Vizuál

Mozgó festmények

2010.05.28. 16:23
Ajánlom
Animációs portréfilm készült Kovásznai Györgyről.

Június 5-étől látogatható a Kovásznai György (1934-1983) életművét bemutató kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában (MNG). A tárlat több szempontból is érdekes. Egyrészt megvalósítja a Galéria új irányvetését, miszerint több retrospektív kiállításnak szeretnének helyet adni, másrészt Kovásznai életműve egy újonnan felfedezett szelete a magyar képzőművészetnek. A festőként végzett művészt ugyanis a festészet mellett legalább annyira vonzotta az animáció, több animációs filmet is készített mint a Habfürdő vagy A régi trombitás bevette a ciánkálit,  így mi sem lehetett volna stílusosabb mint hogy a kiállítás bevezetőjeként egy animációs filmben ismertessék Kovásznai személyét és munkásságát. A Riportré: Kovásznai 2010 című animációs kisfilmet Igor Lazin (rajzoló) és Török Ferenc (rendező) jegyzi, Kovásznai munkásságát pedig olyan személyek ajánlják figyelmünkbe mint Sugár János, Hegyi Lóránd, Rényi András, Ruttkai Bori, Parti Nagy Lajos vagy Gauder Áron.
A kisfilmet március óta vetítik a mozik Hajdú Szabolcs legfrissebb filmje, a Bibliothéque Pascal, előfilmjeként, de senkit ne tévesszen meg a film végi dátum: még nem csúszott le semmiről, az eredetileg május 20-ra tervezett megnyitó ugyanis csúszott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Vizuál

A fekete arany és a fehér ördög – kritika a Megfojtott virágokról

Martin Scorsese egy három és fél órás krimi-drámával tért vissza, amelyben az amerikai történelem egy kevéssé ismert, sötét foltját mutatja be. Megfojtott virágok című filmjében a művészet klasszikus témáiról beszél, hogy megmutassa, mi is volna eredetileg a mozi célja.   

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Harcosok klubja

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal két hattyú indította el a gondolatait.
Vizuál hír

Demeter Szilárd marad a Petőfi Irodalmi Múzeum élén

Az intézmény jelenlegi főigazgatója egyedüliként jelentkezett a pozícióra, amelyet újabb öt éven át tölthet be. A múzeum honlapján elérhetővé tette pályázatát.
Vizuál ajánló

Online folytatódik a Verzió Filmfesztivál

November 29-én ért véget a jubileumi, 20. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. Ötvenhárom alkotás, köztük a nyertes filmekkel, december 10-ig online is elérhetővé válik a szemle oldalán.
Vizuál hír

Önerejű képek – Keserü Ilona grafikai életművéből nyílt kiállítás az MNG-ben

A Magyar Nemzeti Galéria grafikai kabinetjében nyílt időszaki kiállítással tisztelegnek a kortárs magyar képzőművészet egyik legnevesebb alakja előtt. A tárlat 2024. január 28-ig látogatható.
Vizuál kritika

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.