Vizuál

Mónus Márton kapta a Hemző Károly-díjat

2021.11.08. 14:25
Ajánlom
Mónus Márton fotóriporter vehette át a Hemző Károly Alapítvány fiatal alkotók számára létrehozott kitüntetését a Capa Központban.

A díjat többek között a súlyos környezetszennyezést okozó fűtési nyomorról, a sportról mint az integráció eszközéről és a hortobágyi gulyásokról készített munkájáért ítélte oda Mónus Mártonnak a kuratórium. Az indoklás kitér rá, hogy a fotóriporter, aki már 2018-ban és 2019-ben is finalista volt a 35 év alatti magyar fotográfusok versenyében, sorozatait nagy körültekintéssel állítja össze.

Mónus Márton 1990-ben született, eredetileg biológusnak és fizikatanárnak tanult az ELTE-n. Már egyetemi évei alatt foglalkoztatta a fotózás gondolata,

a HVG gyakornokaként szerzett tapasztalatot, miközben elvégezte a MÚOSZ Bálint György Akadémia fotóriporter szakát.

A HVG után az MTI külsős fotóriportere lett, fotóit külföldön is ismerik. A See.Me The Exposure Award pályázaton indult képét kiállították a párizsi Louvre-ban, de rendszeresen vesz részt nemzetközi masterclassokon és workshopokon is.

Munkásságát már számos hazai díjjal is jutalmazták, többször nyert a Magyar Sajtófotó Pályázaton, köztük az André Kertész-nagydíjat és az Escher Károly-díjat, valamint háromszor a Szalay Zoltán-díjat.

A napi fotóriporteri munkái mellett más fotós projekteken is dolgozik. Ezek legtöbbször emberközpontúak, személyek vagy társadalmi csoportok problémáit próbálja feltárni a fotográfia segítségével.

Fejléckép: Mónus Márton (forrás: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ / MTI)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Klasszikus

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?
Vizuál hír

Mohos Márton és Erdős Dénes vehette át a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat fődíjait

A pályázat legjobb fényképeiből nyílt tárlatot június 2-ig láthatja a közönség a budapesti Robert Capa Központban. A díjátadón Balogh László fotóriporteri életműdíjat vehetett át.
Vizuál hír

Nyilvános a 2024-es Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramja – George Lucas tiszteletbeli Arany Pálmát kap

Mások mellett Francis Ford Coppola, Jórgosz Lánthimosz, Kirill Szerebrennyikov, David Cronenberg, Paul Schrader és Jacques Audiard is a világ legrangosabb szemléjén mutathatja be új filmjét.
Vizuál ajánló

Kortárs magyar designkiállítás nyílik Berlinben

A Collegium Hungaricum Berlin a Berlin Design Week 2024 keretében szervezett csoportos kiállításán a magyar designerek legfiatalabb nemzedékének alkotásaival ismerkedhet meg a közönség.