Vizuál

Múló, törékeny pillanatok rögzítése

2020.09.30. 16:50
Ajánlom
A Ludwig Múzeum Időgép című kiállításán, ahogy a cím is utal rá, olyan műveket láthatunk, amelyek az idő fogalmával foglalkoznak. A törékeny, múló pillanat megragadásának témáját több alkotás is feldolgozza, ilyenek Waliczky Tamás képzeletbeli kameráinak képei is, amelyekből kettőt is láthatunk a tárlaton. Az egyik ilyen 12 lencsés kamera sokszemű pókra emlékeztet. Milyen elképzelés lapul a rejtélyes szerkezet mögött?

Waliczky Tamás Képzelt kamerák című sorozata legutóbb a Ludwig Múzeum februárban nyílt kiállításán, előtte pedig a Velencei Képzőművészeti Biennále Magyar Pavilonjában volt látható 2019-ben. Ennek

a sorozatnak a darabjai olyan képzeletben megépített, majd digitális technológiával megjelenített kamerák, lejátszók, fényképezőgépek,

amelyeket Waliczky Tamás úgy alkotott meg, hogy ha megépítenék őket, akkor működőképesek lennének. Így a legapróbb részletekig kidolgozta a szerkezetek műszaki felépítését, miközben a képek esztétikai vonatkozására is figyelt, összepárosítva tudományt és művészetet, technológiát és szépséget.

wal_muybridge-163250.jpg

Waliczky Tamás: Muybridge kamera, 2017/2018. Számítógépes grafika, lightbox | (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

Ezek a képek a fényképészet és filmművészet története előtti tiszteletadás gesztusaként is értelmezhetők, amely szempont kiemelten fontos a Muybridge-kamera esetében.

A név Eadweard Muybridge-re utal, aki elsőként rögzített mozgást sorozatfotó készítésével 1877-ben, amikor a fotózás története még csak a 39. évében járt.

Az 1870-es évek elején Leland Stanford, építtető és Kalifornia kormányzója, vitába keveredett a lovak mozgásával kapcsolatban. A vita tárgya az volt, hogy a ló vágtája közben van-e olyan pillanat, amikor mind a négy lába a levegőben van. A kérdés megválaszolásához felkérte a fényképész Muybridge-t, aki 24 fényképezőgépet helyezett el egymástól 1-2 méterre, amelyek egymás után rögzítették az Occident nevű ló vágtájának különböző fázisait. Ennek köszönhetően

kiderült, hogy valóban van olyan pillanat, amikor a ló összes lába egyszerre van a levegőben,

sőt az is láthatóvá vált, hogy ez nem akkor történik meg, amikor a lábak ki vannak nyújtva – ahogy azt előzetesen feltételezték –, hanem akkor, amikor a ló maga alá húzza őket. A sorozatfotókat egy speciális szerkezettel gyors egymásutánban levetítve mozgóképet sikerült előidézni. Muybridge ennek köszönhetően világhírre tett szert, azonban Stanforddal vitába kerültek a tulajdonjog kapcsán, aminek komoly pereskedés lett a vége.

Muybridge_lovak-163251.jpg

Eadweard Muybridge, Animal Locomotion, Plate 626, 1887, National Gallery of Art, Washington D.C., Permanent collection | (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum/www.artsy.net)

Waliczky Tamás képzeletben megálmodott 12 lencsés fényképezőgépe hasonló fotókat készíthet, mint Muybridge sorozatképei. A művész leírásából tudjuk, hogy a lencsék felett egy csúszka látható, aminek elhúzásával sorban el lehet sütni a felvételeket. Fényképezéskor a kamerát állványra kell helyezni, és a lencséknek vízszintesen kell állnia a mozgásfázisok rögzítéséhez, ehhez a két oldalt elhelyezett vízszintjelzők adnak segítséget.

Mivel ez egy kisebb méretű szerkezet, mint a 24 különálló kamera, ezért kisebb méretű tárgyak egy méteren belüli mozgását lehet vele rögzíteni.

muybridge-163253.jpg

Waliczky Tamás képei Roy Lichtenstein és Birkás Ákos művei között a Ludwig Múzeum Időgép című kiállításán | (Fotó/Forrás: Fotó: Rosta József / Ludwig Múzeum)

A mai képekkel túltelített, vizuális ingereken alapuló digitális kultúrában a múló pillanatok megragadására egészen másképp tekintünk, mint néhány évvel ezelőtt. Ez

a folyamat nemcsak a látásunkat alakította át, hanem ennek következtében a gondolkodásunkat is.

Az idő fogalmával foglalkozó művészeti alkotások segítenek újraértelmezni azt, hogy éppen mit látunk és hogyan; arra késztetnek minket, hogy megálljunk és emlékezetünkben rögzítsük a múlékony és törékeny pillanatokat. 

Egyensúlyban - Művek a Telekom Művészeti Gyűjteményből

2020. szeptember 8. – november 22.

Kurátorok: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher és Szipőcs Krisztina

Támogatott tartalom.

Mit keres a képregény a múzeum falán?

Kapcsolódó

Mit keres a képregény a múzeum falán?

A legtöbb mű olyan, mint egy rejtvény, amelyet ha megfejtünk, még komplexebb művészeti élményt kapunk. A Ludwig Múzeum gyűjteményében számos rejtélyes alkotás található, amelyek közül most több mint száz művet láthatunk az Időgép című új állandó kiállításon. Vizsgáljuk meg Roy Lichtenstein Vicki című képét kicsit közelebbről!

Elválasztanak és összekötnek

Elválasztanak és összekötnek

A Ludwig Múzeum új kiállításán a Telekom kortárs képzőművészeti gyűjteményéből láthatunk válogatást, amely a kelet-európai régió művészeinek több mint hetven alkotását mutatja be. A kiállítótérben látható művek számos témát érintenek, műfajukat tekintve is sokfélék, azonban abban megegyeznek, hogy az egyensúly megtalálásáról, a hidak, kapcsolatok építéséről és a kommunikációról szólnak.

LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum az egyetlen közgyűjtemény, amely a nemzetközi és a hazai művészeket közös platformon mutatja be. A Múzeum Budapest fontos kulturális attrakciója, válogatott és dinamikusan fejlődő, jelenleg több mint 800 tételes gyűjteménnyel rendelkezik, melynek magját a Ludwig házaspár adománya képezi. A múzeum nemzetközi gyűjtőkörrel rendelkezik, a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti és mutatja be.

Legnépszerűbb

Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Színház

Hamarosan eldől, hogy ki vezetheti tovább a Pécsi Nemzeti Színházat – íme a pályázatok!

Rázga Miklós igazgatói megbízatása jövő év elején lejár, a meghirdetett igazgatói pozícióra pedig a szeptember 28-i határidőig két egyéni és két páros tervezet érkezett. A szakmai bizottság ezekről a pályázatokról október 21-én döntött, de a pécsi közgyűlés határozata még hátravan. Bemutatjuk a pályázókat.
Vizuál

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Zenés színház

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A képet David Hockney, az egyik legkeresetebb élő művész készítette még a hetvenes években. Értékét az is növeli, hogy Hockney alig fest felkérésre. A portrét követően harminc évig nem vállalt hasonló megbízást.
Klasszikus

A tanár és az előadóművész egyensúlya – interjú Farkas Gáborral

Szeptembertől a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője lett, hazaköltözik Tokióból Farkas Gábor zongoraművész. Lehet, hogy észre sem vettük, hogy távol volt: rendszeresen találkoztunk vele a hazai színpadokon. Mert, miként a zongoraművész vallja, koncertezést és tanítást együtt érdemes művelni.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Mi lapul a gyapotszedők mosolya mögött? – Lakner László festményének titka a Ludwig Múzeum kiállításán

A Ludwig Múzeum gyűjteményének több mint száz művét bemutató Időgép című kiállításon sokféle alkotással találkozhatunk, amelyek között számos festmény is helyet kapott. Lakner László képén mosolygó gyapotszedő munkások láthatók. Vajon mennyire őszinte ez a mosoly, és mi lapul mögötte?
Vizuál díj

Fődíjat kapott Chicagóban Horvát Lili szerelmesfilmje

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című szerelmesfilmje kapta az 56. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál New Directors versenyprogramjának Gold Hugó-fődíját.
Vizuál szfe

Vidnyánszky az eszefésekért tüntet drMáriás festményén

Újabb drMáriással gazdagodott a magyar festészet tárháza. A festőművész, aki általában a napilapokban keresi témáit, most Vidnyánszky és a színművészetisek ügyét találta meg.
Vizuál hír

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Kiviszem a lovam

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Spencer Davisszel való találkozását idézi fel.