Vizuál

Múlt századi Instagram-hős - Lempicka-festmény kerül kalapács alá

2020.02.04. 10:45
Ajánlom
Tamara de Lempicka lengyel art deco művész Portrait de Marjorie Ferry (Marjorie Ferry portréja) című festménye lesz a Christie's londoni árverésének a fő attrakciója: az aukciósház szerint az alkotás leütési ára akár a 12 millió fontot (4,8 milliárd forintot) is elérheti.

Marjorie Ferry angol származású kabarésztár volt, akinek férje 1932-ben bízta meg az akkor Párizsban alkotó Lempickát, hogy készítsen egy portrét feleségéről.

GettyImages-53313250-104350.jpg

Tamara de Lempicka (Fotó/Forrás: Getty Images Hungary)

"Lempicka olyan volt a maga idejében, mint egy Instagram-hős" - mondta Keith Gill, a Christie's munkatársa. Hozzátette:

ez az első alkalom, hogy női művész szerepel az impresszionista és kortárs alkotásokat felvonultató aukciónk katalógusának címlapján, amire nagyon büszkék vagyunk".

Tamara Łempicka 1898-ban született Varsóban Tamara Rozalia Gurwik-Górska néven előkelő és vagyonos családba.  A lengyel festőnő elsősorban Franciaországban és az Egyesült Államokban dolgozott. Főleg arisztokraták és gazdagok portréit festette, de hollywoodi sztárok és a társasági élet alakjai is felbukkannak képein. 

Jellegzetes stílusa szinte az Art Deco jelképévé vált, nem véletlen, hogy a művésznő alkotásai gyakran szerepelnek a két világháború között játszódó filmekben és sorozatokban.

A David Suche főszereplésével készült Poirot-adaptációban is gyakran felbukkannak Lempicka-festmények az arisztokraták nappalijainak vagy gyártulajdonosok tárgyalóinak falán.

A festő egy befolyásos lengyel ügyvédhez ment feleségül, akivel Szentpétervárra költöztek, majd Párizsba. Łempicka a francia fővárosban festészetet tanult. Stílusa a kubizmus letisztult változata, amely a neoklasszicizmussal keveredett. Nagy hatással volt művészetére Jean-Dominique Ingres munkássága. A két háború között a párizsi társasági és művészeti élet aktív szereplője volt. 1928-ban Raoul Kuffner báró szeretője lett, aki felesége 1933-ban bekövetkezett halála után egy évvel feleségül is vette a festőnőt.

Ekkor kapta a sajtóban a "baroness ecsettel" - becenevet.

A második világháború kitörésekor, 1939-ben férjével Amerikába költöztek. Itt hírességek portéit festette, de csendéleteket is készített, sőt, a hatvanas években néhány absztrakt festménnyel is próbálkozott. A háború után a stílusa kiment a divatból, csupán az 1960-as évek második felében fedezték fel újra, amikor az Art Deco ismét divatossá vált. 1974-ben Mexikóba költözött, itt hunyt el 1980-ban. Hamvait, kérésének megfelelően a Popocatépetl felett szórták szét.

tamara_de_lempicka_portrait_de_marjorie_ferry-102007.jpg

Tamara de Lempicka lengyel art deco művész Portrait de Marjorie Ferry (Marjorie Ferry portréja) című festménye (Fotó/Forrás: közkincs)

A februári 5-i aukció tételei között szerepel Alberto Giacometti svájci születésű szobrász Trois hommes qui marchent (Grand plateau) - Három sétáló férfi (nagy talapzat) című alkotása, amelynek leütési árát ugyancsak 12 millió fontra becsülik, valamint George Grosz német képzőművész Gefährliche Strasse (Veszélyes utca) című festménye, amely várhatóan 6,5 millió fontért cserél majd gazdát.

Három Picasso-csendéletre is licitálhatnak az érdeklődők: a La cafetiere (A kávéskanna) című mű a becslések szerint 1-1,5 millió fontért, a virágcserepet ábrázoló Interieur au pot de fleurs című alkotás 7-10 millió fontért, míg a Nature morte au chien című kutyás csendélet 4-6 millió fontért találhat új gazdára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Borsos Miklós emlékkiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

A rajzok olyan klasszikus magyar írók műveihez kapcsolódnak, mint Szenczi Molnár Albert, Babits Mihály, Arany János vagy Illyés Gyula.
Vizuál hír

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Vizuál hír

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A napelemes poloska

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a klímaváltozásra reflektál.
Vizuál berlinale

Jeremy Ironsszal és politikai állásfoglalásokkal nyitott a Berlinale

A társadalmi, politikai kérdések iránt hagyományosan nyitott Berlini Nemzetközi Filmfesztivál csütörtök esti megnyitóján egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a Hessen tartományi Hanauban előző nap történt lövöldözés áldozatairól.