Vizuál

Munkácsy-kiállítás nyílt Pekingben

2015.01.30. 10:30
Ajánlom
Munkácsy Mihály festményeit bemutató kiállítás nyílt január 29-én, csütörtökön a pekingi Szépművészeti Akadémián.

A Munkácsyt és korát, a 19-20. század fordulójának magyar festészetét bemutató tárlaton Munkácsy Mihály realista népi életképei, tájképei mellett - a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) és Pákh Imre magángyűjtő jóvoltából - válogatás látható a magyar mester népszerű portréiból, csendéleteiből és szalonképeiből, valamint néhány jelentős alkotás biblikus tematikájú festészetéből.

Munkácsy festészetével 2014. november 4. és 2015. január 18. között a sanghaji Kínai Művészeti Múzeumban találkozhatott a kínai közönség. A magyar művészet 19-20. századi klasszikusait Sanghajban egy csaknem száz műtárgyat felvonultató bemutató képviselte, a tárlatot két és fél hónap alatt több mint háromszáz ezer látogató kereste fel - közölte a Nemzeti Galéria.

A pekingi Szépművészeti Akadémián egy kisebb válogatás, félszáz műalkotás látható; Munkácsy és a jeles festőbarát, Paál László művei mellett a realista festészeti tradíciókat követő magyar alkotók, többek között Deák Ébner Lajos, Bihari Sándor, Pataky László, Kernstok Károly, Mészöly Géza, Glatz Oszkár alkotásai.

A kiállítás megnyitójára eljött Ting Vej kulturális miniszterhelyettes, magyar részről pedig Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, valamint Szilas Cecília nagykövet és Baán László, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. A kínai miniszterhelyettes utalt arra, hogy neves kínai képzőművészek is érdeklődve várták a tankönyvekből és reprodukciókból ismert eredeti alkotásokat, és ők is eljöttek, hogy az elsők között ismerkedhessenek meg velük közelebbről.

A beszédekben Munkácsy Mihály művészetének méltatása mellett sok szó esett az innovatív Magyarországról és az egyre intenzívebb kétoldalú kulturális kapcsolatokról is. Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy tavaly Pekingben száznégy magyar vonatkozású kulturális rendezvényt tartottak. Azt hangsúlyozta, Magyarország büszke arra, amije van, örömmel mutatja meg, miközben befogadó, szívesen ismerkedik meg és nyújt teret más nemzetek kultúrájának bemutatkozásához. Utalt arra, hogy a kiállítás előtt közvetlenül Baán László megállapodást írt alá a festőakadémia elnökével, Vang Ming-minggel arról, hogy Magyarországra hozzák Csi Paj-si híres kínai festő műveit.

Az 1957-ben kilencvenhárom éves korában Pekingben elhunyt művész alkotásait nagyszabású kiállítás keretében mutatják majd be. Méretét, a bemutatott műveket tekintve ez lesz az eddigi legnagyobb külföldi bemutatkozása.

A megnyitó alkalmával számos jelenlévő szólalt fel, eljött Csin Sang-ji veterán olajfestő, a kínai népfront állandó bizottságának tagja, Csen Tung, Peking város kulturális bizottságának elnöke, Csan Csien-csün a kínai olajfestészeti társaság tiszteletbeli elnöke, de itt voltak a kínai szépművészeti és a nemzeti múzeum vezetői is. Az alkalomra Pekingbe utazott Pákh Imre is. A sanghaji és a pekingi kiállítást szponzoráló Morgan Star nevű cég elnökével, Steve Guoval képviseltette magát. A megnyitó záróakkordjaként az akadémia aulájában Szilasi Alex zongoraművész adott elő Liszt Ferenc műveiből, nagy sikert aratva.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.
Vizuál ajánló

A közelmúlt legjobb francia filmjeit vetítik a Tabánban

Franciadrazsé címmel egyhetes vetítéssorozatot tartanak a budapesti művészmoziban, ahol az elmúlt időszakban bemutatott alkotásokat, köztük vígjátékokat, romantikus történeteket és feszült thrillereket is láthat a közönség.
Vizuál hír

Falfestmény őrzi majd a II. kerületben Szenes Hanna emlékét

Új, ezúttal történelmi témájú akcióval jelentkezik a Színes Város Csoport. A tűzfalfestmény megalkotásával Szenes Hanna, a mártírhalált halt költő és ejtőernyős előtt tisztelegnek.
Vizuál ajánló

Nyaralástörténeti kiállítással nyílt meg a balatonfüredi Esterházy-kastély, amely újra régi fényében látható

A közelmúltban átadott Esterházy-kastély állandó kiállítása mélyebben foglalkozik a város kultúrtörténetével, minden oldalról körüljárva a gyógyvíz és a köré épült komplex gyógyászati központ múltját.