Vizuál

Multiverzumfilm arról, miért legyünk kedvesek

2022.05.31. 15:50
Ajánlom
A felszínen egy sablonos szuperhősfilm Dan Kwan és Daniel Scheinert legújabb alkotása, a Minden, mindenhol, mindenkor, valójában azonban egy gyönyörű allegórián keresztül az emberi létezésről képes beszélni. Olyan ritka mű, amely egyszerre szórakoztat és elgondolkodtat.

Minden döntésünkkel nemcsak valami mellett, hanem valami ellenében is határozunk. Ha válaszúthoz érkezünk, olyan ösvények közül választhatunk, amelyek meglehet, teljesen különböző irányba terelik az életünket. Ilyen döntéseket pedig nap mint nap, minden egyes embernek meg kell hoznia. Nem nehéz hát belátni, hogy

ha megpróbálnánk visszafejteni valamennyi döntésünk következményeit, és megpróbálnánk elképzelni az élettörténetünk összes elképzelhető változatát, egy rendkívül zavarba ejtő fogalommal találnánk szembe magunkat: a végtelennel.

Ennek az újra és újra elágazó ösvénynek a képe korántsem új felfedezés: Jorge Luis Borges argentin író már a 20. század első felében kiváló elbeszélésekben játszott el a végtelen fogalmával, a legemlékezetesebben talán a Bábeli könyvtárban vagy Az elágazó ösvények kertjében. A kvantumelmélet felfedezéseinek köszönhetően mára már igen népszerű teória, hogy ezek a párhuzamos idősíkok ténylegesen egyszerre léteznek, különböző univerzumokban, ami a mai ember számára úgy tűnik, különösen vonzó.

Ezt a hullámot lovagolja meg Dan Kwan és Daniel Scheinert legújabb filmje, a Minden, mindenhol, mindenkor (Everything, Everywhere, All at Once). A több mint kétórás alkotás már most az A24 legsikeresebb produkciója, és ez nem is olyan meglepő, ha időt szánunk rá.

EEAAOO3-145226.jpg

Jelenet a Minden, mindenhol, mindenkor című filmből (Fotó/Forrás: PROPROM Entertainment Kft.)

A történet az első harminc percben egy realista mű benyomását kelti. Egy Egyesült Államokba kivándorolt kínai család nem éppen idilli hétköznapjába nyerünk betekintést. Evelyn Wang (Michelle Yeoh), az édesanya élete ugyanis látszólag megfeneklett: a családi vállalkozás miatt folyamatosan meggyűlik a bajuk az adóhatóságokkal, meglehetősen pipogya férje, Waymond (Ke Huy Quan) a válóper benyújtásával próbál életet lehelni a házasságukba, és kamaszlányával, Joy-jal (Stephanie Hsu) is egyre inkább elhidegülnek egymástól. Mindennek tetejébe pedig éppen látogatóba érkezik rég nem látott, konzervatív édesapja, akinek lényegében lehetetlen megfelelni.

Evelyn számára akkor változik meg minden, amikor megjelenik férje egy alternatív idősíkból, hogy közölje: rettenetes veszély fenyegeti a párhuzamos univerzumok egységét. Természetesen egyedül ő, Evelyn mentheti meg a világot.

A film a felszínen egy tipikus szuperhőstörténet: Evelyn, miután elsajátítja az univerzumok közti mozgás technikáját, képes lesz olyan képességeket megtanulni, amelyekre kizárólag úgy tehetett volna szert, amennyiben élete során más döntéseket hoz meg. Kiderül ugyanis, hogy könnyedén válhatott volna belőle kung-fu mester, világhírű énekesnő vagy éppen mesterséf. Ezek a skillek pedig, bármilyen meglepő, hasznosak lehetnek a világot fenyegető gonosz ellen.

EEAAO2-145227.jpg

Michelle Yeoh a Minden, mindenhol, mindenkor című filmben (Fotó/Forrás: PROPROM Entertainment Kft.)

A Minden, mindenhol, mindenkor azonban nem veszi túl komolyan ezt a felszínt.

Tudatában van annak, hogy egy sablonos multiverzumfilm.

Olyannyira, hogy amikor az első akciójelenet elindul, a film 4:3-ról hirtelen 16:9-es, szélesvásznú képarányra vált, mintha jelezné, hogy átlépünk a valóságból a fikcióba. Ez egészen eredeti humort kölcsönöz a történetnek, amelyet további abszurditások tesznek még nevetségesebbé.

Mégsem beszélhetünk paródiáról. A film egy pontjától ugyanis egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a felszín alatt sokkal súlyosabb kérdésekről van szó. A főgonosz, Jobu Tupaki (akinek pontos kilétét felfedni már spoiler volna) ugyanis különleges képességének köszönhetően egyszerre, egy időben érzékeli a létező összes idősíkot, és emiatt, az életet valamennyi formájában látván, arra jut, hogy az ember létezésének semmilyen megjelenési módjában nincs értelme – ezért akar elpusztítani mindent. Hogy felvegye a harcot Tupakival, Evelynnek ugyanezt a képességet kell elsajátítania.

EEAAO-145227.jpg

Jelenet a Minden, mindenhol, mindenkor című filmből (Fotó/Forrás: PROPROM Entertainment Kft.)

Lényegében egy egzisztencialista tanmese bontakozik ki a szemünk előtt, amelyben a kérdés csak az, ki, mit kezd ezzel a felismeréssel. A rendezők viszont nem a nihilizmus apologétái: egy rendkívül megható jelenetben azt üzenik, hogy meglehet mi, emberek évszázadok óta minden tudományos felfedezéssel újra és újra arról győződünk meg, hogy jelentéktelen porszemek vagyunk az univerzumban, és szüntelenül szorongunk az ismeretlentől, de – teszik fel a kérdést – ettől még

miért ne lehetnénk egyszerűen kedvesek egymással?

Sőt, éppen akkor legyünk kedvesek, ha nem tudjuk, mi folyik körülöttünk, mert ez is egy módja a harcnak. Ez a banális, de szívmelengető üzenet áll a film középpontjában.

Egy rendkívül jól kidolgozott, allegorikus film a Minden, mindenhol, mindenkor, amely alapvetően a szülő-gyermek kapcsolat, egy elfáradt házasság és egy fásult főhős ürügyén képes beszélni az általános létezés dolgairól, úgy, hogy közben végtelenül szórakoztató. Művészi erőt mutat fel, és a széles tömegek ízlésének is megfelel – olyan keskeny határmezsgye ez, amelyet meglepően ritkán sikerül eltalálni.

A filmet több fővárosi moziban is láthatjuk még, a napokban a Corvin, a Puskin és a Művész mozi is vetíti.

Fejléckép: Jelenet a Minden, mindenhol, mindenkor című filmből (forrás: PROPROM Entertainment Kft.)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Százegy éves korában elhunyt Francoise Gilot festőművész

A művész hosszú ideje tüdő- és szívproblémákkal küzdött. Francoise Gilot-ra sokáig Pablo Picasso múzsájaként tekintettek csak, de idővel saját munkái révén is kivívta a világ figyelmét.
Vizuál hír

Retrospektív vetítéssorozattal tisztelegnek Tarr Béla előtt Los Angelesben

Június 6. és 10. között a Kossuth-díjas magyar rendező hét felejthetetlen alkotását láthatja az amerikai közönség, méghozzá felújított formában.
Vizuál hír

Ami a fa mögött szárazon marad – Fusz Mátyás a 2023-as Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyertese

Hetedik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy a kortárs magyar képzőművészeket támogassa és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti színtéren.
Vizuál gyász

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A punk mókamester

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Green Day együttes kissé őrült énekeséről nosztalgiázott, egy friss sztori kapcsán.