Vizuál

Modern roma divat

2010.10.19. 11:38
Ajánlom
A Romani Design ruháiból nyílt kiállítás a Terror Házában.

A Romani Design tervezői a hagyományos cigány motívumokat modern formákkal és anyagokkal ötvözik, az eredmény pedig egy modernen eklektikus ruhatár és kiegészítők. A Terror Házában pedig most bárki megtekintheti a különleges ruhadarabokat az Egymásnak ítélve ‒ Cigány identitás a XXI. században címmel nyílt tárlaton.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a magyarországi cigányság őrzi identitását" ‒ szólt a roma kultúráról mint a nemzet „közös kincséről" a tárlat megnyitóján a múzeum főigazgatója, Scmitt Mária.
Mint a főigazgató kifejtette, nem szabad lemondani kulturális örökségünkről, ehelyett folyamatosan újra kell értelmezni annak elemeit, többek között a divat területén is.

„Amikor megláttam Varga Erika gyönyörű ruháit, úgy éreztem, azok korszerű, divatos, hordható ruhák, amelyek egyben kifejezik a magyar cigány tradíciót is" ‒ fogalmazott.
Schmitt Mária szerint más európai nemzetek, többek között a skótok, az osztrákok vagy a bajorok, mindannyian büszkék nemzeti viseleteikre, ezért a magyaroknak vagy a magyar romáknak sem szabadna szégyellniük saját viseletkultúrájukat; ebben segít a Terror Háza kiállítása is.

Mint Varga Erika, a Romani Design vezetője, elmondta a tárlaton a stúdió saját kreációi mellett hagyományos cigány viseleti együtteseket is bemutatnak, de számos ruha érkezett a Kortárs Romani című tervezői pályázatukról is. Beszélt arról is, hogy a különböző roma közösségek eltérő módon őrzik hagyományos viseletkultúrájukat, átfogó képet azonban nehéz adni a mindeddig hiányzó kutatások miatt.
„A divat világában egyelőre kevés a cigány szereplő", jegyezte meg a stúdióvezető, a Romani Design ezért egyszerre működik divatszalonként és úttörő társadalmi szerepet betöltő vállalkozásként.

A kiállításon, a bemutatott 25 ruha mellett, ékszerekkel, táskákkal, kiegészítőkkel találkozhat, de helyet kaptak az oláh cigányok hetvenes évekbeli és az erdélyi romák mai ruházatát bemutató fotók is.

Egymásnak ítélve ‒ Cigány identitás a XX. században
Terror Háza
Nyitva: 2011. január 9-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Színház

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Nyárutcahúsz

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Nyár utca húszra emlékezik.
Vizuál hír

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.
Vizuál lapszemle

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.
Vizuál lapszemle

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.