Vizuál

Múló, törékeny pillanatok rögzítése

2020.09.30. 16:50
Ajánlom
A Ludwig Múzeum Időgép című kiállításán, ahogy a cím is utal rá, olyan műveket láthatunk, amelyek az idő fogalmával foglalkoznak. A törékeny, múló pillanat megragadásának témáját több alkotás is feldolgozza, ilyenek Waliczky Tamás képzeletbeli kameráinak képei is, amelyekből kettőt is láthatunk a tárlaton. Az egyik ilyen 12 lencsés kamera sokszemű pókra emlékeztet. Milyen elképzelés lapul a rejtélyes szerkezet mögött?

Waliczky Tamás Képzelt kamerák című sorozata legutóbb a Ludwig Múzeum februárban nyílt kiállításán, előtte pedig a Velencei Képzőművészeti Biennále Magyar Pavilonjában volt látható 2019-ben. Ennek

a sorozatnak a darabjai olyan képzeletben megépített, majd digitális technológiával megjelenített kamerák, lejátszók, fényképezőgépek,

amelyeket Waliczky Tamás úgy alkotott meg, hogy ha megépítenék őket, akkor működőképesek lennének. Így a legapróbb részletekig kidolgozta a szerkezetek műszaki felépítését, miközben a képek esztétikai vonatkozására is figyelt, összepárosítva tudományt és művészetet, technológiát és szépséget.

wal_muybridge-163250.jpg

Waliczky Tamás: Muybridge kamera, 2017/2018. Számítógépes grafika, lightbox | (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

Ezek a képek a fényképészet és filmművészet története előtti tiszteletadás gesztusaként is értelmezhetők, amely szempont kiemelten fontos a Muybridge-kamera esetében.

A név Eadweard Muybridge-re utal, aki elsőként rögzített mozgást sorozatfotó készítésével 1877-ben, amikor a fotózás története még csak a 39. évében járt.

Az 1870-es évek elején Leland Stanford, építtető és Kalifornia kormányzója, vitába keveredett a lovak mozgásával kapcsolatban. A vita tárgya az volt, hogy a ló vágtája közben van-e olyan pillanat, amikor mind a négy lába a levegőben van. A kérdés megválaszolásához felkérte a fényképész Muybridge-t, aki 24 fényképezőgépet helyezett el egymástól 1-2 méterre, amelyek egymás után rögzítették az Occident nevű ló vágtájának különböző fázisait. Ennek köszönhetően

kiderült, hogy valóban van olyan pillanat, amikor a ló összes lába egyszerre van a levegőben,

sőt az is láthatóvá vált, hogy ez nem akkor történik meg, amikor a lábak ki vannak nyújtva – ahogy azt előzetesen feltételezték –, hanem akkor, amikor a ló maga alá húzza őket. A sorozatfotókat egy speciális szerkezettel gyors egymásutánban levetítve mozgóképet sikerült előidézni. Muybridge ennek köszönhetően világhírre tett szert, azonban Stanforddal vitába kerültek a tulajdonjog kapcsán, aminek komoly pereskedés lett a vége.

Muybridge_lovak-163251.jpg

Eadweard Muybridge, Animal Locomotion, Plate 626, 1887, National Gallery of Art, Washington D.C., Permanent collection | (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum/www.artsy.net)

Waliczky Tamás képzeletben megálmodott 12 lencsés fényképezőgépe hasonló fotókat készíthet, mint Muybridge sorozatképei. A művész leírásából tudjuk, hogy a lencsék felett egy csúszka látható, aminek elhúzásával sorban el lehet sütni a felvételeket. Fényképezéskor a kamerát állványra kell helyezni, és a lencséknek vízszintesen kell állnia a mozgásfázisok rögzítéséhez, ehhez a két oldalt elhelyezett vízszintjelzők adnak segítséget.

Mivel ez egy kisebb méretű szerkezet, mint a 24 különálló kamera, ezért kisebb méretű tárgyak egy méteren belüli mozgását lehet vele rögzíteni.

muybridge-163253.jpg

Waliczky Tamás képei Roy Lichtenstein és Birkás Ákos művei között a Ludwig Múzeum Időgép című kiállításán | (Fotó/Forrás: Fotó: Rosta József / Ludwig Múzeum)

A mai képekkel túltelített, vizuális ingereken alapuló digitális kultúrában a múló pillanatok megragadására egészen másképp tekintünk, mint néhány évvel ezelőtt. Ez

a folyamat nemcsak a látásunkat alakította át, hanem ennek következtében a gondolkodásunkat is.

Az idő fogalmával foglalkozó művészeti alkotások segítenek újraértelmezni azt, hogy éppen mit látunk és hogyan; arra késztetnek minket, hogy megálljunk és emlékezetünkben rögzítsük a múlékony és törékeny pillanatokat. 

Egyensúlyban - Művek a Telekom Művészeti Gyűjteményből

2020. szeptember 8. – november 22.

Kurátorok: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher és Szipőcs Krisztina

Támogatott tartalom.

Mit keres a képregény a múzeum falán?

Kapcsolódó

Mit keres a képregény a múzeum falán?

A legtöbb mű olyan, mint egy rejtvény, amelyet ha megfejtünk, még komplexebb művészeti élményt kapunk. A Ludwig Múzeum gyűjteményében számos rejtélyes alkotás található, amelyek közül most több mint száz művet láthatunk az Időgép című új állandó kiállításon. Vizsgáljuk meg Roy Lichtenstein Vicki című képét kicsit közelebbről!

Elválasztanak és összekötnek

Elválasztanak és összekötnek

A Ludwig Múzeum új kiállításán a Telekom kortárs képzőművészeti gyűjteményéből láthatunk válogatást, amely a kelet-európai régió művészeinek több mint hetven alkotását mutatja be. A kiállítótérben látható művek számos témát érintenek, műfajukat tekintve is sokfélék, azonban abban megegyeznek, hogy az egyensúly megtalálásáról, a hidak, kapcsolatok építéséről és a kommunikációról szólnak.

LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum az egyetlen közgyűjtemény, amely a nemzetközi és a hazai művészeket közös platformon mutatja be. A Múzeum Budapest fontos kulturális attrakciója, válogatott és dinamikusan fejlődő, jelenleg több mint 800 tételes gyűjteménnyel rendelkezik, melynek magját a Ludwig házaspár adománya képezi. A múzeum nemzetközi gyűjtőkörrel rendelkezik, a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti és mutatja be.

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Badacsony magánélete

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a klímaváltozás miatt átalakuló badacsonyi látképről mesél.
Vizuál hír

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Vizuál ajánló

Így fotóznak a filmesek

Képekben gondolkodnak - Filmesek fotói címmel nyílt meg a Műcsarnok legújabb fotóművészeti tárlata, amely a virtuális forma mellett védettségi igazolvánnyal már személyesen is látogatható. 
Vizuál filmio

Életre kelnek a mesék

Felkerült a FILMIO kínálatába Visky Ábel látványos díszleteket, jelmezeket és animációt is szabadon alkalmazó dokumentumfilmje, a Mesék a zárkából. Az élvonalbeli nemzetközi fesztiválokon szerepelt alkotás nemrég a BIDF legjobb magyar filmje lett.