Vizuál

Múlt századi Instagram-hős - Lempicka-festmény kerül kalapács alá

2020.02.04. 10:45
Ajánlom
Tamara de Lempicka lengyel art deco művész Portrait de Marjorie Ferry (Marjorie Ferry portréja) című festménye lesz a Christie's londoni árverésének a fő attrakciója: az aukciósház szerint az alkotás leütési ára akár a 12 millió fontot (4,8 milliárd forintot) is elérheti.

Marjorie Ferry angol származású kabarésztár volt, akinek férje 1932-ben bízta meg az akkor Párizsban alkotó Lempickát, hogy készítsen egy portrét feleségéről.

GettyImages-53313250-104350.jpg

Tamara de Lempicka (Fotó/Forrás: Getty Images Hungary)

"Lempicka olyan volt a maga idejében, mint egy Instagram-hős" - mondta Keith Gill, a Christie's munkatársa. Hozzátette:

ez az első alkalom, hogy női művész szerepel az impresszionista és kortárs alkotásokat felvonultató aukciónk katalógusának címlapján, amire nagyon büszkék vagyunk".

Tamara Łempicka 1898-ban született Varsóban Tamara Rozalia Gurwik-Górska néven előkelő és vagyonos családba.  A lengyel festőnő elsősorban Franciaországban és az Egyesült Államokban dolgozott. Főleg arisztokraták és gazdagok portréit festette, de hollywoodi sztárok és a társasági élet alakjai is felbukkannak képein. 

Jellegzetes stílusa szinte az Art Deco jelképévé vált, nem véletlen, hogy a művésznő alkotásai gyakran szerepelnek a két világháború között játszódó filmekben és sorozatokban.

A David Suche főszereplésével készült Poirot-adaptációban is gyakran felbukkannak Lempicka-festmények az arisztokraták nappalijainak vagy gyártulajdonosok tárgyalóinak falán.

A festő egy befolyásos lengyel ügyvédhez ment feleségül, akivel Szentpétervárra költöztek, majd Párizsba. Łempicka a francia fővárosban festészetet tanult. Stílusa a kubizmus letisztult változata, amely a neoklasszicizmussal keveredett. Nagy hatással volt művészetére Jean-Dominique Ingres munkássága. A két háború között a párizsi társasági és művészeti élet aktív szereplője volt. 1928-ban Raoul Kuffner báró szeretője lett, aki felesége 1933-ban bekövetkezett halála után egy évvel feleségül is vette a festőnőt.

Ekkor kapta a sajtóban a "baroness ecsettel" - becenevet.

A második világháború kitörésekor, 1939-ben férjével Amerikába költöztek. Itt hírességek portéit festette, de csendéleteket is készített, sőt, a hatvanas években néhány absztrakt festménnyel is próbálkozott. A háború után a stílusa kiment a divatból, csupán az 1960-as évek második felében fedezték fel újra, amikor az Art Deco ismét divatossá vált. 1974-ben Mexikóba költözött, itt hunyt el 1980-ban. Hamvait, kérésének megfelelően a Popocatépetl felett szórták szét.

tamara_de_lempicka_portrait_de_marjorie_ferry-102007.jpg

Tamara de Lempicka lengyel art deco művész Portrait de Marjorie Ferry (Marjorie Ferry portréja) című festménye (Fotó/Forrás: közkincs)

A februári 5-i aukció tételei között szerepel Alberto Giacometti svájci születésű szobrász Trois hommes qui marchent (Grand plateau) - Három sétáló férfi (nagy talapzat) című alkotása, amelynek leütési árát ugyancsak 12 millió fontra becsülik, valamint George Grosz német képzőművész Gefährliche Strasse (Veszélyes utca) című festménye, amely várhatóan 6,5 millió fontért cserél majd gazdát.

Három Picasso-csendéletre is licitálhatnak az érdeklődők: a La cafetiere (A kávéskanna) című mű a becslések szerint 1-1,5 millió fontért, a virágcserepet ábrázoló Interieur au pot de fleurs című alkotás 7-10 millió fontért, míg a Nature morte au chien című kutyás csendélet 4-6 millió fontért találhat új gazdára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Élő közvetítések sorozata New York-i Metropolitan Operából

Tizenkét élő közvetítésből álló sorozatot indít a New York-i Metropolitan Opera (MET) festői európai és amerikai helyszínekről olyan világsztárok szereplésével, mint Anna Netrebko, Diana Damrau vagy Jonas Kaufmann.
Jazz/World

Az augusztus végi tömegrendezvények is elmaradhatnak

Elsodorhatja a járvány második hulláma a nyár végére halasztott rendezvényeket és az augusztus 20-i ünnepségeket - mondta Palkovics László.
Klasszikus

Domingo fia írta a Virtuózok új évadának főcímzenéjét

A spanyol zeneszerző egy hollywoodi stílusú, erőteljes és nemes, klasszikus dallamot komponált a műsorhoz.
Klasszikus

„Rondo alla Mambo!” – Mi lett volna, ha Mozart Kubában születik?

A Mozart y Mambo című lemez egy berlini kürtművész és egy kubai ifjúsági zenekar szerelemprojektje, amelyben a zenélés öröme köt össze két világot.
Klasszikus

Koncertek erdőben és tavon

A hétvégén több szabadtéri koncertet is adtak. Gyönyörű képeket mutatunk az eseményekről készült galériánkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

6500 éves idolra bukkantak – Íme az Egerszegi Vénusz!

A művészi részletességgel megformázott női agyagszobrocska töredékeit a Göcseji Múzeum régészei találták meg egy építkezés földmunkái során.
Vizuál hír

Gyűjteményes kiállítás nyújt bepillantást a 20. századi magyar fotótörténetbe

A Mai Manó Ház július 14-től látogatható tárlata a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből öt kiemelkedő magyar fotográfus életművének egy-egy szeletét mutatja be öt eltérő kurátori koncepció alapján.
Vizuál Film

Sikerfilmek unalmas leírásai

Kitalálod, melyik filmet foglalták össze a netezők egyetlen mondatban? A jellemzésekben csak valós információk szerepelnek - abból viszont a lehető legérdektelenebbek.
Vizuál ajánló

Száz film száll versenybe a Bujtor István Filmfesztiválon

Minden eddiginél nagyszabásúbbnak ígérkezik a XI. Bujtor István Filmfesztivál. A filmes versenyprogram mellett koncertek, színházi előadások, hajózás, veterán autós felvonulás, kiállítások és gasztro-programok is várják a mozi rajongókat Balatonszemesen augusztus 17. és 21. között, majd augusztus 22-én a Bujtor István vitorlás Emlékverseny Kenesén, Aligán és Almádiban.
Vizuál Film

Elárverezik Katharine Hepburn Howard Hughesnak írott szerelmesleveleit

Hughes és Hepburn romantikus kapcsolata másfél évig tartott. Nem házasodtak össze, de szerelmi történetük nagy port kavart annak idején Hollywoodban, és a 2004-ben bemutatott Aviátor című filmben is megörökítették.