Vizuál

Mit bír el az emberi test?

2015.03.05. 15:43
Ajánlom
A testem maga az esemény címmel a bécsi akcionistákról szóló kiállítás nyílik a bécsi Modern Művészeti Múzeumban március 6-án.

A tárlat a performansznak nevezett művészeti irányzat nemzetközi áttekintését mutatja be, különös hangsúlyt helyez a bécsi akcionisták tevékenységére. A hatvanas és a hetvenes években működő bécsi közösség a művészi szabadság megélését hirdető, kihívó és provokatív alkotásairól vált ismertté.

A bécsi művészcsoport alapítói közül többek között Günther Brus, Hermann Nitsch, a nemrégen elhunyt Otto Mühl, továbbá Rudolf Schwarzkogler fotóművész és a Valie Export művésznéven alkotó osztrák Carolee Schleemann filmrendező alkotásai láthatók. Az osztrák művek mellett a nemzetközi irányzat fő képviselőinek munkáit is bemutatják, köztük Ion Grigorescu román, Tomislav Gotovac horvát és Marina Abramovic szerb, Joseph Beuys vagy Wolf Vostell német művészekét, az egyik installáción Yoko Ono is feltűnik.

A művek a festészet, irodalom és zene kapcsolatát tárják fel magával az akcióval. Míg az eddigi kiállításokon inkább a képi alkotásokat vették sorra, a most nyíló tárlat az akcióra helyezi a fő hangsúlyt.  A tárlat egy része erőszakos cselekményekről szóló, sokkoló kisfilmeket mutat be, ezeket Carolee Schleemann, Hermann Nitsch, Otto Mühl és Günter Brus jegyzi. "Annak vizsgálata, hogy mit bír el az emberi test, igen aktuális téma manapság, elég csak géntechnikára vagy az eutanázia kérdéskörére gondolnunk" - nyilatkozta Eva Badura-Triska, a kiállítás kurátora az osztrák közszolgálati televíziónak (ORF).

Április 24-én és 25-én szimpóziumot tartanak az akcionizmusról, amelyen grazi, berlini, frankfurti és bécsi szakértők vesznek részt. A testem maga az esemény (Mein Körper ist das Ereignis) című tárlat augusztus 23-ig tekinthető meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.