Vizuál

Mozog a kamera, úton a film - Elindult a Mediawave online filmfesztiválja 

2020.03.06. 14:05
Ajánlom
Mit jelent úton lenni? Teszik fel a kérdést évről-évre az Úton online filmfesztivál válogatói. Ingyenesen nézhető filmjeik idén a Mediawave 30 éves évfordulójához kapcsolódnak, a közönség március 31-ig szavazhat, de a filmek egészen április 27-ig szabadon nézhetőek.

A Mediawave szervező csapata hét éve indította el az akkoriban újszerűnek számító kezdeményezését, az Úton online filmfesztivált, kínálatában rövid- és egész estés filmekkel, animációkkal, dokumentum- és kísérleti-filmekkel. 

Az újdonság az volt, hogy nemcsak az "Együttlét" mozitermeiben, hanem az internet adta lehetőségeket kihasználva is megmutassák a világ friss filmtermésének egy szeletét szimpatizánsaiknak, valamint azoknak, akik aktuálisan nem tudtak ellátogatni az Együttlétre. Az online filmverseny nem azonos a Mediawave klasszikus filmversenyével, évről évre külön kell  nevezni rá.

Ezeket a filmeket is szakmai zsűri értékeli, azonban kiegészítésként, nézői szavazatok alapján, az online filmek közönségdíjat nyerhetnek el.

Az idei, a 30. Médiawave/Fényírók Fesztiváljára a szervezők szándékoson nem hirdették meg a szokásos klasszikus filmversenyt, aminek oka, hogy inkább az elmúlt 30 év filmtermését szerették volna összefoglalni. Tapasztalataik szerint 2014-ben, az online filmfesztivál indulásánál, a filmalkotók nagy része még elhatárolódott az időben korlátozott, két hónapig tartó internetes megjelenés elől. A hét év elteltével jól érzékelhető, hogy ez az idegenkedés fokozatosan csökkent, és ma már egyre több filmalkotó gondolkodik úgy, hogy ezen a fórumon sokkal több nézőt érhet el, mint a lehetséges klasszikus módszerekkel. Az is jól látható, hogy gombamód szaporodnak a világban az online filmfesztiválok. 

Az online verseny nyertes alkotásai megtekinthetők lesznek a Mediawave klasszikus filmfesztiválja keretében is, április 28. és május 2. között Kiscsőszön és Mindszentkállán. 

Az online fesztivál filmjei eredeti nyelven, angol felirattal tekinthetők meg, a nemzetközi filmek közül azonban sok szöveg nélküli vagy minimális beszédet tartalmaz, ezért többségében angol nyelvtudás nélkül is megérthető! Több esetben a filmes formanyelv vizuális építkezése is segít, valamint a lejátszófelület alatt található szinopszis, azaz a film rövid tartalma is eligazodást nyújthat.

Az "Úton" Online Filmfesztivál filmjei ITT érhetők el:

 

Fejléckép: jelenet Petrik András: Szuperapu c. rövidfilmjéből (Fotó: Médiamecenatúra)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Lélekben mindenki Indiában él – A Baltazár Színház elérhetővé teszi fesztiválnyertes filmjét

A Baltazár Színház egész társulata március 13-án Mumbaiba utazott volna, fellépni a Pitypang és a Por című előadásokkal. Egy nappal az út előtt zárta le határait India. Maradtunk és megértettük, hogy a mostani időszak a belső utazásról szól.
Vizuál galéria

A rokokó sztárfestője még a gipszstukkókat is belekomponálta freskóiba

Giovanni Battista Tiepolo a mennyezetet égbolttá változtatta, arisztokrata megbízóit szinte istenként ábrázolta. Kétszázötven éve, 1770. március 27-én halt meg a 18. századi dekoratív festészet legnagyobb alakja, "Velence legjobb festője". 
Vizuál fotó

KÉP-regény: Gondolatok a könyvtárban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, mit jelent egy fotósnak a kihalt város, illetve mennyire kihaltak valójában az utcák.
Vizuál hír

Tragikus adatvesztés történt – A látogatók segítségét kéri az Aba-Novák Galéria

A Leányfalun működő XX. századi és kortárs galéria egy technikai meghibásodás miatt elveszítette kiállításainak dokumentációját.
Vizuál interjú

„…a mozgókép sokrétű katartikus élménye”

Dárday István Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, az MMA rendes tagja idén ünnepli 80. születésnapját. A Balázs Béla Stúdióról, a dokumentum-játékfilmek lényegéről és filmjeik civil szereplőiről beszélgettünk. Lesti Árpád interjúja.