Vizuál

Múmiából készült festékkel festett Delacroix?

2016.10.29. 16:14
Ajánlom
Valószínűleg igen - és ezzel nem is volt egyedül, ugyanis az európai festők évszázadokon keresztül egyiptomi múmiák porából készült festék felhasználásával készítették alkotásaikat.

Delacroix híres festménye, A szabadság vezeti a népet például -amit az 1830-as párizsi felkelések inspirációjára festett- valószínűleg szintén tartalmaz ilyen értelemben emberi maradványokat.

A 16. század végétől egészen a 19. század elejéig ugyanis bevett szokás volt az alakok árnyékát az úgynevezett „múmiabarnával” kikeverni, ami szó szerint a múmiák porából készült. Így hát ismeretlen számú egyiptomi ős tölti utóéletét híres festők vásznain, szerte a világ múzeumainak falán. Szép jövő, nemde?

Eugène Delacroix: A szabadság vezeti a népet

Eugène Delacroix: A szabadság vezeti a népet (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Gyógyszer is készült a múmiák porából

Egy másik ismert felhasználási módja volt a múmiák porának, hogy a középkor elején epilepszia és gyomorbajok kezelésére használták. Nem tudni, hogy mindez ahhoz a tévhithez kapcsolódott-e, miszerint a múmiák porai bitument (arab szó, ragadós anyag, aminek gyógyhatást tulajdonítottak) tartalmaznak, vagy pedig ahhoz az elképzeléshez, hogy túlvilági hatalmakkal lehet így kapcsolatba kerülni.

Ez azért volt lehetséges, mert egy időben – a tiltások ellenére – nagy divatja volt annak, hogy az utazók hazavitték és kiállították a múmiákat a nappalijukban. Ehhez Napóleon 18. századi hadjáratai is hozzájárultak: az ő hatására egyfajta „egyiptománia” söpört végig az európai kontinensen. A 20. század elejére azonban szinte teljesen elapadt a „múmia-készlet”.

Tudták-e a művészek, hogy múmiák maradványaival festenek?

„Valószínűleg a legtöbb művésznek tudomása volt arról, hogy a „múmiabarna” egyébként valóban múmiából készült. Csak nem foglalkoztak vele” - mondja Gary Bowles, a Roberson and Co. festékforgalmazó cég kommunikációs munkatársa. Roberson az egyik leghíresebb 19 századi „festékes” volt, az összes elismert festő tőle vette a festékanyagokat, de olyan amatőrök is, mint például Winston Churchill. Mint Gary Bowles mondja, a múmiabarna egészen 1933-ig szerepelt a katalógusukban és még ő is emlékszik arra, hogy a 80-as években árulták ezt a „színt”. Ma azonban már sehol nem lehet beszerezni az eredeti „múmiabarnát” - mondja.

Kering erről egy vicces anekdota is: az író Kipling az 1860-as években eltöltött egy napot két festővel: nagybátyjával, Edward Burne Jones-szal és Lawrence Alma Tadema-val.

Amikor utóbbi tudomására hozta Burne-nek, hogy a múmiabarna múmiából készül, akkor Burne rémületében fogta a tubust és azon nyomban elásta a műterem kertjében. „A halottaknak a földben kell nyugodniuk – mondta.

Gary Blowes hozzátette: „Ha ez nem lenne elég, sokszor a festők a múmiabarnával egyiptomi témákat, múmiákat festettek. Így tulajdonképpen újrahasznosultak a tetemek, visszakerültek eredeti helyükre” - jegyezte meg viccesen.

Azt, hogy egyébként melyik kép tartalmaz múmia maradványokat, nem igazán lehet megállapítani, mint ahogyan azt is homály fedi, milyen eljárással készültek ezek a festékek. Egyesekhez az egész testfelületről gyűjtöttek alapanyagokat, másokhoz csak a legfinomabb izmot használták fel. Ráadásul a mumifikálási technika is sokat változott, különböző olajokat, balzsamokat használtak fel hozzájuk.

Bár a bebalzsamozott holttestekből készült múmiabarna többé nem kapható, ilyen néven még mindig forgalmaznak tubusokat. Természetesen ez már nem tartalmaz emberi maradványokat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Bagossy László: „A rektorválasztás eredményének megkérdőjelezését visszautasítom”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője közleményben reagált Vidnyánszky Attila az elmúlt időszakban megjelent nyilatkozataira.
Plusz

Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs Pilinszky-estje és Budapest Bár koncert is lesz a Balaton-parton

Idén is közel hozza a Balaton-parton nyaraló közönséghez a kultúrát a Kultkikötő.
Vizuál

Hét film premier előtt a Cirko Film országos fesztiválján

A Vissza a moziba! című, július 17. és 19. között rendezett fesztivállal arra emlékeztetnek, hogy filmet nagy vásznon, közösségi élményként érdemes nézni. A programhoz a főváros hat mozija mellett 16 vidéki város filmszínháza csatlakozik.
Vizuál

Újrarendezett emlékszobával tisztelegnek az anyák megmentője előtt

A járványhelyzetet követően a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat pedig újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja.
Jazz/World

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

11+1 filmzene, amit hallanod kell Ennio Morriconétól

91 évesen elhunyt Ennio Morricone, aki nélkül nem lenne hős Clint Eastwood, nem lenne mit játszania az óceánjáró zongoristának és nem lenne mennyei a mozi sem. Összeszedtük a legjobb filmzenéit.
Vizuál hír

Hova tovább? – Várják az idei ARC plakátkiállítás pályaműveit

Ökológiai összeomlás, világjárványok, társadalmi egyenlőtlenségek. De mi a kiút, és hogyan tovább? Ha van egy jó ötleted, mondd el vizuálisan! A pályázatokat július 31-ig várják.
Vizuál hír

Hétfőn nyit újra a Louvre

A párizsi múzeum március közepén zárt be a koronavírus-járvány miatt. A világ leglátogatottabb múzeuma szigorú egészségügyi előírások mellett a tárlatok mintegy hetven százalékán fogad ismét látogatókat, de ismét lehet majd szelfizni a Mona Lisával.
Vizuál Film

Hét film premier előtt a Cirko Film országos fesztiválján

A Vissza a moziba! című, július 17. és 19. között rendezett fesztivállal arra emlékeztetnek, hogy filmet nagy vásznon, közösségi élményként érdemes nézni. A programhoz a főváros hat mozija mellett 16 vidéki város filmszínháza csatlakozik.
Vizuál hír

Újrarendezett emlékszobával tisztelegnek az anyák megmentője előtt

A járványhelyzetet követően a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat pedig újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja.