Vizuál

Múló, törékeny pillanatok rögzítése

2020.09.30. 16:50
Ajánlom
A Ludwig Múzeum Időgép című kiállításán, ahogy a cím is utal rá, olyan műveket láthatunk, amelyek az idő fogalmával foglalkoznak. A törékeny, múló pillanat megragadásának témáját több alkotás is feldolgozza, ilyenek Waliczky Tamás képzeletbeli kameráinak képei is, amelyekből kettőt is láthatunk a tárlaton. Az egyik ilyen 12 lencsés kamera sokszemű pókra emlékeztet. Milyen elképzelés lapul a rejtélyes szerkezet mögött?

Waliczky Tamás Képzelt kamerák című sorozata legutóbb a Ludwig Múzeum februárban nyílt kiállításán, előtte pedig a Velencei Képzőművészeti Biennále Magyar Pavilonjában volt látható 2019-ben. Ennek

a sorozatnak a darabjai olyan képzeletben megépített, majd digitális technológiával megjelenített kamerák, lejátszók, fényképezőgépek,

amelyeket Waliczky Tamás úgy alkotott meg, hogy ha megépítenék őket, akkor működőképesek lennének. Így a legapróbb részletekig kidolgozta a szerkezetek műszaki felépítését, miközben a képek esztétikai vonatkozására is figyelt, összepárosítva tudományt és művészetet, technológiát és szépséget.

wal_muybridge-163250.jpg

Waliczky Tamás: Muybridge kamera, 2017/2018. Számítógépes grafika, lightbox | (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

Ezek a képek a fényképészet és filmművészet története előtti tiszteletadás gesztusaként is értelmezhetők, amely szempont kiemelten fontos a Muybridge-kamera esetében.

A név Eadweard Muybridge-re utal, aki elsőként rögzített mozgást sorozatfotó készítésével 1877-ben, amikor a fotózás története még csak a 39. évében járt.

Az 1870-es évek elején Leland Stanford, építtető és Kalifornia kormányzója, vitába keveredett a lovak mozgásával kapcsolatban. A vita tárgya az volt, hogy a ló vágtája közben van-e olyan pillanat, amikor mind a négy lába a levegőben van. A kérdés megválaszolásához felkérte a fényképész Muybridge-t, aki 24 fényképezőgépet helyezett el egymástól 1-2 méterre, amelyek egymás után rögzítették az Occident nevű ló vágtájának különböző fázisait. Ennek köszönhetően

kiderült, hogy valóban van olyan pillanat, amikor a ló összes lába egyszerre van a levegőben,

sőt az is láthatóvá vált, hogy ez nem akkor történik meg, amikor a lábak ki vannak nyújtva – ahogy azt előzetesen feltételezték –, hanem akkor, amikor a ló maga alá húzza őket. A sorozatfotókat egy speciális szerkezettel gyors egymásutánban levetítve mozgóképet sikerült előidézni. Muybridge ennek köszönhetően világhírre tett szert, azonban Stanforddal vitába kerültek a tulajdonjog kapcsán, aminek komoly pereskedés lett a vége.

Muybridge_lovak-163251.jpg

Eadweard Muybridge, Animal Locomotion, Plate 626, 1887, National Gallery of Art, Washington D.C., Permanent collection | (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum/www.artsy.net)

Waliczky Tamás képzeletben megálmodott 12 lencsés fényképezőgépe hasonló fotókat készíthet, mint Muybridge sorozatképei. A művész leírásából tudjuk, hogy a lencsék felett egy csúszka látható, aminek elhúzásával sorban el lehet sütni a felvételeket. Fényképezéskor a kamerát állványra kell helyezni, és a lencséknek vízszintesen kell állnia a mozgásfázisok rögzítéséhez, ehhez a két oldalt elhelyezett vízszintjelzők adnak segítséget.

Mivel ez egy kisebb méretű szerkezet, mint a 24 különálló kamera, ezért kisebb méretű tárgyak egy méteren belüli mozgását lehet vele rögzíteni.

muybridge-163253.jpg

Waliczky Tamás képei Roy Lichtenstein és Birkás Ákos művei között a Ludwig Múzeum Időgép című kiállításán | (Fotó/Forrás: Fotó: Rosta József / Ludwig Múzeum)

A mai képekkel túltelített, vizuális ingereken alapuló digitális kultúrában a múló pillanatok megragadására egészen másképp tekintünk, mint néhány évvel ezelőtt. Ez

a folyamat nemcsak a látásunkat alakította át, hanem ennek következtében a gondolkodásunkat is.

Az idő fogalmával foglalkozó művészeti alkotások segítenek újraértelmezni azt, hogy éppen mit látunk és hogyan; arra késztetnek minket, hogy megálljunk és emlékezetünkben rögzítsük a múlékony és törékeny pillanatokat. 

Egyensúlyban - Művek a Telekom Művészeti Gyűjteményből

2020. szeptember 8. – november 22.

Kurátorok: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher és Szipőcs Krisztina

Támogatott tartalom.

Mit keres a képregény a múzeum falán?

Kapcsolódó

Mit keres a képregény a múzeum falán?

A legtöbb mű olyan, mint egy rejtvény, amelyet ha megfejtünk, még komplexebb művészeti élményt kapunk. A Ludwig Múzeum gyűjteményében számos rejtélyes alkotás található, amelyek közül most több mint száz művet láthatunk az Időgép című új állandó kiállításon. Vizsgáljuk meg Roy Lichtenstein Vicki című képét kicsit közelebbről!

Elválasztanak és összekötnek

Elválasztanak és összekötnek

A Ludwig Múzeum új kiállításán a Telekom kortárs képzőművészeti gyűjteményéből láthatunk válogatást, amely a kelet-európai régió művészeinek több mint hetven alkotását mutatja be. A kiállítótérben látható művek számos témát érintenek, műfajukat tekintve is sokfélék, azonban abban megegyeznek, hogy az egyensúly megtalálásáról, a hidak, kapcsolatok építéséről és a kommunikációról szólnak.

LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum az egyetlen közgyűjtemény, amely a nemzetközi és a hazai művészeket közös platformon mutatja be. A Múzeum Budapest fontos kulturális attrakciója, válogatott és dinamikusan fejlődő, jelenleg több mint 800 tételes gyűjteménnyel rendelkezik, melynek magját a Ludwig házaspár adománya képezi. A múzeum nemzetközi gyűjtőkörrel rendelkezik, a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti és mutatja be.

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Mikróban felmelegített valóság, újratöltve

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a valóságshowkról elmélkedik, akár érdemes, akár nem.
Vizuál magazin

Jean-Luc Godard, a francia új hullám legendás alakja 90 éves

A tiszteletbeli Oscar-díjas francia filmrendező nevéhez fűződik a Kifulladásig című alkotás, amelyet a világ legjobb filmjei között tartanak számon.
Vizuál hír

Online látható Tóth Luca fesztiváldíjas kisfilmje

November 30-tól bárki megnézheti Tóth Luca legújabb kisfilmjét, a Berlinalén debütált Lidérc urat. A rendező második függetlenfilmjét 2019-ben mutatták be és azóta közel 90 fesztiválon szerepelt, versenyprodukcióként pedig 12 jelölést váltott díjra.
Vizuál hír

Zenthe Ferencre emlékezik OSZMI

Online programmal emlékezik Zenthe Ferenc születésének századik évfordulójára az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. A 20. század második felének egyik legmeghatározóbb magyar színművészéről pályatársai csak úgy nyilatkoztak, hogy „nagysága abban is állt, hogy pici epizódban is alázatos és fegyelmezett volt”.
Vizuál gyász

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.