Vizuál

Miről mesélnek Toulouse-Lautrec képei?

2015.11.24. 11:04
Ajánlom
151 éve született a bohém művész, akiről a többségnek csak annyi ugrik be, hogy „törpe volt”. Az évforduló alkalmából pár érdekességen keresztül bebizonyítjuk, hogy jóval többet érdemes róla tudni.

Toulouse-Lautrec arisztokrata családba született Comte Alphones de Toulouse-Lautrec-Monfa és Adele Tapie de Celeyran első gyermekeként. Számos veleszületett egészségügyi rendellenességben szenvedett, valószínűleg az arisztokrata családoknál gyakori vérfertőzés eredményeképpen. Tinédzserként mindkét combját eltörte, ami sajnos egy genetikai rendellenesség következtében nem megfelelően gyógyult. Lába megállt a növekedésben, míg törzse normális ütemben fejlődött tovább. Így aránytalan testben kellett leélnie életét.

Tavaly robusztus kiállítást vezényelt össze a Szépművészeti Múzeum a francia zseni másfél-centenáriumára, melyről kritikánkat itt olvashatod.

Az alábbiakban pedig tíz művével emlékezünk kalandos életére és művészetére:

1. A Moulin Rouge-ban (1890)

Amikor a Moulin Rouge 1889-ben megnyitott, Toulouse-Lautrec megbízást kapott, hogy készítsen egy plakátsorozatot. Persze már akkor is megosztotta a művésztársdalmat az effajta „alkalmazott művészet”, sokan úgy gondolták, hogy Lautrecet eladta a lelkét, amikor egy ilyen kereskedelmi célú megbízást elvállalt. Mindenesetre ez őt nem zavarta, és ma az egyik első vizuális marketingszakembert üdvözölhetjük személyében.

A Moulin Rouge-ban (1890)

A Moulin Rouge-ban (1890)

2. A mosónő (1889)

Ez a festményt rekordot állított fel, amikor 2005-ben 22,4 millió dollárért kelt el.

A mosónő (1889)

A mosónő (1889)

3. Marcelle Lender bolerót táncol a “Chilpéric”-ben (1895)

Toulouse-Lautrec kedvenc témája a színésznő Marcelle Lender volt, akit itt a Chilperic című operettben örökített meg.

Marcelle-Lender bolerót táncol a Chilperic-ben (1895)

Marcelle-Lender bolerót táncol a Chilperic-ben (1895)

4. Vincent van Gogh portréja (1887)

Ezt a pasztell képet 23 éves korában festette az akkor 34 éves barátjáról, Vincent van Gogh-ról.

A festményen is látható pohárban talán éppen a királyok mérge, abszint van, amit előszeretettel fogyasztottak a kor bohém művészei. Lautrec egyébként fizikai megjelenése miatti szorongását alkoholba fojtotta, állítólag ő „találta fel” a Földrengés nevű koktélt, ami abszintból, konyakból és jégből áll.

Vincent-van-Gogh portréja (1887)

Vincent-van-Gogh portréja (1887)

5. A rue des Moulins szalonjában (1894)

Húsz évet felölelő művészi pályafutása során nagyon gazdag életművet hozott létre Toulouse-Lautrec: 737 olajfestmény, 275 akvarell, 363 nyomat és plakát, valamint legalább 5084 grafika kötődik a nevéhez.

A festmény előterében látható nő Mirelle, a Rue d'Aboise bordélyház egyik prostituáltja. Lautrec több tucatnyi párizsi bordélyházakban készült festménye közül talán ez a leghíresebb.

A rue des Moulins szalonjában (1894)

A rue des Moulins szalonjában (1894)

6. La Goulue belép a Moulin Rouge-ba (1892)

La Goulue – eredeti nevén Louise Weber- kora leghíresebb kán-kán táncosa volt. Telhetetlen étvágya miatt ráragadt a Falánk becenév. A Moulin Rouge sztárja volt és Toulouse-Lautrec egyik múzsája.

La Goulue belép a Moulin Rouge-ba (1892)

La Goulue belép a Moulin Rouge-ba (1892)

7. Aristide Bruant az Ambassadeurs-ben (1892)

Aristide Bruant egy komédiás énekes volt, a Montmartre negyed egyik sztárja. Összebarátkoztak Lautrec-el, aki elkészítette ezt a plakátot, hogy barátja egyik szórakozóhelyét népszerűsítse.

Aristide Bruant az Ambassadeurs-ben (1892)

Aristide Bruant az Ambassadeurs-ben (1892)

8. Moulin Rouge: La Goulue (1891)

Ez a plakát Toulouse-Lautrec egyik legismertebb munkája. A plakát korábbi verzióját a tulajdonos Jules Cheret túl konzervatívnak találta, ez viszont annyira megtetszett neki, hogy mintegy 3000 színes másolatot készíttetetett róla. Ez volt az egyik első olyan plakát, ami ismertséget szerzett Toulouse-Lautrecnek és a Moulin Rouge-nak.

Moulin Rouge: La Goulue (1891)

Moulin Rouge: La Goulue (1891)

9. Reine de Joie (1892)

Ez a kép, amelyen egy idős bankár szórakoztat egy hollófekete hajú kurtizánt, az azonos című regény népszerűsítése céljából született meg. Toulouse-Lautrec merész és izgalmas plakátjainak Londonban is híre ment, ahol először kerékpárreklámokat rajzolt. Londoni tartózkodása során összebarátkozott Oscar Wilde-dal is, akit többször is lefestett és különböző peres ügyeiben is mellette állt.

Reine de Joie (1892)

Reine de Joie (1892)

10. Jane Avril tánc közben (1893)

Toulouse-Lautrecet végül utólérte féktelen életmódja: 1889-ben szanatóriumba került egy átmulatott éjszaka után. 1901-ben az alkoholizmus és a szifilisz komplikációiba halt bele 34 évesen.

Jane Avril tánc közben (1893)

Jane Avril tánc közben (1893)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

„A komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.
Vizuál

Rekordot dönthet Banksy a képviselőket majomként ábrázoló festménnyel

A híres-hírhedt street artist Devolved Parliament című képét, amelyet a Sotheby’s aukciósházban árvereznek el, 2-2,5 millió dollárra becsülik.
Plusz

Ez a 9 éves autista kisfiú fél a hangos zajoktól, de gyönyörűen énekli a Hallelujah-t

A 9 éves Justin Kiely-May videóját azután kapta fel az internet, hogy tökéletesen tisztán elénekelte Leonard Cohen ‘Hallelujah’ című dalát.
Vizuál

Viselnéd ezeket az ékszereket?

Idén szeptemberben ötödik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszereket bemutató programsorozat, az Ékszerek Éjszakája, ahol hazai és külföldi ékszertervezők alkotásaival is találkozhatnak az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Üvegplasztika, elektrográfia, érmeplasztika - Megnyílt a Bohus művészcsalád kiállítása

Az Ars Sacra Fesztivál részeként folytatódik a Vízivárosi Galéria művészcsaládokat bemutató sorozata. Ezúttal Bohus Zoltán, Lugossy Mária, Bohus Áron és Bohus Réka sajátosan egymásra épülő szellemisége tölti meg a kiállítóteret.
Vizuál gyász

Elhunyt Sára Sándor

Életének 86. évében elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója  2019. szeptember 22-én.
Vizuál cinefest

A Monos nyerte a legjobb filmnek járó fődíjat a CineFesten

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.
Vizuál hír

A Grimm testvérek mesevilágáról szóló kiállítás nyílik

3000 négyzetméteren élhetjük át a mesehősök érzelmeit a szeptember 14-én megnyílt élménykiállításon. És mindezért mindössze Hamburgig kell utazzunk.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A félkarú óriás

A Def Leppard nem nevezhető a világ legszerencsésebb zenekarának.