Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

2020.06.01. 11:20
Ajánlom
Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

Morgan Freeman a Tennessee állambeli Memphisben született 1937 június 1-én. Nyolc évesen állt először színpadon egy iskolai darab főszerepében. Tizenkét évesen megnyert egy állami drámaversenyt, a középiskola alatt pedig egy rádióműsorban dolgozott. Innen egyenes út is vezethetne a színészet felé, de Freeman 1955-ben a színi ösztöndíj helyett az Egyesült Államok Légierejét választotta. A hatvanas évek elején költözött Los Angelesbe, majd lakott New Yorkban, San Fransiscóban is. A színpadtól sem szakadt el volt táncos, több társulat tagja is volt, de sokáig egyáltalán nem volt biztos abban, hogy színész akar lenni.

Első filmszerepét 1971-ben kapta a Who Says I Can't Ride a Rainbow? című filmben, a nagy áttörést a ’80-as évek hozta meg, amikor is egyre jelentősebb mellékszerepeket kapott.

Az első Oscar jelölését ötven évesen az 1987-es Hamis riportét kapta. A világ pedig a 1989-ben készült Miss Daisy sőförje filmmel ismerte és szerette meg.

1991-ben dolgozott először együtt Clint Estwood-dal a legendás Nincs bocsánat című filmben. Ezt követte a Remény rabjai, amely a megjelenés idejében egyáltalán nem számított sikernek - sokak szerint a film eredeti címe (The Shawshank Redemption) volt túl semmit mondó. A film az első vetítések alapján megbukott, ennek ellenére 7 Oscar jelölést is kapott és újra bekerült a mozikba, de az igazi felfutást az jelentette, amikor a film megjelent – akkor még – videokazettán. A Remény rabjai kultfilm lett és mai napig az IMDB felhasználók szerint ez minden idők legjobb filmje.

A Remény Rabjai a harmadik Oscar-jelölést jelentette Freeman-nek és innentől kezdve senki sem kérdőjelezte meg sztárstátuszát. Szerepelt a szintén mára kultfilmmé vált Hetedikben és olyan siker mozikban, mint az Amistad, a Deep Impact. És már senki sem csodálkozott azon, hogy A minden6óban ő játszotta Istent.

2005-ben a negyedik Oscar-jelölését válthatta szoborra, Clint Eastwood Millió dolláros bébi című filmjében nyújtott alakításáért. 2007 végén került a mozikba Rob Reiner A bakancslista című rendezése, melyben Freeman Jack Nicholsonnal játszik együtt. 2008 nyarán két képregény alapján készült filmben is láthatják a nézők: elsőként a Wanted című akciófilmben, majd az újabb Batman-moziban.

2009. február 2-án újra Oscar-díjra jelölték a Nelson Mandela életét feldolgozó Invictus című, Clint Eastwood rendezte filmben nyújtott alakításáért. A magyar mozikban utoljára a tavaly bemutatott A diótörő és a négy birodalom című filmben láthatták a nézők.

Morgan Freemant nem afro-amerikai filmszerepei tették rangos művésszé, és mindig hangsúlyozta, hogy a rasszizmus felszámolásának egyetlen módja, ha nem tesszük állandóan beszédtémává a bőrszín kérdését. Egy interjúban azt mondta a Mike Wallace-nak: "Nem nevezem többé fehér férfinek, s arra kérem, hogy Ön se nevezzen engem többet fekete férfinek." Egyedi orgánumának köszönhetően gyakran vállal narrátori feladatokat. 2005-ben két sikerfilmben, a Világok harcában és az Oscar-díjas Pingvinek vándorlása című dokumentumfilmben is hallható volt hangja. 2016-ban mutatták be a National Geographic Channel-lel forgatott, három évados dokumentum film sorozatát az Isten nyomában-t.

A jelenleg is aktív Freeman legutoljára azzal került be a hírekbe, hogy hatalmas méhfarmmá alakította birtokát. A méheket azonban nem a mézükért, hanem ökológiai fontosságukért tartja. 26 kaptárt telepített át mississippi-i birtokára, ahol zavartalanul élhetnek.

(Fejléckép: Morgan Freeman 2016-ban, Forrás: Wikipedia)

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Kapcsolódó

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.
Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Vizuál

Hét kedvenc Walter Matthau vígjátékunk

Ezt a hét filmet bármikor újranéznénk. Szubjektív lista szigorúan időrendben és nem rangsorolva – hisz utóbbi gyakorlatilag lehetetlen. Az apropó pedig: húsz éve, 2000. július 1-jén hunyt el az Oscar-díjas amerikai színész, a 20. század népszerű filmkomikusa, Walter Matthau.
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Múltba nyíló kapuk Ország Lili alkotásain

Újra látogatható a Bozsó Gyűjtemény Kecskeméten, ahol október 4-ig meghosszabbították az Ország Lili alkotásaiból rendezett időszaki tárlatot.
Vizuál galéria

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Vizuál Film

Magyar kisfilm a vizsgafilmek válogatásában Cannes-ban

Beleznai Márk Agapé című rendezői diplomafilmjét is beválogatták a 73. cannes-i fesztiválnak a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába - közölték csütörtökön a szervezők Párizsban.
Vizuál ajánló

Három kiállítással készül a nyitásra a Ludwig Múzeum

A koronavírus okozta helyzet miatt szükséges több hónapos kényszerű zárva tartást követően augusztus 20-án újra megnyitja kapuját a Ludwig Múzeum.
Vizuál Film

Hét kedvenc Walter Matthau vígjátékunk

Ezt a hét filmet bármikor újranéznénk. Szubjektív lista szigorúan időrendben és nem rangsorolva – hisz utóbbi gyakorlatilag lehetetlen. Az apropó pedig: húsz éve, 2000. július 1-jén hunyt el az Oscar-díjas amerikai színész, a 20. század népszerű filmkomikusa, Walter Matthau.