Vizuál

Mona Lisát így még nem láthatta

2014.12.15. 14:44
Ajánlom
Szingapúrban láthatja először a nagyközönség Leonardo da Vinci "korai Mona Lisáját", amelyet tíz évvel a párizsi Louvre-ban őrzött, világhírű változat megszületése előtt festett az itáliai mester.

Az Earlier Mona Lisa (A korai Mona Lisa) című tárlatot a főváros régi parlamenti épületéből kialakított kulturális helyszínen nézhetik meg az érdeklődők. A "korai" alkotáson - hivatalos nevén Isleworth Mona Lisa - látható nő arca ugyanazokat a jellegzetességeket mutatja, mint a későbbi, csak az első képen a nő jóval fiatalabb.

Giorgio Vasari, Leonardo korai életrajzírója szerint a mester 1503-ban kezdte megfesteni a korai Mona Lisát, ám "befejezetlenül hagyta" az alkotást. 1778-ban egy nemesember vásárolta meg a festményt, majd egy egész évszázad eltelt, mire 1913-ban Hugh Blaker brit műgyűjtő felfedezte az alkotást a nemesember családjának házában, és isleworth-i stúdiójába vitte. Az alkotás egy svájci bank páncéltermében töltötte az elmúlt négy évtizedet, és egy 2012 szeptemberében tartott genfi sajtótájékoztató nyomán került a figyelem középpontjába. Nyilvánosságra kerülését követően heves vita bontakozott ki a szakemberek között a festmény eredetiségéről. A zürichi Svájci Szövetségi Technológiai Intézet munkatársai tavaly szénizotópos kormeghatározás révén megerősítették, hogy az alkotás valóban da Vinci keze munkája.

A szingapúri kiállítás látogatói interaktív művészettörténeti utazáson vehetnek részt: a festmény megtekintése előtt megismerkedhetnek az itáliai reneszánsszal és az eredetiségvizsgálati eljárás részleteivel. A december 16. és február 11. között látogatható kiállítás következő állomása Kína lesz, majd a tárlatot a világ más részeibe is elviszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál múzeumok éjszakája

Múzeumban eddig soha nem látott Munkácsy-kép Szegeden

Az Egy tál meleg leves című festmény egy magángyűjtemény része. Egyelőre csupán a Múzeumok Éjszakáján láthatja a közönség.
Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.
Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.