: Egyidejű emlékmű

Az acb kistermében kiállító Mladen Miljanović legújabb, az elmúlt két év során született munkái is új jelentést kapnak a háborútól. A galéria Attachment terme olyan mintha egy ravatalozó és egy Apple store találkozott volna benne. A boszniai Mladen a középiskola után tartalékos tiszti katonai iskolába, majd a Banja Luka-i Művészeti Akadémiára járt. Festőként végzett, de közben sokáig dolgozott sírkővésőként – de olyan sírkövekkel, amikre nagyon gyakran az elhunyt portréját is rávésték. Miközben újmédia-művészetet tanít a Banja Luka Egyetem Művészeti Akadémiáján, munkásságát alapvetően befolyásolta a háború alatti felnőtté válás és a háború utáni élet a lerombolt, elszegényedett, etnikailag és területileg megosztott országban.

Az elektronikai bemutató terem tabletjei és mobiljai is fekete sírkőből is vannak megfaragva és persze nem működnek: csak az ilyenkor szokásos hibaüzenetek olvashatóak rajtuk.

A fekete gránitból kézzel vésett tárgyak minden részletükben tökéletes hasonmásai a valódiaknak, miközben egyértelműen utalnak a sírkövek esztétikájára is, az örök emlékezet néma, mozdulatlan és rideg mementóiként.

Mladen Miljanović a balkáni háború után Bosznia-Hercegovinában fellépő, radikálisan új és az országhatárokon messze túlmutató művészeti gyakorlatokat felmutató művészgeneráció meghatározó alakja. Még nem volt 30, amikor 2009-ben elnyerte a Közép- és Kelet Európa legkiemelkedőbb fiatal művészének járó Henkel.Art.Award-ot, amit számos önálló kiállítás követett Bécstől Berlinen át New Yorkig. 2016-ban a Velencei Biennále ő képviselte országát, a Bosznia-Hercegovina pavilonjának projektjét, a The Garden of Delights-ot, amelyet a nemzetközi sajtó a legkiemelkedőbb pavilonok közé válogatott.

acb_MladenMiljanovic_Egyidejuemlekmu_2022marcius41-105351.jpg

Mladen Miljanovic: Egyidejű emlékmű (Fotó/Forrás: acb Galéria)

… és még mindig a háború

A kiállítás kurátora, Kopeczky Róna  eközben a menekülőket segítő honlapot indított, amelynek a tartalmát is szerkeszti. Az egész egy Facebook-poszttal kezdődött a háború kitörése után pár nappal.

Ekkor kezdte el összegyűjteni azokat a kontaktokat és az információkat, amivel az Ukrajnából ezekben a napokban is Európa felé menekülő művészeknek, kulturális munkásoknak segíthetnek.

Az oldalt létrehozásában többen is közreműködtek és a különböző tartalmakat is többen töltik fel, többek között a Párizs mellett élő - és ukrán-orosz családból származó - Sasha Pevakkal, a Beyond the post-soviet közösség tagjával. A Contactsforukrainians.art  nevű weboldal célja az, hogy segítő hálózatként szállástól a jogsegélyig, emergency residency-ktől a különböző felajánlásokig és egyéb segítségekig könnyítsen a menekülők gondjain.

Kopeczky Róna, az acb Galéria kurátora és az Easttopics munkatársa egy vajdasági magyar családban született Franciaországban. Családjának konkrét emlékei voltak a délszláv háború idejéből.

Aki segítene szeretne az ukrán művészeknek, keresse fel a Contactsforukrainians.art  weboldalt.

 

Fejléckép: Nemes Márton: Napba nézni csukott szemmel / fotó: Bíró Dávid, acb Galéria

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Rofusz Ferenc lesz a XV. kerület Hollywood-sorozatának következő vendége

A Csokonai Rendezvényházban minden hónap negyedik csütörtökén hallgathat meg előadásokat Hollywood legendás magyarjairól. Az előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. 
Vizuál ajánló

Latin-Amerika legjobb filmjei érkeznek az Urániába

Argentína, Brazília, Ecuador, Kolumbia, Peru és Venezuela filmjei mutatkoznak be a magyar közönségnek a 2. Latin-Amerikai Filmnapok során. A kínálat a politikai thriller műfajától a vígjátékon át a zenés dokumentumfilmig ível.
Vizuál hír

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Vizuál hír

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.