Vizuál

Miről mesélnek Toulouse-Lautrec képei?

2015.11.24. 11:04
Ajánlom
151 éve született a bohém művész, akiről a többségnek csak annyi ugrik be, hogy „törpe volt”. Az évforduló alkalmából pár érdekességen keresztül bebizonyítjuk, hogy jóval többet érdemes róla tudni.

Toulouse-Lautrec arisztokrata családba született Comte Alphones de Toulouse-Lautrec-Monfa és Adele Tapie de Celeyran első gyermekeként. Számos veleszületett egészségügyi rendellenességben szenvedett, valószínűleg az arisztokrata családoknál gyakori vérfertőzés eredményeképpen. Tinédzserként mindkét combját eltörte, ami sajnos egy genetikai rendellenesség következtében nem megfelelően gyógyult. Lába megállt a növekedésben, míg törzse normális ütemben fejlődött tovább. Így aránytalan testben kellett leélnie életét.

Tavaly robusztus kiállítást vezényelt össze a Szépművészeti Múzeum a francia zseni másfél-centenáriumára, melyről kritikánkat itt olvashatod.

Az alábbiakban pedig tíz művével emlékezünk kalandos életére és művészetére:

1. A Moulin Rouge-ban (1890)

Amikor a Moulin Rouge 1889-ben megnyitott, Toulouse-Lautrec megbízást kapott, hogy készítsen egy plakátsorozatot. Persze már akkor is megosztotta a művésztársdalmat az effajta „alkalmazott művészet”, sokan úgy gondolták, hogy Lautrecet eladta a lelkét, amikor egy ilyen kereskedelmi célú megbízást elvállalt. Mindenesetre ez őt nem zavarta, és ma az egyik első vizuális marketingszakembert üdvözölhetjük személyében.

A Moulin Rouge-ban (1890)

A Moulin Rouge-ban (1890)

2. A mosónő (1889)

Ez a festményt rekordot állított fel, amikor 2005-ben 22,4 millió dollárért kelt el.

A mosónő (1889)

A mosónő (1889)

3. Marcelle Lender bolerót táncol a “Chilpéric”-ben (1895)

Toulouse-Lautrec kedvenc témája a színésznő Marcelle Lender volt, akit itt a Chilperic című operettben örökített meg.

Marcelle-Lender bolerót táncol a Chilperic-ben (1895)

Marcelle-Lender bolerót táncol a Chilperic-ben (1895)

4. Vincent van Gogh portréja (1887)

Ezt a pasztell képet 23 éves korában festette az akkor 34 éves barátjáról, Vincent van Gogh-ról.

A festményen is látható pohárban talán éppen a királyok mérge, abszint van, amit előszeretettel fogyasztottak a kor bohém művészei. Lautrec egyébként fizikai megjelenése miatti szorongását alkoholba fojtotta, állítólag ő „találta fel” a Földrengés nevű koktélt, ami abszintból, konyakból és jégből áll.

Vincent-van-Gogh portréja (1887)

Vincent-van-Gogh portréja (1887)

5. A rue des Moulins szalonjában (1894)

Húsz évet felölelő művészi pályafutása során nagyon gazdag életművet hozott létre Toulouse-Lautrec: 737 olajfestmény, 275 akvarell, 363 nyomat és plakát, valamint legalább 5084 grafika kötődik a nevéhez.

A festmény előterében látható nő Mirelle, a Rue d'Aboise bordélyház egyik prostituáltja. Lautrec több tucatnyi párizsi bordélyházakban készült festménye közül talán ez a leghíresebb.

A rue des Moulins szalonjában (1894)

A rue des Moulins szalonjában (1894)

6. La Goulue belép a Moulin Rouge-ba (1892)

La Goulue – eredeti nevén Louise Weber- kora leghíresebb kán-kán táncosa volt. Telhetetlen étvágya miatt ráragadt a Falánk becenév. A Moulin Rouge sztárja volt és Toulouse-Lautrec egyik múzsája.

La Goulue belép a Moulin Rouge-ba (1892)

La Goulue belép a Moulin Rouge-ba (1892)

7. Aristide Bruant az Ambassadeurs-ben (1892)

Aristide Bruant egy komédiás énekes volt, a Montmartre negyed egyik sztárja. Összebarátkoztak Lautrec-el, aki elkészítette ezt a plakátot, hogy barátja egyik szórakozóhelyét népszerűsítse.

Aristide Bruant az Ambassadeurs-ben (1892)

Aristide Bruant az Ambassadeurs-ben (1892)

8. Moulin Rouge: La Goulue (1891)

Ez a plakát Toulouse-Lautrec egyik legismertebb munkája. A plakát korábbi verzióját a tulajdonos Jules Cheret túl konzervatívnak találta, ez viszont annyira megtetszett neki, hogy mintegy 3000 színes másolatot készíttetetett róla. Ez volt az egyik első olyan plakát, ami ismertséget szerzett Toulouse-Lautrecnek és a Moulin Rouge-nak.

Moulin Rouge: La Goulue (1891)

Moulin Rouge: La Goulue (1891)

9. Reine de Joie (1892)

Ez a kép, amelyen egy idős bankár szórakoztat egy hollófekete hajú kurtizánt, az azonos című regény népszerűsítése céljából született meg. Toulouse-Lautrec merész és izgalmas plakátjainak Londonban is híre ment, ahol először kerékpárreklámokat rajzolt. Londoni tartózkodása során összebarátkozott Oscar Wilde-dal is, akit többször is lefestett és különböző peres ügyeiben is mellette állt.

Reine de Joie (1892)

Reine de Joie (1892)

10. Jane Avril tánc közben (1893)

Toulouse-Lautrecet végül utólérte féktelen életmódja: 1889-ben szanatóriumba került egy átmulatott éjszaka után. 1901-ben az alkoholizmus és a szifilisz komplikációiba halt bele 34 évesen.

Jane Avril tánc közben (1893)

Jane Avril tánc közben (1893)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.