Vizuál

Mit kell tudnunk az aukciókról?

2015.02.23. 11:20
Ajánlom
A műkereskedelem leglátványosabb és legnagyobb figyelemmel kísért eseménye az aukció. De vajon milyen előkészületek előzik meg a rangos eseményt?

A BÁV évente több alkalommal is rendez árverést: tavasszal és ősszel egy-egy nagy, háromnapos művészetit, karácsony előtt egy ékszer és ezüst aukciót, év közben pedig több kisebb kamaraaukcióval várja a műtárgyak iránt érdeklődő közönséget.

Az árverést magát hosszú és körültekintő szakmai előkészítő munka előzi meg. Ennek egyik legfontosabb eleme a műtárgyak kiválasztásának folyamata. A több évtizedes tapasztalattal rendelkező becsüs szakértők a főváros több pontján fogadják a műtárgyakat. Pesten két kiemelt festmény, bútor, szőnyeg, ötvöstárgy, üveg, kerámia stb. felvevőhely van, a Szent István körúti üzlet és a Bécsi utcai Aukciósház, és a budai lakosok ugyancsak két ponton adhatják be műtárgyaikat, a Móricz Zsigmond tér közelében, valamint a Margit-híd budai hídfőjénél lévő boltjainkban. A nagy értékű ékszerek és órák legfontosabb felvevőhelye a Bécsi utcai és a Párizsi utcai ékszerbolt. A műtárgyak megtekintését és szakértői vizsgálatát természetesen az ügyfelek igénye alapján az otthonaikban is elvégezik a BÁV munkatársai, ilyen esetekben becsüsök telefonon történt egyeztetést követően látogatják meg az ügyfelet.

A szakértő minden esetben nagy körültekintéssel vizsgálják meg a beérkező tárgyakat, és teszik meg ajánlataikat a tulajdonos felé.  Az aukcióra beválogatott műtárgyakat a szakértői bizottság bírálatát követően, gondos előkészítés után (restaurálás, tisztítás, keretezés stb.) lefotózzák, majd pedig rövid kutatást követően, minden fontos adat feltüntetése mellett elkészül a katalógusba is bekerülő leírás. Az aukción szereplő műtárgyakat külön kiállítás keretében mutatják be az érdeklődő közönségnek. A kiállítások ideje alatt több alkalommal rendeznek szakértői sétákat, szakmai ismertetéseket, ahol a tárgyakat kézbe lehet venni és minden fontos információt meg lehet tudni róluk. Ezután következik maga az árverés, amelyen a részvétel ingyenes.

Ideje felkészülni, mert közeledik a tavaszi aukciós évad! A BÁV legközelebbi háromnapos művészeti árverése május elején lesz, és március 20-ig várják azokat az ügyfeleket, akik ékszereiket, műtárgyaikat ezen az aukción szeretnék értékesíteni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Tánc

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál tűz

Kimentették a Notre-Dame festményeit

Az utolsó festményeket, 15 darab 17. századi képet is átszállították pénteken a tűzvész pusztította párizsi Notre-Dame-ból a Louvre múzeumába, miután a műkincseket és ereklyéket már az elmúlt napokban kimenekítették a katedrálisból.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A Notre-Dame lángjai

Ezt az egészet igazándiból sosem akartam megírni, de most olyan helyzetet teremtett az élet, hogy egyszerűen muszáj! 1992 nyarát Párizsban hédereltem végig egy cimbimmel, és ez megváltoztatta az egész életemet. Előtte ugyanis szerelmes voltam, utána meg már nem. Miközben állítólag Párizs a szerelmesek városa. Hát, nekem sikerült ezt is inverzben lehozni!
Vizuál Cannes 2019

A nagy visszatérők fesztiváljának ígérkezik Cannes

Jim Jarmusch zombifilmjével nyílik a 72. cannes-i fesztivál május 14-én. Visszatér és versenybe száll az Arany Pálmáért Pedro Almodóvar, Ken Loach, Xavier Dolan, Terrence Malick és a Dardenne fivérek is, a zsűri elnöke Alejandro González Inárritu lesz.
Vizuál fényképTár

Róbert bácsi – jótevő vagy csaló?

A nagylelkű adakozót mindenki csak így ismerte Budapesten: Róbert bácsi. A városhoz tartozó egyik jellegzetes figura volt ő. Hogy ki is ő valójában, az már a kortársaknak is komoly fejtörést okozott, sőt rendőrségi nyomozás is volt az ügyben..
Vizuál interjú

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel.