Vizuál

Múló, törékeny pillanatok rögzítése

2020.09.30. 16:50
Ajánlom
A Ludwig Múzeum Időgép című kiállításán, ahogy a cím is utal rá, olyan műveket láthatunk, amelyek az idő fogalmával foglalkoznak. A törékeny, múló pillanat megragadásának témáját több alkotás is feldolgozza, ilyenek Waliczky Tamás képzeletbeli kameráinak képei is, amelyekből kettőt is láthatunk a tárlaton. Az egyik ilyen 12 lencsés kamera sokszemű pókra emlékeztet. Milyen elképzelés lapul a rejtélyes szerkezet mögött?

Waliczky Tamás Képzelt kamerák című sorozata legutóbb a Ludwig Múzeum februárban nyílt kiállításán, előtte pedig a Velencei Képzőművészeti Biennále Magyar Pavilonjában volt látható 2019-ben. Ennek

a sorozatnak a darabjai olyan képzeletben megépített, majd digitális technológiával megjelenített kamerák, lejátszók, fényképezőgépek,

amelyeket Waliczky Tamás úgy alkotott meg, hogy ha megépítenék őket, akkor működőképesek lennének. Így a legapróbb részletekig kidolgozta a szerkezetek műszaki felépítését, miközben a képek esztétikai vonatkozására is figyelt, összepárosítva tudományt és művészetet, technológiát és szépséget.

wal_muybridge-163250.jpg

Waliczky Tamás: Muybridge kamera, 2017/2018. Számítógépes grafika, lightbox | (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

Ezek a képek a fényképészet és filmművészet története előtti tiszteletadás gesztusaként is értelmezhetők, amely szempont kiemelten fontos a Muybridge-kamera esetében.

A név Eadweard Muybridge-re utal, aki elsőként rögzített mozgást sorozatfotó készítésével 1877-ben, amikor a fotózás története még csak a 39. évében járt.

Az 1870-es évek elején Leland Stanford, építtető és Kalifornia kormányzója, vitába keveredett a lovak mozgásával kapcsolatban. A vita tárgya az volt, hogy a ló vágtája közben van-e olyan pillanat, amikor mind a négy lába a levegőben van. A kérdés megválaszolásához felkérte a fényképész Muybridge-t, aki 24 fényképezőgépet helyezett el egymástól 1-2 méterre, amelyek egymás után rögzítették az Occident nevű ló vágtájának különböző fázisait. Ennek köszönhetően

kiderült, hogy valóban van olyan pillanat, amikor a ló összes lába egyszerre van a levegőben,

sőt az is láthatóvá vált, hogy ez nem akkor történik meg, amikor a lábak ki vannak nyújtva – ahogy azt előzetesen feltételezték –, hanem akkor, amikor a ló maga alá húzza őket. A sorozatfotókat egy speciális szerkezettel gyors egymásutánban levetítve mozgóképet sikerült előidézni. Muybridge ennek köszönhetően világhírre tett szert, azonban Stanforddal vitába kerültek a tulajdonjog kapcsán, aminek komoly pereskedés lett a vége.

Muybridge_lovak-163251.jpg

Eadweard Muybridge, Animal Locomotion, Plate 626, 1887, National Gallery of Art, Washington D.C., Permanent collection | (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum/www.artsy.net)

Waliczky Tamás képzeletben megálmodott 12 lencsés fényképezőgépe hasonló fotókat készíthet, mint Muybridge sorozatképei. A művész leírásából tudjuk, hogy a lencsék felett egy csúszka látható, aminek elhúzásával sorban el lehet sütni a felvételeket. Fényképezéskor a kamerát állványra kell helyezni, és a lencséknek vízszintesen kell állnia a mozgásfázisok rögzítéséhez, ehhez a két oldalt elhelyezett vízszintjelzők adnak segítséget.

Mivel ez egy kisebb méretű szerkezet, mint a 24 különálló kamera, ezért kisebb méretű tárgyak egy méteren belüli mozgását lehet vele rögzíteni.

muybridge-163253.jpg

Waliczky Tamás képei Roy Lichtenstein és Birkás Ákos művei között a Ludwig Múzeum Időgép című kiállításán | (Fotó/Forrás: Fotó: Rosta József / Ludwig Múzeum)

A mai képekkel túltelített, vizuális ingereken alapuló digitális kultúrában a múló pillanatok megragadására egészen másképp tekintünk, mint néhány évvel ezelőtt. Ez

a folyamat nemcsak a látásunkat alakította át, hanem ennek következtében a gondolkodásunkat is.

Az idő fogalmával foglalkozó művészeti alkotások segítenek újraértelmezni azt, hogy éppen mit látunk és hogyan; arra késztetnek minket, hogy megálljunk és emlékezetünkben rögzítsük a múlékony és törékeny pillanatokat. 

Egyensúlyban - Művek a Telekom Művészeti Gyűjteményből

2020. szeptember 8. – november 22.

Kurátorok: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher és Szipőcs Krisztina

Támogatott tartalom.

Mit keres a képregény a múzeum falán?

Kapcsolódó

Mit keres a képregény a múzeum falán?

A legtöbb mű olyan, mint egy rejtvény, amelyet ha megfejtünk, még komplexebb művészeti élményt kapunk. A Ludwig Múzeum gyűjteményében számos rejtélyes alkotás található, amelyek közül most több mint száz művet láthatunk az Időgép című új állandó kiállításon. Vizsgáljuk meg Roy Lichtenstein Vicki című képét kicsit közelebbről!

Elválasztanak és összekötnek

Elválasztanak és összekötnek

A Ludwig Múzeum új kiállításán a Telekom kortárs képzőművészeti gyűjteményéből láthatunk válogatást, amely a kelet-európai régió művészeinek több mint hetven alkotását mutatja be. A kiállítótérben látható művek számos témát érintenek, műfajukat tekintve is sokfélék, azonban abban megegyeznek, hogy az egyensúly megtalálásáról, a hidak, kapcsolatok építéséről és a kommunikációról szólnak.

LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum az egyetlen közgyűjtemény, amely a nemzetközi és a hazai művészeket közös platformon mutatja be. A Múzeum Budapest fontos kulturális attrakciója, válogatott és dinamikusan fejlődő, jelenleg több mint 800 tételes gyűjteménnyel rendelkezik, melynek magját a Ludwig házaspár adománya képezi. A múzeum nemzetközi gyűjtőkörrel rendelkezik, a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti és mutatja be.

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Vizuál videó

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Vizuál hír

Még mindig kevés a nő a filmes szakemberek között

A filmrendezők kevesebb mint negyede nő az európai filmgyártásban - mutatott rá legújabb jelentésében az Európai Audiovizuális Megfigyelőközpont. A filmes szakemberek körében a legkevesebb nő éppen a zeneszerzők között található.
Vizuál hír

François Ozon új filmjével nyit a Berlinale

Élőben, de szigorú biztonsági megszorításokkal rendezik meg az idei Berlinalét. A nemzetközi filmfesztivál szakmai programja 6 napra rövidül, a mozikban felére csökkentik a nézőszámot, a vörös szőnyeges bevonulásokon csak a sajtó munkatársai vehetnek majd részt.
Vizuál interjú

Esterházy Marcell: Pál bácsi egyszerre volt közeli rokon és valóságos herceg

Az utolsó Esterházy herceg, Esterházy V. Pál életét és mecénási tevékenységét dolgozza fel Esterházy Marcell videókollázsa, az E. Pál rövid története.  Az Esterházy Art Award – Young Scene Hungary – Short List 2021 kiállításon látható munkájáról kérdeztük az alkotót.