Vizuál

Muszatics Péter: „A magyar film 120 éves örökségének itt van a folytatása”

2021.06.04. 16:25
Ajánlom
Ezer szállal kötődik egymáshoz a magyar film és a Veszprém-Balaton régió, elég, ha a Liliomfi vagy a Fényes szelek forgatására gondolunk. Idén a Magyar Mozgókép Fesztivál is ezt a régiót választotta színhelyéül. Az újonnan alakult fesztiválról Muszatics Péter programigazgatóval beszélgettünk.

Az új helyszín és az új név milyen új szemlélettel közelít a magyar film legnagyobb ünnepéhez?

A fesztivál időpontjának, helyszínének megváltoztatásával az volt a célunk, hogy széles közönséghez szóló, ugyanakkor a szakmának is igazi találkozóhelyet jelentő fesztivált hozzunk létre a tavalyi Veszprém-Balaton Filmpiknik sikere nyomán, egy kicsit felelevenítve a Veszprémi Tévétalálkozókat, és néhány korábbi, budapesti, pécsi filmszemle hagyományait.

Olyan pezsgő, sokszínű, a hagyományokhoz igazodó, ugyanakkor modern filmfesztivált szeretnénk, ahol a friss magyar filmek széles merítésén túl nagyon sok kísérőprogram várja a legszélesebb közönséget. Kétéves kortól a nyugdíjasokig várunk mindenkit.

Az egészen kicsiknek szól például a Kedd Animációs Műhely bemutatkozása, kicsit nagyobbaknak a Cinemira Filmfesztivállal együtt megvalósuló filmkészítő programjaink, középiskolásoknak és egyetemistáknak szervezzük az 50 éves Szindbádot feldolgozó háttérbeszélgetéseket. 35 éves idén a Macskafogó, emellett sem megyünk el szó nélkül természetesen. Azért is olyan fontos számunkra ez a sokszínűség, mert színesen és érdekesen szeretnénk megmutatni a fiataloknak a magyar filmet. Ezért fogtak össze a szervezők, a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program.

Milyen programok kapcsolódnak a Szindbád bemutatójának 50. évfordulójához?

Huszárik Zoltán, a Szindbád rendezője, és Latinovits Zoltán, a film főszereplője is idén lenne 90 éves, és természetesen bemutatjuk a nemrég restaurált-felújított filmet is. A Veszprémhez sok szállal kötődő Latinovitsról külön beszélgetést szervezünk, hiszen élete utolsó éveiben a Veszprémi Petőfi Színházban játszott, ahol rendezni is engedték, nagyon fontos volt számára ez a város, a Balatonról már nem is beszélve, sok szállal kötődött ahhoz is. A Szindbádhoz kapcsolódóan a gasztronómia sem maradhat ki, megpróbáljuk kulinárisan is megidézni a film szellemét. Hat étterem csatlakozott a kezdeményezésünkhöz, étlapjukon speciális Szindbád-ételeket kínálnak majd, például Majmunka húslevesét, levesben főtt velőscsontot és így tovább.

muszatics-150906.jpg

Muszatics Péter, programigazgató, a Magyar Mozgókép Fesztivál sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Magyar Mozgókép Fesztivál)

Hely és idő lesz tehát a találkozásra és a beszélgetésre, milyen premierekkel várjátok a közönséget?

Meggyőződésem, hogy Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi kitűnő fesztiválhelyszínek, és az előző évekhez képest újdonság az is, hogy több filmpremierre is sor kerül a fesztiválon: négy nagyjátékfilmet itt láthat először a közönség. Egyikük a nyitófilm, Varsics Péter romantikus vígjátéka, az Így vagy tökéletes, amely a szabadtéri premierünk lesz a veszprémi Várban. Büszkék vagyunk arra, hogy a Természetes fény nálunk lesz először látható Magyarországon.

Az öt nagyjátékfilmes premierből négy elsőfilm is egyben, Herendi Gábor Toxikomáján kívül, Varsics Péter nyitófilmje, Krasznahorkai Balázs Hasadéka, Badits Ákos Űrpiknikje, és Nagy Dénes Természetes fénye is az. Ez véletlen, vagy egy tendenciát jelent?

Jó kérdés. A tendencia már tavaly is hasonló volt, gondoljunk a FOMO.ra, a Guerillára, a Valanra. Megújulást jelezhet ez, természetesen.

plakatmozgokepfesztival-150838.jpg

plakát, Magyar Mozgókép Fesztivál (Fotó/Forrás: Magyar Mozgókép Fesztivál)

Milyen szempontok alapján válogattad ki a bővebb programot?

A program gerince a friss magyar filmek bemutatása, köztük animációk, kisfilmek, dokumentumfilmek. Több mint 80 filmet válogattunk be, összesen 15 mozifilmet - ebből 4 premiert -, 5 tévéfilmet, 16 dokumentumfilmet, 17 animációs filmet, 26 kisjátékfilmet és 5 moziklasszikust vetítünk öt kategóriában, nyolc helyszínen.

A lehető legszélesebb közönséget, a lehető legszínesebb programokkal szeretnénk megszólítani. Izgalmas és érdekes szerintem a „Filmre vele!” elnevezésű programunk, amit az Ünnepi Könyvhéttel együtt valósítunk meg. Hat kortárs magyar regényt ajánlunk majd adaptációra, azzal a céllal, hogy közelebb hozzuk egymáshoz az írókat és a filmeseket. Ezt a programot Lévai Balázs vezeti majd és Vecsei H. Miklós fog részleteket felolvasni a könyvekből. Amellett, hogy az egyetemes és a magyar filmtörténetben is végig vonulnak az irodalmi adaptációk, többek között a Természetes fény vetítése is jó apropó erre, hiszen Nagy Dénes filmje Závada Pál regényén alapszik.

Fontos a veszprémi régió és a helyi filmes közösségek bekapcsolódása is, Buvári Tamás Magdolna című filmjét tavaly mutattuk be és idén is vetítjük, bemutatkozik a helyi filmfesztivál a Pannonfíling is, ezen kívül a Pannon Egyetemmel szervezünk filmes háttérbeszélgetéseket két kurrens, új magyar film társadalmi, történelmi vetületéről. Az egykori Veszprémi Tévétalálkozókhoz kapcsolódva szervezünk egy kiállítást és egy beszélgetést is filmvetítéssel.

Számos programot szervezünk Jancsó Miklós 100. születésnapjához kapcsolódva, élén egy utcai plakátkiállítással és egy róla szóló, ritkán látható francia portréfilm vetítésével. Az 1969-ben Veszprémben készült portréfilm részben a Fényes szelek várbeli forgatását örökíti meg.

A közönség mellett a szakmának is átfogó platformot szeretnénk teremteni, külön programmal jön a MADOKE, velük a Mikor igaz egy dokumentumfilm? címmel szervezünk kerekasztalbeszélgetést, és bemutatkozik a MOME Anim és a MOME Médiadesign szak is. A szakmai programok között szó kerül majd a környezettudatos filmkészítésről és a Covid-utáni filmforgalmazás kihívásairól is.

A 120 éves magyar film centenáriumi évében a filmtörténeti programok közül kiemelkedik egy balatonfüredi vetítés, ahol Janovics Jenő 1916-os Az utolsó éjszaka című filmjét mutatjuk be, Szabó Ádám harmonikaművész élő zenei kíséretével. A vetítés előtt Kurucz Márton filmtörténész tart majd izgalmas előadást A magyar film öt legjobb éve címmel, az egykori - részben - kolozsvári magyar filmgyártásról. Ebből a páratlanul gazdag alkotóműhelyből indult el anno Kertész Mihály és Korda Sándor is.

Filmpiknik_ekf_2020_Szabo_miklos-103036.jpg

Filmpiknik, 2020 (Fotó/Forrás: EKF / Szabó Miklós)

A három városban hol érdemes filmeket nézni?

Gyönyörű helyszíneink vannak, a veszprémi vár barokk főtere, Füreden a Tagore-sétány, nem beszélve a Hangvilla központról, itt lesz a fesztivál főhadiszállása is, illetve Almádiban a Wesselényi strand is fontos helyszínünk, ahol animációs- és kisjátékfilmeket, és természetesen nagyjátékfilmeket is vetítünk. A vetítések többsége zárt térben lesz, mozitermekben, a premierek többségét Veszprémben, az egykori Séd moziban, a mai Hangvillában tartjuk meg - méltó módon, méltó környezetben.

A fesztiválon való megjelenés egyébként ingyenes, de regisztrációhoz és védettségi igazolványhoz kötött, az aktuális Covid-előírásoknak megfelelően.

Mit vársz a fesztiváltól?

Természetesen azt, hogy sokan eljönnek és jól érzik magukat és azzal az érzéssel mennek haza, hogy mennyi jó magyar filmet láttak. Fontos lenne megértenünk, hogy a magyar film 120 éves örökségének itt van a folytatása, élő, friss, modern filmekkel.

mozgokepfesztivallogo-150906.png

Magyar Mozgókép Fesztivál (Fotó/Forrás: Magyar Mozgókép Fesztivál)

Magyar Mozgókép Fesztivál
Veszprém, Balatonfüred, Balatonalmádi
2021. június 23.-26.
A regisztráció a fesztivál honlapján június 9-én kezdődik.

 

Fejléckép: Muszatics Péter, programigazgató / Fotó: Muszatics Péter engedélyével

Ezekkel a premierekkel jön a Magyar Mozgókép Fesztivál

Kapcsolódó

Ezekkel a premierekkel jön a Magyar Mozgókép Fesztivál

Négy nagyjátékfilm, három tévéfilm és egy dokumentumfilm premierjét is a Magyar Mozgókép Fesztiválon tartják június 23-26. között Veszprémben. Az Ezüst Medve-díjas Természetes fény is premier előtt mutatkozik be. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Ókovács Szilveszter azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely szerződését

A karmester-operarendező, aki korábban a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is volt, maga is pályázott az Opera élére, és a szakértői bizottság a legtöbb szavazattal támogatta. CIKKÜNK FRISSÜLT ÓKOVÁCS SZILVESZTER KÖZLEMÉNYÉVEL!
Színház

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház

Rost Andrea nem lép fel a Magyar Állami Operaházban a jövő évadban

Az énekesnő döntéséről tájékoztatta az intézmény főigazgatóját, Ókovács Szilvesztert, és az idén nyárra meghirdetett Varázsfuvola-előadásokból is kilép.
Klasszikus

A zeneélet kivételes művészei fogtak össze a magyar klasszikus zene helyzetének javítása érdekében

Hét Kossuth-díjas művész elnökségével megalakult a Magyar Muzsikusok Szövetsége, melynek célja a klasszikus zene társadalmi elfogadottságának emelése, a magyar zene értékeinek megőrzése és fejlesztése egy átfogó stratégia megalkotásával.
Klasszikus

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Szűcs Endre építész

Életének 80. évében elhunyt Szűcs Endre Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja – tette közzé a hírt a köztestület.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Az argentin aranyháromszög

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal háromrészes sorozatba kezd Argentína legnagyobb exportcikkeiről.
Vizuál ajánló

Egy kettészakadt ország képe rajzolódik ki Reisz Gábor új filmjében

Október 5-én kerül a hazai mozikba a Rossz versek rendezőjének új filmje, amelyben egy tizennyolc éves fiú érettségi vizsgája botrányba torkollik.
Vizuál hír

Pipás Pistáról szóló sorozat készül Tarr Béla közreműködésével

A sorozat egyebek közt arra keresi a választ, tekinthetjük-e hősnek a szegedi tanyavilág legendás bérgyilkosnőjét. A produkciós csapat jelenleg finanszírozási partnereket gyűjt.
Vizuál kritika

Nem ébredhetsz fel, ha el sem aludtál – kritika az Asteroid Cityről

Wes Anderson legújabb filmjében nagyjából azt kapjuk, amit már megszokhattunk tőle: egy szerethető, bolondos történetet, amelynek, meglehet, súlya igazából nincs, de legalább van egy picike szíve.