Vizuál

Mit bír el az emberi test?

2015.03.05. 15:43
Ajánlom
A testem maga az esemény címmel a bécsi akcionistákról szóló kiállítás nyílik a bécsi Modern Művészeti Múzeumban március 6-án.

A tárlat a performansznak nevezett művészeti irányzat nemzetközi áttekintését mutatja be, különös hangsúlyt helyez a bécsi akcionisták tevékenységére. A hatvanas és a hetvenes években működő bécsi közösség a művészi szabadság megélését hirdető, kihívó és provokatív alkotásairól vált ismertté.

A bécsi művészcsoport alapítói közül többek között Günther Brus, Hermann Nitsch, a nemrégen elhunyt Otto Mühl, továbbá Rudolf Schwarzkogler fotóművész és a Valie Export művésznéven alkotó osztrák Carolee Schleemann filmrendező alkotásai láthatók. Az osztrák művek mellett a nemzetközi irányzat fő képviselőinek munkáit is bemutatják, köztük Ion Grigorescu román, Tomislav Gotovac horvát és Marina Abramovic szerb, Joseph Beuys vagy Wolf Vostell német művészekét, az egyik installáción Yoko Ono is feltűnik.

A művek a festészet, irodalom és zene kapcsolatát tárják fel magával az akcióval. Míg az eddigi kiállításokon inkább a képi alkotásokat vették sorra, a most nyíló tárlat az akcióra helyezi a fő hangsúlyt.  A tárlat egy része erőszakos cselekményekről szóló, sokkoló kisfilmeket mutat be, ezeket Carolee Schleemann, Hermann Nitsch, Otto Mühl és Günter Brus jegyzi. "Annak vizsgálata, hogy mit bír el az emberi test, igen aktuális téma manapság, elég csak géntechnikára vagy az eutanázia kérdéskörére gondolnunk" - nyilatkozta Eva Badura-Triska, a kiállítás kurátora az osztrák közszolgálati televíziónak (ORF).

Április 24-én és 25-én szimpóziumot tartanak az akcionizmusról, amelyen grazi, berlini, frankfurti és bécsi szakértők vesznek részt. A testem maga az esemény (Mein Körper ist das Ereignis) című tárlat augusztus 23-ig tekinthető meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fotó

KÉP-regény: PG - Szülői felügyelettel ajánlott

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a koncertfotózás nehézségeibe avat be minket.
Vizuál fortepan

Minden múlt a múltam: FORTEPAN

A népszerű Fortepan digitális fotóarchívum anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállítása.
Vizuál kult50

A gerillaszobrász és szomjas trollok költője a Kult50-ben

Kolodko Mihály a gerillaszobrairól ismert, Varró Dániel pedig A szomjas troll című kötetéért került be a Kult50-be. A két alkotó videónkban a játékról és a meséről beszélgetett, és sok közöset találtak egymásban.
Vizuál fényképTár

Szabotázs a Felszabadulási emlékmű koszorúzásán? – FényképTár

Az itt bemutatott felvételek a Rákosi- és Kádár-korszakra jellemző, kevés meglepetést tartogató protokoll riportfotóknak tűnnek. Az alábbi történet elolvasása után azonban a megörökített esemény izgalmasabb színezetet ölt.
Vizuál tűzfal

Ideiglenesnek szánták a budai tűzfalfestményt, mégis marad a kócsag

A Zsuffa Zsanna Lídia által tervezett tűzfalfestményt leszedték volna egy év elteltével, de a közönségszavazás alapján mégis marad a falon.