Vizuál

Multifunkcionális lesz a MODEM

2011.05.27. 16:49
Ajánlom
A MODEM-mel kapcsolatos terveiről beszélt Kukla Krisztián, az intézmény új igazgatója.

A megkezdett út folytatását, „észrevétlen átmenetet" ígért Kukla Krisztián, a MODEM ‒ Modern és Kortárs Művészeti Központ új igazgatója. Kukla Krisztián a debreceni közgyűlés csütörtöki döntése értelmében június 1-étől veszi át az intézmény igazgatását. Mint az MTI-nek elmondta, mivel év közben veszi át a munkát a Műcsarnok élére kinevezett Gulyás Gábortól, ezért most a már megszervezett kiállítások lebonyolítására, valamint az operatív munkára helyezi a hangsúlyt. Mint mondta „természetesen vannak köztünk ízlésbeli eltérések, de ennek hatása csak a jövő évi programban lesz érezhető."

Az új vezető bejelentette, hogy strukturális változásokat nem tervez, viszont erősíteni szeretné a MODEM multifunkcionalitását. „Ez azt jelenti, hogy szeretnénk még jobban nyitni a társművészetek felé. Irodalmi estekkel, koncertekkel, a performatív művészetekkel próbáljuk tárlatainkra csalogatni a közönséget." Felidézte, hogy  a kezdetektől, 2006 óta követi nyomon a Modem programját, és sohasem volt hiányérzete a kiállítási programot tekintve.

„Arra fogok törekedni, hogy ugyanolyan színvonalas installációk jellemezzék a programjainkat, mint eddig", ugyanakkor hozzátette: jobban be szeretné vonni a múzeum udvarát a programokba és többet fogják használni a ledfalat is. „Filmfesztiválokat fogunk tartani, valamint a szomszédos Kölcsey Központtal együttműködésben koncert-, illetve operaközvetítéseket lehet majd itt megtekinteni."
Az igazgató a kiállítási programról elmondta: folytatni fogják a megkezdett utat, de szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni a szobrászatra, mert Kukla véleménye szerint „a plasztikai tárlatokat nagyon kevés galéria vállalja fel." Az igazgató erősíteni szeretné a fotográfia jelenlétét is. Amikor az MTI arról kérdezte, ő milyen művészeti irányzatú tárlatot látna szívesen a falak között, Kukla Krisztián a konceptuális művészetet nevezte meg.

Kukla Krisztián 1971-ben született Szegeden. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen diplomázott magyar, illetve filozófia szakon, 2006-ban Phd fokozatot szerzett. 1996-tól a Nyíregyházi Főiskolán tanít, 2008-2009-ben megbízott tudományos és külügyi dékánhelyettes volt. Idén február óta tölti be a MODEM általános igazgatóhelyettesi posztját, miután az előző igazgatót, Gulyás Gábort kinevezték a Műcsarnok élére. Előtte előadásokat szervezett és tartott az intézményben, később tudományos munkatárs lett. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.
Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.