Vizuál

Munkácsy-kiállítás nyílt Pekingben

2015.01.30. 10:30
Ajánlom
Munkácsy Mihály festményeit bemutató kiállítás nyílt január 29-én, csütörtökön a pekingi Szépművészeti Akadémián.

A Munkácsyt és korát, a 19-20. század fordulójának magyar festészetét bemutató tárlaton Munkácsy Mihály realista népi életképei, tájképei mellett - a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) és Pákh Imre magángyűjtő jóvoltából - válogatás látható a magyar mester népszerű portréiból, csendéleteiből és szalonképeiből, valamint néhány jelentős alkotás biblikus tematikájú festészetéből.

Munkácsy festészetével 2014. november 4. és 2015. január 18. között a sanghaji Kínai Művészeti Múzeumban találkozhatott a kínai közönség. A magyar művészet 19-20. századi klasszikusait Sanghajban egy csaknem száz műtárgyat felvonultató bemutató képviselte, a tárlatot két és fél hónap alatt több mint háromszáz ezer látogató kereste fel - közölte a Nemzeti Galéria.

A pekingi Szépművészeti Akadémián egy kisebb válogatás, félszáz műalkotás látható; Munkácsy és a jeles festőbarát, Paál László művei mellett a realista festészeti tradíciókat követő magyar alkotók, többek között Deák Ébner Lajos, Bihari Sándor, Pataky László, Kernstok Károly, Mészöly Géza, Glatz Oszkár alkotásai.

A kiállítás megnyitójára eljött Ting Vej kulturális miniszterhelyettes, magyar részről pedig Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, valamint Szilas Cecília nagykövet és Baán László, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. A kínai miniszterhelyettes utalt arra, hogy neves kínai képzőművészek is érdeklődve várták a tankönyvekből és reprodukciókból ismert eredeti alkotásokat, és ők is eljöttek, hogy az elsők között ismerkedhessenek meg velük közelebbről.

A beszédekben Munkácsy Mihály művészetének méltatása mellett sok szó esett az innovatív Magyarországról és az egyre intenzívebb kétoldalú kulturális kapcsolatokról is. Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy tavaly Pekingben száznégy magyar vonatkozású kulturális rendezvényt tartottak. Azt hangsúlyozta, Magyarország büszke arra, amije van, örömmel mutatja meg, miközben befogadó, szívesen ismerkedik meg és nyújt teret más nemzetek kultúrájának bemutatkozásához. Utalt arra, hogy a kiállítás előtt közvetlenül Baán László megállapodást írt alá a festőakadémia elnökével, Vang Ming-minggel arról, hogy Magyarországra hozzák Csi Paj-si híres kínai festő műveit.

Az 1957-ben kilencvenhárom éves korában Pekingben elhunyt művész alkotásait nagyszabású kiállítás keretében mutatják majd be. Méretét, a bemutatott műveket tekintve ez lesz az eddigi legnagyobb külföldi bemutatkozása.

A megnyitó alkalmával számos jelenlévő szólalt fel, eljött Csin Sang-ji veterán olajfestő, a kínai népfront állandó bizottságának tagja, Csen Tung, Peking város kulturális bizottságának elnöke, Csan Csien-csün a kínai olajfestészeti társaság tiszteletbeli elnöke, de itt voltak a kínai szépművészeti és a nemzeti múzeum vezetői is. Az alkalomra Pekingbe utazott Pákh Imre is. A sanghaji és a pekingi kiállítást szponzoráló Morgan Star nevű cég elnökével, Steve Guoval képviseltette magát. A megnyitó záróakkordjaként az akadémia aulájában Szilasi Alex zongoraművész adott elő Liszt Ferenc műveiből, nagy sikert aratva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál tűz

Kimentették a Notre-Dame festményeit

Az utolsó festményeket, 15 darab 17. századi képet is átszállították pénteken a tűzvész pusztította párizsi Notre-Dame-ból a Louvre múzeumába, miután a műkincseket és ereklyéket már az elmúlt napokban kimenekítették a katedrálisból.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A Notre-Dame lángjai

Ezt az egészet igazándiból sosem akartam megírni, de most olyan helyzetet teremtett az élet, hogy egyszerűen muszáj! 1992 nyarát Párizsban hédereltem végig egy cimbimmel, és ez megváltoztatta az egész életemet. Előtte ugyanis szerelmes voltam, utána meg már nem. Miközben állítólag Párizs a szerelmesek városa. Hát, nekem sikerült ezt is inverzben lehozni!
Vizuál Cannes 2019

A nagy visszatérők fesztiváljának ígérkezik Cannes

Jim Jarmusch zombifilmjével nyílik a 72. cannes-i fesztivál május 14-én. Visszatér és versenybe száll az Arany Pálmáért Pedro Almodóvar, Ken Loach, Xavier Dolan, Terrence Malick és a Dardenne fivérek is, a zsűri elnöke Alejandro González Inárritu lesz.
Vizuál fényképTár

Róbert bácsi – jótevő vagy csaló?

A nagylelkű adakozót mindenki csak így ismerte Budapesten: Róbert bácsi. A városhoz tartozó egyik jellegzetes figura volt ő. Hogy ki is ő valójában, az már a kortársaknak is komoly fejtörést okozott, sőt rendőrségi nyomozás is volt az ügyben..
Vizuál interjú

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel.