Vizuál

Múlt századi Instagram-hős - Lempicka-festmény kerül kalapács alá

2020.02.04. 10:45
Ajánlom
Tamara de Lempicka lengyel art deco művész Portrait de Marjorie Ferry (Marjorie Ferry portréja) című festménye lesz a Christie's londoni árverésének a fő attrakciója: az aukciósház szerint az alkotás leütési ára akár a 12 millió fontot (4,8 milliárd forintot) is elérheti.

Marjorie Ferry angol származású kabarésztár volt, akinek férje 1932-ben bízta meg az akkor Párizsban alkotó Lempickát, hogy készítsen egy portrét feleségéről.

GettyImages-53313250-104350.jpg

Tamara de Lempicka (Fotó/Forrás: Getty Images Hungary)

"Lempicka olyan volt a maga idejében, mint egy Instagram-hős" - mondta Keith Gill, a Christie's munkatársa. Hozzátette:

ez az első alkalom, hogy női művész szerepel az impresszionista és kortárs alkotásokat felvonultató aukciónk katalógusának címlapján, amire nagyon büszkék vagyunk".

Tamara Łempicka 1898-ban született Varsóban Tamara Rozalia Gurwik-Górska néven előkelő és vagyonos családba.  A lengyel festőnő elsősorban Franciaországban és az Egyesült Államokban dolgozott. Főleg arisztokraták és gazdagok portréit festette, de hollywoodi sztárok és a társasági élet alakjai is felbukkannak képein. 

Jellegzetes stílusa szinte az Art Deco jelképévé vált, nem véletlen, hogy a művésznő alkotásai gyakran szerepelnek a két világháború között játszódó filmekben és sorozatokban.

A David Suche főszereplésével készült Poirot-adaptációban is gyakran felbukkannak Lempicka-festmények az arisztokraták nappalijainak vagy gyártulajdonosok tárgyalóinak falán.

A festő egy befolyásos lengyel ügyvédhez ment feleségül, akivel Szentpétervárra költöztek, majd Párizsba. Łempicka a francia fővárosban festészetet tanult. Stílusa a kubizmus letisztult változata, amely a neoklasszicizmussal keveredett. Nagy hatással volt művészetére Jean-Dominique Ingres munkássága. A két háború között a párizsi társasági és művészeti élet aktív szereplője volt. 1928-ban Raoul Kuffner báró szeretője lett, aki felesége 1933-ban bekövetkezett halála után egy évvel feleségül is vette a festőnőt.

Ekkor kapta a sajtóban a "baroness ecsettel" - becenevet.

A második világháború kitörésekor, 1939-ben férjével Amerikába költöztek. Itt hírességek portéit festette, de csendéleteket is készített, sőt, a hatvanas években néhány absztrakt festménnyel is próbálkozott. A háború után a stílusa kiment a divatból, csupán az 1960-as évek második felében fedezték fel újra, amikor az Art Deco ismét divatossá vált. 1974-ben Mexikóba költözött, itt hunyt el 1980-ban. Hamvait, kérésének megfelelően a Popocatépetl felett szórták szét.

tamara_de_lempicka_portrait_de_marjorie_ferry-102007.jpg

Tamara de Lempicka lengyel art deco művész Portrait de Marjorie Ferry (Marjorie Ferry portréja) című festménye (Fotó/Forrás: közkincs)

A februári 5-i aukció tételei között szerepel Alberto Giacometti svájci születésű szobrász Trois hommes qui marchent (Grand plateau) - Három sétáló férfi (nagy talapzat) című alkotása, amelynek leütési árát ugyancsak 12 millió fontra becsülik, valamint George Grosz német képzőművész Gefährliche Strasse (Veszélyes utca) című festménye, amely várhatóan 6,5 millió fontért cserél majd gazdát.

Három Picasso-csendéletre is licitálhatnak az érdeklődők: a La cafetiere (A kávéskanna) című mű a becslések szerint 1-1,5 millió fontért, a virágcserepet ábrázoló Interieur au pot de fleurs című alkotás 7-10 millió fontért, míg a Nature morte au chien című kutyás csendélet 4-6 millió fontért találhat új gazdára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál aukció

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.
Vizuál hír

Jelentős elismerésben részesül Marina Abramović

Marina Abramović világhírű performanszművész kapja idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat művészeti kategóriában – adta hírül a Papageno, a Pledge Times hírportálra hivatkozva. Az Asztúria hercegnője Alapítvány minden évben nyolc kategóriában osztja ki az elismerést, melynek első kihirdetett győztese a szerb művész.
Vizuál premier

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 
Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.
Vizuál Bartók Tavasz

6 ok, amiért Az aranyembert nem csak olvasni, de látni és hallani is kell!

Generációk nőttek fel úgy, hogy kötelező olvasmányként forgatták Jókai Mór nagy klasszikusát, Az arany ember című regényt. Az biztos, hogy meghatározó alkotás, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy még ma is képes parázs vitákat kiváltani az irodalmi életben. Szóval épp itt az idő, hogy valódi összművészeti élményként is találkozhassunk vele. A Bartók Tavasz keretében most lehetőségünk nyílik erre a műre teljesen más megvilágításban, kötelezettségektől mentesen, filmtörténeti csemegeként és egyben zenei kuriózumként tekinteni. És ha ez önmagában nem volna elég, akkor lássunk 6 olyan érvet, ami miatt feltétlenül látni kell a májusi produkció online bemutatóját.