Vizuál

Munkácsytól Tandoriig – A nagy találkozások jegyében állt össze a Kieselbach Galéria évzáró kiállítása

2021.12.13. 11:40
Ajánlom
A sors különös játéka sejlik fel abban, hogy a mostani aukción együtt kerülhetnek közönség elé Rippl-Rónai József, Galimberti Sándor és Márffy Ödön remekművei. Az aukciót december 20-án rendezik meg a Budapest Marriott Hotelben, a kiállítás december 19-ig látható a Kieselbach Galériában.

A Kieselbach Galéria téli művészeti aukcióján együtt kerülhet közönség elé Galimberti Sándor Enteriőr Thonet-székkel és Gauguin-metszettel című képe, valamint Rippl-Rónai József méretével és kvalitásával is kiemelkedő alkotása, a Fésülködő nő. Mindkét kompozíció 1909-ben, több mint száztíz évvel ezelőtt, a modern magyar festészet történetének egyik legizgalmasabb esztendejében született. A magyar nabis és fiatal pártfogoltja egyaránt az enteriőr műfajában alkották meg vitathatatlan remekműveiket: e két kép a világ bármely múzeumában, a legnagyobb nemzetközi festősztárok közvetlen közelében is egyöntetű elismerést váltana ki.

067129_Mattis-Teutsch-100009.jpg

Mattis-Teutsch János: Kompozíció (Fotó/Forrás: Kieselbach Galéria)

Rippl-Rónai József Fésülködő nő című képe 140 millió forint kikiáltási áron indul, míg Galimberti Sándor Enteriőr Thonet-székkel és Gauguin-metszettel című olajképe 110 millió forinttól vásárolható meg. Szerepel a tételek között Czóbel Béla külföldről hazakerült Gyermekek a réten című főműve, amely 60 millió forintért kelhet el, valamint Márffy Ödön múzeumi rangú alkotása, az 1910-es években készült Álló női akt, amelyre 80 millió forinttól lehet licitálni.

Szintén az idei árverési anyag kiemelkedő alkotásai közé tartozik Gróf Batthyány Gyula Zsoké-klub című festménye, mely egykor gróf Széchenyi László és felesége, Gladys Moore Vanderbilt gyűjteményében volt, kikiáltási ára 28 millió forint. Ugyancsak a Széchenyi-család tagja, Széchenyi Miklós nagyváradi püspök volt az első tulajdonosa Vaszary János A kertész című, 1893-festett művének, amely 20 millió forinttól kelhet el, míg a festő életművének korai korszakát reprezentáló, 1935 körül készült Art deco nő 32 millióért cserélhet gazdát.

55 millió forintról indul Munkácsy Mihály frissen felbukkant, egykor a híres schweinfurti Georg Schafer magángyűjteményét gazdagító Tájkép ladikkal című műve,

és ugyancsak 55 millió forinttól kelhet el Gulácsy Lajos Emlékezés a tóparton című festménye. A gazdag kínálatban licitálni lehet többek között Korb Erszébet és Koszta József alkotásaira és Mattis Teutsch János 1919-es Kompozíciójára is.

067045_GalimbertiSandor-115555.jpg

Galimberti Sándor: Enteriőr Thonet-székkel és Gauguin-metszettel (Fotó/Forrás: Kieselbach Galéria)

Galimberti, Rippl-Rónai, Gauguin, Thonet, egy váza és a sárga fal

A magyar fauve festészet egyik legjelentősebb képviselője, az egykor Matisse-szal is kiállító Galimberti Sándor életművét csupán 29 festmény reprezentálja. E szám különösen annak fényében tűnik megdöbbentőnek, hogy még Csontváry legendákkal övezett művészi hagyatéka is több mint háromszor ennyi művet számlál. Ráadásul Galimberti ismert festményei közül 18 közgyűjteményben van, és csupán 11 alkotása található magángyűjtők kezében – kevesebb, mint ahány Csontváry-kép. Szinte hihetetlen, de igaz: az elmúlt száz évben mindössze négy festmény került aukcióra e gyémánt ritkaságú életműből. (A szocializmus évtizedei alatt a Bizományi Áruház Vállalat további két művet bocsájtott árverésre Galimberti neve alatt, de – jellemző módon – valójában egyik sem volt a festő alkotása: 1972 decemberében Simon János György Tabán című képét, 1974 tavaszán pedig Dénes Valéria festményét szerepeltették tévesen a művész alkotásaként.)

Az Enteriőr Thonet-székkel és Gauguin-metszettel nem csak az életmű, de a magyar fauve festészet, sőt a magyar modernizmus egészének is kiemelkedő darabja.

Összefoglaló, programalkotó főmű: tiszteletadás az ihlető elődök példája előtt, miközben a kubizmus felé vezető utat is felvillantja. Galimberti 1903 táján ismerkedett meg a Párizsból Kaposvárra visszaköltöző Rippl-Rónai Józseffel. A két művész barátsággá érő kapcsolata 1907 körül mélyült el igazán, amelynek következtében 1908 végétől kezdve a fiatal festő közel fél évre beköltözhetett a Róma-villa egyik melléképületébe. Míg Rippl-Rónai szokásához híven a téli és koratavaszi hónapokat budapesti műtermes lakásában töltötte, addig Galimberti az idősebb mester kaposvári otthonában dolgozott. Itt és ekkor, 1909 tavaszán festette meg a most először aukcióra kerülő főművét, az Enteriőr Thonet-székkel és Gauguin-metszettel című kompozíciót.

Az ihletet adó helyszín az 1908 nyarán megvásárolt Róma-villa, pontosabban az apró „kastély” hangulatos parkjában álló földszintes műteremház, amelynek falait Rippl-Rónai instrukciói alapján alig pár hónappal korábban festettek élénk sárgára.

„Ez a sárga szobafal volt az első rezdülés a »modern« életvitelhez.” – írta a most aukcionált festményen is látható, ikonikus színről a Róma-villában többször is megforduló Bernáth Aurél. Galimberti képének másik jellegzetes motívuma a fehér kerámiaváza és a vörösre festett Thonet-szék: mindkét használati tárgy végigkísérte Rippl-Rónai életét és gyakran megjelent festményein is. A közelmúltban sikerült azonosítani a kép bal oldalán látható színezett fametszetet is. Gauguin Te Atua, vagyis Az istenek című, azóta sajnos elveszett alkotását Rippl-Rónai magától a művésztől kapta ajándékba, mikor 1894-ben Párizsban meglátogatta. Az elmúlt 110 évben ez az ötödik és egyben a legjelentősebb Galimberti-festmény, amely aukcióra kerül: a kiviteles alkalom igazi szenzációt jelent a hazai művészeti és műkereskedelmi életben.

A legkomplexebb Rippl-festmény

067083_Rippl-RonaiJozsef-131959.jpg

Rippl-Rónai József: Fésülködő nő (Fotó/Forrás: Kieselbach Galéria )

A Rippl-Rónai József életművének egyik legjelentősebb, legnagyobb méretű kukoricás képe, a Fésülködő nő a Kieselbach Galéria aukciójának másik sztár-darabja. A mű Galimberti festményével egy időben, 1909 kora tavaszán született a művész legendás, Kelenhegyi úti műtermében.

Az akt, az enteriőr és a csendélet műfaját egyesítő, páratlanul gazdag kompozíciójú, a legtöbb motívumot egyesítő alkotás magán viseli a kukoricás stílus valamennyi erényét.

A Fésülködő nő legkarakteresebb színe a Galimberti alkotásán is domináló, a Rippl-képek védjegyévé váló élénk sárga, amelyet hangsúlyos vörösök, a kanapé háttámlájának türkize, a jobb oldali kendő feketéje, valamint az akt körül elhelyezett kék és fehér foltok egészítenek ki. Ami a képet elemeli a korszak jól ismert enteriőrjeitől, az szokatlanul komplex struktúrája, az a bonyolult szerkezet, amely folyamatosan izgatja és mozgásra kényszeríti a befogadó tekintetét.

Egy korai Czóbel-főmű hazatért

Rippl-Rónai és Galimberti festményeihez hasonlóan a magyar modernizmus klasszikus korszakát, a 20. század első évtizedét reprezentálja Czóbel Béla külföldről hazakerült főműve, a Gyermekek a réten. A Claude Monet és Ferenczy Károly alkotásait idéző, méretével is kiemelkedő alkotás Nagybányán készült 1904-ben, egy esztendővel azelőtt, hogy Czóbel Párizsból visszatérve kirobbantotta az egész magyar modernizmust új utakra lendítő fauve forradalmat. Közeli képkivágásban nagybányai kisgyerekek – négy kislány és egy kisfiú – láthatók fényképhez hasonlóan komponálva.

Figurájukat Czóbel széles, pasztózus ecsetvonásokkal fogalmazta meg, hagyva, hogy a plein air szikrázó napfoltjainak és mély árnyékainak vibráló felületrendszere szervezze a képet.

A ragyogó napsütés helyenként összesűrűsödik, plasztikus, zsírosan traktált festékidomokká áll össze, például – a Ferenczyt idéző módon háttal ácsorgó – fiúcska jobb ingvállán, vagy a mellette guggoló lányka okkeres ruhácskáján, vagy még inkább a középen üldögélő kislány vállain, fejbúbján és térdein. Czóbel ritkán látott mennyiségben adagolta a masszív olajfestéket, tapintásra ingerlő, tömény foltokat hozva létre, talán egyenesen a tubusból nyomva a vászonra. A jólnevelt „pleinairizmustól” ez a fajta expresszív felületképzés idegen volt, ez már a „faragatlan fauve” Czóbelt vetítette előre.

Még különlegesebb az az eljárás, ahogy Czóbel életre keltette a vadvirágos mezőt. A fiatal piktor nem egy harsogó zöld nagybányai domboldalt ábrázolt a távolban, hanem szinte odaszúrta festőállványát a gyerektársaság közepére, hogy kissé felülnézetből, nagyon közelről tanulmányozhassa a rájuk eső fényeket – és a növényeket.

A nézőpont miatt a mező felülete szőnyegszerűen tölti ki a környezetet, semmit nem látunk a jellegzetes, kék nagybányai égből és helyette tapintani lehet a virágok szirmait.

És ez nem költői túlzás, a zölddel, sárgával és barnával húzott füvek kesze-kusza szőttesének közepén a virágfejek szinte kidudorodnak a vászonból.

067110_MarffyOdon1-100009.jpg

Márffy Ödön: Álló női akt (Fotó/Forrás: Kieselbach Galéria)

Egy fauve remekmű a Nyolcak festőjétől

Márffy Ödön múzeumi rangú alkotása, az 1910-es években készült Álló női akt a felszabadult, tiszta festőiség egyik legszebb hazai példája. A Kernstok Károly legendás nyergesújfalui kertjében álló, napfényben fürdő meztelen női test szinte izzik a tompítatlan erejű, végletekig felfokozott színek kavalkádjában, a valóságtól elszakadó, artisztikus foltok örvénylő áradatában. A kontraposzt látványos S-alakba hajlítja meg a testét, lehajtott feje fölé tartott jobb karjával védi magát a nyári nap szikrázó fényével szemben. Az expresszív eszközökkel megjelenített akt hunyorítva fotószerűen illuzionisztikus látvánnyá áll össze, szinte érezni a perzselő nyári nap ellenfényében fürdőző modellt.

A Párizsban és Budapesten is többször kiállított, számos alkalommal reprodukált kép a korszak és az egész életmű egyik jól ismert, kiemelkedő darabja.

A Nagy Gatsby Budapesten és a keleti parton – Széchenyi, Batthyány, Vanderbilt

Az aukció egyik legizgalmasabb tétele, gróf Batthyány Gyula Zsoké-klub című festménye egykor gróf Széchenyi László és felesége, Gladys Moore Vanderbilt gyűjteményében volt. A Nagy Gatsby hangulatát és képi világát idéző alkotás hosszú évtizedeken át Newportban, a legendás Vanderbilt-házban volt, abban a több mint hetven szobás, reneszánsz stílusú palotában, mely mindmáig a gazdagság, a siker szimbóluma, Amerika aranykorának monumentális jelképe. Az óceán partján álló épület – ahogy világszerte ismerik, a „The Breakers” – a 19. század utolsó éveiben készült Cornelius Vanderbilt megrendelésére. A jóval több mint százmillió dolláros vagyont felhalmozó iparmágnás fényűzően, kitűnő ízléssel berendezett palotája az amerikai társasági élet legelegánsabb, legfényesebb színtere volt.

A kép egykori tulajdonosa, Gróf Széchenyi László, a „legnagyobb magyar” egyenes-ági leszármazottja, Washington majd London népszerű „ambassador”-ja, bájos és mérhetetlenül gazdag felesége oldalán Magyarország és Amerika legfelsőbb elitjének megbecsült tagjaként élte életét. Estélyeket, fogadásokat adott, hazájában tagja volt a státuszának megfelelő társaságoknak, egyesületeknek, kaszinóknak, köztük természetesen az elit elitjének, a Magyar Lovaregyletnek, népszerű nevén: a Zsoké-klubnak. Az 1827-ben, éppen Széchenyi László őse, István által alapított Egylet a magyar arisztokrácia legexkluzívabb szervezete és találkozóhelye volt.

Érthető, hogy kivételes alkalom, de leginkább kivételes személy, gróf Batthyány Gyula kellett ahhoz, hogy a Zsoké-klub rendezvényét reprezentatív festményen örökíthesse meg.

067089_BatthyanyGyula-100008.jpg

gróf Batthyány Gyula: Zsoké-klub (Fotó/Forrás: Kieselbach Galéria)

Örökzöld slágerek: Vaszary János alkotásai

Szintén a Széchenyi-család egy nevezetes tagja, Széchenyi Miklós nagyváradi püspök volt a az első tulajdonosa Vaszary János A kertész című, 1893-festett képének. Az életmű korai korszakát reprezentáló festmény mellett egy igazi mondén hangulatú remekmű, a művész 1935 körül festett Art deco nője is az aukció legjelentősebb alkotásai között kapott helyet. A magyar művészet, műgyűjtés és műkereskedelem nagy kedvence a kor nőideálját fogalmazta képpé páratlanul elegáns, utánozhatatlanul virtuóz festői stílusával. Ha van könnyed, légies, elegáns és mondén, egyszerre pesti és párizsi festészet, akkor Vaszary Art deco nő című képe ennek egyik legszebb, legszerethetőbb példája.

Munkácsytól Tandoriig

Az aukció anyagából mindenképpen említést érdemel még Munkácsy Mihály frissen felbukkant, egykor a híres schweinfurti Georg Schäfer magángyűjteményét gazdagító tájképe, Korb Erszébet és Koszta József alkotásai, Mattis Teutsch János a festő monográfiájának címlapján is látható képe.

067095_Munkacsy-100008.jpg

Munkácsy Mihály: Tájkép (Fotó/Forrás: Kieselbach Galéria)

Külön blokkot alkot az a különleges műcsoport, amely bepillantást enged a 2019-ben elhunyt különc költőzseni, Tandori Dezső gyűjteményébe és otthonába. 

Tandori egész életében gyűjtötte maga körül a tárgyi dokumentumokat és a válogatott, különleges kortárs műtárgyakat, amelyekből számtalan megőrződött a hagyatékban. Az eddig hermetikusan elzárt, titkos gyűjteményből nyolc művet - egyebek mellett Anna Margit, Perlrott Csaba Vilmos, Hencze Tamás, Keserü Ilona képeit-, valamint hét Tandori által készített képverset bocsájtanak árverésre.

067131_Tandori-100009.jpg

Tandori Dezső: Képvers (Fotó/Forrás: Kieselbach Galéria)

A Kieselbach Galéria 67. aukcióját 2021. december 20-án rendezik meg a Budapest Marriott Hotelben.
Az árverésre szánt művekből álló kiállítás 2021. december 19-ig látható a Kieselbach Galériában.

(via: Kieselbach Galéria)

Fejléckép: Galimberti Sándor: Enteriőr Thonet-székkel és Gauguin-metszettel (részlet) (forrás: Kieselbach Galéria)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Rangos európai fesztiválon zsűrizik Reisz Gábor

A Magyarázat mindenre rendezője is dönthet az 58. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál díjairól. A térség egyetlen A-kategóriás szemléjének versenyprogramjába beválogatták a The Hungarian Dressmaker című filmet is, amelynek főszerepét Borbély Alexandra alakítja.
Vizuál ajánló

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Vizuál hír

Új, rejtélyes projektet lengetett be David Lynch

„Hölgyeim és uram, valami készül, amit láthattok és hallhattok” – mindössze ennyit árult el a világ egyik legismertebb művészfilmese. Az elmúlt hetek sajtóhírei alapján lehetséges, hogy egy animációs alkotásról van szó, amelynek gyártását a Netflix korábban elutasította. 
Vizuál hír

Egy héten keresztül vetítik Pálfi György filmjeit New Yorkban

A Dekanalog filmforgalmazó cég a rendező Hukkle című 2002-es filmjének amerikai forgalmazásához kapcsolódóan hirdette meg a retrospektív vetítéssorozatot, amelyen Pálfi György csaknem teljes életműve látható lesz. 
Vizuál hír

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.