Vizuál

Miről mesélnek Toulouse-Lautrec képei?

2015.11.24. 11:04
Ajánlom
151 éve született a bohém művész, akiről a többségnek csak annyi ugrik be, hogy „törpe volt”. Az évforduló alkalmából pár érdekességen keresztül bebizonyítjuk, hogy jóval többet érdemes róla tudni.

Toulouse-Lautrec arisztokrata családba született Comte Alphones de Toulouse-Lautrec-Monfa és Adele Tapie de Celeyran első gyermekeként. Számos veleszületett egészségügyi rendellenességben szenvedett, valószínűleg az arisztokrata családoknál gyakori vérfertőzés eredményeképpen. Tinédzserként mindkét combját eltörte, ami sajnos egy genetikai rendellenesség következtében nem megfelelően gyógyult. Lába megállt a növekedésben, míg törzse normális ütemben fejlődött tovább. Így aránytalan testben kellett leélnie életét.

Tavaly robusztus kiállítást vezényelt össze a Szépművészeti Múzeum a francia zseni másfél-centenáriumára, melyről kritikánkat itt olvashatod.

Az alábbiakban pedig tíz művével emlékezünk kalandos életére és művészetére:

1. A Moulin Rouge-ban (1890)

Amikor a Moulin Rouge 1889-ben megnyitott, Toulouse-Lautrec megbízást kapott, hogy készítsen egy plakátsorozatot. Persze már akkor is megosztotta a művésztársdalmat az effajta „alkalmazott művészet”, sokan úgy gondolták, hogy Lautrecet eladta a lelkét, amikor egy ilyen kereskedelmi célú megbízást elvállalt. Mindenesetre ez őt nem zavarta, és ma az egyik első vizuális marketingszakembert üdvözölhetjük személyében.

A Moulin Rouge-ban (1890)

A Moulin Rouge-ban (1890)

2. A mosónő (1889)

Ez a festményt rekordot állított fel, amikor 2005-ben 22,4 millió dollárért kelt el.

A mosónő (1889)

A mosónő (1889)

3. Marcelle Lender bolerót táncol a “Chilpéric”-ben (1895)

Toulouse-Lautrec kedvenc témája a színésznő Marcelle Lender volt, akit itt a Chilperic című operettben örökített meg.

Marcelle-Lender bolerót táncol a Chilperic-ben (1895)

Marcelle-Lender bolerót táncol a Chilperic-ben (1895)

4. Vincent van Gogh portréja (1887)

Ezt a pasztell képet 23 éves korában festette az akkor 34 éves barátjáról, Vincent van Gogh-ról.

A festményen is látható pohárban talán éppen a királyok mérge, abszint van, amit előszeretettel fogyasztottak a kor bohém művészei. Lautrec egyébként fizikai megjelenése miatti szorongását alkoholba fojtotta, állítólag ő „találta fel” a Földrengés nevű koktélt, ami abszintból, konyakból és jégből áll.

Vincent-van-Gogh portréja (1887)

Vincent-van-Gogh portréja (1887)

5. A rue des Moulins szalonjában (1894)

Húsz évet felölelő művészi pályafutása során nagyon gazdag életművet hozott létre Toulouse-Lautrec: 737 olajfestmény, 275 akvarell, 363 nyomat és plakát, valamint legalább 5084 grafika kötődik a nevéhez.

A festmény előterében látható nő Mirelle, a Rue d'Aboise bordélyház egyik prostituáltja. Lautrec több tucatnyi párizsi bordélyházakban készült festménye közül talán ez a leghíresebb.

A rue des Moulins szalonjában (1894)

A rue des Moulins szalonjában (1894)

6. La Goulue belép a Moulin Rouge-ba (1892)

La Goulue – eredeti nevén Louise Weber- kora leghíresebb kán-kán táncosa volt. Telhetetlen étvágya miatt ráragadt a Falánk becenév. A Moulin Rouge sztárja volt és Toulouse-Lautrec egyik múzsája.

La Goulue belép a Moulin Rouge-ba (1892)

La Goulue belép a Moulin Rouge-ba (1892)

7. Aristide Bruant az Ambassadeurs-ben (1892)

Aristide Bruant egy komédiás énekes volt, a Montmartre negyed egyik sztárja. Összebarátkoztak Lautrec-el, aki elkészítette ezt a plakátot, hogy barátja egyik szórakozóhelyét népszerűsítse.

Aristide Bruant az Ambassadeurs-ben (1892)

Aristide Bruant az Ambassadeurs-ben (1892)

8. Moulin Rouge: La Goulue (1891)

Ez a plakát Toulouse-Lautrec egyik legismertebb munkája. A plakát korábbi verzióját a tulajdonos Jules Cheret túl konzervatívnak találta, ez viszont annyira megtetszett neki, hogy mintegy 3000 színes másolatot készíttetetett róla. Ez volt az egyik első olyan plakát, ami ismertséget szerzett Toulouse-Lautrecnek és a Moulin Rouge-nak.

Moulin Rouge: La Goulue (1891)

Moulin Rouge: La Goulue (1891)

9. Reine de Joie (1892)

Ez a kép, amelyen egy idős bankár szórakoztat egy hollófekete hajú kurtizánt, az azonos című regény népszerűsítése céljából született meg. Toulouse-Lautrec merész és izgalmas plakátjainak Londonban is híre ment, ahol először kerékpárreklámokat rajzolt. Londoni tartózkodása során összebarátkozott Oscar Wilde-dal is, akit többször is lefestett és különböző peres ügyeiben is mellette állt.

Reine de Joie (1892)

Reine de Joie (1892)

10. Jane Avril tánc közben (1893)

Toulouse-Lautrecet végül utólérte féktelen életmódja: 1889-ben szanatóriumba került egy átmulatott éjszaka után. 1901-ben az alkoholizmus és a szifilisz komplikációiba halt bele 34 évesen.

Jane Avril tánc közben (1893)

Jane Avril tánc közben (1893)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Vizuál magazin

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Vizuál hír

Hallott már a Mediciek titkos folyosójáról?

A firenzei Palazzo Vecchiót a Pitti-palotával összekötő Vasari-folyosó különleges építmény, amelynek segítségével a nagyhatalmú Medici család észrevétlenül kikémlelhette, mi történik Firenze belvárosában.
Vizuál hír

Új Van Dyck-festmény a Szépművészeti gyűjteményében

Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. Ez az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése.
Vizuál rembrandt

Halálos betegek utolsó kívánságát teljesíti egy alapítvány a Rembrandt-kiállításon

Több ágyhoz kötött vagy súlyos betegségben szenvedő utolsó kívánsága volt már, hogy szeretné még látni Rembrandt valamelyik művét. Különösen az Éjjeli őrjárat számít népszerű kérésnek. Nekik segít egy holland jótékonysági szervezet, hogy teljesüljön a vágyuk és eljuthassanak a számukra különösen fontos helyekre.