Vizuál

Mit kell tudnunk az aukciókról?

2015.02.23. 11:20
Ajánlom
A műkereskedelem leglátványosabb és legnagyobb figyelemmel kísért eseménye az aukció. De vajon milyen előkészületek előzik meg a rangos eseményt?

A BÁV évente több alkalommal is rendez árverést: tavasszal és ősszel egy-egy nagy, háromnapos művészetit, karácsony előtt egy ékszer és ezüst aukciót, év közben pedig több kisebb kamaraaukcióval várja a műtárgyak iránt érdeklődő közönséget.

Az árverést magát hosszú és körültekintő szakmai előkészítő munka előzi meg. Ennek egyik legfontosabb eleme a műtárgyak kiválasztásának folyamata. A több évtizedes tapasztalattal rendelkező becsüs szakértők a főváros több pontján fogadják a műtárgyakat. Pesten két kiemelt festmény, bútor, szőnyeg, ötvöstárgy, üveg, kerámia stb. felvevőhely van, a Szent István körúti üzlet és a Bécsi utcai Aukciósház, és a budai lakosok ugyancsak két ponton adhatják be műtárgyaikat, a Móricz Zsigmond tér közelében, valamint a Margit-híd budai hídfőjénél lévő boltjainkban. A nagy értékű ékszerek és órák legfontosabb felvevőhelye a Bécsi utcai és a Párizsi utcai ékszerbolt. A műtárgyak megtekintését és szakértői vizsgálatát természetesen az ügyfelek igénye alapján az otthonaikban is elvégezik a BÁV munkatársai, ilyen esetekben becsüsök telefonon történt egyeztetést követően látogatják meg az ügyfelet.

A szakértő minden esetben nagy körültekintéssel vizsgálják meg a beérkező tárgyakat, és teszik meg ajánlataikat a tulajdonos felé.  Az aukcióra beválogatott műtárgyakat a szakértői bizottság bírálatát követően, gondos előkészítés után (restaurálás, tisztítás, keretezés stb.) lefotózzák, majd pedig rövid kutatást követően, minden fontos adat feltüntetése mellett elkészül a katalógusba is bekerülő leírás. Az aukción szereplő műtárgyakat külön kiállítás keretében mutatják be az érdeklődő közönségnek. A kiállítások ideje alatt több alkalommal rendeznek szakértői sétákat, szakmai ismertetéseket, ahol a tárgyakat kézbe lehet venni és minden fontos információt meg lehet tudni róluk. Ezután következik maga az árverés, amelyen a részvétel ingyenes.

Ideje felkészülni, mert közeledik a tavaszi aukciós évad! A BÁV legközelebbi háromnapos művészeti árverése május elején lesz, és március 20-ig várják azokat az ügyfeleket, akik ékszereiket, műtárgyaikat ezen az aukción szeretnék értékesíteni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Színház

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A KAFF legjobb animációs filmjei érkeznek az Urániába

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idén ősszel is megrendezi Budapesten a KAFF-napot. A díjnyertes magyar és európai animációs filmek mellett külön program várja a gyerekeket szeptember 21-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Vizuál galéria

Lefotózható egy koncert hangulata?

"Az ars poeticám a fotózásban az, amikor láthatóvá válik a hang és hallhatóvá válik a fény." S. Varga Ilona fotóiból nyílik kiállítás pénteken. Galériánkban egy kis ízelítőt kínálunk a tárlatból.
Vizuál hír

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.
Vizuál hír

Tizenkettedik a Saul fia a száz legjobb film közül a Guardian szerint

A The Guardian kritikusai a 21. század legjobb filmjeinek listáját állították össze, ebben a százas gyűjtésben azonban csak a 2000 után született alkotásokat vették figyelembe. Nemes Jeles László Tarantinoval, Ang Lee-vel, Iñárritu-val és Almodóvar-ral egy mezőnyben!
Vizuál morphoto

KÉP-regény: Elefánt kaland

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, mit tanult az afrikai szafariján az elefántokról..