Vizuál

MMA-ösztöndíjasok műveiből nyílik kiállítás a Pesti Vigadóban

2022.03.18. 12:30
Ajánlom
Departure címmel közel két hónapig látható a Pesti Vigadó új kiállítása, melyen az MMA Művészeti Ösztöndíjprogramjában 2018 és 2021 között részesülő művészek alkotásai láthatók.
2BODIbarbaraBOBA-122334.jpg

Bódi Barbara Boba: Kortársak 2, Bari Janó portréja (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Alkotói gesztus – külső figyelem – gyakorlás – siker.

A fenti sor le is záródhat körszerűen önmagában, de spirális ívvé is válhat, végigkísérve a felkészülés évtizedeit, egész életre szóló, lüktető folyamattá sodródhat. A gyermekrajztól a tehetségkutatáson keresztül, a strukturált művészképzés alap és felsőfokú rendszeréig, Magyarországon az alkotó ember több irányból érkezhet a művészi pálya első évtizedéhez. Itt kezdődik a kemény szelekció, ahol a mérőműszerek és mértékegységek homályosságát időnként túlvilágítja a vibráló szakmai közvélemény, intézményi és a for-profit figyelme, vagy máskor épp ellenkezőleg: a tehetség „szerénysége” okán csöndes alkotói praxissá válik.

A külső figyelem ebben az életszakaszban a legbizonytalanabb, inkább véletlen, de az is lehet, hogy sorsszerű.

Van néhány állami ösztöndíjprogram, mint a Derkovits Ösztöndíj, vagy az NKA-pályázatok, de ezeket a fiatal művészek 10-20%-a érheti el. Itt segíthet a korábbi keltezésű mester-tanítvány kapcsolat, az újra éledező művésztelepi közösségek alakulása, de már a kereskedelmi galériák, műhelyek is kezdik keresni, felfedezni, igazolni a tehetségeket.

Ám az MMA Művészeti Ösztöndíjprogramja egy új, jelentős, közpénzből létrehozott mecenatúra, amely első évfolyamának (2018-2021) eredményét a Departure kiállítás és az azt kisérő jelentős művészeti kiadvány adja közre. Amikor támogató stratégiáját az MMA kidolgozta, azt gondoltuk,

remek hátteret és biztonságot fog jelenteni az ösztöndíjasoknak az a három év, amit kizárólag és célzottan a saját munkájuk, alkotói programjuk fejlesztésére fordíthattak.

Az immár negyedik alkalommal meghirdetett Ösztöndíjpályázat lehetőséget kínál a 20 és 50 év közötti, az anyaországbeli, határon túli és hazai kulturális kisebbséghez tartozó, figyelemreméltó művészeknek is. A pályázat kritériumai között fontos szerepe van a négyhavi beszámolási kötelezettségnek, de ennek a mibenléte és a hozománya tejesen ismeretlen volt a szervezők számára. Az alkotók inkább bizalmatlanul viszonyultak hozzá, hiszen ilyenkor szükségszerűen a munkafolyamatban lévő művek, kísérletek kerülnek megmutatásra.

8iskiKOCSISTIBOR-122656.jpg

iski Kocsis Tibor: Balatonvilágos, diptichon (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

A képzőművészek a tevékenységük során mindenkor a bőrüket viszik a vásárra, mert nincs főnökük, aki eligazítaná őket, és ellenőrük sincs, aki véleményezné. Így egy-egy alkotói ciklus lezárta, megmutatása után

az egyéni vagy nagyobb csoportos kiállítás alkalmával a publikálás jóleső érzésén túl mindig nagy érdeklődéssel várják a szakmai és látogatói véleményeket egyaránt.

Ennek megfelelően a beszámolóknál lehetőség nyílik egy potenciális alkotói reakcióút megnyitására, hiszen egyfajta workshop keretében nemcsak megmutatják munkájukat, hanem beszélgetés is kialakulhat az egyéni és kollektív kulturális és szakmai kérdésekről.

5EROSApolka-122510.jpg

Erős Apolka: Femme Fatale I. (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Az első évfolyam beszámolói során fokozatosan rajzolódott ki, hogy ezek az intenzív együttlétek, egymás megismerése, az alkotó folyamatokba való belelátás, a különböző kifejezési módok hiteles megnyílása, a minőség, az elkötelezettség és a személyiség milyen széles variációsorát tudja felmutatni a művészi megnyilvánulásnak, és a későbbi közös munkának. Három év alatt tizenkét együtt töltött nap még a szekcióvezető számára is a művészeti diszkurzus vadonatúj, hatékony eszköze lett. A harmadik beszámoló alatt tapinthatóvá vált a véletlenszerűen” összekerült tizenhat alkotó és egy művészettörténész közösséghálója. A második évben beütő világjárvány a személyes találkozást kizárta, így mi is az online térben, konferenciaformában maradtunk kapcsolatban.

2021 nyarán az újra együttlét alkalmával a tizenhét ösztöndíjas sorban kibontotta a féléves bezártság személyére és a művészetére átsugárzó hatásait.

A megismert alkotóutak érdekes művészetlélektani és alkotásszociológiai tapasztalatot gyümölcsöztek a három év alatt, így kijelenthető, hogy a folyamatosan működő ösztöndíjprogram kiváló forrása lehet a művészi alkotás szociológia, lélektan és filozófia tudományos kutatásainak. Bizonyos karakterjegyek: a művészet iránti elkötelezettség, a munkaszeretet, az értéktisztelet, a kíváncsiság, a makacsság, az elhivatottság létrehoz egy közös aurát, ami egy nem várt segítség, mert ez a metodika a tanulásnak, az épülésnek és az egymás építésének az alapja. Ilyen fogalom, hogy művésztovábbképzés nincs, nem is létezik a közbeszédben. Pedig a hatvanas évek óta a szellemi élet „civil talaján” már működött.

Így jöttek létre baráti körök, művésztelepek, szimpozionok.

De most ez a jelenség akadémiai talajt kapott, ami állami támogatással rendszerré válhat.

Végül kiemelném: a Vigadóban látható Departure kiállítás nem csupán egy sokszínű, változatos, magas szintű válogatás, hanem érett, kiforrott művészek érdek nélküli, intenzív egymásra figyelését, az ebből eredő elemelkedést, közös gazdagodást, vagyis a magasabb, szélesebb szellemi horizontot is sugározza.

Departure
március 18. – május 8.

Kurátor: Farkas Ádám professor emeritus, Kossuth-díjas szobrászművész, Az MMA elnökségi tagja
Szervező: Magyar Művészeti Akadémia

https://vigado.hu/programok/-/event/10184/departure/18142

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Gálhidy Péter: Helyzet (fotó/forrás: Pesti Vigadó)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.