Vizuál

Munkácsy, Rippl-Rónai és Székely Bertalan Krakkóban

2016.10.20. 09:45
Ajánlom
Száz év magyar festészete mutatkozik be a KOGART jóvoltából a Krakkói Nemzeti Múzeumban.

A Krakkói Nemzeti Múzeumban rendez nagyszabású kiállítást 2016. október 21. és 2017. január 22. között Kovács Gábor Művészeti Alapítvány. Az átfogó tárlat, amelyhez hasonló több mint negyed százada volt utoljára Krakkóban a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galériával együttműködésben jön létre.

A kiállítás mintegy 90 festményt mutat be: a válogatás nagy részét a nemzetközi mércével mérve is egyik legjelentősebb magyar magángyűjtemény, a Kovács Gábor Gyűjtemény és Magyar Nemzeti Galéria kiemelkedő alkotásai adják. Ezek egészülnek ki a Magyar Nemzeti Múzeum, a Kiscelli Múzeum, a Fővárosi Képtár és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány darabjaival. A válogatásba olyan nagynevű festők művei kerültek, mint id. Markó Károly, Székely Bertalan, Munkácsy Mihály, Gulácsy Lajos, Rippl-Rónai József vagy Vaszary János.

000137 m

000137 m

A kiállítás az önálló magyar festészet kialakulásától a tágabb értelemben vett 19-20. század fordulójának művészeti és kulturális pezsgésén át a két világháború közötti időszak higgadtabb, a különféle tendenciák egymás mellett élésével jellemezhető száz évet fogja át. A válogatott művek jól mutatják azt a kettősséget, ahogy a helyi ízek és témák – az európai hatásoktól megújulva – a közép-európai művészet egy sajátos változatává fejlődnek.

A kiállításhoz kétnyelvű (lengyel-angol) katalógus készül három tanulmánnyal: az első a magyar festészet kibontakozásának és megerősödésének folyamatát mutatja be a 19. század során, a második tanulmány a modern művészetszemlélet kialakulását kíséri végig a 20. század első évtizedeiben, míg a harmadik a lengyel-magyar kulturális kapcsolatokról szól. A kiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre és a Lengyelországi Magyar Évad egyik kiemelkedő eseménye.

000200 m

000200 m

A magyar festészet aranykora (1836-1936)

 Krakkói Nemzeti Múzeum

2016. október 21 – 2017. január 22.

A kiállítás kurátorai: Fertőszögi Péter, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke és Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Igazi Angyal volt” – Emlékezések Kurtág Mártára

Fischer Iván és Keller András a Slipped Disc hasábjain búcsúztak a múlt héten elhunyt zongoraművésznőtől, Kurtág György alkotótársától.
Klasszikus

Ilyen érzés volt egyetlen európaiként hallgatni a Concerto Budapest koncertjét Kínában

Szürreális és tanulságos élmény volt, de emlékezetes volt az este Fucsouban a zenekar azon tagjai számára is, akik a koncert előtt egy vörös szőnyegen sétáltak Jackie Chan-nel.
Vizuál

Rekordok dőltek a Virág Judit Galéria árverésén

Kádár Béla Concertina című festménye 110, valamint Schönberger Armand Abszintivók című festménye 85 millió forintos eladási árával életműrekordot döntött a Virág Judit Galéria őszi árverésén.
Színház

To be, or not to be - Benedict Cumberbatch Hamletként tér vissza az Urániába

Decemberben újra látható az Uránia történetének egyik legnépszerűbb színházi közvetítése, a londoni Barbican Színház Hamlet előadása, főszerepben Benedict Cumberbatch-csel. 
Könyv

Valamirevaló szerző előbb-utóbb szentel regényt a szüleinek

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal George Szirtes Előhívás – Anyám regénye című (ön)életrajzi ténykönyvét mutatja be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál józsefváros

A Vuk karakterei színesítik egy józsefvárosi ház tűzfalát

Elkészült kedden az óriás festmény a Józsefvárosban található Baross utca 109. szám alatti ház tűzfalán, a képen a Vuk című rajzfilm karakterei láthatók - közölte a Színes Város Csoport.
Vizuál hír

"Vidám munka volt" – Befejeződött Enyedi Ildikó új filmjének forgatása

A feleségem története című filmet ötvenhét napig forgatták egy nemzetközi stábbal, és a több hónapos utómunka első fázisaként megkezdődött a vágás.
Vizuál Film

Tallinban is bemutatják a magyar komolyzenei #metoo-filmet

Az észak-európai A-kategóriás filmfesztiválon is bemutatják Nagy Zoltán első játékfimjét, a Szép csendbent, amely egy zaklató karmester és áldozatának története. A film hazai mozikban november 14-től látható.
Vizuál hír

Látványtervezői díj a Valannak

A Valan – Az angyalok völgye című film látványtervezője, Damokos Csaba az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon a kategória megosztott második díját nyerte el.
Vizuál mti

Rekordok dőltek a Virág Judit Galéria árverésén

Kádár Béla Concertina című festménye 110, valamint Schönberger Armand Abszintivók című festménye 85 millió forintos eladási árával életműrekordot döntött a Virág Judit Galéria őszi árverésén.