Vizuál

Munkácsy legyen márkanév

2010.06.07. 14:35
Ajánlom
Digitális Munkácsy-tárlat létrehozásától új nagymonográfia kiadásáig, hazai és külföldi kiállítások szervezésétől a tehetséggondozásig számos terve van az alapítványnak, amely segítségével 2011-ben az Egyesült Államokból Magyarországra érkezik a Milton és a Mozart halála című Munkácsy-kép is.

Egy 2008-as felmérés szerint Munkácsy Mihály Magyarország legkedveltebb festőművésze. A Magyar Nemzeti Galéria tárlatát közel négyszázezren látták 2005-ben, a jelenleg Pécsett, júliusban pedig Veszprémben látható vándorkiállítás pedig túl van az 1,1 millió látogatón. Munkácsy több mint 650 alkotásának fele azonban ismeretlen helyen lappang, és mintegy ezer darabos levelezése is részben feldolgozatlan. Pákh Imre üzletember, Munkácsy-gyűjtő, ezért úgy döntött 2009-ben, hogy létrehozza a Munkácsy Alapítványt, aminek legfőbb küldetése, hogy a Munkácsy-életmű az őt megillető helyre kerüljön. Az Alapítvány tervei között szerepel egy digitális Munkácsy-tárlat létrehozása, a festőművész életének és munkásságának népszerűsítése és tudományos feldolgozása. Végvári Lajos 1958-ban megjelent életrajza óta nem jelent meg nagymonográfia, ezt egy naprakész kötettel kívánják pótolni, karácsonyra pedig kiadják Munkácsy levelezését. Az eddig ismeretlen képek felkutatását, katalogizálását, a képek állapotának konzerválását, valamint nagy nyilvánosságnak történő bemutatását is ösztönzi az alapítvány, továbbá elősegíti a külföldi Munkácsy-tárlatok rendezését a legjelentősebb múzeumi központokban (Bécs, Párizs, Moszkva, Kijev, Kondon, München, New York). Ahhoz, hogy az életművet a közönség minél szélesebb körében ismertessék meg, ösztönzik a társműfajok (film, opera, musical, balett) alkotóit, hogy Munkácsy Mihály életét központba állító műveket hozzanak létre. Excelencia Díjjal tüntetik ki és támogatják a fiatal tehetségeket, az életművet népszerűsítő magánembereket, intézményeket és társadalmi szervezeteket. Az alapítvány támogatja az európai integrációt elősegítő ösztöndíjak és díjak létesítését, külföldi alkotók meghívását, magyar alkotók tanulmányútjait. A kulturális örökség megóvása érdekében a Munkácsy Alapítvány tervei között szerepel Brunszvik Teréz naplójának, Róna József emlékiratainak kiadása, és az olyan méltatlanul ismeretlen művészek életútjának megismertetése, mint Rudnay Gyula vagy Kohán György.

Az alapítvány kuratóriuma 2010. június 7-én tartotta alakuló ülését, 146 évvel A regélő honvéd kiállítása után. A kuratórium tagjai a kulturális és hitélet meghatározó képviselői: Pákh Imre, Nanovfszky György, Alföldi Róbert, Bán György, Baán László, Bereczky Loránd, Bölcskei Gusztáv, Lakner Lajos, Pálinkás József, Peter Bogner, Spányi Antal, Szatmári Imre, Szemenkár Mátyás, Vass Lajos, Vizi E. Szilveszter; a kuratórium felügyelő bizottságának tagjai: Benza György, Galántai György, Schiffer Miklós.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Vizuál hír

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A napelemes poloska

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a klímaváltozásra reflektál.
Vizuál berlinale

Jeremy Ironsszal és politikai állásfoglalásokkal nyitott a Berlinale

A társadalmi, politikai kérdések iránt hagyományosan nyitott Berlini Nemzetközi Filmfesztivál csütörtök esti megnyitóján egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a Hessen tartományi Hanauban előző nap történt lövöldözés áldozatairól.
Vizuál kritika

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?